Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Kapalı Akciğer (Lobektomi) Ameliyatı | Lobektomi Operasyonu

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



İnsan vücudunda solunum almaya yarayan en önemli organlardan biri olan akciğer, sağ tarafta üç ayrı ve sol tarafta iki ayrı lobdan meydana gelir. Akciğeri oluşturan bu loblardan herhangi birisinde kanser, enfeksiyon ya da farklı sebeplerle meydana gelen yıpranma oluşabilir.

Kişinin solunum fonksiyonunu sağlayan akciğer organında böyle bir rahatsızlık sonucunda hastanın solunum almasında zorluklar, nefes darlığı vb semptomlar görülür. Bazı hastalarda bu semptomları oluşturan yıpranmış lobun, lobektomi adı verilen cerrahi işlem ile çıkarılması gerekebilir.

Kapalı Akciğer (lobektomi) ameliyatı, hastanın akciğerlerden birinin tamamının alınarak uygulandığı cerrahi tedavi yöntemlerinden biridir. Kapalı akciğer (lobektomi) ameliyatı nedir, sorusuna hastanın akciğer lombalarından birinin tamamının alınarak uygulandığı bir cerrahi tedavi yöntemidir şeklinde yanıt verilebilir. 

Kapalı Akciğer (Lobektomi) Ameliyatı Nedir? 

Kapalı Akciğer (lobektomi) ameliyatı, öncesinde hasta alanında uzman cerrah tarafından muayene edilir. Her akciğer hastası lobektomi ameliyatına uygun olmayabilir. Hastaya gerekli kan ve solunum testleri yapılır. Alanında uzman doktor, hastanın yaş ve fiziksel duruma bağlı olarak daha çok test isteyebilir. 

Kapalı Akciğer (lobektomi) ameliyatı, uygulanacak olan kişi eğer sigara kullanıyorsa, ameliyatın risklerini en aza indirmek için doktoru tarafından sigarayı bırakması önerilir. Kapalı Akciğer (lobektomi) ameliyatı göğse küçük kesiler açılarak bu kesilerden içeri cerrahi aletler ve kameranın sokularak yapılan bir ameliyattır.

Cerrah, kameradan gelen görüntüyü kullanarak lobektomi işlemini başarıyla gerçekleştirir. Bu sayede hastanın çeşitli semptomlar yaşamasına yol açan akciğer lobu alınarak tedavi edilir. 

Kapalı Akciğer (Lobektomi) ameliyatı kaç saat sürer sorusu değişkenlik içerir. Süre, hastanın genel sağlık durumuna, akciğerinden alınacak olan lobun büyüklüğüne, ameliyatın yapıldığı bölgeye göre farklılıklar gösterebilir. Ama genellikle ortalama olarak ameliyat 1-3 saat kadar sürebilir.  

Çocuklarda Kapalı Akciğer (Lobektomi) Ameliyatı Nasıl Olur? 

Çocuklarda kapalı akciğer (lobektomi) ameliyatı akciğerin rahatsızlık yaratan bir lobunun hastanın vücudunda ufak kesiler açılarak video yardımlı torakoskopik cerrahi ile çıkarılması işlemidir. Ameliyat yetişkinlerde uygulanan ameliyatla prensip olarak benzerlikler gösterir. Ancak her çocuğun durumu farklıdır. 

Çocuk için en uygun tedavi yönteminin alanında uzman doktor tarafından gerekli muayene, tetkik ve raporlar incelendikten sonra lobektomi işleminin uygulanmasına karar verilmesi önemlidir. Lobektomi işlemi için hastanın belli kriterleri taşıması beklenir. Ancak bunları taşıyorsa doktoru tarafından bu tedavi yöntemi önerilebilir.  

Çocuklarda kapalı Akciğer (lobektomi) ameliyatı avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Açık akciğer ameliyatına oranla daha az kesik atıldığı için ameliyat sonrası daha az ağrılı geçebilir.
  • Açık akciğer ameliyatından daha hızlı sürede iyileşme görülebilir. 
  • Lobektomi işlemi sırasında çocuğun vücuduna küçük kesiler atılacağı için daha az ameliyat izi ve yara oluşur. 
  • Lobektomi işlemindeki kesilerin ufaklığı yüzünden daha az enfeksiyon riski görülür. 
  • Lobektomi işlemi sonrasında çocuk hasta genel sağlık durumuna bağlı olarak daha kısa sürede hastaneden taburcu edilebilir. 
  • Lobektomi işlemi sonrasında iyileşme süreci hızlı olacağı için çocuklar gündelik aktivitelerine dönüş yapabilme imkanı bulabilir. 

