Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🖥️ Teknoloji Bağımlılığı Nedir ve Teknolojinin Zararları Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Teknoloji bağımlılığı ve teknolojinin zararları, özellikle yoğun kullanımlarda çeşitli sorunlara neden olabilir. İnternet ve teknolojinin orantısız ve kontrolsüz bir biçimde kullanılması olarak tanımlanan teknoloji bağımlılığı teknolojinin yararlı yönlerinin yanında zararlı yönlerini de ele alır.

Sosyal medyanın, telefonun ve internetin bilinçli olmadan kullanılması gibi bağımlılığa ön ayak olan benzer davranışlarla kendini göstermektedir. Teknolojinin yararları ve zararları konusunda da bağımlılığın bir zarar niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz.

Teknoloji Bağımlılığı Nedir?

Teknoloji bağımlılığı elektronik cihazların kontrolsüz bir şekilde kullanılmasını ifade eder. Bunun yanı sıra internetin de bilinçsiz bir şekilde saatleri aşan kullanım süresi bağımlılık seviyesinde görülür. Tıpkı diğer bağımlılıkların insanda oluşturduğu zararlar gibi teknoloji bağımlılığının da insanda bıraktığı hasarlar mevcuttur. Bunlar ruhsal ve fiziksel olabilmektedir.

Kişinin sosyal ilişkiler zayıflar, bel ve boyun ağrısına sebep olur. Teknolojinin yararları ve zararları arasında sosyal ilişkiler ve fiziksel durumlar mevcuttur. Bağımlılıklar teknolojinin ve çeşitli kullanımların türüne göre sınıflandırılabilir. Bunlar internet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, oyun bağımlılığı ve telefon bağımlılığı olarak sınıflandırılabilir. 

  • İnternet Bağımlılığı: kişi online olarak harcadığı vaktin farkında olmaz. İnternet uzak kaldığında kendini sinirli ve gergin hisseder. Sürekli olarak interneti kullanmak ister ve bu durum sosyal ilişkilerine zarar verir. Bunlar da yine teknolojinin zararları arasındadır.
  • Sosyal Medya Bağımlılığı: Son günlerde internetin en sık kullanılma sebeplerinden biri sosyal medyadır. Bağımlı insanlarda sürekli olarak sosyal medya için yaşama algısı vardır. Sürekli sosyal medyadaki hesapları günceller ve vakitlerinin çoğunun orada geçirirler. Öyledir ki bu durum günlük hayatlarına engel olmaya ve sorumluluklarını yerine getirememeye kadar gider. 
  • Oyun bağımlılığı: Online ya da mobil oyunlara fazlasıyla bağlılık gözlemlenebilir. Kişi oyunlarla olan olası durumlara aşırı tepkiler gösterir. Bunun sonucunda kendine ve cihazlarla zarar verme gibi hareketlerde bulunur. Bu durum sosyal ilişkilerini zedelemekle birlikte fiziksel kondisyonunu da zayıflatır. Görmede bozukluklar meydana gelebilir ve aynı zamanda kimi durumlarda sürekli baş ağrısına sebebiyet verebilir. 
  • Telefon Bağımlılığı: Kişi sürekli telefonunun elinde olmasını ister ve zamanlı zamansız kontrol eder. Telefon çeşitli amaçlarla sürekli olarak kullanılır ve bir zaman sonra artık uzaklaşılamayacak hale gelinir. 

Teknoloji Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?

Teknoloji kullanımının yazarları ve zararları öncesinde bağımlılığının ortaya çıkmasında faydalı olacak bazı belirtiler vardır. İnsanlar stresle başa çıkmak için ya da gerçeklikten kaçmak için teknolojiyi kullanabilmektedir.

Teknoloji bağımlılığı belirtileri şu şekilde olabilmektedir: 

  • Sanal ortamı gerçekliğe tercih etmek
  • Ekran karşısında geçirilen sürenin sorulması halinde yanlış bilgiler vermek
  • Gerçek hayatın ve sorumlulukların stresinden uzaklaşmak istemek
  • Günlük hayattaki düzenin bozulmasıyla beraber uykusuzluk
  • Dikkat eksikliğinin ileri bir düzeyde olması
  • Sosyal hayattaki ilişkilerin zayıflaması ve arkadaşlıkların bozulması 
  • Günlük hayattan fazlasıyla ödün vermeye başlamak
  • Ekran karşısında geçirilen sürenin fiziksel olarak yansıması
  • Teknolojik aletlerden uzak kalamamak ve refleks olarak sürekli bakmak istemek.
  • Günün büyük bir çoğunluğunda telefondan uzak kalamama ve kalındığında da yoğun stres altında hissetmek
  • Ekranla bağımlılığında örneğin oyun oynarken aşırı tepkiler vermek teknoloji bağımlığı belirtileri arasındadır. 

Teknolojinin yararları arasında en belirgin olanı kişinin hayatını kolaylaştırması ve bilgiye erişim imkânı sunmasıdır. Bireyler kendilerini geliştirmek için fazlasıyla fırsata sahip olurlar. Devamında ise iletişim ve haberleşme imkânı sunar.

Teknolojik farkındalık sayesinde daha iyi bir eğitim imkanına da ulaşabilirsiniz. Bu şekilde hem bilgiye hem de bilgiyi kullanma yöntemlerini öğrenebilirsiniz. Bu nedenle teknolojinin yararları ve zararları iyi araştırılmalı ve kullanım kısıtlaması uygulanmalıdır.

Teknolojinin Zararları Nelerdir?

Teknolojinin yararları günümüzde oldukça fazla olmasına rağmen kullanımına dikkat edilmediği ve aşırıya kaçıldığı sürece zararları da olmaktadır. 7’den 70’e herkesin kullandığı teknoloji insanların hayatlarını kolaylaştırmaktadır.

