Isırgan otu zararları bu bitkiyi kullanmak isteyen kişiler tarafından merak edilir. Geleneksel tıpta uzun yıllardır kullanılan bu bitkinin içermiş olduğu enzimler, mineraller ve vitaminler nedeniyle pek çok ilaçta kullanılır.
Mayıs ve ağustos ayları arasında toplanan bitki çeşitli topraklarda yetişir. Bilimsel ismi Urtica olan bu bitkiye dokunulması halinde bireylerde kaşıntı ve batma hissine neden olur. Bu nedenle bu bitki halk arasında ısırgan otu ismi ile anılır.
Isırgan otu kurutulmasının ardından uzun süreler kavanozda saklanabilir. Bu bitkinin çeşitli şekillerde kullanılması mümkündür. Tohumu baharatçılarda kolaylıkla bulunabilir. Bu bitki salatalarda kullanılabileceği gibi çayı yapılarak da tüketilebilir. Haşlama yapılarak ve üzerine yoğurt dökülerek salata olarak tüketilmesi de mümkündür.
Haşlanmış bitki içerisine bir miktar pırasa eklenmesi ile böreği de yapılabilir. Isırgan otu ile tohum ya da kök çayının hazırlanması da mümkündür. Mutfak dışında kozmetik sektöründe de sıklıkla kullanılır. Özellikle saç bakımında sıklıkla tercih edilen bir bitki olması ile de bilinir.
Isırgan otunun tüketimi genel olarak güvenilir olsa da bazı durumlarda ısırgan otu zararlarından da söz edilebilir. Bu bitki toplama esnasında eldiven kullanılmazsa ciltte tahriş olma durumları söz konusu olur.
Yaygın olarak görülmese de ısırgan otu zararları şu şekildedir:
Isırgan otu kullanımlarında dikkat edilmesi gereken en önemli konu taze ısırgan otunun cilde ya da yaralara temasından kaçınılmasıdır.
Isırgan otu toplandıktan sonra kurutularak uzun süreler saklanabilir. Isırgan otu çayının yapılması da son derece kolay olduğu için bir çok kişi bu çayı tüketmeyi sevebilir. Öncelikle ince şekilde kıyılan bir tatlı kaşığı ısırgan otu kaynayan bir bardak suya atılır. Bitki su içinde 5-10 dakika kadar haşlanır. Ot kaynarken bu süre zarfında kokusu çıkacaktır.
Haşlama işleminden sonra karışım süzülür ve çay 5 dakika dinlendirildikten sonra rahatlıkla tüketilebilir. Tadını ve kokusunu beğenmeyen kişiler tüketirken içerisine bal veya nane de ekleyebilir.
Isırgan otu çayının faydaları şu şekildedir:
Isırgan otu çayı zararları bu çayı tüketme şekline ve tüketen kişinin biyolojik özelliklerine göre değişebilir. Isırgan otu çayının oksidatif siniri azaltma özelliği bulunur. Bunun yanında kan basıncını ve kolesterolü düzenler.
Isırgan otunun pek çok faydası bulunsa da ısırgan otu çayı zararları da vardır. Bu çay hamile kadınlarda hormonal dalgalanmalara neden olabilir. Bu durumda fetüs gelişimi olumsuz bir şekilde etkilenir. Bu nedenle hamile bireylerin ısırgan otu çayı kullanması önerilmez.
Böbrek taşı olan hastaların ısırgan otu yapraklarını topladıkları ve ısırgan otu çayını tükettikleri zaman önemlidir. Bunun nedeni içerisinde barındırdığı zararlı bileşenlerin uzun süreler beklemesi durumunda böbrek taşının artması durumları söz konusu olabilir.
Kan sulandırıcı kullanan kişilerin ısırgan otu çayı zararları konusunda dikkatli olması gerekir. Isırgan otu çayının içerisinde yüksek miktarda K vitamini bulunduğundan bu vitamin kan sulandırıcı ile reaksiyon gösterebilir. Bu nedenle kan sulandırıcı kullanan kişilerin ısırgan otu çayı tüketmeleri önerilmemektedir.
Kişilerde kusma, mide bulantısı ve mide ağrısı gibi sorunlara neden oluyorsa ısırgan otu çayı tüketiminden kaçınılması gerekir. Bu çayın fazla tüketiminde uykusuzluk problemleri söz konusu olabilir. Bu nedenle ısırgan otu çayı tüketecek olan kişilerin doktorlarına danışmaları önemlidir.
