Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🤰 Aşermek Ne Demektir? Hamilelikte Aşermek Neden Olur?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Aşermek Ne Demektir? Hamilelikte Aşermek Neden Olur?

Aşermek ne demek, sorusunun yanıtı olarak kişinin belli bir yiyeceğe veya içeceğe karşı duyduğu yoğun istek yanıtı verilebilir. Aşermek genellikle hamilelik dönemindeki kadınlarda görülen bir durumdur.

Aşermek için yemeklere veya içeceklere duyulan özlem de denebilir.Hamilelik dönemi kadınların duygusal ve fizyolojik olarak hormonların etkisiyle büyük değişimler yaşadığı bir dönemdir. İşte bu dönemdeki yaşadıkları durumlardan biri de aşermedir.

Aşermek, tatlıya, ekşiye ya da acıya aşerme gibi çeşitli şekillerde olabilmektedir. Kesin bir bilimsel açıklaması olmamakla birlikte hamilelik dönemindeki kadınların üçte ikisi bu durumu yaşamaktadır.

Hamilelik döneminde aşermek son derece normal karşılanan bir durumdur. Ancak hamilelik döneminde dengeli beslenme de büyük önem taşımaktadır. İşte bu noktada aşerme durumu hamileliği olumsuz etkileyebilmektedir.

Sürekli aşerme durumu hamilelikte sağlığı, hamile bireylerin şekerini, olması gereken kilosunu etkileyebilir. Bu gibi olumsuz etkilerden kaçınmak için mutlaka hekimlere danışılmalıdır.

Aşermek Nedir? 

Aşermek Nedir? 

Aşermek belli besinlere karşı daha fazla istek duyma durumudur. Genellikle hamilelik döneminde kadınlarda rastlanan bir durumdur. En fazla aşerilen besinlerin meyve ve meyve suları, tatlılar ve çikolata olduğu tespit edilmiştir.

Bu dönemde yemekten kaçınılan besinlerin ise kafeinli içecekler, kırmızı et, yumurta, tavuk ve balık olduğu tespit edilmiştir. Aşerme nedir dendiğinde bazen besin olmayan maddelere (toprak, kireç, diş macunu vb.) destek duyma olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Bu durum genellikle yetersiz beslenen hamilelerde ortaya çıkmaktadır. Hamile birey toprak, kil yeme ihtiyacı duyabilir. Bu da hamile bireyde anemi gelişmesine sebep olabilir. Diğer besin ögelerinin emilimi engellenebilir, parazit oluşumuna neden olabilir.

Aşermenin Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik 3 dönemden oluşan bir süreçtir. Aşerme ilk dönemde yavaş yavaş etkisini göstermekte olup ikinci dönemde yoğunlaşmaktadır ve üçüncü dönemde azalmaktadır. Ancak, her hamile birey için aynı durum söz konusu olamayabilir.

Kişiden kişiye değişim gösterse de aşerme genellikle hamileliğin 7. haftasından itibaren başlamaktadır. Hamileliğin 12. haftasından itibaren de etkisini azaltmaktadır. Bazı hamilelerde aşerme dönemi daha uzun sürebilmektedir.

Bunun genel nedeni psikolojiktir. Ancak, hamile bireyin vitamin eksiklikleri de uzun süren aşerme dönemini de beraberinde getirebilir. Bir yiyeceğe karşı duyulan aşırı istek en belirgin belirtisidir.

Aşerme Nedenleri Nelerdir?

Aşerme Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik döneminde aşermeyi sadece hormonsal nedenlere bağlamak doğru olmaz. Aşermenin çeşitli nedenleri vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Hormonal değişimler: Hamilelik dönemi hormonal değişimlerin çok yoğun olduğu bir dönemdir. Östrojen ve progesteron gibi hormonların değişimi beyindeki tat alma duyularını etkileyebilir. Bu da farklı tatlara gereksinim duyulmasına neden olabilir.
  • Duygusal durumlar: Hamilelik dönemi duygusal değişimlerin çok sık görüldüğü bir dönemdir. Stres, kaygı, gerginlik ve bunların ardından gelen duygusal rahatlama ihtiyacı özellikle tatlı besinlere olan isteği arttırabilir.
  • Besin ihtiyaçları: Hamilelik dönemi, bireylerin besine en çok ihtiyaç duyduğu dönemlerin başında gelmektedir. Çünkü hamile birey yani anne adayı hem kendi besin ihtiyaçlarını hem de bebeğin besin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu nedenle hamilelik sürecinde bireyin ihtiyacı olan besin miktarı ve besin çeşitliliği artar. Özellikle tatlı besinlere hamilelik döneminde enerji sağlamak amacıyla daha sık ihtiyaç duyulabilmektedir.
  • Hücre oluşumu: Hamilelik aynı zamanda sürekli meydana gelen bir hücre oluşum dönemidir. Bebeğin hücre gelişimi için ihtiyaç duyduğu maddeleri anneden aldığı için karaciğer ve beyne giden sinyaller hamilelik dönemindeki aşermenin nedenleri arasında gösterilebilir. 

Aşermek ne demektir, şeklinde sorulan belirli besinlere aşırı istek duyma olarak tanımlanan ve aşerme denen durumun kesin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak, hamilelikte meydana gelen hormonal değişimlerin ve kan şekeri seviyesindeki değişimlerin etkisinin büyük olduğu bilinmektedir. 