Çocuklarda kapalı akciğer (lobektomi) ameliyatı için çocuk göğüs cerrahisi uzmanına danışarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz. 

Kadınlarda Kapalı Akciğer (Lobektomi) Ameliyatı Nasıl Olur? 

Kadınlarda kapalı akciğer (lobektomi) ameliyatı, erkeklerde uygulanan ameliyatla benzer özellikler taşır. Ancak her hastanın durumu kendine özgüdür. Bu yüzden hastanın sağlık tetkiklerine, raporlarına ve birtakım testlerine alanında uzman doktor incelemesinden sonra hastanın lobektomi işlemine uygun olup olmadığına karar verilebilir. Her akciğer hastası için lobektomi işlemi uygulaması yapılmamaktadır. Burada hastanın lobektomi işlemi kriterlerini taşıması önem kazanır.  

Akciğeri oluşturan loblardan herhangi birinde enfeksiyona ya da başka sebeplere bağlı işlev kaybı oluştuğunda lobektomi tedavisi uygulanabilir. Ayrıca hastanın akciğerinde büyük hava keseleri olduğu durumda işe yaramayan ve sağlam akciğer dokusunun çalışmasını engelleyen durumlarda lobektomi tedavisine başvurulabilir. Lobektomi ile tedavisi sağlanabilecek göğüs ve akciğer hastalıklarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Akciğer loblarında görülen mantar enfeksiyonu 
  • İyi huylu tümör 
  • Kötü huylu tümör
  • İlaçla kontrol altına alınamayan akciğer iltihaplanması (plörezi )
  • Verem (tüberküloz)
  • Akciğerlerdeki elastik liflerin parçalanması sonucunda ortaya çıkan hava keseleri yüzünden kaynaklanan rahatsızlıklar. 

Kadınlarda kapalı akciğer (Lobektomi) ameliyatı nasıldır, sorusuna açık akciğer ameliyatına oranla daha hızlı süreçte iyileşme gösterebilen bir tedavi yöntemidir şeklinde yanıt verilebilir. Eğer kadın hasta hamile ise bu durumunu lobektomi işlemini yapacak olan ekibe bildirmesi gerekir. Lobektomi işlemi sonrası hastanın vücuduna ufak kesiler atıldığı için daha az yara izi bırakır.

Ayrıca robotik cerrahide kullanılan cihazların hareket kabiliyeti oldukça yüksektir. Cerrahi işlemler ileri düzeyde, çok daha rahat ve hızlı gerçekleştirme imkânı sunar. Lobektomi ameliyatı için göğüs cerrahisi uzmanıyla görüşerek daha fazla bilgi edinebilirsiniz. 

Erkeklerde Kapalı Akciğer (Lobektomi) Ameliyatı Nasıl Olur?

 

Erkeklerde kapalı akciğer (lobektomi) ameliyatı, kadınlarda uygulanan ameliyatla benzer prensipte gerçekleştirilir. Ancak akciğer hastalıklarının çoğunda hemen her hastanın durumu kendine özgü şekilde değerlendirilir. Bu yüzden hastanın sağlık tetkiklerine, raporlarına ve birtakım testlerinin sonuçları değerlendirilerek lobektomi işlemine karar verilmesi önemlidir. 

Eğer erkek hastada bir alerji durumu varsa doktoruna bunu bildirmesi önemlidir. Ayrıca hastanın kan, kanama bozukluğu gibi rahatsızlıklar bulunuyorsa bunları da doktoruna bildirmelidir. Kapalı akciğer (Lobektomi) ameliyatı riskli mi sorusu her hastanın sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir.

Ancak genel olarak lobektomi işleminin barındırdığı özel bir risk faktörü yoktur. Burada akciğer hastalığının taşıdığı risk faktörlerinin değerlendirilmesi daha önemlidir. Alanında uzman doktordan lobektomi işlemi hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

Yaşlılarda Kapalı Akciğer (Lobektomi) Ameliyatı Nasıl Olur? 

