İmpetigo bakteri kaynaklı oluşan, sık görülen bir cilt hastalığıdır. Bu rahatsızlıkta staphylococcus aureus ve grup A streptokok bakterileri nedeniyle ciltte enfeksiyon oluşur. Özellikle ağız ve burun çevresiyle birlikte el ve ayaklarda kızarıklıkla karakterize cilt sorunları meydana gelir. Kaşıntıya sebep olan kabarcıklar uygun tedaviyle 1-2 hafta içerisinde iyileşir.
İmpetigo nedir özet bir cevap vermek gerekirse; sık görülen bir deri enfeksiyonudur denebilir. Yetişkinlerde impetigo görülür ama bu hastalığın çocuklarda görülme oranı daha yüksektir. Daha çok sıcak havalarda ortaya çıkan rahatsızlığının kaynağı bakteriyeldir.
Bakteriler genellikle ciltte çizik, kesik gibi küçük açıklıklardan vücuda girer ve enfeksiyona sebep olur. Bazı durumlarda cilt sağlam bile olsa enfekte olabilir. Ciltte oluşmaya başlayan yara şeklindeki kabarcıklar impetigonun ilk belirtileridir.
İmpetigonun oluşması için hastalığa sebep olan bakterinin vücuda girmesi ve enfeksiyon oluşturması gerekir. Bunun için az da olsa hasar görmüş deri uygun bir yerdir. Egzama gibi farklı bir deri hastalığından zayıflayan cilt dokusu da impetigonun oluşmasına elverişli bir zemin hazırlayabilir. İmpetigoya sebep olan bakteriler kuru yerlerde haftalarca kalabilir. Bu yüzden hijyene her zaman özen göstermek önlem açısından çok mühimdir.
İmpetigoda deride enfeksiyon oluştururken farklı semptomlar görülür. İmpetigonun belirtileri şöyle sıralanabilir:
İmpetigoda döküntüler birkaç santimetre çaplı yuvarlağımsı şekillerde olur. Önce minik kabarcık kümleri oluşur. İmpetigoda kabarcıklar genelde altın renginde ve kaşıntılı olur. Kabarcıkların içlerinde sıvı-irin karışımı oluşur. Kabarcıkların patlamasıyla sarı kahve tonlarında kabuklanma başlar. Zamanla kabuklanma döküntüye dönüşür. İmpetigoda enfeksiyon en çok ağız ve yüz çevresinde ortaya çıkmakla birlikte eller, kollar ve vücudun herhangi bir bölgesinde de enfeksiyona sebep olabilir.
İmpetigoda ana sebep bakteriler olduğu için hastalığın öncelikli nedeni bakterilerle savaşabilecek kadar güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olunmamasıdır. Bakteri vücuda temas etse bile direnme ve savaşma mekanizması güçlüyse enfeksiyon oluşmayabilir.
Bakterinin cilde nüfuz edip etki göstermesi zedelenmiş cilt dokusunda daha kolay olur. Bu yüzden yara ve çizikler impetigoda riski artıran nedenler arasında sayılabilir. Bazen bir sivri sinek ısırığı bile bakterinin etki göstermesini kolaylaştıran bir etken olabilir.
Yaz aylarında görülen deri hastalıkları arasında impetigoyu da saymak mümkündü r. Sıcak havalar tetikleyici faktörler arasındadır çünkü sıcak havalarda bakterilerin etki etmesi kolaylaşır.
İmpetigonun cilt hastalığı olması, hastalığın tanısı ve tedavisinde yol gösterici kişilerin dermatologlar olması gerektiğini gösterir. Öncelikle hastalık belirtilerini incelemek adına gözlem ve fiziksel muayene ilk adımdır. İmpetigodaki semptomlara benzer belirtileri olan farklı hastalıklar olabildiği için ayırıcı tanı önemlidir.
