Nargilenin zararları, içinde ıslak tütün kullanımı sebebiyle göz ardı edilemeyecek kadar fazladır. Tütün kullanımının tüm dünyada zararlı etkileri olduğu bilinir. Ancak nargilenin içinde de tütün bulunmasına rağmen zararları direk tütün kullanımına göre daha hafife alınmaktadır.
Ancak bu büyük bir yanılgıdır. Nargilenin sigaraya göre zararları daha az değildir. Nargilenin yapısı gereği hem tütün ürünü olması hem de ciddi hijyen sorunları barındırması bakımından tehlikelidir.
Nargile Doğu kültürünün bir ürünün olmakla birlikte asıl çıkış yeri Hindistan’dır denebilir. Hindistan’dan sonra İran, Arap ve Fars kültürüne de yayılarak popüler kültür ürünleri arasına girmiştir.
Nargile genelde kafe ve çay ocakları gibi arkadaşlarla sosyalleşme alanlarında sık kullanılan tütünü ıslatarak ve sade veya aromalı bir şekilde kullanmayı sağlayan bir araçtır. Nargile kullanımının artma sebepleri içindeki tütünü aromalı bir şekilde kullanma imkânı sağlaması ve sosyalleşme sağlamasıdır.
Nargile; ser, lüle, marpuç, tahliye ve şişe olmak üzere temel de bu beş bölümden oluşur. Bu bölümlerden ser nargilenin uzun gövde kısmına verilen addır. Serin üst taraftaki ağız kısmı dar olurken aşağı doğru gövde kısmı genişleyerek adeta bir sürahiye benzer yapı gösterir.
Lüle ise nargilede tütünün konulduğu tabla şekilli yerdir. Yapısı deliklidir. Üzerine köz konarak yeterli kadar ısı oluşturulmaya çalışılır. Dumanın şişeden alınarak ağız bölümüne ulaşmasını ise marpuç sağlar.
Nargilenin şişe bölümü ise, nargilenin içindeki dumanı filtre eden ve kaynayan suyun olduğu bölümdür. En son bölüm olan tahliye ise genelde yeni nesil nargilelerde bulunan nargilenin içinde bulunan yanmış dumanın dışarı atıldığı yerdir. Nargilenin üzerinde ve lüle bölümlerinde genelde doğu kültürünün etkisiyle yerleştirilmiş resimle ve ya işlemeler bulunur.
Nargilenin lüle kısmında konulan tütün de ise yüksek miktarda nikel, kobalt, krom, nikotin ve kurşun bulunmaktadır. Yani bir nargilede sigaranın içinde bulunandan daha fazla tütün ve zararlı maddeler bulunmaktadır.
Bu yüzden her gün nargile içmenin zararları çok fazladır. Bir sigarada kullanıcısı ortalama günde 10-15 adet sigara tüketir. Bir nargilede ise tütün miktarı 4-5 pakete karşılık gelir. Nargilenin çeşitli aromalar da ve su içinde olması onu daha az zararlı yapmaz. Aksine nargilenin zarar gücünü arttırır.
Nargilenin zararları nelerdir sorusuna sadece kullanan kişinin açısından bakmak yanlış olur. Çünkü nargile içindeki zararlı maddeler sadece sizi etkilemez. Nargile içerken zehirli toksin maddeleri hava yoluyla ciğerlerinize çekersiniz.
Bu şekilde ciğerlerinize giren toksin madde organlarınıza zarar verir. Ciğerlerinize giren zehirli havayı daha sonra dışarı üflersiniz bu sayede etrafınızda nargile kullanmayan kişiler de bu havayı solumak durumunda kalabilir.
Böylece hem kendinizi hem etrafınızda ki insanları zehirli maddeye maruz bırakmış olursunuz. Peki, diğer nargilenin zararları nelerdir sorusuna cevap arayacak olursak şöyle bir liste oluşturulabilir:
Elektronik nargile, nargilenin daha küçük bir formatıdır. Elektronik nargileler cepte kolayca taşınabilir. Bu yüzden oldukça fazla tercih edilir. Elektronik sigaralar genelde elektronik nargile olarak tanıtılmakta ve bu şekilde satılır.