Yaşlılarda kapalı akciğer (Lobektomi) ameliyatı, gençlerde uygulandığı yönteme benzer şekilde yapılır. Ancak burada hastanın hem genel sağlık durumu hem de yaşından kaynaklı durumu değerlendirmeye alınarak lobektomi işlemine karar verilebilir.

Her yaşlı hasta için lobektomi yöntemi uygun olmayabilir. Alanında uzman doktor tarafından yaşlı hasta muayene edildikten, gereken test sonuçları incelendikten sonra yaşlı hasta için lobektomi işlemi yapılıp yapılamayacağı kararlaştırılabilir. 

Lobektomi işlemi, açık akciğer ameliyatına oranla daha az risk taşıyan bir ameliyat yöntemidir. İyileşme süreci de daha kısa olabilir. Yaşlılarda kapalı akciğer (lobektomi) ameliyatı nasıldır sorusuna her hasta için farklıdır şeklinde yanıt verilebilir. Ancak lobektomi işlemi alanında uzman, iyi bir cerrah tarafından yapıldığında güvenli ve etkili bir yöntemdir. Kapalı akciğer (Lobektomi) ameliyatı sonrası hastanın yakın takip edilmesi ve doktor kontrollerinin yapılması önemlidir. 

Kapalı Akciğer (Lobektomi) Ameliyatı Nasıl Yapılır? 

 Kapalı akciğer (Lobektomi) ameliyatı öncesinde yapılan işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

  •  Ameliyattan önce, hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir
  •  Ameliyat öncesinde hastanın akciğer fonksiyonları incelenir 
  • Ameliyat öncesinde hastada oluşabilecek özel bir risk faktörü oluşup oluşmayacağı değerlendirilir
  • Hasta ameliyat için hazırlanır
  • Ameliyat öncesi gerekli olan kan testleri uygulanır 
  • Hasta ameliyathaneye alınır 
  • Hastaya genel anestezi uygulanır
  • Hasta, ameliyat masasında yan pozisyonda yatırılır

Kapalı akciğer (Lobektomi) ameliyatı esnasında yapılan işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Ameliyatı yapacak olan cerrah tarafından hastanın koltuk altı bölgesinde 3-4 adet 1-2 cm'lik küçük kesiler açılır
  • Açılan bu kesilerden içeri kamera ve cerrahi aletler yerleştirilir
  • Hastanın vücuduna yerleştirilen kamera yardımıyla ameliyat bölgesinin görüntüsünü monitöre aktarılır
  • Ameliyatı gerçekleştiren cerrah, monitördeki görüntüleri izleyerek akciğer dokusuna gereken müdahaleyi yapar 
  • Açılan kesiler dikilerek kapatılır 
  • Ameliyat sonlandırılır

Lobektomi işlemi bu alanda uzman bir cerrah ve ekip gerektiren bir tedavi yöntemidir. Kapalı akciğer (Lobomi) Ameliyatı kaç saat sürer bu hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebileceği gibi işlemin yapılacağı sağlık merkezine bağlı olarak da değişebilir. Doktorunuzdan bu konuda daha fazla bilgi edinebilirsiniz. 

Kapalı Akciğer (Lobektomi) Ameliyatı Riskleri Nelerdir? 

Hemen hemen her ameliyat bazı risk faktörleri taşır. Kapalı akciğer (Lobektomi) ameliyatı riskli mi sorusuna evet riskli yanıtı verilebilir. Lobektomi işleminin risklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ameliyat bölgesinde kanama riski
  • Ameliyat bölgesindeki yarada enfeksiyon oluşma riski 
  • Ameliyat sonrasında akciğerlerde hava kaçağı riski
  • Ameliyat yarasının geç iyileşmesi
  • Ameliyat sonrasında hastanın nefes darlığı yaşama riski 
  • Ameliyat esnasında hastanın ses tellerini besleyen sinir hasar görebilir. Buna bağlı olarak sek kısıklığı yaşama riski 
  • Eğer hastada kronik rahatsızlıklar varsa bunlara bağlı olarak risk faktörleri de artış gösterebilir
  • Yaşa bağlı olarak oluşabilecek risk faktörleri de vardır 
  • Hastanın daha önce göğüs ameliyatı geçirmesi risk faktörlerini artırabilir

Eğer lobektomi işlemi yaptırmayı düşünürseniz, doktorunuza mutlaka danışın. Doktorunuz hastalığınızla ilgili detaylı raporları inceleyip, test sonuçlarınızı değerlendirerek size ameliyatın riskleri ve faydaları hakkında daha fazla bilgi verebilir.

