Jelibon, jel kıvamında olan ve birçok aromada farklı şekillerde üretilen bir şekerleme türüdür. Çocuk ve yetişkinlerin severek tükettiği bu şekerleme, renkli görünümü ile dikkat çekmektedir. Farklı aromalarda olduğu için her damak zevkine hitap eden tatlarda sunulur. Ancak jelibonun yapay bir şekerleme türü olduğu da göz ardı edilmemelidir.
Jelibonun zararları dikkate alındığında, tüketim konusunda dikkatli olmak gerekir. Jelatin ve koruyucu renk içeren bu şekerleme her yaştaki birey için zararlı bir atıştırmalıktır. Eğer siz jelibonun zararlarını daha yakından öğrenmek istiyorsanız bu içeriği okumaya devam edebilirsiniz.
Jelibon zararı, sağlık açısından göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Ekşi ve tatlı aromalarda üretilen jelibon, özellikle de çocuklar için oldukça zararlıdır. Bu noktada zararlarının ne olduğunu öğrenmek önemlidir.
Genel olarak jelibonun zararları şunlardır:
Jelibonun zararları söz konusu olduğunda birçok unsurdan bahsetmek mümkün. Jelibon, jelatinden yapılan yumuşak bir şeker türü olsa da çok fazla tüketilmesi doğru değildir. Özellikle de çocukların çok sevdiği bu şekerleme aynı zamanda yetişkinler için de zararlıdır. Hareketsiz yaşamı olan ve kronik hastalığı olan kişilerin bu şekerlemeden uzak durmaları önerilir.
Jelibon zararı arasında dişleri daha çabuk çürümesine neden olma, kontrolsüz kilo alımı ve gibi durumlar yer alır. Bağımlılığa neden olduğu için psikolojik açıdan da olumsuz etkiler. Düzenli beslenmeyi engellediği için çocuklarda obezite sorunlarını da beraberinde getirebilir. Çocuklarda bulantı, ishale neden olurken yetişkinlerde ise , cilt sorunları ve diyabete neden olur.
Jelibon zararı, çocuk ve yetişkin fark etmeden herkesi etkileyen bir durumdur. Jelibon, doğrudan bir organa zarar vermez. Ancak organların işleyişini ve vücuttaki damar yapısını olumsuz etkiler. Özellikle de damar yapısının işlevini bozarak diyabete neden olur.
Kemik sağlığını da olumsuz etkileyen jelibon, diş yapısına zarar verir ve çürümelere neden olur. Diğer yandan kalp de bu yiyecekten etkilenen bir organdır. Çok fazla jelibon tüketildiğinde kalp hastalıklarına zemin hazırlayabilir.
Bu şeker türü aspartam ve sukraloz gibi yapay tatlandırıcılar içerir. Bu tatlandırıcılar ise karaciğeri etkileyerek bazı hastalıklara neden olabilir. Aynı zamanda çok fazla katkı maddesi içerdiği için kanserojendir ve kanser hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Jelibonun zararları birçok nedene bağlıdır. En önemli nedeni de yüksek oranda şeker içermesidir. Yapay veya doğal fark etmeksizin çok fazla şeker tüketmek, sağlık açısından oldukça zararlıdır. Jelibon da yapay tatlandırıcı ve katkı maddeleri içerdiği için vücut için zararlı sonuçlara neden olur.
Jelibonun zararlı olmasının nedenlerinden biri de işlenmiş bir yiyecek olmasıdır. Bilindiği gibi paketli ve işlenmiş gıdalar birçok kronik hastalığa zemin hazırlar. Jelibon da bu yiyeceklerden biri olup obezite, kalp hastalıkları ve kilo artışına neden olur. Düşük besin değeri olduğu için değerlerini azaltabilir.