Elektronik nargilenin zararları en az klasik nargile kadar fazladır. Eğer elektronik nargile kullanıyorsanız nargileyi yanınızda kolayca taşıyabiliyorsunuz demektir. Bu da tütüne daha rahat ulaşabilmenize yol açar.
Bu durum ise elektronik nargilenin zararlarından olan bağımlılık yapma özelliğini arttırır. Daha başka elektronik nargilenin zararları nelerdir diye bakacak olursak aslında klasik nargilelerden çok da farklı bir zarar listesi yoktur.
Elektronik nargilenin de kullanımı özellikle ciğer hastalıklarına, astım ve bronşit gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini artırır ve kişinin sağlığı için geri dönülmez sonuçlar doğurabilir. Bu ürünler de sigaranın zararları gibi ilk olarak akciğer rahatsızlıklarına neden olur.
Nargile son zamanlarda sosyalleşme aracı olarak oldukça fazla kullanılmaya başlanmıştır. Arkadaş ortamlarında özenme sonucu küçük yaşlarda çocuklar nargile kullanmaya başlamıştır.
Arkadaş ortamından dışlanmamak için küçük yaşta çocukların birçoğunun nargile kullanması, ileri ki yaşlarda maalesef hastalıklara yakalanarak arkadaşlarınla sohbet dahi edemeyecek duruma gelmesine sebebiyet vermektedir.
Nargile kullanımına küçük yaşta başlayan bireylerin vücudunda, nargilenin içinde bulunan yüksek miktardaki zehirli maddeleri dışarı atabilecek bir savunma sistemi henüz gelişmemiş olabilir. Bu durum ise bireylerin bazı yan etkiler yaşamasına sebebiyet verir. Bu yan etkiler:
Bu soruya verilecek kesin bir cevap verilemez. Çünkü iki ürün de içerisinde yüksek miktarda tütün barındırır. Ancak sigaranın tek tek kullanılabilmesi ve içerisinde bulunan tütünü kullanma seviyesini bir yere göre daha kolay azaltılabilmesi bakımından kullanım olarak sigar nargileden daha az zararlıdır denebilir. Nargilenin sigaraya göre daha zararlı olma sebebi de bahsedildiği gibi içindeki tütün miktarının ortalama- pakete karşılık gelerek daha fazla zararlı madde içermesidir. Nargilenin sigaraya göre zararlarında bir diğeri ise nargilenin bir ağızlık yardımıyla kullanılması ve bu durumundan bulaşıcı hastalıklara ortam hazırlamasıdır.
Nargile özellikle 18-21 yaş arasında giderek yaygınlaşmaktadır. genç insanlar popüler kültürün ürünü olan bu aracı topluma karışmak ve dışlanmamak için kullanmaktadır.
Nargile kullanıldığı mekânda sıcak bir ortam ve sohbet havası yaratabilir. Bu mekânlarda daha kolay sosyalleşerek bazı dertleri ve sorumlulukları düşünmeden keyifli vakit geçirmenize yardımcı olabilir.
Nargilenin ağı kısmı bulaşıcı hastalıkların bulaşmasına neden olabileceği için ilk dikkat edilmesi gerekilen ağız kısmının hijyenidir. Ayrıca nargilenin verildiği mekânın temizliği çok önemlidir. Eğer mekân kirliyse ağız kısmı hastalık barındırmıyorsa bile bazı mikropları dolaylı yoldan vücudunuza alabilirsiniz. Nargile için kullanılan tütünün ve aromaların kalitesi de dikkat edilmesi gerilenler arasındadır. Daha kaliteli tütünlerin zehirleme miktarı da daha düşük olacaktır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.