Isırgan otu zararları hakkında emziren annelerin bilgi sahibi olması önemli bir konudur. Emziren annelerin emzirme dönemlerinde tükettikleri besinlere dikkat etmeleri önemli bir konudur. Bebeklerin anne sütü ile beslendikleri dönemde süt sorunu yaşanmaması adına emziren anneler tarafından bitkisel çaylar sıklıkla tüketilir. Isırgan otunun süt artırıcı özelliği bulunduğu için emziren anneler tarafından sıklıkla tercih edilir.
Emziren anneler gün içerisinde bir fincanı geçmeyecek şekilde ısırgan otu çayı tüketebilirler. Fakat ısırgan otuna herhangi bir alerjileri varsa bu çayı tüketmeleri önerilmemektedir. Bu sebeple emziren annelerin ısırgan otu çayı tüketmeden önce doktora danışmaları gerekir.
Isırgan otunun cilde zararları bulunabilir. Isırgan otunun yapraklarında ve gövde kısmında içi boş tüpe benzeyen tüyler vardır. Bu tüylere temas edilmesi halinde ısırgan otunun cilde zararları ortaya çıkar. Isırgan otuna temas edilmesi durumunda ciltte tahriş durumları söz konusu olur. İçerisinde bulunan kimyasal maddeler arasında formik asit, asetilkolin, histamin, serotonin vardır.
Sivri uçlu olan tüylerin camsı bir yapısı vardır. Bu nedenle bitkiye hafif bir şekilde dokunulduğu zaman bile kırılma durumu söz konusu olur ve tüy içindeki kimyasal maddeler deriden geçerler. Bu maddeler deride bölgesel olarak acıya sebebiyet verir. Bunun yanında kızarıklık, kaşıntı ve şişlik gibi durumlar da söz konusu olur.
Formik asidin insanlarda zehirleyici etkisi düşük olsa da ciltte tahrişe sebebiyet verebilir. Asetilkolin, histamin ve serotonin sinir hücreleri arasında iletişimi sağlayan nörotransmiter özelliktedir. Bağışıklık sisteminde yer alan histamin beyaz kan hücreleri ile bazı proteinlerin iltihaplı olan bölgeye daha hızlı bir şekilde geçmesini saplar.
Isırgan otu saça faydaları ile bilinen bir bitkidir. Bu nedenle günümüzde ısırgan otu şampuanları da sıklıkla kullanılır. Isırgan otu suyu da saç bakımında yıllardır tavsiye edilen ürünlerden biridir. Fakat bu ürün bilinçsiz bir şekilde ve sıklıkla kullanılırsa ısırgan otunun saça zararları söz konusu olur.
Isırgan otunun saça zararları dışında faydası oldukça fazladır. Bu ürün saç dökülmesi ve saçta kepeklenme gibi problemlerin giderilmesini sağlar. Saçların parlak ve canlı görünmesine yardımcı olur.
Isırgan otu suyu saça uygulanacağı zaman saçın yıkanmış ve temiz olmasına dikkat edilmesi gerekir. Temiz ve bütün gözenekleri açılmış olan saçlarda ısırgan otu çok daha etkili olacaktır.
Isırgan otu suyu zararları yok denecek kadar olsa da bu ürünün doktora danışılarak kullanılması önemlidir. Bitkinin tohumlarının içeriğinde bulunan yağ sebebiyle suyu son derece değerlidir. Isırgan otu suyu zengin içeriği nedeniyle son derece faydalı olan bir üründür. İçeriğinde formik asit, asetilkolin, kalsiyum, histemin, demir, glikoz, potasyum, C vitamini barındırması sebebiyle son derece şifalı bir üründür.
Isırgan otu kiraz sapı zararları yok denecek kadar azdır. Bu iki bitki kemiklerde meydana gelen iltihapların giderilmesine yardımcı olabilir. Bunun yanında doktora danışarak iltihaplı romatizmalarda da kullanılabilir.
Isırgan otu kiraz sapı zararları bilinçsiz bir şekilde kullanıldığı zaman meydana gelir. Adet döngüsünü değiştirebildiği için hamile kalmayı düşünen kadınlar bu dönemlerde kullanmamalıdır. Bazen mide ağrısı, terleme ve ciltte döküntü durumlarına da sebebiyet verebilir. Bu nedenle doktora danışmadan kullanmamaya özen gösterilmelidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.