Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🩺 Boğaz Kaşıntısı Nasıl Geçer? Boğaz Kaşıntısı Neden Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:16    Güncellendi: 27.02.2025 09:16



Boğaz kaşıntısı, alerji , enfeksiyon, tahriş ya da susuzluk gibi faktörlerin neden olduğu, kişiyi konuşurken rahatsız eden bir durumdur. Kimyasal ürünlerle fazla temas edilmesi ve böyle ortamlarda bulunulması da boğazda kaşıntı yaşanmasına neden olabilir. Fakat bu nadir görülen bir durumdur.

Boğaz Kaşıntısı Nedir?

Genellikle viral veya bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlar sebebiyle boğaz bölgesinde yaşanan kaşıntı hissi boğaz kaşıntısı olarak tanımlanabilir. Ayrıca soğuk algınlığı, grip gibi nedenlerle de boğazda oluşan kaşıntı benzeri rahatsızlık olarak da açıklanabilir. 

Boğaz Kaşıntısının Belirtileri Nelerdir?

Boğaz kaşıntısının başlıca belirtileri arasında alerji, enfeksiyon ve virüsler bulunur. Ayrıca sigara içmek, uzun süre konuşmak, havası kuru ortamlarda bulunmak ve susuzluk da boğaz kaşıntısına yol açan durumlar arasında sayılabilir.

Genellikle evde hazırlanabilen doğal yöntemlerle iyileşebilen boğaz kaşıntısı, dinlenmenize rağmen geçmiyor veya beklenenden çok daha uzun süredir sizi rahatsız ediyorsa bir uzmandan destek almayı düşünebilirsiniz.

Boğaz Kaşıntısı Nedenleri Nelerdir?

Yoğun sigara kullanımı, alerji, kuru hava, enfeksiyon gibi nedenlerle birlikte susuzluk sonrası boğazda yaşanan kuruma hissi de boğaz kaşıntısının nedenleri arasında gösterilebilir. Boğazda oluşan kuruluk, rahatsız edici bir his yaratarak kaşıntı meydana getirebilir. Boğaz kaşıntısı konuşurken zorlanmaya sebep olabilir.

Boğazda meydana gelen kaşıntının birçok farklı nedeni var. Sıvı tüketiminin yeteri kadar yapılmaması, mukusun kuru kalması, alerjik reaksiyonlar ve daha birçok farklı nedenden bahsetmek mümkündür.

Boğaz kaşıntısı neden olur, sorusuna sebep cevap olabilecek durumlar maddeler halinde şu şekilde belirtilebilir:

  • Enfeksiyonlar: Vücutta enfeksiyon meydana geldiğinde boğazdaki koruyucu astarlar iltihaplanır. Bu iltihaplanma sonucunda boğaz ağrısı ve boğaz kaşıntısı meydana gelebilir. Boğazda kaşıntıya soğuk algınlığı, grip ve koronavirüs gibi viral enfeksiyonlar neden olabileceği gibi daha şiddetli boğaz kaşıntısı vakalarına ise genellikle bakteriler neden olabilmektedir.
  • Kuru hava: Ortamdaki sıcaklık ve nem seviyesiyle doğru orantıda meydana gelen kuru hava, vücudun mukoza zarlarını etkileyerek boğazda kaşıntıya yol açabilmektedir.
  • Sigara kullanımı: Birçok hastalığa yol açma potansiyeli olan sigara aynı zamanda boğaz yollarına da zarar verebilir. Boğaz yollarına zarar veren sigara boğazda tahrişe yol açarak boğaz kaşıntısına sebebiyet verebilir.
  • Az su tüketimi: Susuz kalan veya gündelik hayatında az su tüketen kişilerin boğazında kuruluk meydana gelebilir. Boğazda oluşan kuruluk da boğaz kaşıntısına yol açabilir. Boğaz kaşıntısı önlemek için yeterli miktarda su tüketmeye dikkat edilmelidir.
  • Alerjik Reaksiyonlar: Zaman içinde kronikleşene saman nezlesi benzeri alerjiler de boğaz bölgesinde kaşıntı hissini yaşamanıza neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar genellikle enfeksiyonlara bağlı olarak gelişme kaydedebilir ve bununla birlikte kimyasal içerikli ürünlerin vücut ile teması ya da vücuda nüfuz etmesi ile birlikte ortaya çıkabilir. Bu tür bir hastalığa sahip olan kişilerin daha fazla hassasiyet göstermeleri gerekebilir. Alerjiye sebebiyet veren gıdalardan ve ürünlerden uzak durduğunuz takdirde bu riski de en aza indirgeyebilirsiniz. 
  • Hava Kirliliği: Kirli hava, birçok kimyasalı ve zehirli maddeyi insan vücuduna taşır ve üst solunum yollarının ele geçirilmesi ile birlikte öksürük ve boğazda kaşıntı gibi rahatsızlıklar meydana gelmesine sebep olabilir. Hava kirliliğinden olumsuz etkilenmemek adına sıvı tüketimini de arttırmak gerekir ve bu sayede bakteri ve virüslerin üst solunum yollarında yer edinmesini de zorlaştırabilirsiniz. Göstereceğiniz hassasiyet sayesinde boğazda kaşıntı riskini de en aza indirerek daha sağlıklı bir şekilde hayatınıza devam edebilirsiniz.

