Uyuşturucunun zararları, sağlık açısından kişi üzerinde bir hayli fazla ve hayati tehlike söz konusudur. Uyuşturucu bağımlılığı, yasal veya yasal olmayan yollardan alınan uyuşturucu özelliği olan maddeyi alma isteği ve bu isteğe engel olamamasıdır.
Uyuşturucu bağımlılığı olan kişilerde bağımlılığın etkisi birçok şekilde gözlenebilir. Bunlardan en önemlisi ve sıklıkla görüleni yoksunluk çekmeleridir. Kişi uyuşturucu madde sağlamaya ve kullanmaya karşı engel olamaz.
Uyuşturucu bağımlılığında kişinin hayatı söz konusudur ve tedavi şarttır. Tedaviye istekli olunması ve devamlılık sağlanması koşuluyla uzman bir doktor tarafından kişi için en doğru tedavi süreci başlatılır.
Uyuşturucu bağımlılığı, uyuşturucu özelliğe sahip olan birçok maddeyi alma isteği ve bu isteğe engel olamamasıdır. Bu maddeler arasında kokain, esrar, bonzai, ketamin, eroin, morfin, metamfetamin ve LSD gibi maddeler yer alır.
Uyuşturucu maddelerinin farklı bağımlılık dereceleri vardır. Ancak, bu durum bağımlılığın önüne geçmez ve bir kez alındığında vücut tarafından devamlı istenir.
Uyuşturucu bağımlılığı kişinin beden ve ruh sağlığını aynı zamanda aile ve sosyal ilişkilerini de olumsuz etkiler. Uyuşturucu bağımlısı olan kişilerin hayati tehlikesi söz konusudur. Alkol ve sigara bağımlılığı gibi sağlığa zararlıdır ancak uyuşturucu bağımlılığının vücuda etkisi alkol ve sigaraya göre daha hızlı ve daha ölümcüldür.
Uyuşturucu bağımlısı olan kişiler maddeye bağımlı olduğunun ve kendisine zarar verdiğinin bilincindedir. Ancak, maddeye karşı yoksunluk çektikleri için engel olamazlar.
Uyuşturucu bağımlısı kişinin beden ve ruh sağlığının bozulmasının yanında aile ve sosyal ilişkilerinin de bozulmasıyla beraber iş ve okul hayatının da olumsuz etkilenmesi şeklinde ifade uyuşturucunun zararları nelerdir sorusuna yanıt olabilir. Uyuşturucu bağımlılığının kişi üzerinde etkisi ölümcüldür.
Uyuşturucunun zararları maddeler halinde şu şekilde açıklanabilir:
Uyuşturucunun vücuda zararları kişi üzerinde oldukça fazladır. Bu nedenle, en kısa süre içerisinde uzman bir hekim tarafından tedaviye başlanmalıdır.
Uyuşturucunun etkisi kişiler üzerinde oldukça fazla ve ölümcüldür. Uyuşturucunun zararları kişinin hayatını büyük bir oranda olumsuz etkiler. Bu nedenle, mümkün olunan en kısa sürede uyuşturucuyu bırakmak ve tedavi almak hayati bir önem taşır.
Uyuşturucuyu bırakmanın sağlık açısından faydaları aşağıda maddeler halinde şu şekildedir:
Uyuşturucuyu bırakmanın kişi üzerindeki etkileri değişkenlik gösterebilir. Bu durum kişinin bağımlılık derecesine, kullanım süresine, kullanılan maddeye ve genel sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir.
Uyuşturucuyu bırakma süreci zorlu ve uzun bir süreçtir. Bu yüzden en erken sürede profesyonel bir yardım alınmalıdır.
Hamilelik sürecine hazırlanan veya hamilelerin alkol, sigara ve uyuşturucu madde kullanımı uzmanlar tarafından tavsiye edilmez. Hamilelik esnasında uyuşturucu madde kullanmaya devam edildiğinde hem anne üzerinde hem de bebek üzerinde olumsuz birçok etkisi vardır.
Hamilelikte uyuşturucunun zararları nelerdir sorusuna, kısaca, anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkiler ve doğum sonrası ileriki dönemlerde de bebeğin genel sağlığı üzerinde olumsuz birçok etkisi olmaya devam eder şeklinde yanıt verilebilir.
Bununla beraber bu süreçte erken doğum, düşük ya da ölü doğum görülebilir.
Doğum gerçekleştiği taktirde ise doğumdan itibaren bebekte yoksunluk görülebilir. Bebek bağımlı bir şekilde dünyaya gelir ve ilk 6 ay bağımlılık tedavisi uygulanır.
Hamilelik döneminde uyuşturucuyu bırakma programında ilk desteği veren sağlık personeli hemşirelerdir. Hemşirelerin madde kullanan hamileler için tedaviye başlamadan önce uyuşturucunun anne ve bebek üzerindeki etkileri ve sağlık sorunlarına değinilir ve devamında uyuşturucuyu bıraktığı taktirde sağlık açısından faydalarından bahsedilir.
