|
Deviasyon, burun boşluğunu ikiye bölen ince yapıdaki kemik ve kıkırdağın merkezden kayıp sağa veya sola eğilmesi durumunda yaşanılan rahatsızlıktır.
Sapmış burun septumu olarak bilinen deviasyonda, septum sağa ya da sola fazla eğri olduğu durumlarda estetik açıdan kişiyi rahatsız edebileceği gibi aynı zamanda birtakım sağlık problemlerine de yol açabilir.
Deviasyon, kişinin nefes almasında güçlük yaşamasına neden olabilir. İnsanların büyük çoğunluğunda doğal olarak bir miktar deviasyon bulunabilir. Tıbbi müdahale gerektirmeyebilir. Ancak ileri boyutlardaki deviasyon rahatsızlığı solunum problemine neden olduğu için burunda tıkanıklık, baş ağrısı yarattığı durumlarda kişinin deviasyon ameliyatı olması gerekebilir.
Deviasyon ameliyatı (kıkırdak eğriliği ameliyatı), burun deliklerinin iç kısımdan ayrımını sağlayan, burun içinde yer alan kıkırdak içerikli bir yapı olan burun septumunda meydana gelen eğriliğin düzeltilmesi için yapılan cerrahi bir işlemdir.
Burun septumu normalde tam merkezde yer alır. Burnun iç kısmında eşit iki bölme oluşturulmasını sağlar. Deviasyon ameliyatı nedir, sorusuna burun septumunda oluşan eğriliğin düzeltilmesi amacıyla yapılan cerrahi operasyon şeklinde yanıt verilebilir. Burundaki eğri yapı, septumun bir t arafını diğerinden daha dar hale getirebilir. Bu yapısal bozukluk kişinin nefes almasını zorlaştırabilir.
Deviasyon ameliyatı sayesinde kişinin burun septumunda oluşan eğrilik düzeltilir. Septumun iki tarafının orantılı şekilde hizalanması sağlanabilir. Böylece hastanın burun hava akışı normal ve düzenli hale getirir ve hastanın rahat nefes almasına yardımcı olur.
Deviasyon ameliyatı nedir, sorusuna aynı zamanda burun yapı bozukluklarının giderilmesi için yapılan bir ameliyattır şeklinde karşılık verilebilir. Deviasyon ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilir. Deviasyon ameliyatı zor mu sorusu içinse; hastanın genel sağlık durumuna, burun semptomundaki eğriliğin büyüklüğüne bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilir yanıtı verilebilir.
Deviasyon ameliyatı yapılmadan önce uzman doktor tarafından kişiye hastalığın teşhisinin konulmuş olması gerekir. Alanında uzman doktor hastanın nazal septum yapısında yer alan bozuklukları belirler.
Burun septumundaki eğriliğin belirlenmesi için burun içi kamera ve radyografik görüntüleme cihazlarından yararlanılır. Deviasyon ameliyatına karar verildikten sonra ameliyat için hazırlık süreci başlar. Her ameliyatta gerekli olan tetkikler ve testler yapılarak hasta ameliyat için hazırlanır.
Deviasyon ameliyatı sırasında genel anesteziyle bayıltılan hastanın burnunun alt kısmından küçük kesi açılarak iç yapısına ulaşılır. Buradaki eğrilik düzeltilir. Fazla olan dokular çıkarılır ve sonrasında operasyon tamamlanarak sonlandırılır.
Deviasyon ameliyatı kaç saat sürer, sorusunun yanıtı düzeltilecek septumun eğriliğinin derecesine, hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak deviasyon ameliyatı süresi 1 saat ile 3 saat aralığında sürer.
Çocuklarda deviasyon ameliyatı, yetişkinlerde yapılan ameliyata benzer şekildedir. Fakat çocuklarda burun kemiklerinin ve kıkırdaklarının daha yumuşak olması sebebiyle ameliyatta daha az kesi atılabilir.
Ayrıca çocuğun yaşı da önemli bir etkendir. Çocuklarda en uygun yaş 5 ve 6 yaşları olarak belirlenmiştir. Daha küçük yaş gruplarında burun kemikleri ve kıkırdakları henüz tam gelişmediği için deviasyon ameliyatının başarı oranı daha düşüktür.
Çocuklarda deviasyon ameliyatı, genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında, septumun eğriliği düzeltilir ve gerekirse burun kemiği veya kıkırdak dokularının alınması veya yerine yerleştirilmesi gibi ek işlemler yapılabilir.
Deviasyon ameliyatı sonrası iyileşme süresi, çocuklarda yetişkinlere göre daha kısadır. Çocuklar genellikle ameliyattan sonraki gün içinde taburcu edilir. Bir veya iki hafta içinde çocuklar normal gündelik aktivitelerine dönebilirler.
Çocuklarda deviasyon ameliyatı zor mu sorusunun yanıtı çocuğun genel sağlık durumuna, düzeltilecek olan septum eğriliğinin büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir. Ancak genellikle çocuklarda deviasyon ameliyatının sonuçları genellikle başarılıdır. Ameliyattan sonra, çocuklar daha iyi nefes alabilir, burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve uyku apnesi gibi sorunlarında iyileşme görülür.
Kadınlarda deviasyon ameliyatı, erkeklerde yapılan ameliyata benzer şekildedir. Ameliyat, genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında, burun septumundaki eğrilik düzeltilir.