Boğaz Kaşıntısı Teşhisi Nasıl Konulur?

Semptomlarınız uzun süre devam ettiğinde bir uzmandan destek almayı düşünebilirsiniz. Peki boğaz kaşıntısı teşhisi nasıl koyulur? Yaşadığınız boğaz kaşıntısı probleminin teşhis edilmesi uzman bir doktor tarafından muayene edilmelisiniz. Doktora anlattığınız şikayetler sonrasında boğaz kaşıntısına yönelik bir teşhis konulabilir.Kolay tedavi edilebilecek bir hastalık ve ilaç tedavisinin yanı sıra bol sıvı tüketmeniz önerilebilir.

Sıvı tüketimi ile birlikte vücuttaki bakteri ve virüsleri dışarıya atabilmek mümkün ve bu sayede hastalıktan da kurtulmuş olabilirsiniz. Hastalık teşhis edildikten sonra eğer ciddi bir problem söz konusu ise ilaç tedavisi öncelikli olacaktır ancak çoğu zaman buna ihtiyaç duyulmuyor ve sıvı tüketimi yeterli gelebiliyor.

Boğaz Kaşıntısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Boğaz kaşıntısı nasıl geçer, sorusu çok merak edilmektedir. Çoğu zaman boğaz kaşıntısı öksürük ile beraber gelmektedir. Boğaz kaşıntısından kaynaklı öksürüğe iyi gelen başlıca yöntemler arasında bol sıvı tüketimi yer alır. Bunlara ek olarak ılık içecekler, çorba, bal, pastil ve sıcak bir duş da boğaz kaşıntısına iyi gelebilecek doğal yöntemlerdendir.

Boğaz kaşıntısı ve öksürüğe iyi gelen yöntemleri maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Gargara Yapmak: Gargara yapmak boğaz yollarını temizler ve boğazdaki iltihapla savaşır. Bunun sonucu olarak boğaz kaşıntısı da son bulabilir.
  • Bol sıvı tüketmek: Gün içerisinde düzenli aralıklarla başta ılık su olmak üzere bol sıvı tüketmek, mukusların incelmesini ve boğaz yollarının temizlenmesini sağlayabilir. Bu sayede boğaz kaşıntınızdan kurtulabilirsiniz.
  • Ilık çorba içmek: Et ve sebze sularıyla zenginleştirilmiş çorbalar başta olmak üzere, ılık çorba tüketimi de boğaz yollarını rahatlatarak boğaz kaşıntısına iyi gelen yöntemler arasında bulunmaktadır.
  • Yeterli miktarda bal tüketmek (içeceklerinize de ilave edebilirsiniz): Sabahları bir çorba kaşığı kadar bal tüketmek boğaz kaşıntısının azalmasında etkili olabilir. Ancak balı bu şekilde tüketmekte zorluk çekiyorsanız içeceklerinizin içerisine karıştırarak da tüketebilirsiniz. Böylelikle balın iyileştirici etkisinden faydalanabilirsiniz.
  • Zencefil çayı gibi bakterilerle savaşan çaylar içmek: Bal ve limon da ekleyerek tüketilen zencefil çayı öksürük ve boğaz ağrısı gibi şikayetlerin yanı sıra boğazda meydana gelen kaşıntının iyileşmesine de yardımcı olabilir.
  • Ortamdaki kuru havayı engellemek için hava nemlendirici kullanmak: Kuru ortama düzenli olarak maruz kalıyor ve boğaz kaşıntısı şikayetinden muzdarip oluyorsanız havayı nemlendirmek için hava nemlendirici cihazlar ve buharlaştırıcı makineler kullanmayı deneyebilirsiniz.
  • Ağız hijyenine yeterli özeni göstermek: Boğaz kaşıntısı yaşadığınız dönem de dahil olmak üzere ağız hijyenini ihmal etmemeniz bakterilerin üremesine engel olabilir.Böylelikle boğaz kaşıntısı ve öksürükten çok daha kısa sürede kurtulabilirsiniz.
  • Sıcak bir duş almak: Sıcak suyla alınan bir duşun sağlayacağı buhar ve oluşan nem, boğaz kaşıntısının azalmasına yardımcı olabilir.

