Gaz yapan yiyecekler sağlığımızı olumsuz etkiler ve günlük hayatımızın kalitesini düşürebilir. Bu yiyeceklerin aşırı tüketimi bağırsak hareketliliğini arttırmakla kalmaz ve aynı zamanda sancı hissi vererek ağrılara sebep olur.
Bağırsakta oluşan ve huzursuz hissetmenize neden olan en aza indirmek için bu besinleri tanımalı ve beslenme programınızda dengeli biçimde kullanmalısınız.
Ayrıca çeşitli hastalıkları olanlar başta olmak üzere her sağlıklı bireyin bu problemi yaşayabileceğini de bilmek gerekir. Bununla birlikte bebeğe gaz yapan yiyecekler ve emziren annelerin dikkat etmesi gereken besinler olduğunu da unutmamalısınız.
Bağırsak hareketlerinin normale dönmesi ve fazla gaz oluşmasını önlemek için aşırı gaz yapan yiyecekler hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemli.
Bu yiyecekleri ise aşağıda görebilirsiniz:
Yukarıda sayılan besinler farklı sebeplerden dolayı gaz oluşumunu ve şişkinliği arttırıcı etkilere sahiptir. Sağlıklı bireylerde büyük etkiler gözlenmeyebilir ancak özellikle anne sütüne gaz yapan yiyecekler gibi konularda daha dikkatli olunması gerekir.
nne sütüne gaz yapan yiyecekler özellikle doğum sürecinin tamamında hassaslaşan vücut sisteminde daha fazla etkiye sahiptir. Bu nedenle gaz birikimi artar ve bebeği de olumsuz şekilde etkileyebilir. Aynı zamanda bebeğe gaz yapan yiyecekler olarak da bilinen bu besinler şu şekilde listelenebilir:
Burada belirtilen yiyeceklerin kişiden kişiye ve hangi besinlere karşı hassasiyetin bulunduğuna göre değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca bebeğe gaz yapan yiyecekler konusunda da sayılan bu besinleri gösterebiliriz.
Anne ve bebek sağlığı için gaz yapan yiyecekler yerine gaz yapmayan süt yapan yiyecekler tercih edilmelidir. Bu sayede bebeğin de gaz problemi yaşamaması, rahat etmesi ve huzursuzluğunun azalması sağlanır. Gaz yapmayan süt yapan yiyecekler ve içecekler arasında; yulaf ezmesi, kefir, ayran, tahin helvası, kimyon çayı bulunur.
Gaz yapan yiyecekler için önlem alınmadığı takdirde özellikle gündelik yaşam sırasında sorun yaşanmasına mümkündür. Yiyeceklerin mevcut zararlarından korunmak içinse alacağınız bazı önlemler oldukça rahat etmenizi sağlar. Bazı önerilerini inceleyerek, gaz sorununu en aza indirebilir ve hatta tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
Genel olarak dikkat etmeniz gereken bazı durumlar ise şu şekilde sıralanır:
Yukarıda belirttiğimiz konulara dikkat etmeniz durumunda gazın olumsuz etkilerinden çok daha rahat bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Gaz yapan yiyecekler hakkında yaptığımız açıklamaların yanı sıra gaz yapmayan çeşitlerin bilinmesi de çok değerlidir.
Gaz yapma ihtimali düşük olan bazı besinleri ise aşağıda yakından inceleyebilirsiniz:
Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra biyolojik özelliklere göre gaz yapan yiyecekler ve yapmayan besinlerin farklılık gösterebileceğini bilmelisiniz. Mevcut sağlık durumunuz ve kullanmakta olduğunuz ilaçlar nedeniyle gaz oranları farklılaşabilir.
Bu yüzden alanında uzman bir hekim ile irtibata geçerek, sağlığınız için hangi besinlerin daha yararlı olabileceğini öğrenebilirsiniz.
En çok gaz yapan yiyecekler genel olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Çoğunlukla gaz oranını yükselten besinler arasında ise mercimek, fasulye, patates, soğan, nohut, karnabahar, lahana ve enginar gibi yiyecekler bulunur. Beslenme düzeninizi sağlayarak ve gaz yapan besinlerin tüketimini azaltarak kolaylıkla önlem alabilirsiniz.
Gaz sorunu yaşayanların pek çok farklı yiyecek aracılığıyla rahatlaması mümkündür. Özellikle sarımsak, pirinç, muz, fesleğen, keten tohumu veya yağı, fesleğen ve karahindiba gibi besinler sayesinde sindirim sisteminizin düzelmesini sağlayabilirsiniz.
Ayrıca doktor tavsiyeleri doğrultusunda besinler kullanarak, çok daha başarılı sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Genel olarak bağırsak gazının artmasına yol açan besinlerin çoğu kişilerin sağlık durumları doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Özellikle yüksek lifli gıdalar çoğu kişi için gaza sebebiyet vermezken bazı kişiler için gazı arttırabilir.
Yüksek lifli tam buğday, kepek, kuşkonmaz, elma, şeftali, Brüksel lahanası gibi gıdalar bağırsak gazını yükseltebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.