Eklem kıkırdağı formu ve yapısının bozulmasını tanımlayan kireçlenme hastalığı günlük yaşam konforunu ciddi biçimde etkiliyorsa kireçlenme ameliyatı zorunlu hale gelebilir. Halk dilinde kireçlenme olarak bilinen eklemlerde kıkırdak ve kemik dokuda meydana gelen deformasyonları gidermek için uygulanır kireçlenme ameliyatı nedir sorusuna yanıt olarak verilebilir.
Yaşlılığın en önemli risk faktörünü oluşturduğu kireçlenme, dizler başta olmak üzere kalça, bel, boyun ile parmak eklemlerinde oluşabilmektedir. Eklemlerde hareket kısıtlılığına neden olarak hayat kalitesini düşüren durum için alternatif tedaviler her zaman işe yaramayabilir.
Özellikle merdiven çıkma, gece uykusundan ağrıyla uyanma gibi durumlar yaşıyorsanız kireçlenme ameliyatı nasıldır gibi sorulara cevap arıyor olabilirsiniz. Bu noktada uzman hekim tarafından hastanın hikayesi de dinlenerek ameliyata karar verilebilir.
Dejeneratif eklem rahatsızlığı olarak bilinen kireçlenmeler vücudun değişik bölgelerinde oluşabilse de sıklıkla diz, boyun ve kalçada görülebilmektedir. Özellikle yaşlılık döneminde dizlerde oluşan kıkırdak dokudaki bozulmalar, aşınmalar sonucunda ağrı oluşumu da gözlenebilmektedir.
Hastalar merdiven çıkmada sorun yaşarken ağrılar hayat kalitesini oldukça düşürebilir. Bu noktada dizlerde, kalçada, bel ve boyun bölgesindeki kireçlenme oluşumları için fizik tedavi, eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Ancak bu tür alternatif tedaviler sonuç vermediğinde kireçlenmede cerrahi seçeneklerin uygulanması gündeme gelir.
Eklemlerdeki dejenerasyon düzeyi, niteliği ve bulunduğu konuma bağlı olarak farklı cerrahi tekniklerle sorunun ortadan kaldırılması için yapılan ameliyatlar kireçlenme ameliyatı nedir sorusuna yanıt olabilir.
Bu noktada hastalığın ilerlemediği daha genç vakalarda artroskopi yöntemiyle sorun giderilmeye çalışılır. Yaşı ilerleyen ve bu cerrahi yöntemin sonuç vermeyeceği hastalarda ise eklem protezi uygulanır. Mikro cerrahi ile kapalı olarak gerçekleştirilebilen kireçlenme ameliyatı sonrası hastalar iki haftanın ardından günlük yaşama geri dönebilmektedir.
Yaşa bağlı hücresel kayıplarla yaşlılarda daha çok diz ve omuz bölgesinde görülen kireçlenme; çocuk grubunda ise farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Çocuklardaki kireçlenme hastalığı daha çok kalça bölgesinde kendisini gösterir.
Doğumsal olarak gelişen kalça çıkıklığı gibi problemlerde de yine kireçlenme tedavisinde uygulanan protez yöntemi çözüm sunabilir. Bu tür sorun yaşayan çocuk hastalarda da kalça protezi sayesinde yaşanan sıkıntıları minimuma taşınması ve yaşam kalitesinin arttırılması hedeflenir.
Özellikle orta yaş periyodundan itibaren kadınlarda diz eklemlerinde dejeneratif durumlar sıklıkla yaşanabilmektedir. Eklem içi sıvısının azalmasına bağlı olarak kıkırdak dokuda meydana gelen bozulmalar günlük yaşam rutinlerini önemli ölçüde kısıtlayabilir.
Bu noktada yaş kriteri öne çıksa da her hasta kendi özelinde değerlendirilir. Hastanın öyküsü alınarak ve görüntüleme teknikleri ışığında bütüncül bir bakış açısıyla hangi cerrahi yöntemin uygulanacağına karar verilebilmektedir.
Dizde küçük kesi açarak uygulanabilen artroskopi cerrahi seçeneklerden birisi olabilir. Hastalığın erken döneminde bulunan kadın hastalarda dizdeki patolojiyi gidermek için artroskopik temizleme yöntemi uygulanabilir. Bu yöntemde kireçlenme ameliyatı nasıldır, sorusu için kapalı yöntemle eklem içerisine girilerek saçaklanma oluşturan kıkırdak dokunun temizlenmesi sağlanır cevabı verilebilir.
Diz ekleminde iç yüzeyin dejeneratif bozulmalarında kıkırdağın genellikle protezle değiştirilmesi gerekir. Kireçlenme ameliyatı sonrası da konfor sunan yöntem hareket kısıtlılığı ve ağrının ortadan kaldırılmasında başarısını gösterir.
