Boğaz kaşıntısı, alerji , enfeksiyon, tahriş ya da susuzluk gibi faktörlerin neden olduğu, kişiyi konuşurken rahatsız eden bir durumdur. Kimyasal ürünlerle fazla temas edilmesi ve böyle ortamlarda bulunulması da boğazda kaşıntı yaşanmasına neden olabilir. Fakat bu nadir görülen bir durumdur.
Genellikle viral veya bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlar sebebiyle boğaz bölgesinde yaşanan kaşıntı hissi boğaz kaşıntısı olarak tanımlanabilir. Ayrıca soğuk algınlığı, grip gibi nedenlerle de boğazda oluşan kaşıntı benzeri rahatsızlık olarak da açıklanabilir.
Boğaz kaşıntısının başlıca belirtileri arasında alerji, enfeksiyon ve virüsler bulunur. Ayrıca sigara içmek, uzun süre konuşmak, havası kuru ortamlarda bulunmak ve susuzluk da boğaz kaşıntısına yol açan durumlar arasında sayılabilir.
Genellikle evde hazırlanabilen doğal yöntemlerle iyileşebilen boğaz kaşıntısı, dinlenmenize rağmen geçmiyor veya beklenenden çok daha uzun süredir sizi rahatsız ediyorsa bir uzmandan destek almayı düşünebilirsiniz.
Yoğun sigara kullanımı, alerji, kuru hava, enfeksiyon gibi nedenlerle birlikte susuzluk sonrası boğazda yaşanan kuruma hissi de boğaz kaşıntısının nedenleri arasında gösterilebilir. Boğazda oluşan kuruluk, rahatsız edici bir his yaratarak kaşıntı meydana getirebilir. Boğaz kaşıntısı konuşurken zorlanmaya sebep olabilir.
Boğazda meydana gelen kaşıntının birçok farklı nedeni var. Sıvı tüketiminin yeteri kadar yapılmaması, mukusun kuru kalması, alerjik reaksiyonlar ve daha birçok farklı nedenden bahsetmek mümkündür.
Boğaz kaşıntısı neden olur, sorusuna sebep cevap olabilecek durumlar maddeler halinde şu şekilde belirtilebilir:
Semptomlarınız uzun süre devam ettiğinde bir uzmandan destek almayı düşünebilirsiniz. Peki boğaz kaşıntısı teşhisi nasıl koyulur? Yaşadığınız boğaz kaşıntısı probleminin teşhis edilmesi uzman bir doktor tarafından muayene edilmelisiniz. Doktora anlattığınız şikayetler sonrasında boğaz kaşıntısına yönelik bir teşhis konulabilir.Kolay tedavi edilebilecek bir hastalık ve ilaç tedavisinin yanı sıra bol sıvı tüketmeniz önerilebilir.
Sıvı tüketimi ile birlikte vücuttaki bakteri ve virüsleri dışarıya atabilmek mümkün ve bu sayede hastalıktan da kurtulmuş olabilirsiniz. Hastalık teşhis edildikten sonra eğer ciddi bir problem söz konusu ise ilaç tedavisi öncelikli olacaktır ancak çoğu zaman buna ihtiyaç duyulmuyor ve sıvı tüketimi yeterli gelebiliyor.
Boğaz kaşıntısı nasıl geçer, sorusu çok merak edilmektedir. Çoğu zaman boğaz kaşıntısı öksürük ile beraber gelmektedir. Boğaz kaşıntısından kaynaklı öksürüğe iyi gelen başlıca yöntemler arasında bol sıvı tüketimi yer alır. Bunlara ek olarak ılık içecekler, çorba, bal, pastil ve sıcak bir duş da boğaz kaşıntısına iyi gelebilecek doğal yöntemlerdendir.
Boğaz kaşıntısı ve öksürüğe iyi gelen yöntemleri maddeler halinde sıralayacak olursak;
Boğaz kaşıntısı öksürük durumuna sebebiyet verebilir.Boğaz kaşıntısına bağlı öksürüğü hızlıca kesmek için de evde uygulanabilecek bazı doğal yöntemler bulunmaktadır.
Bunların arasında bol su tüketmek, bal yemek, boğaz pastili tüketmek, boğaz gargarası yapmak, solunum yollarını sıcak duş ve hava nemlendirici gibi yöntemlerle nemli tutmanın yanı sıra zencefil, zerdeçal ve ıhlamur gibi bitki çaylarını ılık olarak içmek yer alabilir. Bu uygulamalar boğazınızı rahatlatıp kuru öksürüğe iyi gelebilir.
Ayrıca boğaz kaşıntısı nasıl geçer, sorusuna aşağıdaki şu yöntemleri uygulayarak da yanıt bulabilirsiniz:
Klasik reflü belirtileri arasında göğüste yanma, ağza asit gelmesi ve ağızda acı tat sayılabilir. Bu belirtilere eşlik edebileceği gibi bazen kuru boğaz ve öksürük reflünün habercisi olabilir.
Reflüye bağlı öksürük çoğunlukla çikolata, kahve, alkol, baharatlı ya da yağlı yiyecekler ile şiddetlenir. Özellikle yatınca ve geceleri öksürük artış gösterebilir. Reflü öksürüğe neden olabildiği gibi öksürük de reflüyü arttırabilir. Bu sebeple kuru boğaza bağlı öksürüğün hafife alınmaması gerekebilir.
Ballı ve sıcak sıvılar öksürüğü hafifletmeye yardım eder. Bal ile karıştırılmış çay veya ılık limonlu su içmek boğaz ağrısını hafifleterek öksürüğü durdurabilir. Bu bitkiler özellikle bal ile tüketildiğinde öksürük kesici özellik gösterirler.
Boğaz kuruluğu öksürüğe neden olur mu, sorusu çok fazla sorulmaktadır. Özellikle boğaz kuruluğu öksürük öncesi oluşan bir durumdur ve genellikle öksürüğe neden olabilmektedir.
Boğaz kaşıntısı öksürük ile birleştiğinde çok daha fazla rahatsızlık verici olabilir.Boğaz kaşıntısı öksürük kesin çözüm isteyenler zencefil, zerdeçal, ıhlamur gibi bitki çayları veya ılık limonlu suyu tüketebilir.
Boğaz kuruluğuna bağlı öksürüğün neden olduğu boğaz tahrişini ve ağrısını rahatlatır, ayrıca mukusun gevşemesine yardımcı olarak öksürmeyi kolaylaştırabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.