Çikolata zararları bilinmeden günlük yaşamda sık sık tüketilen bir yiyecektir. Ana maddesi kakao olan çikolatanın, insan sağlığına pek çok faydası olsa da dengeli bir tüketim gerçekleştirilmediğinde bedeniniz için zararlı etkileri olabilir. Bu yüzden günlük olarak tüketilen çikolata miktarına ve paket içeriğine dikkat edilerek tüketim gerçekleştirilmelidir.
Çikolata, her ne kadar mutluluk veren besin olarak tanımlansa da çok fazla tüketildiğinde zararları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden her besinde olduğu gibi çikolata için de mutlaka dengeli bir tüketim gerçekleştirmeye dikkat edilmelidir.
Aksi taktirde çikolatanın zararları bedensel olarak kendini fark ettirmeye başlar. Özellikle kalp, şeker (diyabet), kolesterol gibi rahatsızlığı olan kişiler mutlaka çikolata tüketimine dikkat etmelidir.
Çikolatanın zararları arasında en çok karşılaşılan, bağımlılık faktörüdür. Çok fazla çikolata tüketimi olan insanlarda bir süre sonra bağımlılık oluşumu gözlemlenir. Bu da sağlıksız bir beslenme şeklidir. Her ne kadar bu besin serotonin hormonu (mutluluk hormonu) salgılanmasına yardımcı olsa da bağımlılıkla birlikte pek çok zararı ortaya çıkar.
Çikolatanın yağ içeriği ve kakao oranına göre de insan vücudunu etkileme şekli faklıdır. Bitter, sütlü ve beyaz çikolata tüketimine göre zararlar farklı şekillerde kendini gösterebilir.
Bitter çikolata genelde kilo problemi olan kişilerin tercih ettiği, kakao oranı daha yüksek olan çikolata seçeneğidir. Her ne kadar yağ yakımın da destekçi olarak görülse de bitter çikolatanın zararları vücudunuzu olumsuz etkiler.
Dengesiz bir tüketimde bitter çikolatanın zararları şu şekilde belirtilebilir:
Bitter çikolatanın zararları tüketime bağlıdır. Bu yüzden günlük tüketilmesi gereken miktardan fazla çikolata yememeye dikkat edilmelidir.
Çikolata, tatlı sevenler için vazgeçilmez bir yiyecek olarak sınıflandırılsa da faydaları olduğu kadar zararları da olan bir besindir. Çikolatanın faydaları ve zararları bilinerek, dengeli bir şekilde tüketildiğinde vücudunuz için daha sağlıklı bir tüketim alışkanlığı kazanılabilir. Tükettiğiniz çikolatanın zararları ve faydaları hakkında da bilgi sahibi olarak bir denge sağlanabilir.
Çikolatanın faydaları ve zararları şu şekilde listelenebilir:
Çikolatanın zararlarını nedir denildiğinde ise;
Çikolatanın faydaları ve zararları kişinin tüketim şekline göre değişir. Düşük miktarda, sağlıklı içeriğe sahip olan çikolata tüketimi biyolojik ve psikolojik olarak size fayda da sağlayabilir.
Her yaş grubunda insanın severek tükettiği çikolata, mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Özellikle mide rahatsızlığı olanlar için çikolata tüketimi sınırlandırılır. Reflü, ülser gibi rahatsızlığı olan kişiler çikolata tüketimine dikkat etmelidir.
Çikolatanın mideye zararları arasında özellikle bu rahatsızlıklara sahip olan kişilerin mide asit oranı olumsuz etkilenir. Kafein içeriğine sahip olan çikolata, mide asidini arttırır. Mide kaslarının gevşemesine de sebep olduğundan reflü ve ülser gibi hastalıklar çok daha kolay bir şekilde ortaya çıkar. Mide rahatsızlığı olan kişiler doktor tavsiyesi üzerine çikolata tüketimi gerçekleştirmelidir.
Beyaz çikolata içerik olarak daha zararlı bir çikolata türü olarak değerlendirilebilir. Tamamen kakao yağı ve şeker bazlı üretilen beyaz çikolatanın zararları oldukça fazladır. İçeriğinde kakao olmaması ve tamamen yağdan oluşması kolesterol hastaları için büyük tehlikedir. Damar tıkanıklığı, kalp rahatsızlıkları fazla beyaz çikolata tüketimi ile tetiklenir.
Beyaz çikolatanın zararları şu şekildedir:
Beyaz çikolata kakaodan yapılmadığından içerisine çikolata tadı vermesi için pek çok farklı tatlandırıcı eklenir. Bu da sağlık açısından oldukça zararlıdır. Tüketimden ziyade süsleme için daha çok tercih edilen bir çikolata türüdür.
Çocuklar çikolata tüketmeyi çok sevseler de, içerik olarak kafein maddesine sahip olduğundan dolayı çocukların çok fazla tüketmemesi gereken bir yiyecektir. Asidik yapısı da çocukların dişlerinin erken çürümesine sebep olur.
Günlük çikolata tüketimi için sütlü çikolata 100 gr.’dan fazla tüketilmemelidir. Bitter çikolata ise 20 ya da 30 gr. tüketilmelidir. Gereğinden fazla çikolata tüketimi olduğunda sağlığınız olumsuz yönde etkilenmeye başlar. Beyaz çikolata ise genelde tüketmek için değil pasta süslemeleri için kullanılmalıdır.
Çikolata; kakao yağı, süt ve şekerden oluşur. Kakao yağı içerisinde kafein bulunur. Süt oranı az olan bitter çikolatalarda kafein oranı oldukça fazladır. Tercih ettiğiniz çikolata markasına göre süt içeriği yerine süt tozu kullanımı da mevcuttur. Beyaz çikolatalarda kakao bulunmaz. Bunun yerine kakao yağı ve şeker kullanarak tatlandırma yapılır.
Çikolata tüketimi düzenli ve her gün olduğunda bu kez sağlık açısından olumsuzluklar ortaya çıkmaya başlar. Özellikle çikolata zararları arasında en çok karşılaşılan uykusuzluk, tüketim arttığında artar.
Fazla enerji veren bir yiyecek olduğu için de spor sonrası tüketimde sorun yaşanmaz. Fakat hareketsiz kalarak tüketim gerçekleştirildiğinde fazla enerjiden dolayı sinirlilik durumu söz konusu olabilir. Aynı zamanda her gün çikolata tüketmek kalp ritim bozukluğu gibi hastalıklara da yol açabilir.
Yağ içeriği yüksek olduğundan dolayı da cildinizde bozulmalar başlayabilir. Sivilce (akne) artışından dolayı, yağlı bir cilt görünümü oluşur. Her gün çikolata tüketmek yerine, çikolatayı dengeli bir şekilde tükettiğiniz de bu tarz sorunlarla karşılaşmazsınız.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.