Ayva zararları, ayvanın gereğinden daha fazla tüketilmesi durumunda ortaya çıkabilir. Hoş kokulu bir meyve olan ayvanın içeriğinde C, A ve B gibi vitaminler bulunur ve lifli ve potasyum açısından zengin bir yapıya sahiptir.
Çiğ olarak tüketilmesi zor bir meyvedir ve tüketimi sırasında yutkunmada güçlük yaşanmasına neden olabilir. Birçok yararı bulunan ayva, aşırı tüketildiği durumlarda ise ishale neden olabilir.
Ayva zararları, ayvanın aşırı tüketilmesi veya hassas bir bünyeye sahip olunması durumunda ortaya çıkabilir ve bu tür hassas bünyeye sahip kişilerde meyve kaynaklı alerji sorunlarına neden olabilir. Ayvaya karşı alerjisi olan kişilerde
Lif içeriği yüksek bir meyve olması nedeni ile aşırı tüketim ayva zararları görülmesi ile sonuçlanabilir ve sindirim sistemi hassas kişilerde gaz ve kabızlık gibi sorunların meydana gelmesine neden olabilir.
Ayvanın içerisinde tartarik asit bulunur ve bu asit bazı hassas bünyeye sahip kişilerde mide rahatsızlığı görülmesine neden olabilir. Şeker içeren bir meyve olan ayva, hastaları tarafından aşırıya kaçmadan dikkatli şekilde tüketilmelidir.
Ayva zararları olabilen bir besin maddesi olması sebebi ile şüphesi bulunan kişilerde ortaya çıkabilecek yan etkiler nedeni ile dikkatli tüketilmelidir. Ayva:
Ayva yemesi oldukça güç bir meyve olduğundan, yerken boğaza takılarak yutkunma zorluğuna neden olabilir. Aşırı ayva tüketen kişilerde şiddetli ishal ortaya çıkabileceğinden, bağırsaklar ve mide bu durumdan etkilenebilir.
Aşırı ayva tüketimi, yan etkilerin meydana gelmesine neden olabilir. Ayvanın aşırı yenmesi sonucunda ishal sorunu gelişebilir. Kilo problemi olan kişilerin tüketimi için uygun olmayan ayva, lifli yapıya sahip olduğundan tok hissettirir. Bunun sonucu olarak da kilo alımında yavaşlama yaşanabilir.
Aşırı tüketilmediği durumlarda ayvanın mideye zararları olmadığı gibi gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkları bulunan kişiler için yarar sağlayabilir. Taze olarak tüketilebileceği gibi haşlanarak da tüketim yapılabilir.
Haşlanması durumunda, mide bulantısı ve kusma gibi sorunlarda yararlıdır. Aşırı tüketim yapılmadığı takdirde ayvanın mideye zararları değil daha çok yararı bulunur. Mide ve bağırsak şişmesi rahatsızlığının giderilmesinde yarar sağlayabilir. Ayva bal ile karıştırılarak tüketilmesi halinde mideyi güçlendirir.
Meyve yemek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve virüslere karşı kalkan oluşturur. Ayva, bal ile karıştırılıp yenilmesi durumunda hastalıklara karşı daha dayanıklı hale gelinebilir.
Ayvanın yararları ve zararları tüketildiği miktara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ayva, yenilmesi güç bir meyve olsa da sağlık açısından birçok yararı bulunur. Çekirdeği, kabuğu ve yaprakları da sağlık açısından oldukça yararlıdır.
Diğer kış meyvelerine göre daha fazla C vitamini içeren ayva, sindirim sisteminin güçlenmesi için katkı sağlar. Metabolizmanın ve kan akışının hızlanmasını sağlayarak vücudun sıcak kalmasına yardımcı olur.
Kilo vermek isteyenlerin tüketmesi gereken ayva tokluk hissine neden olduğundan kilo vermeyi kolaylaştırır. Kalp sağlığı açısından birçok yarara sahip olan ayva, aritmi ve çarpıntı gibi sorunlarda yarar sağlayabilir.
Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir ve vücudu güçlendirerek hastalığa karşı direnç kazanmasına neden olur. Adet (regl) ağrılarının azalmasına katkı sağlayan ayva, ağrı kesici özelliğe sahiptir.
Sahip olduğu zengin mineraller ile saç köklerine oksijen taşınmasını sağlar ve saçların güçlenmesini ve uzamasını destekler. Odaklanma sorunu olan kişilere yarar sağlayabilen ayvanın sağlık açısından daha birçok yararı vardır.
Bu yararları şu şekilde sıralanabilir.
Ayva haşlandıktan sonra içerisine karanfil ve ıhlamur katılıp, sabah ve akşam aç olacak şekilde bir çay bardağı içilir ise kemik gelişimine yarar sağlar. Elde edilen karışımın tüketilmesine devam edilmesi durumunda, ince bağırsakta meydana gelen iltihabın giderilebilmesini destekleyerek tedaviye yardımcı olur.
Ayva, uykudan önce tüketildiğinde sakinleştirici ve rahatlatıcı etki gösterir. Ayva, sade yenilebileceği gibi uyku öncesi çay olarak veya taze sıkılarak da tüketilebilir. Göğsü yumuşatan ve öksürüğün hafiflemesi için yarar sağlayan ayva, tokluk hissi verir. Aşırı tüketilmesi, mide sorunlarına yol açabilir.
İçeriğinde bol miktarda potasyum bulunan ayva, daha çok tansiyon düşürücü etkiye sahip olsa da ilaç kullanan tansiyon hastalarında bu durum geçerli olmayabilir. Ayvada bulunan etken maddeler, kullanılan ilaçların etkisinin azalmasına neden olabileceğinden, yüksek tansiyon problemi yaşayan kişilerin dikkatli olması gerekir.
Ayva, tereyağı ile pişirilip tüketildiğinde balgama, kronik öksürüğe, bronşite ve solunum sistemi hastalıklarına karşı yarar sağlayabilir. Dudaklardaki çatlaklar için ayva çekirdekleri kaynatılarak dudakların bu suyla silinmesi yararlı olabilir. Ağız içinde yara, şişlik veya ağrı olması durumunda ayvanın ya da yapraklarının kaynatılarak gargara yapılması yararlıdır.
Sert bir meyve olan ayva, haşlandıktan sonra tüketilmesi halinde gaz sorununa neden olmaz ve sindirimin daha kolay yapılmasını sağlar. Lifli bir yapıya sahip olduğundan, dışkıyı normalleştirir kabızlık ve ishal gibi sorunların giderilmesini sağlar. Bağırsak hastalıklarını önleyici özelliğe sahiptir.
Meyve yedikten sonra bir saat beklenilmesi ve bu süre içerisinde su içilmemesi gerekir. Su içilmesi durumunda mide suyunu ve enzimleri sulandırarak seyrelmesine ve sindirim için gerekli olan enzimlerin yeterli miktarda salgılanmamasına sebep olacağından, midede ekşime ve asit gibi sorunların görülmesine yol açabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.