Gözün en ön kısmında yer alan saydam kornea tabakasında meydana gelen rahatsızlıklar için keratokonus ameliyatı bir çözüm olabilir. Keratokonus hastalığı, yuvarlak kornea tabakasının sivrileşmesi, incelmesi sonucunda buna bağlı olarak gelişen görme bozuklukları rahatsızlığıdır.
Keratokonus ameliyatı nedir sorusuna gözün ön kısmındaki korneanın şekil bozukluğunu gidermek amacıyla uygulanan cerrahi bir tedavi yöntemi şeklinde yanıt verilebilir. Keratokonus hastalığı, her iki gözde birden görülür. Hastanın görme kaybına yol açabilen ciddi bir rahatsızlıktır. Hastalığın erken teşhis edilmesi büyük önem taşır.
10-20 yaş aralığında rastlanılan keratokonus hastalığı çok hızlı bir şekilde ilerleyebilme özelliği taşır. Keratokonus hastalığı için birçok tedavi yöntemi bulunur. Keratokonus ameliyatı bu tedavi yöntemlerinden biridir. Korneanın daha sıkı ve sağlam bir yapıya dönüşmesine yardımcı olan keratokonus ameliyatı sonrasında hastalar kısa sürede sağlığına kavuşabilir.
Keratokonus ameliyatı, koni şekline dönüşen korneanın normal yuvarlaklığına kavuşması için uygulanan bir cerrahi tedavi yöntemidir. Kornea normalde yuvarlak olması gerekirken bazı kişilerde genetik yatkınlık sonucunda kornea yapısı daha ince ve dayanıklılığı az olabilir. Ayrıca gözünü sert şekilde ovalayarak baskı uygulayan kişilerde de keratokonus hastalığı oluşabilir.
Sıklıkla 10 yaş ile 20 yaş aralığında rastlanır. Eğer erken teşhis, tanı ile tedavi uygulanmazsa keratokonus hastalığı ilerleme özelliği gösterebilir. İlerleyen kretokonus hastalığı daha ciddi görme bozukluklarına yol açabilir. Keratokonus hastalığının en tipik belirtileri bulanık görme, çift görme ve ışığa karşı oluşan hassasiyettir. Keratokonus ameliyatı nedir sorusu için görmeyi iyileştirmek ve hastalığın ilerlemesini durdurmak amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir şeklinde yanıt verilebilir.
Çocuklarda keratokonus ameliyatı için standart bir yöntem yoktur. Her çocuk hastaya uygulanacak keratokonus ameliyatı birçok faktöre bağlı olarak farklılık gösterebilir. Hastanın kornea kalınlığına, korneanın yapısına, görme düzeyine ve gözlük derecesine göre keratokunus ameliyatı yapılır. Çocuklarda keratokonus ameliyatları tek gözde ya da kombine olarak çift gözde aynı anda yapılabilir.
Keratokonus hastalığı alanında uzman doktor tarafından muayene sonrasında verilere göre hastalığın tanısı konulur teşhis edilir. Hastanın keratokonus hastalığındaki ilerlemeyi durdurmak amacıyla doktor ameliyat tedavisini önerebilir. Keratokonus ameliyatı, çocuklarda görme düzeyine ve hastanın kullandığı gözlük derecesine göre yapılır.
Keratokonus ameliyatı ışın tedavisi, göz çizdirme ameliyatı ya da cerrahi tedavi olarak gerçekleştirilebilir. Keratokonus ameliyatı genellikle hastalara lokal anestezi uygulanarak yapılır. Çocuklarda keratokonus ameliyatı zor mu sorusuna her çocuk için ameliyatın farklı zorluk dereceleri içebileceği şeklinde yanıt verilebilir.
Eğer çocuğunuzda keratokonus hastalığı belirtileri olduğundan şüpheleniyorsanız gecikmeden uzman bir doktordan hemen randevu alın. Doktorunuzdan çocuğunuzun keratokonus ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kadınlarda keratokonus ameliyatı için standart her kadın hastaya uygulanan bir yöntem bulunmaz. Her kadın hastanın keratokonus ameliyatı keratokonus hastalığının seyrine göre farklılık gösterebilir.
Hastanın genel öz sağlığı durumuna, kornea kalınlığına, korneanın yapısına, görme düzeyine ve gözlük derecesine göre keratokonus ameliyatının nasıl yapılacağı uzman doktor tarafından belirlenir. Kadınlarda keratokonus ameliyatı tek gözde ya da kombine olarak çift gözde aynı anda yapılabilir.
Keratokonus ameliyatı kaç saat sürer bu uygulanan ameliyat şekline ve hastanın sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ameliyat süresi hakkında doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuz size daha net bir bilgi verebilir.
Erkeklerde keratokonus ameliyatı için her erkek hastaya uygulanan standart bir yöntem yoktur. Her hastanın keratokonus ameliyatı hastanın hastalığının koşullarına uygun olarak yapılır. Hastaya hangi çeşit keratokonus ameliyatının uygulanacağı, hastanın genel göz sağlık durumuna, kornea kalınlığına, korneanın yapısına, görme düzeyine ve gözlük derecesine bağlı kriterlere göre belirlenir.