Hamilelikte Aşerme ile Baş Etme Yolları Nelerdir?

Hamilelikte Aşerme ile Baş Etme Yolları Nelerdir?

Hamilelik döneminde yoğun aşerme yaşanıyorsa mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Ayrıca beslenme dengesizlikleri ve bozuklukları da fark edilmişse mutlaka anne adayı tedavi edilmelidir.

Çünkü her iki durumda da bebek sağlığı da anne sağlığı da tehlike altına girebilmektedir. Hamilelik teşhisinden itibaren mutlaka doktora danışılmalı ve uygun bir beslenme listesi hazırlanmalıdır. Anne adayı mutlaka hazırlanan beslenme listesine uymalıdır.

  • Dengeli ve düzenli beslenme: Hamilelik döneminde dengeli ve düzenli beslenme son derece önem taşımaktadır. Çünkü anne adayının hücresel çoğalması arttığı için vitamin, mineral gereksinimi artmaktadır. Besin değeri açısından zengin, besin değeri yüksek gıdalarla beslenmek son derece önemlidir. Kan şekeri seviyesinin değişiminden kaynaklı tatlı ihtiyaçları için sağlıklı ve doğal besinler tercih edilmelidir. Dengeli beslenmenin yanında düzenli beslenmek de hamilelik dönemi için önem taşımaktadır. Öğün atlanmamalı, ara öğünler zamanında yapılmalıdır.
  • Porsiyon dengesi: Hamilelik döneminde dengeli ve kontrollü porsiyonlar tüketmek gerekmektedir. Gereğinden fazla tüketilen besinler hem anne adayının sağlığını hem de bebek sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle porsiyonları besin ihtiyacına göre ayarlamak çok önemlidir.
  • Tatlı ihtiyacı: Hamilelik döneminde çeşitli sebeplerle aşırı tatlı ihtiyacı olabilir. Bu noktada sağlıklı alternatif seçenekler hamilelikte aşermeye yardımcı olmaktadır. Meyve, kurutulmuş meyve, pekmez gibi doğal tatlandırıcılarla hazırlanan besinler bu dönemde tercih edilebilir.
  • Profesyonel destek almak: Hamilelik döneminde aşermeniz fazla olmasıyla baş etmekte zorlanabilirsiniz. Bu bir çok anne adayının yaşadığı bir durumdur. Bu noktada hekiminiz, sağlık uzmanı ya da gebelik danışmanına başvurmak durumunuzu kolaylaştırabilir.
  • Düzenli egzersiz: Hamilelik dönemi stres ve kaygının arttığı bir dönemdir. Bunlar da aşermeyi arttırabilir. Bu nedenle olan aşermeleri azaltmak için düzenli olarak egzersiz, yürüyüş yapabilirsiniz. Düzenli egzersiz yapmak sadece aşermeyi engellemek için değil aynı zamanda kilo kontrolünü sağlamak, stres düzeyini azaltmak ve bebek sağlığı için de faydalı olacaktır.

Kısacası hamilelik döneminde aşermek normal ve zararsız bir durumdur. Ancak normalin üstünde aşerme meydana geliyorsa mutlaka önlem alınması gerekir. Bunun için hekiminize danışabilirsiniz.

Aynı zamanda aşermenin ya da tüketilen besinlerin bebeğin cinsiyetini etkilemediği de unutulmamalıdır. Bu da hamilelikte dengesiz beslenmeye neden olabilmektedir. Ardından sağlık sorunlarını da meydana getirebilmektedir.

Hamilelikte Aşerme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelik Döneminde Aşermenin Bebeğin Cinsiyetiyle İlişkisi Var Mıdır?

Hamilelik döneminde acılı ve ekşili besin aşerme durumunda kız bebek olacağına; tatlı besin aşerme durumunda erkek bebek olacağına dair halk arasında yaygın bir inanış vardır. Ancak bu kesin bir olgu değildir.

Hamilelik döneminde aşerme kişiden kişiye değişir ve çeşitli faktörlere bağlı ortaya çıkar. Hamilelikte ekşi aşermek ya da aşırı tatlı isteği duymak anne adayının o anki biyolojik ve psikolojik durumuna göre de değişiklik gösterebilir.

Aşerme istekleri hamilelik süresinde oluşan geçici bir durumdur. Hormonal, duygusal, besin ihtiyacı gibi çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Ancak, aşerilen yiyeceklerin bebeğin cinsiyetiyle ilgili olduğuna dair kesin bir sonuç bulunmamaktadır. Kişisel ya da hormonal durumlara göre şekillenen bir durumdur.

Hamilelikte Aşermenin Neden Olabileceği Riskler Var mıdır?

Hamilelikte bazı besinlere diğerlerinden daha fazla gereksinim ya da ilgi duyulabilmektedir. Hamilelik döneminde aşerme veya cinsiyeti etkilediği düşünülen besinlerin gereğinden fazla tüketimi, tek yönlü beslenme riskini de beraberinde getirir.

Bu da anne sağlığını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca hamilelik dönemindeki bazı besinlere karşı gelişen isteksizlik ve tiksinmeye bağlı yetersiz beslenme de anne adayında sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu nedenle anne adayları beslenme alışkanlıklarına, besin tüketim durumuna ve dengeli ve yeterli beslenmeye son derece dikkat etmelidir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.