Fakat renkli bir dünya vaat ettiği için özellikle çocukların da ilgisini çekmektedir. Çocuklarda teknoloji bağımlılığı erken önlem alınmaz ve kontrolü sağlanmazsa onları gerçeklikten kopabilir. Bu durumda teknolojinin zararları hakkında bir liste yapmak gerekebilir:

  • Zihinsel Becerilerde bozukluklar meydana getirebilir. 
  • Dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon eksikliğine sebebiyet verebilmektedir. 
  • Çok fazla oyun oynayan çocuklar gerçek hayatta arkadaşlıklar kullanırken zorlanabilir. 
  • Çocuklar görüp etkilendikleri şeyler sonucunda öfke ve korku duyguları yoğun bir şekilde hissedebilir. Bunun sonucunda tek başına kalamama, uyuyamama ve kabuslar görme gibi durumlar ortaya çıkabilir. 
  • En fazla gündeme gelen durumlardan biri de teknoloji bağımlılığıdır. Aynı zamanda teknolojinin zararları arasındadır.
  • Sosyal mecralardan zorbalığa uğranılabilir. 
  • Ekranda vakit geçirilen uygulamaların güvenli olmaması durumunda veriler çalınabilir. 
  • Teknoloji beraberinde görme problemlerini getirebilir. 

Teknoloji Bağımlılığı Nasıl Önlenir?

Teknoloji bağımlılığı belirtileri internetin ve akıllı telefonların kullanılmasıyla birlikte günümüzde yaygın kullanılan bir terimdir. İnternet dünyasında mevcut olan oyun, sosyal medya, alışveriş siteleri gibi erişimler farkında olmadan insanı bağımlılığa teşvik eder. Bunu önlemek için farklı yollara başvurulabilir. Yetişkinlerin kendilerini denetlemek gibi bir olanakları olsa da çocuklar için yetişkinlerin denetimi gerekmektedir. Çocuklarda internet bağımlılığı engellenebilecek bir durumdur. Bunun önüne geçebilmek için bazı öneriler şu şekildedir: 

  • Çocuğun kendine uygun spor alanlarına yönlendirilmesi
  • Çocuğun akran gruplarıyla doğal yollardan sosyalleşmesi ve telefon, televizyon gibi teknolojik aletlerden uzaklaşması sağlanmalıdır. 
  • Elektronik cihazlardaki hareketlerin denetlenmesi için güvenli internet uygulamalarından yararlanılabilir. 
  • Aile ilişkilerini de pekiştirecek çeşitli aktivitelerle ilgilenilebilir. 
  • Çocuğun teknolojinin yararlı ve zararlı kullanımlarıyla ilgili olan bilinci arttırılabilir. 
  • Aile örnek davranışlar sergileyerek çocuğu buna teşvik edebilir. 

Teknoloji Bağımlılığını Kontrol Altına Alma Yolları Nelerdir?

Teknoloji bağımlılığının kontrol altına alınması bireysel olabildiği gibi profesyonel bir yardım alınması da söz konusu olabilmektedir. Bu noktada terapi, egzersizler, aktiviteler ve sosyal destek devreye girebilir.

Bunları şu şekilde sıralamamız mümkündür:

  • Terapi: Bu bağımlılığın üstesinden gelebilmek için en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Burada psikologlar ya da psikiyatristler tarafından seanslar gerçekleştirilir. Teknoloji bağımlılığı belirtileri, nedenleri ve sonuçları konusunda danışan bilgilendirilir. 
  • Teşvik: Teknolojinin kullanımına bir sınır getirilmesi yönünde desteklerdir. Günlük yaşamının düzenlenmesi konusunda yardımcı olur. Kişi gerçek hayatla bağını sürdürür ve ekrandan uzaklaşır. 
  • Egzersiz: Egzersizler stres seviyesini azalttığı için bağımlılıklara yönelme oranını düşürür. Düzenli spor yapmak teknolojik aletlerin kullanımından uzaklaşmak için vaktin doğru bir şekilde kullanıldığı yöntemlerdir. 
  • Sosyal Destek: Yakın çevrenin bu bağımlılığın bırakılmasına yönelik destekleri oldukça önemli yer tutar. Ailenin bu durumun farkında ve bilinçli olması gerekir. 
  • Ruhsal Olarak İyileştirici Aktiviteler: Doğa yürüyüşleri, bisiklet binmek, yoga, meditasyon ve bunlar gibi ruhsal olarak rahatlamaya imkân sağlayan aktiviteler. Ekransız zamanlar yaratılarak fiziki ve ruhsal iyileşme sağlanabilir. 

Teknoloji Bağımlılığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Teknoloji Bağımlılığı Devam Eden Bir Bağımlılık Mıdır?

Teknoloji bağımlılığı doğru stratejiler uygulandığında kısa sürede biten bir durumdur. Eğer birey bu durumla tek başına mücadele edemiyorsa profesyonel bir yardım almalıdır. 

Teknoloji Bağımlılığı Fiziksel Bir Zarar Verir Mi?

Erkan bağımlılığından kaynaklanan duruş bozuklukları bel ve boyun bölgesinde ağrılara sebep olur. Bunun yanında bulanık görme ye yol açabilmektedir. 

Kimler Teknoloji Bağımlısı Olabilir?

Teknoloji kullanıcıları çok geniş bir kitleye sahiptir. Teknolojik bir cihaz kullanan bireyler potansiyel olarak bağımlı olabilmektedir. Eğer kullanımı aşırıya kaçar ve kontrolsüz bir şekilde ilerlerse her yaştan insan bağımlı olabilmektedir. Çocuklarda teknoloji bağımlılığı da aynı zamanda söz konusudur. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.