Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

⛹️‍♂️ Boy Kısaltma Ameliyatı Nedir? Boy Kısaltma Operasyonu

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16

Boy Kısaltma Ameliyatı Nedir?

İnsanların uzuvları; genetik, beslenme tarzı, yaşadıkları coğrafya ve spor alışkanları gibi pek çok faktöre bağlı olarak farklı uzunluklarda görülebilir. Kol ve bacak uzunluklarında dengesizlikler olabileceği gibi bir bacak diğer bacağa kıyasla birkaç cm kısa veya uzun olabilir. Böyle olası dengesizlikler zamanla kişide ağrı veya çabuk yorulma gibi şikayetlere yol açabilmektedir. 

Kişinin boy ölçüleri doğuştan standartlar dışında gelişmiş olabilir. Tıp biliminde uzun boy için yapabilecek herhangi bir ilaç veya egzersiz gibi doğal tedavi yöntemi yoktur. Birey boy uzunluğundan şikayet duyuyorsa ve günlük rutin işlerini etkilediğini düşünüyorsa, ameliyatla kısaltma yolunu tercih edebilir.

Farklı tıbbi müdahalelerle kemiklerin küçültülmesi sonucu boy ölçülerinde kısalma elde edilebilir. Yani kısacası boy kısaltma ameliyatı, bacak uzunluğu farkını ortadan kaldırmak ve düzensiz uzunluktaki kemikleri düzeltmek amacıyla gerçekleştirilen bir cerrahi işlemdir. 


Detaylı Bilgi İçin İletişime Geçin.



Form devre dışı bırakıldı




Boy Kısaltma Ameliyatı Nedir?

Boy kısaltma ameliyatı nedir, sorusu uzun ve dengesiz boy ölçülerinden rahatsız olan kişilerin merakla araştırdığı konulardan... Cerrahi müdahale genellikle bacak ve kol boyunda gerçekleştirilir. Sağlıklı bir kişinin bacak boyunca 5,5 cm'ye kadar kısalma sağlanabilir. Tabi burada hastanın sağlık durumu ve hekim başarısı büyük bir rol oynar. 

Hasta günlük hayatında birkaç cm boy farklılıklarını ayakkabı ve giysi gibi materyallerle kapatabilir. Ancak birey yaş aldıkça ve yorucu işler yapmaya başladığında ağrı, koşma ve yürüme zorluğu gibi farklı sıkıntılar yaşayabilir. Bunun için en etkili çözüm boy kısaltma ameliyatı tercih etmektir. Kemik kısaltma yönteminin yanı sıra bazı uzuv farklılıklarının giderilmesi için kozmetik amaçlı kısaltma işlemi de yapılabilir. 

Çocuklarda Boy Kısaltma Ameliyatı Nasıl Olur?

Orta yetişkinlik ve ergenlik, gelişimin devam ettiği çocukluk dönemleridir. Eğer bu süreçte normal boy ölçülerinin üzerinde bir gelişim söz konusu olursa çocukta bedene takılı kalan psikolojik travmalar gelişebilir. Öncelikle çocuğun gelişim sürecinin sonu beklenmelidir.

Gelişim döneminde ameliyata karar vermek çok sağlıklı bir seçim olmayacaktır. Çünkü büyüme sürecinde ameliyat sonrası kemik gelişime bağlı boy uzaması devam edebilir. O nedenle gelişim sürecinin sonunda uygun bir hekim kontrolünde gerekli tetkikler yapılarak ameliyata başlanabilir. 

Kadınlarda Boy Kısaltma Ameliyatı Nasıl Olur?

Boy kısaltma ameliyatı, boy ölçülerinden rahatsız olan kadınlar için de uygulanabilir. Kemik gelişimi tamamlanmış, büyüme plakları kapanmış olan kadınlarda ameliyat konusunda başarı elde edilebilir. Büyüme plaklarının kapalı olup olmadığı, bacak röntgeni çekilerek öğrenilir. Kadın veya erkek tüm bireylerde maksimum boylara 18-20'li yaşlarda ulaşılır. 

