Açık kalp ameliyatı, kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan iyileştirici yöntemlerden biridir. Yanlış beslenme, yoğun stres ve hava kirliliği gibi birçok faktörün yol açtığı rahatsızlıklar, ameliyat gerektirebilir. Kalp sağlığının korunmasını sağlayan bu girişimsel tedaviler, geleneksel bir ameliyat türü olarak bilinir.
Genel olarak, damar ve arter ile kas, kapakçık ve kalbe uygulanan bir yöntem cümlesi açık kalp ameliyatı nedir, sorusunu açıklanabilir. Genellikle, sağlıklı damar ve arterlerin işlem sağlayamayan diğer damar ve arterlere bağlanması işlemi denebilir. Bypass olarak da adlandırılan bu ameliyat türünün riskleri, gelişen teknoloji ile azalmıştır.
En sık uygulanan kalp ameliyatı türleri arasında; greftleme, koroner arter ve bypass yer alır. Geleneksel kalp ameliyatı olarak bilinen bu tür, kalp krizi risklerinin azaltılmasına yönelik tedavileri de içerir. Kalp dokularının ihtiyaç duyduğu besin ve oksijen desteğinin korunmasını sağlar.
Açık bypass, kalbin açığa çıkarılmasıyla gerçekleştirilen bir ameliyattır. Hastada yapay dolaşım alternatifi yaratılarak kalp ve damar değişimi yapılabilir.
Açık kalp ameliyatı nedir sorusu, kanın oksijenlenerek vücuda kan pompalanmasının sağlanması olarak da yanıtlanabilir. Kalp damar cerrahisi ve kardiyologlar tarafından tetkikler yapılarak ameliyata karar verilir.
Kalp-akciğer makinesi kullanılarak ameliyat olan çocuğun durumu takip edilir. Ameliyat; kapakçık değişimi, pıhtı ve tümörlerin çıkarılması, zarar gören bölgelerin onarımı, ritim düzenleyici takımı ve kalp anomalilerinin onarılması gibi durumlarda yapılır.
Açık kalp ameliyatı nasıl yapılır, sorusuna yanıt olarak, hastanın özel ekipmanlar yardımı ile göğüs kafesinin açılıp sorunlu bölgenin onarılması verilebilir. Hastanın sağlık durumuna ve şikayetlerine göre karar verilir. Kalp nakli, kapak ya da damar değişimi gerçekleştirilebilir.
Kalbin yeterli bir şekilde beslenemediği durumlar, kalp krizi ve göğüs ağrısı gibi durumları beraberinde getirir. Hastalık riskini azaltan açık bypass ameliyatı, kalbin dışarı çıkarılması ile gerçekleştirilir.
Kalbin büyüklüğü yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterdiği için yaşanan rahatsızlıklar da değişebilir. Ağırlıklı olarak erkeklerde görülen kalp rahatsızlıkları, açık bypass ameliyatlarını da beraberinde getirir. Erkeklerde 45 yaş ve üzeri riskli bir dönem olup beslenme alışkanlıkları, iş ve sosyal hayat dengesi ile diğer sağlık sorunlarının göz önünde tutulması gerekir.
Genellikle, göğüs kafesi kemiğinin kesilerek açılmasıyla başlar. Kalp ve akciğeri destekleyen bir cihaz takılarak hastanın durumu takip edilir. Son dönemlerde en sık uygulanan ameliyat yöntemlerinden biridir. Ameliyat sırasında stent takma, damar değişme, kalp kapakçıklarını onarma gibi durumlar gerçekleştirilebilir.
Açık kalp ameliyatı riskleri üzerinde, yaş ve cinsiyet ile birlikte hastanın genel sağlık durumu da etkili olur. Hipertansiyon, şeker, kolestrol ve daha önce yaşanan kalp rahatsızlıkları ameliyatın gidişatını belirler.
Kalp ve damar cerrahisi uzmanlarının rahatsızlıkları takip ederek adım atması gerekir. Tek başına yaşın bir risk faktörü oluşturmadığı belirtilir. Yaşlı hastalarda böbrek sorunları, vücuttaki yağ oranı, damar durumu ve genetik yapısı gibi durumlar, ameliyatın başarını olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir.
Açık kalp ameliyatı nasıl yapılır sorusuna, kalbi besleyen atardamarın tıkanması ya da daralması sonucu uygulanan bir cerrahi girişim olarak yanıtlanabilir. Ameliyat sayesinde atardamarın beslediği bölgeye kan pompalanır. Bu durum, bölgenin canlılığını kaybetmemesini hedefler. Açık kalp ameliyatı, ortalama 3 ile 4 saatten başlayıp hastanın durumuna göre değişebilir.