Alanında uzman doktorun yapacağı değerlendirme, uygulanacak olan keratokonus ameliyatı yönteminin seçilmesinde önemli bir rol oynar. Keratokonus, ilerleme gösteren dikkat edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. O nedenle hastalığın erken teşhis edilmesi ve keratokonus ameliyatının vakit kaybetmeden yapılması büyük önem taşır.
Yaşlılarda keratokonus ameliyatı, genç hastalarda yapılan keratokonus ameliyatına benzer şekilde yapılır. Fakat yaşlı hastalarda yaş faktörüne bağlı olarak göz önünde bulundurulması gereken bazı durumlar vardır.
Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Yaşlılarda keratokonus ameliyatı zor mu bu hastanın genel sağlık durumuna, kornea kalınlığına, görme düzeyindeki bozukluğun derecesine bağlı olarak her hastada farklı zorluk seviyeleri gösterebilir.
Keratokonus ameliyatı, korneanın şeklini düzeltmek ve görmeyi iyileştirmek için uygulanan bir cerrahi tedavi yöntemidir. Keratokonus hastalığında tedavi seçenekleri hastaya özel şekilde oluşturulur.
Hastanın kornea yapısına uygun özel prosedürler uygulanır. Keratokonus hastalığının derecesi, yapılan tetkiklerin değerlendirmeleri sonucunda uzman doktor hasta için uygun cerrahi işlemleri belirler.
Keratokonus rahatsızlığı, ilerleme gösterebilen genetik bir hastalık olmasından dolayı erken tanının gerçekleştirilmesi çok önemlidir. Hastalığın derecesine göre uzman doktor tarafından uygun görülen keratokonus ameliyatı ile tedavi edilebilir. Keratokonus hastalığının tanısı konulduktan sonra, hastanın genel sağlık durumu ve kriterleri uygunsa tedavi için keratokunus ameliyatı yapılabilir.
Keratokonus ameliyatında uygulanan en yaygın kullanılan yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Keratokonus ameliyatı kaç saat sürer bu uygulanan ameliyat yöntemine göre farklılık gösterebilir. Çapraz bağlama ameliyatı tek göz için ortalama olarak genellikle 25 dakika sürebilir. İki göz için ameliyat ortalama olarak 30-35 dakika kadar sürebilir. Ameliyat süreniz hakkında doktorunuzdan daha net bir bilgi alabilirsiniz.
Keratokonus ameliyatı, keratokonus hastaları için görme bozukluklarını iyileştirmenin en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi keratokonus ameliyatı da bazı riskler barındırır.
Keratokonus ameliyatı riskleri arasından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Eğer keratokonus ameliyatı olmayı düşünüyorsanız, göz doktorunuzdan keratokonus ameliyatı riskleri hakkında detaylı bilgi almanız size daha fazla yardımcı olabilir.
Keratokonus ameliyatı sonrası, düzenli muayene ve topografik inceleme yapılması çok önemlidir. Kornea incelmesinin devam söz konusu olursa doktorunuz keratokonus ameliyatının tekrar yapılmasını gerekli görebilir.
Ameliyattan sonra bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız hemen durumunuz hakkında doktorunuza bilgi verin:
Keratokonus ameliyatı sonrası iyileşme süresi hastadan hastaya farklılıklar gösterebilir. Bu süre boyunca göz doktorunuzun talimatlarına dikkatli şekilde uymanız iyileşme sürecinizi etkileyen önemli bir faktördür. Doktorunuzla irtibat halinde kalmanız, iyileşme sürecini doktorunuzun takip etmesine, herhangi bir komplikasyonu geç kalmadan teşhis etmesine ve gereken tedaviyi uygulamasına yardımcı olur.
Keratokonus ameliyatı iyileşme süresi uygulanan ameliyat çeşidine göre, hastanın genel sağlık durumuna, hastanın yaşına ve keratokonus hastalığının derecesine bağlı olarak farklılık gösterir. Ancak genel olarak hastaların büyük çoğunluğu 3 ay ile 6 ay arasında normal göz sağlığına kavuşabilir.
Kornea halka ameliyatı, keratokonus hastalığını tedavi etmek için yeterli olmaz. İlk etapta çapraz bağlama ameliyatı ile keratokuonus hastalığının ilerlemesi durdurulmalıdır.
Keratokonus hastalığının ilerlemesi durdurulduktan sonra halka ameliyatı uygulanarak tedavi edilebilir. Keratokonus ameliyatı hastalığı durdurmak için yapılır. Kornea halka ameliyatı, hastanın görme seviyesini iyileştirmek için uygulanan bir yöntemdir.
Evet. Göz çok hassas bir organdır. Bastırarak uyguladığınız kaşıma eylemi keratokonus hastalığı oluşumuna ve bu hastalığın ilerlemesine neden olabilir. Gözünüzü kaşımamaya özen göstermeniz göz sağlığınız açısından çok önemlidir. Doktorunuzdan bu konuda yardım alabilirsiniz. Doktorunuz size alerjiyi önleyici damlalar kullanmanızı önerebilir.
Hayır. Keratokonus hastalığı ciddi bir göz hastalığıdır. Erken tanı ve erken tedavi edilmesi hastalığın ilerlemesini önlemek için büyük önem taşır. Keratokonus hastalığı için lens kullanarak hastalığın ilerlemesini önleyemezsiniz. Bunun için keratokonus ameliyatı olmanız gerekir. Ameliyattan sonra lens kullanarak görme seviyenizi iyileştirebilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.