Halk arasında vajinal kamera olarak bilinen histeroskopi, kadın sağlığının korunmasında çok önemli bir yere sahiptir. Bu işlemde, tüpler kullanılarak rahim ağzından giriş yapılır ve rahim içinin görüntülenmesi sağlanır. Belirtilen bölgelerin kamera yardımıyla görüntülenmesini sağlayan histeroskopi ameliyatı, tanı ve tedavi amacıyla uygulanır. Histereskopi tanı koymak amacı ile yapılabileceği gibi, direkt tedavi amaçlı da yapılabilir. Rahim içinde oluşumu istenmeyen miyom ve polipler histeroskopik görüntüleme ile temizlenir. Hasta bu işlem sayesinde kapalı ameliyat olma konforu yaşar. Şunu da belirtmek gerekir ki, bu uygulamanın doğru bir yerde ve alanında uzman bir jinekolog tarafından yapılması çok önemlidir.
Tanısal amaç güdülerek yapılan histeroskopi, ofis histeroskopi olarak da isimlendirilir. Herhangi bir ek operasyona ihtiyaç duymadan vajenden ve rahim ağzından doğrudan yapılabilir. Ofis histeroskopisi, adından da anlaşılacağı gibi ayaktan, muayenehane ortamında yapılır.
Histereskopi ameliyatı ise, tanısal histeres kopi ile benzerlik gösterir. İşlemin yapılabilmesi için rahim ağzının açılması ve histeroskopi için genişletilmesi gerekir. Bu işlem ağrılı olacağı için anestezi uygulaması altında gerçekleştirilir. Rahimin içerisinin kamera sayesinde görüntülenebilmesi için, rahim içi sıvı ile şişirilir. Histeroskopi ameliyatı için gerekli sıvılar ile şişirilen rahim içinde görüntüleme yapılarak, gerekli görülen cerrahi müdahale gerçekleştirilir.
Uterusun (rahmin) içini kamera ile incelemek, tetkik ve gerekli görüldüğü durumda bazı cerrahi müdahaleler yapmak için kullanılan tıbbi bir yöntem, histeroskopi ameliyatı nedir, sorusuna cevap teşkil eder. Histeroskopi ameliyatı, histereskop adı verilen ince, ışıklı bir tüpün rahim içine sokulmasıyla yapılır. Bu tüpün ucunda yer alan kamera sayesinde doktor, rahim içerisindeki yapıları ve sorunları görüntülemeyi amaçlar. Histeroskopi ameliyatı yapılacak hastalar için histeroskopi ameliyatı kaç saat sürer bilgisi oldukça önemlidir. Bu bilgi işlemin ne tür olduğuna bağlı olarak doktor tarafından verilir. Kısa süreli olan bu işlem, aksi bir durum yaşanmadığı hallerde, ortalama olarak 5 ila 20 dk arasında yapılıp tamamlanır.
Histeroskopi ameliyatı esnasında doktor, rahim içerisindeki,
Histeroskopi ameliyatı esnasında eğer rastlanmışsa,
Histeroskopi ameliyatı nedir sorusunun yanıtını, rahim içinin 2,9 mm çapında çok ince bir tüp içine yerleştirilmiş kamera ile görüntülenmesi, bu esnada da bir takım tanı ve işlemlerin yapılmasına olanak sağlanması olarak özetleyebiliriz. İşlemin yapılabilmesi için, rahim ağzının açılması ve histeroskopi için genişletilmesi gerekir. Bu işlem ağrılı olacağı için anestezi uygulaması altında gerçekleştirilir. Rahimin içerisinin kamera sayesinde net bir şekilde görüntülenebilmesi için, rahim içi sıvı ile şişirilir. Histeroskopi ameliyatı için gerekli sıvılar ile şişirilen rahim içinde, daha uzun süreli müdahalelerin yapılması gerçekleştirilebilir.
Rahimin iç yüzeyinin incelenmesi veya tedavi amaçlı yapılan bir cerrahi işlem, ileri yaşlarda daha dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Her yaşlı kadın için histeroskopi ameliyatı uygun olmayabilir. Bazı durumlarda riskler daha yüksek olabilir ve alternatif tedavi yöntemleri tercih edilebilir.
Yaşlılarda histeroskopi ameliyatı öncesinde doktor, hastanın genel sağlık durumu, tıbbi geçmişi ve eğer varsa kullandığı ilaçlarla ilgili detaylı bir şekilde değerlendirme yapar. Bu değerlendirme sonucunda anestezi türü belirlenir ve doktorun gerekli gördüğü tetkikler yapılır.