Kapalı Akciğer (Lobektomi) Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım? 

 Kapalı akciğer (lobektomi) ameliyatı sonrası iyileşme süreci hastadan hastaya değişir. Doktorunuz size özel bir iyileşme planı verir. Bu plana uygun davranmanız iyileşme süreciniz açısından son derece önemli bir faktördür.

Ameliyat sonrası dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:  

  • Ağrınızı kontrol altında tutmak için doktorunuzun reçete ettiği ilaçları düzenli kullanın.
  • Kapalı bir ameliyat geçirmiş olsanız bile ameliyattan sonra ilk birkaç gün iyi dinlenmeniz önemlidir. 
  • Yavaş yavaş gündelik aktivitelerinizi yapmaya başlayabilirsiniz. 
  • Ameliyat sonrası doktorunuz veya fizyoterapistiniz size derin nefes alma ve öksürme egzersizleri yapmanızı önerebilir. Bu egzersizleri düzenli olarak yapmanız iyileşmeniz açısından büyük önem taşır. 
  • Ameliyat yaranızı temiz ve kuru tutun. 
  • Doktorunuzun talimatlarına uygun davranın. 
  • Bol sıvı tüketin 
  • Sağlıklı ve dengeli beslenin. 
  • Vücudunuza yük oluşturabilecek hareketlerden kaçının. 
  • Tozlu ya da kirli ortamlarda bulunmayın. 
  • İstirahat ettiğiniz odayı sık sık temiz havayla havalandırın. 
  • Kapalı akciğer (Lobektomi) ameliyatı sonrası, kesinlikle sigara içmemelisiniz. 

Kapalı Akciğer (Lobektomi) Ameliyatı Kaç Günde İyileşir? 

Kapalı akciğer ameliyatı iyileşme süresi, her hastaya göre farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak hastaların çoğu bir hafta içinde normal aktivitelerini yapabilecek durumda iyileşir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Her akciğer hastası, kapalı akciğer ameliyatı ile tedavi edilebilir mi? 

Hayır. Her akciğer hastası kapalı akciğer ameliyatı için uygun olmayabilir. Bu hastanın genel sağlık durumuna, akciğer hastalığının türüne, hastalığının evresine, akciğerlerin genel durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Doktorunuz, sizin için en uygun tedavi yöntemini belirlemek için sizin raporlarınızı, test sonuçlarınızı ve tıbbi geçmişinizi değerlendirir. Bunlara göre kapalı akciğer ameliyatı için durumunuzun uygun olup olmadığını değerlendirir. 

Akciğer kanseri, kapalı akciğer ameliyatı ile kesin tedavi edilebilir mi?

Kanser hastalığının, kapalı ya da açık ameliyatlarla kesin tedavi edilmesi mümkün olmayabilir. Bu kanser hastalığının hangi evrede olduğuna bağlı olarak değişebilir. Kapalı akciğer ameliyatının başarısı, kanserli bölgenin sağlam cerrahi işlemlerle tam olarak çıkarılmasına bağlıdır.

Kapalı akciğer ameliyatları, genel olarak kanserli tümörün küçük olduğu erken evrelerdeki kanser hastalarına uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Daha büyük tümör ve ileri evredeki kanser hastaları için açık akciğer ameliyatlarının başarı oranı daha yüksek olabilir.  

Kapalı akciğer ameliyatı hangi hastalara uygulanmaz?

Kapalı akciğer ameliyatı tedavisi, yetersiz solunum kapasitesi olan hastalara, ileri düzeydeki astım hastalarına, kontrol altına alınamayan kronik rahatsızlıkları bulunan ve genel sağlık durumunda ciddi risk faktörleri taşıyan kişilere uygulanmaz.

Kapalı akciğer ameliyatı kriterlerini taşıyıp taşımadığınızı doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuz sağlık durumunuza göre sizi en doğru şekilde yönlendirebilir.   







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.