Bu süre içerisinde amaç, uyuşturucuyu bırakma motivasyonunu arttırma ve tedaviye başlama isteğini oluşturmaktır. Tedaviye başlandığı taktirde hastanedeki tedavi ekibi ile beraber tüm süreç yönetilir.
Uyuşturucunun zararları, madde bağımlısı olan kişilerde hem fiziksel hem de ruhsal olarak görülür. Uyuşturucu bağımlılığı, kişilerde ciddi sağlık sorunlarıyla beraber hayat kalitesinde de düşmelere yol açar.
Uyuşturucu bağımlılığı olan kişilerde fiziksel sağlık sorunları arasında organ hasarları yer alır. Bununla beraber sinir sisteminde hasarlar meydana gelebilir ve kalıcı sinir hasarına kadar gidebilir. Uyuşturucunun vücuda zararları arasında psikolojik hastalıklar da yer alır. Uyuşturucu bağımlılığı olan kişilerde sinir, depresyon, kaygı hali, saldırganlık ve yalan söyleme gibi durumlarda artış görülür.
Uyuşturucu bağımlılığında fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkların yanında kişinin sosyal hayatı da etkilenir duruma gelir. Aile ve arkadaş ilişkilerinde kopmalara neden olabilir ve iş hayatı da olumsuz etkilenir. Uyuşturucu bağımlılığında kişiyi olumsuz yönde etkileyen bir diğer unsurlardan biriside maddi yöndendir. Uyuşturucu için harcanan para kişide finansal sorunlara neden olur.
Uyuşturucu kullanımıyla beraber kişide risk alma durumunda artış görülür ve bundan kaynaklı suç işleme oranında da artış görülür. Uyuşturucunun zararları her anlamda kişiyi olumsuz etkiler ve hayati riske kadar gidebilir. Bu nedenle, erken tedavi ve uzman bir hekim tarafından tedavi programı bırakma ve iyileşme süreci açısından oldukça önemlidir.
Uyuşturucu maddelerin kişilerde en büyük zararı ve tahribatı beyin ve merkezi sinir sistemi üzerinde görülür. Bu nedenle kişilerde birçok akli ve irade bozukluğu gibi sağlık problemleri yaşanabilir. Uyuşturucu bağımlısı olan kişilerde ilk olarak akıl ve sinir hastalığı gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bu rahatsızlıklar arasında uykusuzluk, hafıza kaybı, felç, hayal görme gibi durumlar yer alır.
Uyuşturucu maddeleri kişiler üzerinde birer zehir etkisi görür. Vücut bu zehri vücuttan atmak için karaciğer ve böbreklere yüklenir ve bu organların fazla çalışması sonucu hasarlar meydana gelebilir. Karaciğerde siroza ve karaciğer yetmezliğine kadar gidebilen rahatsızlıklar görülebilir. Böbrekler ise zararlı maddeleri vücuttan atamaz duruma gelir ve tüm zararlı maddeler kanda birikmeye başlar.
Uyuşturucu madde kullanımından kaynaklı mide ve bağırsaklarda da tahribat meydana gelir. Bu tahribatlar arasında ise bulantı, kusma, karın ağrısı, kabızlık, ishal, kanamalar, gastrit gibi birçok rahatsızlık görülebilir. Bunlara ek olarak kanamalarda hayati bir tehlike söz konusu olabilir.
Uyuşturucu kullanımından kaynaklı etkilenen bir diğer organ ise akciğerlerdir. Akciğerlerde meydana gelen tahribatlar sonucu ise kişilerde nefes darlığı, sıklıkla görülen öksürük, boğulma hissi ve solunum felçleri gibi rahatsızlıklar görülebilir. Uyuşturucunun vücuda zararları fazla olduğu gibi geri döndürülemez bir hal alabilir.
Uyuşturucu bağımlılığında tedavi, kullanan kişiye, kullandığı maddeye ve kullanım süresine göre değişkenlik gösterebilir. Önemli olan hususlardan birisi kişinin bırakma isteği ve tedaviye devamlılığıdır. Uyuşturucu bağımlısı olan kişi ailesi ve yakınlarından destek alarak uzman bir hekim kontrolü sağlayabilir ve tedavi sürecine karar verilebilir.
Bağımlılığı olan kişilerde öne çıkan birkaç kişilik bozukluğu görülür. Bunlar arasında hiperaktiflik ve agresiflik ve kendini koruyan savunma mekanizmasının eksikliğidir. Bir diğer sıkça görülen nedenler ise benlik saygısının düşüklüğü, sağlıksız arkadaş ve aile ortamı, duygusal yoksunluk ve kişilik problemleri yer alır.
Madde bağımlılığı olan kişilerde sıkça görülen durumlardan birkaçı yoksunluk belirtisi, madde kullanımını belirleyememe ve maddeyi sağlamakla beraber kullanmaya da fazla zaman ayırılmasıdır. Bu belirtilerin görülmesi kişide madde bağımlılığına işaret eder. Bununla beraber kişinin aile ve sosyal ilişkilerinin ve sağlığının kötüye gittiğinin fark edilmesi halinde hiçbir şey yapamaması da yer alır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.