İkinci ön koşul olarak hastanın ameliyat öncesi ve sonrası fiziksel- zihinsel durumunun müsait olması gereklidir. Örneğin: Menopoza girmiş, kemik erimesi şikayetleri başlamış hastalar için boy kısaltma işlemi büyük bir risk taşır. Dolayısıyla kan ve röntgen gibi çeşitli tetkikler yapılarak ameliyata uygunluk değerlendirilmelidir. 

Erkeklerde Boy Kısaltma Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde uygulanan boy kısaltma işlemi, kadınlarda uygulanan kemik küçültme cerrahisi ile bire bir aynıdır. Büyüme plakları durmuş hastalar için öncelikle detaylı röntgen ve kan tetkikleri yapılır. Hastanın yaşam öyküsü ve olası şikayetleri dinlenir.

Ameliyatın yapılabilmesi için üst bacağın ince olması önemlidir. Kemik çıkartıldıktan sonra kas yoğunluğu artacağı için bu hususa mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca iyileşme sürecinde hasta belirli bir süre yürütecek kullanarak tüm gücünü üst bacağa odaklayacağı için mutlaka üst bacağı kuvvetlendirecek egzersizlere yoğunlaşılmalıdır. 

Yaşlılarda Boy Kısaltma Ameliyatı Nasıl Olur?

Boy kısaltma ameliyatı, tercihe göre yaşlı hastalara da yapılabilmektedir. Ancak yaşın ilerlemesine ve beraberinde kemik gücünün zayıflamasına bağlı olarak yaşlıların büyük bir risk taşıdığı unutulmamalıdır.

Ameliyat olmaya karar veren yaşlı hastaların vücut dinamiği ve kemik dayanıklılığı tam bu noktada büyük bir önem arz eder. Çünkü olası bir kemik törpüleme ve küçülme ameliyatı, hastanın kemik dengesini bozacak ve beden hareketliliğini kısıtlayabilecektir.

Çok büyük bir uzuv dengesizliği olmadığı taktirde 50-60'lı yaşlardan sonra yapılmamalıdır. Zaten mevcut bir boy uzunluğu sıkıntısı varsa ve hastanın günlük yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyorsa en geç 40'lı yaşlara kadar bu ameliyatın planlaması gereklidir. 

Boy Kısaltma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Boy kısaltma ameliyatı nasıldır, sorusu için 2 tür cerrahi işlem tercih edilir. İlki büyüme plakları olarak bilinen 'epifizyodez' dokusunun cerrahi olarak çıkartılması işlemidir. Epifizyodez dokusu, büyümeye bağlı olarak sertleşen kemik malzemesi üretir. Öncelikle büyüme plaklarının gelişimini önlemek ve yavaşlatmak için iç kısmına küçük delikler açılır. Ayrıca plakların çevresine metal bir plaka da konulabilir. 

Boy kısaltma ameliyatı nasıldır, sorusunun bir diğer cevabı uzuv kısaltma işlemi şeklinde açıklanabilir. Kemiğin küçülmesi işlemi, boya etki ederek amaçlanan boy ölçüsüne ulaşılır. Üst bacaktaki femurun veya uyluk kemiğinin bir kısmı çıkartılır.

Ardından kalan kemik parçalarını iyileşene kadar bir arada tutabilmek için intramedüller adındaki çivilerden destek alınır. Hastanın durumuna göre lokal veya genel anestezi ile operasyona başlanır. Ameliyat sırasında turnike kullanıldığı için kanama olma olasılığı düşüktür. Gerektiği durumlarda kan ilacı takviye edilebilir. 

Peki boy kısaltma ameliyatı kaç saat sürer? Hastanın yaşı, risk taşıma durumu, boy uzunluğu gibi pek çok faktör ameliyatın süresini etkiler. Ancak genel itibariyle boy kısaltma ameliyatı kaç saat sürer? sorusuna 1,5-3 saat arasında bir cevap verilebilir. 

