Kpa aşısı, pnömokok aşısı ismi ile de bilinir. Pnömokok bakterisinin sebep olduğu rahatsızlıklardan korunmak için Kpa aşısının yapılması gerekir. Kpa aşısı nedir sorusuna kısaca menenjit, zatürre gibi rahatsızlıklardan korunabilmek adına uygulanması gereken bir aşıdır yanıtını vermek mümkün.
Belirli aralıklar ile yapılması gerekilen bu aşı her yaştan kişiye uygulanabilir. Kpa aşısı nedir sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt ise; pnömokok bakterisinden korunmak için kişilere ölü pnömokok bakterisinin enjekte edilmesidir.
Kpa aşısı olunması gereken aşılar arasında yer alır. Aşı olmadan öncesinde doktorlar tarafından bilgilendirme yapılır. Fakat daha öncesinde de kpa aşısı nedir ve kpa aşısı ne zaman yapılır sorularının yanıtlarını bilmek gerekir. Önceden konu hakkında bilgi sahibi olmak sağlık konusunda daha bilinçli düşünceleri ortaya çıkarır. Çoğu kişi aşı olmak istemez ya da gerekli görmez.
Aşılar insanların bazı virüslerden ve rahatsızlıklardan korumak için uygulanır. Kpa aşısının çocukluk döneminde uygulanması gerekir. Çocuklara uygulanması gereken aşılar, aşı takviminde belirtilir. Kpa aşısını ilerleyen yaşlarda da yaptırmak mümkün. Sağlık sorunu bulunan kişiler de diledikleri zaman Kpa aşısı yaptırabilir.
Kpa aşısını yaptırmak için herhangi bir sağlık sorunun oluşmasına da gerek yoktur. Yine de aşının çocukların 2. yaşı dolmadan önce yaptırılması çok daha etkili olur. Kısacası kpa aşısı ne zaman yapılır sorusuna, herkes istediği zaman kpa aşısı olabilir yanıtını vermek doğru olur.
Kpa aşısı herhangi bir durum ortaya çıkmadan da yapılabilecek bir aşı türüdür. Kişi sağlıklı olduğu zaman kpa aşısı yaptırabilir. Çok sigara tüketimine bağlı olarak bazı hastalıkları engellemek için de kpa aşısı uygulanabilir.
Hastane personellerinin de kpa aşısı olması gerekir. Hastaneler virüslerin en kolay yayılabileceği yerlerden birisidir. Bu sebeple hastanede çalışılması durumunda bu aşının yapılması sağlık açısından büyük önem taşır. Kişilerin bağışıklığının düşük olması halinde ve baskılayıcı tedavi kullanılması halinde kpa aşısının yapılması gerekir.
Kpa aşısı faydaları arasında en önemlisi, kişilerin pnömokok bakterisine bağlı olarak rahatsızlanmasının önüne geçilmesidir. Pnömokok bakterisi, Streptococcus pneumonia ismi ile de bilinir.
Bu bakteri başta zatürre olmak üzere birçok farklı sağlık sorununa yol açar. Zatürre diğer bir adı ile pnömoni olarak da bilinir. Yani bu bakteri direkt olarak zatürre oluşumuna sebebiyet verebilir. Aşının diğer bir faydası ise hücresel bağışıklığı tetiklemesidir. Çocukluk döneminde kpa aşısının yaptırılması, erişkinlik döneminde ortaya çıkabilecek bazı hastalıkları büyük oranda önler.
Kpa aşısı olmak yasal olarak zorunlu değildir. Bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişiler oldukça kolay bir şekilde hastalık kapmaya müsait bir yapıya sahiptir. Bu durum da tehlikeli sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur.
Kpa aşısı olarak, pnömokok bakterisinin sebebiyet verebileceği rahatsızlıklardan korunmak mümkün hale gelir. Bu sebeple de kpa aşısı olmak yasal olarak zorunlu olmasa da bu aşının olunması sağlık açısından büyük önem taşır. Kpa, herkesin mutlaka yaptırması gereken aşılar arasında yer alır.