Boğaz kaşıntısı öksürük durumuna sebebiyet verebilir.Boğaz kaşıntısına bağlı öksürüğü hızlıca kesmek için de evde uygulanabilecek bazı doğal yöntemler bulunmaktadır.

Bunların arasında bol su tüketmek, bal yemek, boğaz pastili tüketmek, boğaz gargarası yapmak, solunum yollarını sıcak duş ve hava nemlendirici gibi yöntemlerle nemli tutmanın yanı sıra zencefil, zerdeçal ve ıhlamur gibi bitki çaylarını ılık olarak içmek yer alabilir. Bu uygulamalar boğazınızı rahatlatıp kuru öksürüğe iyi gelebilir.

Ayrıca boğaz kaşıntısı nasıl geçer, sorusuna aşağıdaki şu yöntemleri uygulayarak da yanıt bulabilirsiniz: 

  • Ananas suyunun da içinde bulunan bromelain tüketmek (ananas sevmiyorsanız takviye ile de bromelain alabilirsiniz)
  • Probiyotik içeren gıdalar tüketmek
  • İstirahat edip vücudun kendini toparlamasına izin vermek

Boğaz Kaşıntısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Reflü ve Boğaz Kaşıntısı İlişkisi Nasıldır?

Klasik reflü belirtileri arasında göğüste yanma, ağza asit gelmesi ve ağızda acı tat sayılabilir. Bu belirtilere eşlik edebileceği gibi bazen kuru boğaz ve öksürük reflünün habercisi olabilir.

Reflüye bağlı öksürük çoğunlukla çikolata, kahve, alkol, baharatlı ya da yağlı yiyecekler ile şiddetlenir. Özellikle yatınca ve geceleri öksürük artış gösterebilir. Reflü öksürüğe neden olabildiği gibi öksürük de reflüyü arttırabilir. Bu sebeple kuru boğaza bağlı öksürüğün hafife alınmaması gerekebilir.

Evde Öksürüğü Durdurmak için Ne Yapılır?

Ballı ve sıcak sıvılar öksürüğü hafifletmeye yardım eder. Bal ile karıştırılmış çay veya ılık limonlu su içmek boğaz ağrısını hafifleterek öksürüğü durdurabilir. Bu bitkiler özellikle bal ile tüketildiğinde öksürük kesici özellik gösterirler. 

Boğaz Kuruluğu Öksürüğe Neden Olur mu?

Boğaz kuruluğu öksürüğe neden olur mu, sorusu çok fazla sorulmaktadır. Özellikle boğaz kuruluğu öksürük öncesi oluşan bir durumdur ve genellikle öksürüğe neden olabilmektedir.

Boğaz Kaşıntısı ile Başlayan Öksürüğü En Hızlı Ne Keser?

Boğaz kaşıntısı öksürük ile birleştiğinde çok daha fazla rahatsızlık verici olabilir.Boğaz kaşıntısı öksürük kesin çözüm isteyenler zencefil, zerdeçal, ıhlamur gibi bitki çayları veya ılık limonlu suyu tüketebilir.

Boğaz kuruluğuna bağlı öksürüğün neden olduğu boğaz tahrişini ve ağrısını rahatlatır, ayrıca mukusun gevşemesine yardımcı olarak öksürmeyi kolaylaştırabilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.