Rahim alma ameliyatı (histerektomi ameliyatı), kadınlarda en sık kullanılan jinekolojik tedavi yöntemlerinden biridir. Ayrıca rahim organının sadece kadınlarda bulunması sebebiyle yalnızca kadınların konusu olabilecek cerrahi bir işlemdir. Rahim alma ameliyatı genellikle olarak rahimde gelişen miyomların alınması ve rahim kanserinin tedavisi amacıyla tercih edilmektedir.
Kadınların kafasında birçok korku ve soru işareti barından bu tedavi yöntemi, sanıldığının aksine kadın cinsel yaşamını olumsuz yönde etkilememektedir.
Yine de rahim alma ameliyatı olacak hastaların tedavi öncesinde; rahim alma ameliyatı riskleri ve rahim alma ameliyatı sonrası süreç hakkında bilgilendirilmesi çok önemlidir.
Tıbbi adı ile histerektomi olan ameliyatın kökeni Latinceden gelir. Histere (rahim) ve ektome (çıkarma) kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Rahim alma ameliyatı nedir sorusu kısaca farklı nedenlerle, cerrahi olarak kadın rahminin vücuttan alınmasıdır. Rahim alma ameliyatını kısaca bu şekilde tanımlamakla birlikte bu işlem birden çok şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Histerektominin ne şekilde yapılacağı ve tedavide nasıl bir yöntem izleneceği hastanın yaşına ve hastalığına göre şekillenir. İzlenecek tedavi yöntemine göre rahim alma ameliyatı sırasında rahmin tamamı ya da bir kısmı cerrahi olarak çıkarılır.
Rahim alma ameliyatında ilk olarak hastanın bir uzman tarafından muayenesi gerçekleştirilir ve kişide bulan hastalığın teşhisi netleştirilir. Daha sonra uygulanacak olan rahim alma ameliyatı türü ve rahim alma ameliyatı sonrası süreç planlanır.
Hastaya, rahim alma ameliyatı (Histerektomi), rahim alma ameliyatı riskleri ve rahim alma ameliyatı sonrası süreç hakkında gerekli tüm bilgilendirmeler yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta hastanın genç mi yaşlı mı olduğudur.
Rahim alma ameliyatı uygulanacak olan hasta genç yaşta ve çocuk isteyen bir birey ise rahim ameliyatı sonrası hastanın çocuk doğuramayacak oluşu psikolojik bunalım sebebidir. Bu sebeple doğurma çağındaki bireylerde uygulanan rahim alma ameliyatında rahmin tümden alınması öncesinde diğer tedavi yöntemleri hakkında hasta bilgilendirilir.
Ülkemizde ve dünya genelinde ortalama 55-60 yaşı aşmış bireyler yaşlı olarak kabul edilmektedir. Yine aynı şekilde ülkemizde ve dünya genelinde 40-50 yaşlarında kadınların menopoza girerek doğurganlık dönemlerinin sona erdiği kabul görmektedir. Bu süreçle birlikte yaşlılık evresinin de vücuda getirdiği rahatsızlıklar ile birlikte kadınlarda görülen kadınsal hastalıklar sıklaşmaktadır.
Rahim alma ameliyatı sonrasında genç kadınlarda görülmekte olan hemen hemen tüm komplikasyonlar yaşlılarda da görülmekle birlikte yaşlıların ekstra dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır:
Her ne kadar yaşlılarda cerrahi müdahale daha zor ve sancılı olsa da kronik başka bir hastalığı bulunmaya yaşlı bireylerin ameliyat sonrası toparlanması hızlı olacaktır. Halihazırda menopoza girmiş yaşlı bireylerin rahim alma ameliyatı sonrası psikolojik çöküşleri ise genç, doğurgan yaştaki kadınlara göre daha az olmaktadır.
Rahim alma ameliyatı (Histerektomi) olacak bireylerin bilgilendirilmesi gerekirken hasta bireyin kafasında soru işareti bırakılmamalıdır. Rahim alma ameliyatı olarak tek bir ameliyattan bahsedilmiş gibi görünse de rahmin vücuttan alınması tek bir cerrahi yöntemle yapılmamaktadır. Rahim alma ameliyatının birden çok yöntemi bulunmakta olup hastanın şikayetine bağlı olarak bu yöntem belirlenmektedir.
Rahim alma ameliyatı aşağıdaki farklı yöntemlerle gerçekleşebilir:
Rahim alma ameliyatı (Histerektomi) zor mu, sorusu için her ameliyatın risklerini barındırır, yanıtı verilebilir. Rahim alma ameliyatı, anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir. Her cerrahi işlemde olduğu gibi riskleri ve ameliyat sonrası oluşabilecek komlikasyonları bulunmaktadır.
Nadiren görülmekle birlikte rahim alma ameliyatı sırasında;
Bu sayılanlar dışında bilinmesi gereken önemli bir nokta rahim alma ameliyatı sonrası doğurganlık sona erer ve hastanın ameliyattan sonra çocuk sahibi olamayacağı hakkında hasta mutlaka bilgilendirilmedir.
Rahim alma ameliyatı (Histerektomi) diğer bir çok ameliyat gibi anestezi altında gerçekleşen cerrahi bir işlemdir. Ameliyat sonrasında hasta yavaş yavaş kendine gelir ve narkozun vücuttan atılması gerekir.
Bu süreçte yapılması gerekenler ise;
Tek bir rahim alma ameliyatı (Histerektomi) yoktur. Farklı türlerdeki bu ameliyatların iyileşme süreçleri de birbirinden farklı seyretmektedir. Rahim alma ameliyatlardan sonra iyileşme süreci hastanın ve ameliyata konu hastalığın durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Fakat genelleme yapmak gerekir ise rahim alma ameliyatından sonra hastanın iyileşme süreci ortalama 4-6 haftadır. Laparoskopik Histerektomi de hastanın açık bir cerrahi yarası bulunmaması sebebiyle iyileşme süreci 10-15 gündür.
Rahim cinsellik için kullanılan bir organ değildir. Cinsel birleşme sırasında kadınlar vajina ile birleşmeyi sağlar. Bu sebeple rahim alma ameliyatı sonrasında cinsel hayatınız normal bir şekilde devam eder.
Rahim alma ameliyatı kaç saat sürer sorusu için bu üç yönteminde de ameliyat süresinin değiştiği belirtilebilir.Hastanın ve hastalığın durumuna göre operasyon, 2-8 saate kadar uzayabilmektedir.
Rahmin alınması tehlikeli bir ameliyat değildir, ancak tüm ameliyatlar gibi birtakım riskleri içerir. Akciğer ya da toplardamarda pıhtı gelişebilir bu doğrultuda kanama olabilir. Ayrıca operasyon sonrasında vajinal kanama ya da kesi yerinde ağrı oluşabilir. Ameliyat sonrası hastanın sağlığına dikkat edilmelidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.