Kpa aşısı ortalama üç yıl boyunca koruma sağladığı hakkında bazı bilgiler bulunur. Sağladığı koruma ise yaklaşık % 85 oranındadır. Üç sene sonrasında tekrar kpa aşısı olunup olunmaması gerektiği hakkında ise net bir bilgi yoktur.
Kpa aşısının 18 yaşından büyük kişilerde tek doz olarak uygulanmasının uygun olduğu bilinir. Aşının koruyuculuk süresi ya da tekrarlanıp tekrarlanmaması gerektiği, kişinin sağlı durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Her aşıda ve ilaçta olduğu gibi bu aşının da bazı yan etkileri vardır. Kpa aşısı yan etkileri ağır değildir. Bunun sebebi de kpa aşısının ölü bir aşı olmasıdır. Yani hastalığa sebep olan bakterinin ölmüş olan hali kullanılır. Bu sebeple ciddi bir yan etki oluşumuna sebep olmaz. Aşı sonrasında kolda kaşıntı hissi meydana gelebilir.
Aşı olunan kolda ağrı başlayabilir ya da aşılı olan kısımda kızarıklık oluşabilir. Kpa aşısı yan etkileri arsında bazen halsizlik de meydana gelebilir. Ortaya çıkabilecek olan bu semptomların sağlığa herhangi bir zararı yoktur. Bu durum kısa bir süre içerisinde geçer. Aşıya bağlı olarak ortaya çıkabilecek bu yan etkiler herkeste görülmeyebilir.
Kpa aşısı kaç doz yapılır sorusunun yanıtı, kişinin yaşına ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Kpa aşısı çocukluk döneminde üç doz olarak uygulanır. Aşı takvimine bağlı olarak 2. ayda, 4. ayda ve 12. ayda çocuklara kpa aşısı yapılır. Yetişkinlerde ise kpa aşısı tek doz olarak uygulanır.
Yetişkinler kpa aşısı olduktan 3 sene sonra tekrar aşı olabilir. Yetişkinlik döneminde de farklı sağlık sorunlarına bağlı olarak, kpa aşısının iki ya da üç doz halinde uygulanması gerekebilir. Hastalara kpa aşısı yapıldıktan sonra mutlaka pnömokok bakterisine karşı koruyuculuk sağlayan başka bir aşı daha uygulanır.
Bazı durumlarda kişilerin kpa aşısı olmaması gerekir. Kişinin sağlık problemi varsa ve bu sağlık problemi aşı ile tetiklenecek ise aşı yapılamaz. Çocuklarda ilk doz kpa aşısı yapıldıktan sonra aşıya karşı herhangi bir alerjik reaksiyon ortaya çıkarsa, aşının ikinci dozu uygulanmaz. Bunların haricinde ise kpa aşısının yapılmaması gereken durumlar şu şekilde bilinir;
Aşıya karşı alerjik reaksiyon göstermeyen herkes güvenle kpa aşısı olabilir. Fakat bazı kişilerin mutlaka kpa aşısı olması gerekir. Bu kişiler;
Pnömokok bakterileri için yapılması gereken farklı aşı türleri bulunur. Bu aşı türlerinden en sık bilinenleri ppa aşısı ve kpa aşısıdır. Genellikle ppa aşısı ve kpa aşısı bir arada uygulanır. Ppa aşısı içerisinde daha ciddi pnömokok türü yer alır.
Kpa aşısı ise bu bakteriye karşı bağışıklık kazanılmasını sağlar. Bu sebeple iki aşının birlikte uygulanması, kişilerin daha fazla etki almasını sağlar. Kpa aşısının ve ppa aşısının kendi içerisinde farklı türleri de bulunur.
Genellikle ilk önce kpa türüne ait bir aşı uygulanır. Daha sonra ise ppa türüne ait olan bir aşı uygulanır. Kpa 20 aşısını yaptıran kişilerin ise ppa 23 aşısını yaptırmasına gerek yoktur. Bazı sağlık sorunlarında ilk olarak kpa 13 aşısı yapılır. Daha sonrasında ise kpa 15 aşısı yapılır. En son aşama da ise kişilere ppa 23 aşısının uygulanması gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.