Boy Kısaltma Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Boy kısaltma ameliyatı konusunda hastaların aklını kurcalayan en önemli hususların başında risk durumları gelir. Boy kısaltma ameliyatı riskli mi? sorusuna cevabımız evet olacaktır. Hiç bir cerrahi operasyon kesin güvenilir sonuçlar vermez. Dolayısıyla boy kısaltma işleminin de olası yan etkileri ve komplikasyonları elbette vardır.

Boy kısaltma ameliyatı riskli mi? sorusunun olası yan etkileri ve riskleri şöyle sıralanabilir;

  • Kemiklerin sürekli büyümesi
  • Uzuv farkını ortadan kaldırmayan dengesizlikler
  • Kas zayıflığı
  • Ödem
  • Kemik büyümesinin deformitesi
  • Enfeksiyon 
  • Yavaş veya yanlış kemik kaynaması
  • Tromboz 
  • Uyku problemi 
  • Sinirlerde ağrı
  • Damar travması

Boy Kısaltma Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Boy kısaltma ameliyatı sonrası 3-5 gün arası hastanede yatış gerçekleştirilir. Bu süreçte hasta tek kişilik banyolu bir odada kalır. Hastane refakatçısı için ayrı bir oda verilir. Hastanede kalındığı süre zarfında 1 veya 2 seans fizik tedavi uygulaması yapılır. Gerekli egzersizler hakkında hasta bilgilendirilir, pansuman yapılır ve dikkat edilmesi gereken hususlar detaylı şekilde anlatılır. 

Hastane süreci bittikten sonra 1,5-2 aylık süreç, fizik tedavilerin süreceği dönemdir. Deneyimli fizyoterapistlerden destek alınarak iyileşme sürecine destek olunmalıdır. İlk 3-4 hafta boyunca walker ve tekerlekli sandalyeye gereksinim vardır. Daha sonra hekim gözetiminde koltuk değneğiyle yürünebilir. 

Yardım almadan yürümek için en az 2-3 ay beklemesi gerekir. Yardımsız yürümeye başlandıktan sonra hasta tüm günlük rutinlerine ve sosyal yaşantısına dönüş yapabilir. 

Boy Kısaltma Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Boy kısaltma ameliyatı sonrası iyileşme süreci hastaya bağlıdır. Ameliyat olan hastanın mutlaka hekim önerilerine uyması, beslenmesine ve uyku süresine dikkat etmesi, egzersiz - fizik tedavi uygulamasından faydalanması önemlidir. Kemiğin kaynaması ve tam iyileşmenin sağlanabilmesi için en az 6-7 aylık bir süreye ihtiyaç vardır. Tam iyileşme sağlandıktan sonra ameliyat yöntemine bağlı olarak ek çivi çıkarma ameliyatı yapılabilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Boy Kısaltma Ameliyatı Kimler için Uygundur?

Büyüme sürecini tamamlayan gençlerde ve yetişkinlerde boy kısaltma operasyonu uygulanabilir. Çoğu kişinin boy uzama süreci, 18-20'li yaşlarda tamamlanır. Bu süreçten sonra devam eden boy uzunlukları, normal standartların dışına çıkarak hastayı rahatsız edebilir. Uzuv farklılıklarını ortadan kaldırmak için ne kadar kemik çıkartılması gerektiğine hekim karar verecektir. 

Boy Kısaltma Ameliyatı Ağrılı Bir Süreç midir?

Ameliyat işlemi lokal veya genel anestezi altında yapıldığı için hasta herhangi bir ağrı hissiyle karşılaşmaz. Ancak iyileşme süreci ayları bulduğu için bu dönemde zaman zaman ağrı ve ödem şikayetleri görülebilir. Bu tarz ağrı ve şişlik şikayetlerine karşılık hekim önerisindeki ilaçları almanız önerilir. 

Boy Kısaltma Ameliyatı Kesi İzleri Nasıl Geçer?

Kısaltma işleminde bacak ve kollarda bazı kesiler açılır. Yara izleri genellikle az ve geçici şekildedir, doğal yollarda kendiliğinden zamanla gidecektir. Ancak ameliyat sonrası bu iz görüntülerinin giderilmesi için fraksiyonel lazer tedavi uygulamasını da tercih edebilirsiniz. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.