Jelibonun zararları ile ilişkilendirilen bir diğer hastalık ise kanserdir. Jelibon, doğrudan kansere neden olmasa da genetik kanser yatkınlığını artırır. Kalıtsallığı henüz tartışma konusu olsa da bir sonraki nesil kuşağının sağlığını tehlikeye atabilir.
Jelatin yapımında kokusunu bastırmak için bazı özel aromalar kullanılır. Bu aromalar DNA yapısının dizilişini bozarak kanser yatkınlığını artırır. Dolayısıyla jelibon da kansere neden olabilecek zararlı yiyeceklerden biridir.
Diğer yandan jelibon, çiğnenmesi her ne kadar kolay bir yiyecek olsa da sindirilmesi oldukça zordur. Çözünmesi zor olduğu için mide, asitli bir salgı salgılar. Bu salgı, mideye zarar verdiği gibi jelibonu da tam olarak sindiremez. Bunun nedeni ise jelibonun yüksek oranda katkı maddesi içermesidir. Yüksek katkı maddesi içerdiği için mide kanserini tetikleyebilir.
Jelibonun zararları nelerdir sorusunun yanıtı içerdiği maddelerle ilişkilidir. Zira bu yiyeceğin içeriğindeki maddeler çeşitli sağlık sorunlarına neden olur.
Jelibondaki en zararlı maddeler şunlardır:
Jelibonun zararları nelerdir sorusu aynı zamanda yan etkilerini de kapsar. Bu yapay şekerlemenin yan etkileri genelde çok fazla tüketildiğinde ortaya çıkar. Bunlar; mide bulantısı, veya iştahı kesme gibi durumlardır. Aynı zamanda yüksek şeker içerdiği için ciltte sivilce ve akne oluşumunu da hızlandırabilir. Bu nedenle jelibonun zararları arasında alerjik yan etkiler de bulunur.
Jelibon, yüksek şeker içerdiği için çocuk ve yetişkinlerde kontrolsüz kilo alımına neden olabilir. Zira içeriğindeki şeker ve renklendiriciler yapaydır ve sağlığa zararlıdır. Aynı zamanda 100 gram jelibonun ortalama 360 kalori içerdiği göz önünde bulundurulduğunda kilo aldırması normaldir. Özellikle de gelişme çağındaki çocukların, orta yaştaki ve hareketsiz yaşamı olan bireylerin tüketmekten kaçınmaları önerilir.
Jelibon, bağımlılık yapan atıştırmalıklardan biridir. Jelibon, sevimli ve lezzetli görünen yiyeceklerden biri olarak görünse de oldukça zararlıdır. Bağımlılık yaptığı için özellikle de çocukların tüketmesi sakıncalıdır. Çocukların en sevdiği atıştırmalıklardan olan bu yiyecek bağımlılık yaptığı için önerilmez.
Jelibonlar, özellikle de çocuklar tarafından sıklıkla tercih edilen şekerlemelerdir. Bu şekerlemeden uzak tutmak için sağlıklı atıştırmalıkları hazırlamak mümkündür. Ebeveynlerin öğünlere kuruyemişi dahil edip tahıllı ve meyveli atıştırmalıklar hazırlamaları önerilir. Aynı zamanda jelibon tüketimi azaltılarak zamanla sınırlanabilir.
Hamilelik sürecinde anne adayının sağlıklı ve faydalı atıştırmalıklar tüketmesi önemlidir. Jelibon, yapay ve katkı maddelerden üretildiği için hamilelikte çok fazla tüketilmesi önerilmez. Jelibon yerine evde meyvelerden yapılan atıştırmalıkların tüketilmesi daha sağlıklıdır.
Jelibon, yapay maddelerle ve koruyucu bileşenlerle üretilse de ana maddesi jelatindir. Bu jelatin genelde sığır ve domuz gibi hayvanların kemiklerinden elde edilir. Kemikte bulunan iliklere renklendirici, koruyucu, aroma verici ve tatlandırıcı gibi maddeler eklenerek jelatin oluşturulur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.