Eğer impetigonun yerine ya da impetigoyla birlikte farklı bir hastalık da mevcutsa tedavi ona göre şekillenir. Farklı bir rahatsızlık yoksa impetigonun tanısının konabilmesi için enfeksiyon oluşmaya başlayan bölgede kabuklanma kaldırılarak örnek alınır. Laboratuvar incelemesinin ardından net sonuca ulaşılır.
Impetigonun yarattığı enfeksiyon bazı kişilerde birkaç haftada kendiliğinden iyileşir. Daha kısa sürede en steril şekilde iyileşme olabilmesi için impetigo tedavisi uzman bir doktora başvurularak yapılmalıdır. Özellikle bağışıklık sistemi güçlü olmayan çoc uklar ve yetişkinler için impetigonun uzman kontrolünde tedavi edilmemesi durumunda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
İmpetigo tedavisi için gerekli ilaçlara başlamadan önce impetigonun belirtilerinin görüldüğü deriden kültür örneği laboratuvarda incelenir. Sonuçların yol göstericiliğiyle birlikte uygun ilaçlar seçilir ve tedaviye başlanır. Genelde kremler ve ağızdan alınan ilaçlar reçete edilir. Krem sürülürken kabukların dikkatli şekilde kaldırılması gerekir çünkü mikroplar kabukların altındadır.
İmpetigo bulaşıcı bir hastalık olduğu için iyileşme süresi boyunca hasta kişinin dinlenmesi ve olabildiğince temastan kaçınması önemlidir. Hastanın eşyaları sık sık sterilize edilmelidir.
İmpetigoya yakalanma riskini minimuma düşürmek için alınabilecek önlemler şöyle sıralanabilir:
İmpetigoya yakalanma riski daha yüksek olan kişiler vardır. Risk grupları şöyle sıralanabilir.
İmpetigo bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle çocuklarda daha çok görülen rahatsızlık okullarda yakın temasta olan minikler arasında çok kolay yayılır. Direk temasla bulabilen impetigo hastalığı enfeksiyon geçiren birinin kıyafetinden, havlusundan ve diğer eşyalarından da bulaşabilir.
Ayrınca kişi kendi kendine farklı vücut bölümlerine de bakterileri bulaştırabilir. İmpetigoda döküntüler tamamen kaybolup kabuklar düşene kadar bulaşma riski devam eder. Bulaşma sadece insandan insan olmaz. Enfekte olan su, toprak ve hayvanlar da bulaş riski taşır.
İmpetigoya yakalanma riski herkesi kapsamakla birlikte özellikle bebeklerde, okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklarda bu hastalık daha sık görülür. Hastalığın en önemli nedenlerinden biri zayıf bağışıklık sistemidir. Yetişkinlerde sıcak ve nemli havalarda bakteriyel enfeksiyonların sıklığı arttığı için bu hastalığın da görülme sıklığı artar. Hijyen kurallarına uymamak da yetişkinlerde impetigo görülme nedenlerinden biri sayılabilir.
İmpetigoyu geçirdikten sonra vücutta bu hastalığa karşı herhangi bir direnç oluşmaz yani tekrar impetigoya yakalanma ihtimali yine vardır. Özellikle tekrarlayan impetigonuz varsa ve yaralar burun deliği ya da makatta oluşmuşsa mutlaka bir dermatoloğa başvurmanız gerekir. Zira bu tip durumlarda doğru teşhis çok önemlidir çünkü farklı hastalıklar da ortaya çıkabilir. Doktor yönlendirmesiyle uygun tedavi yapılır.
impetigo reçete edilen ilaçlar en sağlıklı şekilde tedavi edilir. Bitkisel yöntemler ilaç tedavisi yerine geçmese de iyileşme sürecini destekleyebilir. Aloe vera, ılık pa patya çayı ve okaliptüs yağı yara tedavisi nde kullanılabilir. Aloe vera yaprağı kesilip sarı su akıtıldıktan sonra yaprak içindeki jölemsi madde krem gibi sürülebilir. Papatya çayı da ılık şek ilde pamukla uygulanabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.