Bu operasyonun adımları;
Açık kalp ameliyatı riskleri, önemli komplikasyonları barındırır. Tıp teknolojisinin gelişmesi, olası risk ihtimalini en aza indirir. Hastanın yaş, cinsiyet, beslenme alışkanlıkları, sağlık durumu ve genetik yapı gibi faktörleri, riskleri artırabilir ya da azaltabilir.
Açık kalp ameliyatı sonrası yaşanabilecek bazı riskler;
Açık kalp ameliyatı kaç saat sürer, sorusunun yanıtı hastanın sağlığına ve şikayetlerine göre değişir. Açık kalp ameliyatı sonrası hastalar yoğun bakım ünitesine alınır. Ameliyat edilen bölgede oluşan ağrı için ilaç tedavisi uygulanır. İyileşme sürecinde, enfeksiyon riskinin göz önünde bulundurulması gerekir.
Steril işlemleri gerçekleştirilip doktor tavsiyesi ile egzersiz ve beslenme rutini uygulanır. Nefes teknikleri, öksürmek ve yürüyüş gibi hareketler ile vücuttaki ödem atılır. Sıvı gıdalar ile beslenmesi gereken hastanın sindirim sistemine yavaş bir şekilde normal besinler sokulur.
Düzenli egzersiz, dengeli beslenme programı ve stresten uzak bir yaşam tarzı benimsenerek hastanın durumu iyileşebilir. Açık kalp ameliyatı olanlar kaç yıl yaşar, sorusunun yanıtı, hastanın bakımı ile doğru orantılı olarak değişir.
Ameliyat sonrası düzenli ve doğru bakım, hastaların ömrünü uzatabilir. Ortalama 6 ile 8 hafta arasında iyileşen kişiler, uzun bir dinlenme süreci sonucunda günlük rutinlerine kavuşabilir. Düzenli ve sağlıklı bir uyku, beslenme ve egzersiz programı ile hızlı bir iyileşme gerçekleşebilir. Açık kalp ameliyatı sonrası uyanamama riski, doktorların önlem almasını gerektirir.
Açık kalp ameliyatı sonrası doktorlar, Akdeniz tipi beslenme modelini önerebilir. Öncelikle, sıvı gıda ile beslenen hastalar doktor kontrolünde katı besinlere geçebilir. Kuru baklagil, tahıl, taze sebze ve meyve, zeytinyağı, balık, kırmızı ve beyaz et ile süt ürünleri tüketilebilir.
Günlük 2 ile 4 öğün arasında değişir. Yemek yeme süresinin ortalama 20 dakika olması önerilir. Hızlı bir şekilde yenmemesi gerekir. Şeker ve karbonhidrat oranı yüksek gıdalardan uzak, sağlıklı bir beslenme modeli sürdürülür.
Açık kalp ameliyatı olanlar kaç yıl yaşar, sorusunun yanıtı, hastanın bakımı ve sağlık durumuna göre değişir. Ameliyatın yan etikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Hastalar açık kalp ameliyatı sonrası enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalabilir. Enfeksiyon belirtileri arasında; ateş, yara kızarıklığı ve şişlik ile şiddetli ağrı bulunur. Düzenli ilaç kullanımı, izolasyon, beslenme ve bağışıklık sistemini güçlendirme, temizlik ve hijyen gibi durumlar enfeksiyon riskinin azalmasında önemli bir role sahiptir.
Açık kalp ameliyatı sonrasında vücudun savunma mekanizmaları bir süre baskılanır. Hastanın kendisini enfeksiyon riskine karşı koruması gerekir. Ortalama 2 gün izole geçirilmesi tavsiye edilir. Bu süre, hastanın diğer hastalıklarına, yaşına, komplikasyonlara, genetik yapısına ve doğru bir şekilde bakılmasına göre değişir.
Ortalama 4 ile 6 hafta süren bir iyileşme süreci gerektirir. Hastanın 1-2 hafta boyunca oturup kalkarken yardım istemesi önerilir. Sağa ve sola yatmak kemiğin kaynamasını önlediği için iki ay boyunca sırt üstü yatılması gerekir. Yatakta doğrulurken, öksürürken ya da yürürken göğüs korsesi takmak kemiğin sabitlenmesine yardımcı olur.
Açık kalp ameliyatının süresi, yaklaşık 3 ile 4 saat arasında olabileceği gibi 10 ile 12 saat kadar da sürebilir. Stent, damar ya da kapakçık değişiminde süre değişebildiği gibi kalp naklinde de ameliyat durumu farklılaşabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.