Yaşlı hastalarda rahim kalınlığı artmış, elastikiyeti ve formu bozulmuş olabileceğinden, yaşlılarda rahim ameliyatı daha özenli ve dikkatli yapılması gereken bir işlemdir. Yaşlı hastalarda histeroskopi ameliyatı sonrası iyileşme süreci daha uzun ve komplikasyon riski daha yüksek olabilir.
Histeroskopi ameliyatında hasta jinekoloji masasında muayene pozisyonunda hazırlanır. Dezenfekte edilen rahim ağzı, bir alet yardımı ile genişletilerek, histeroskop ile rahim içi boşluğa ulaşım sağlanır. Bu işlem ağrılı olduğu için doktorun karar verdiği anestezi yöntemi uygulanarak, anestezi altında yapılır. Rahim içinin daha iyi görüntülenebilmesi amacıyla rahim içi distansiyon medyumu denilen sıvı ile doldurulur. Bu sıvı içeriği yapılacak olan histeroskopi ameliyatına göre değişiklik gösterir. Bu işlem sonrasında, rahim içinde bir sorun gözlenmezse histeroskopi ameliyatı sonlandırılır.
Histeroskopik görüntüleme sırasında rahim içerisinde istenmeyen bir oluşum (miyom, polip, yapışıklık) gözlenmiş ise, histeroskopik ameliyat işlemine başlanır. Ameliyat esnasında rastlanan miyom, polip, elektrokoter ile yakılarak yada makasla kesilerek rahim dışına alınır. Eğer rahimde perde oluşumu gözleniyor ise perde kesilip normal rahim içi anatomisine ulaşılır. Tamamlanan işlemin ardından kanama kontrolü ile işlem sonlandırılır.
Histeroskopi ameliyatı sonrası, doktorun önerdiği tüm talimatları ve yönergeler titizlikle uygulanmalıdır. Reçete edilen ilaçlar dikkatli kullanılmalı, istirahate dikkat edilmelidir. Belirtildiğinden fazla kanama olması durumunda, doktora başvurulması önemlidir. Karın bölgesine sıcak kompres uygulaması yapılarak ağrı hafifletilebilir.
Doktorunuzun belirttiği süre zarfında cinsel ilişkiden kaçınmak önemlidir. İyileşmeyi hızlandırmak için beslenmeye dikkat edip, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Şiddetli ağrı, ateş, şiddetli kanama veya akıntı gibi olumsuz durumlar yaşanması halinde hemen doktora başvurulmalıdır.
Histeroskopi ameliyatı başarı oranı çok yüksek olmakla birlikte, her tıbbi işlemde olduğu gibi, histeroskopi ameliyatı riskleri için, bir takım istenmeyen durumlardan bahsedilebilir.
Sıklıkla rastlanmayan ama muhtemel oluşabilecek histeroskopi ameliyatı riskleri için;
Cerrahi işlem sırasında rahim ağzı 7-10 mm genişletilir, ve tedavi yapılır. Hastane yatışı istenmez. Aynı gün hasta normal yaşantısına dönebilir. Cinsel ilişki için 1 hafta beklemek gereklidir.
Hisreroskopi ameliyatı planlanan kadınlar, hisreroskopi ameliyatı kaç saat sürer sorusu önem teşkil eder. Bu soru, işlem tanısal mı, cerrahi bir müdahale içeriyor mu, durumuna bağlı olarak değişir. Her iki durum içinde işlem süresi 5 ila 20 dk arası olarak belirtebiliriz.
Asherman sendromu olarak isimlendirilen ve istenmeyen bu durum, gebe kalmaya engel teşkil eder. Adet kanamasını engelleyerek kısırlık oluşabilir. Hisretoskopi ameliyatı ile rahim içi yapışıklığı tedavi edilmesi mümkündür.
Rahim içine karbondioksit gazı veya da özel sıvılar verilir. Bu sıvı içeriklerinde sağlığa zararlı maddeler bulunmaz. İşlem bitiminde verilen sıvı ve ayrılan sıvı denkliği kontrol edilmelidir. Bu özel sıvı vücuttan atılmaz, akciğerlerde birikir ise istenmeyen durumlar yaşanabilir.
Ameliyat gebe kalmayı destekler. Tüp bebek tedavisinde birden çok olumsuz sonuç alınması durumunda, bu halin sebebi için histroskopi ameliyatı yapılır. Yapılan bu işlem neticesinde varsa, polip, miyom, rahim içi perdeler ve rahim içi yapışıklıklar gibi gebelik olmasını engelleyen nedenler tespit edilip, ortadan kaldırılır. Bu işlem sonrasında gebe kalmak mümkün olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.