Eğer gerek görülürse burun kemiği veya kıkırdak dokularının alınması gibi ek işlemler yapılabilir. Kadınlarda deviasyon ameliyatı kaç saat sürer sorusuna burun septumundaki eğriliğin büyüklüğüne ve yapılacak işlemlere göre her kadında ameliyat süresi farklılık gösterebilir şekilde yanıt verilebilir. Ama genel olarak deviasyon ameliyatı kadınlarda da 1 ila 3 saat kadar sürer.
Deviasyon ameliyatı sonrası iyileşme süresi, kadınlarda erkeklere göre daha kısadır. Kadınlar genellikle ameliyattan sonraki bir gün içinde taburcu edilir. Bir hafta ila iki hafta içinde normal gündelik aktivitelerine dönebilirler.
Erkeklerde deviasyon ameliyatı temel olarak kadınlardaki ameliyatla aynı şekilde yapılır. Erkeklerin kıkırdak ve kemik yapıları kadınlara oranla daha sert yapıdadır. Bu yüzden ameliyat sırasında daha fazla kesi atılabilir. O yüzden erkeklerde deviasyon ameliyatı sonrası iyileşme süreci kadınlardakinden daha uzun sürebilir.
Yaşlılarda deviasyon ameliyatı, genel anestezi altında gerçekleştirilir. Yaşlı hastanın genel sağlık durumunda anestezi almasına engel teşkil edecek özel bir durumunun bulunmaması gerekir. Ameliyat sırasında, yaşlı hastanın burun septumundaki eğrilik düzeltilir ve gerekirse ek işlemler yapılabilir.
Yaşlılarda deviasyon ameliyatı sonrası iyileşme süresi genellikle gençlere göre daha uzun olabilir. Genellikle en kısa bir hafta en uzun 10 gün sürebilir. Yaşlı hastanın genel sağlık durumu da iyileşme sürecini etkileyen önemli bir faktördür.
Bu süreçte yaşlı hastada ağrı, şişlik ve morarma görülebilir. Ayrıca yaşlı hastalar ameliyattan sonra ilk birkaç hafta boyunca burun tıkanıklığı yaşayabilir. Yaşlılarda deviasyon ameliyatı hakkında doktorunuza danışarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Deviasyon hastalığı kişilerde orta kulak sorunları, sinüzit, kulak iltihaplanmaları, burunda kanama, geniz akıntısı, uyku apnesi ve baş ağrısına yol açabilir. Hem bu tür sağlık problemleri yüzünden hem de estetik kaygı açısından deviasyon ameliyatı yapılabilir.
Deviasyon ameliyatı için hasta kulak burun boğaz uzmanına muayene olur. Bu muayene neticesinde yapılan tetkiklere göre kulak burun boğaz doktoru hastaya deviasyon tanısı koyar. Deviasyon ameliyatı için hazırlıklar tamamlandıktan sonra hasta ameliyata alınır. Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir.
Ameliyat sırasında hastanın burun septumundaki eğrilik cerrahi müdahaleyle düzeltilir. Eğer gerek görülürse kıkırdaklarda ve kemik yapısında ek düzenlemeler yapılarak ameliyat işlemi kesikler dikilerek sonlandırılır.
Tüm ameliyatlarda olabileceği gibi deviasyon ameliyatı da bazı riskler içerebilir. Deviasyon ameliyatı riskleri, ameliyatın yapılış tekniğine, hastanın genel sağlık durumuna ve ameliyatın karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir.
Genel olarak görülebilen deviasyon ameliyatı riskleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Deviasyon ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde dikkat etmeniz gereken unsurlar konusunda kulak burun boğaz doktorunuz sizi uyaracaktır. Doktorunuzun tavsiye ve önerilerine uymanız iyileşme sürecinizi sorunsuz şekilde atlatmanıza yardımcı olur.
Ayrıca ameliyat sonrası dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Ameliyat sonrası iyileşme sürecini hızlandırmak için dikkat edebileceklerinizi şu şekilde sıralayabiliriz:
Deviasyon ameliyatı iyileşme süresi her hastada farklılıklar gösterebilir. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün boyunca, burun deliklerinize tamponlar yerleştirilecektir. Bu tamponlar genellikle ameliyattan bir ya da iki gün sonra çıkarılabilir. Tamponlar çıkarıldıktan sonra, burundan hafif bir kanama gelmesi normal bir durumdur.
Tıbbi müdahaleye gerek kalmadan genellikle kanama kendiliğinden durur. Ayrıca ilk birkaç hafta boyunca, burun tıkanıklığı yaşayabilirsiniz. Çünkü burun içinde şişlik ve ödem oluşmuş olabilir.
Yaşadığınız bu tıkanıklık, genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden geçebilir. Normale dönme süreciniz için zamana ihtiyacınız olabilir. İyileşme sürecinizde herhangi bir sorun yaşarsanız, doktorunuzla iletişime geçin. Doktorunuzu durumunuzla ilgili bilgilendirin. Yaşadığınız sorunlarınızı azaltmanızda doktorunuz size yardımcı olacaktır.
Ameliyat başarılı geçmişse, burun şekli değişikliği görünmez. Genel olarak ameliyat sonrası 6 ay içerisinde burun görünümü normale döner. Yapısının bozulmaması için 1 yıl dikkatli olunmalıdır, doktorun tavsiyelerine önem verilmelidir.
Başarılı bir ameliyatın ardından burun kemiği ya da kıkırdak tekrar büyüme göstermez. İyileşme süreci hastadan hastaya değişse de burun kemik eğriliği tekrarlanmaz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.