Erkeklerde yaşa bağlı gelişebilen kireçlenme özellikle kalça bölgesinde yoğunlaşır. Yaş faktörünün yanı sıra geçirilen çeşitli hastalıklar ya da yaralanma durumları eklemlerde hareket kısıtlılığı yaratabilir.
Kalça eklemlerinde hareket sırasında ağrı oluşumu da mevcutsa kireçlenme ameliyatı yapılması kaçınılmaz olabilir. Bu noktada kalça eklemine uygulanan protez ameliyatı sayesinde hastanın günlük yaşamda hareket kısıtlılığının azaltılması hedeflenir.
Hastalığın ilerlemeden, kemiklerde şekil bozukluğu artmadan cerrahi uygulanması kireçlenme ameliyatı sonrası daha etkin sonuçlar alınmasını sağlayabilir. Ameliyatın başarısında eklemlerin hareket kısıtlılığının seviyesi yanı sıra kemik kalitesi de etkin rol oynar. Doğru zamanda yapılacak müdahale hastanın yaşam kalitesinin artmasına destek olabilir.
Yaşa bağlı olarak gelişebilen kireçlenme ileri yaşlarda sıklıkla omuz, kalça ve diz eklemlerinde görülür. Eklem yüzeyinde meydana gelen deformasyonların giderilerek hastanın ağrısız bir yaşama dönebilmesi için protez ameliyatı en etkin yöntemdir.
Hastalar bu noktada sıklıkla kireçlenme ameliyatı kaç saat sürer sorusunun cevabını da merak edebilir. Ortalama 90 dakika sürebilen ameliyatların süresi, eklemlerin ve hastanın durumuna göre değişkenlik gösterebilir.
Özellikle 65 yaş ve üzerindeki grupta yer alan hastalar uygulanan protez cerrahisi sonrasında desteksiz olarak yaşamlarına devam edebilmektedir. Ancak uygulama sonrası zorlayıcı sportif aktivitelerden kaçınmak doğru olur.
Vücudun farklı eklem bölgelerinde görülse de sıklıkla diz, omuz ve kalçada görülen kireçlenmelerde tıbbi tedavinin sonuç vermediği durumlar olabilir. Bu noktada cerrahi tedavi seçenekleri düşünülebilir. Kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarda farklı cerrahi seçenekleri söz konusu olabilir.
Tedavi prosedürleri hastalığın seviyesi ve hastanın yaşına göre değerlendirilerek uygun yöntem belirlenir. Bu aşamada kireçlenme ameliyatı kaç saat sürer sorusu akıllara takılabilir. Ameliyat süresi uygulanan yönteme göre değişkenlik gösterse de ortalama 1,5 ile 2 saat arasında değişebilmektedir.
Hastalığın ilk dönemleri için kapalı ameliyat yöntemi uygun olabilir. Artroskopik temizleme adı verilen yöntemde; küçük kesilerden kamera aracılığıyla girilerek hasarlı yüzeylerin temizlenmesi sağlanır. Bu arada saçaklanmış kıkırdaklar temizlenir, varsa menisküs yırtıkları da işlem sırasında düzeltilebilir.
Yaşa bağlı gelişen eklem kireçlenmelerinde ise genellikle protez amaçlı cerrahi yöntemi uygulanır. Protez ameliyatlarında dizdeki kireçlenmiş olan eklem kıkırdağı alınır. Yerine metalden üretilen ve arasına polietilen materyalden destek konulan protezler yerleştirilir.
İşlem sırasında eklemlerin yüzlerinin de değiştirilmesi söz konusu olur. Kireçlenme ameliyatı son aşamasında protezler özel bir malzeme yardımıyla kemiğe yapıştırılarak işlem tamamlanır.
Farklı cerrahi uygulamalarda çeşitli seviyelerde risklerin bulunması söz konusudur. Bu noktada kireçlenme ameliyatı riskli mi sorusu akıllara takılabilir. Ameliyatın gerçekleştirildiği eklemin durumu, hastanın yaşı ve genel durumuna bağlı olarak kireçlenme ameliyatı riskli mi sorusuna cevap verilebilir.
Kalça kireçlenmelerinde uygulanan kalça protezi ameliyatlarında olası bazı komplikasyonlar gelişebilir. Ameliyat sonrası;
Diz eklemlerinde uygulanan protez ameliyatlarında ise;
Teknolojik gelişmeler doğrultusunda kireçlenme ameliyatı konforlu bir şekilde yapılabilmektedir. Ancak uygulama sonrası iyileşme sürecinde hastanın rolü ön plandadır. Doktor tavsiyelerine, hijyen kurallarına ve egzersiz programına uyulduğunda hastaların iki hafta sonra ağrısız bir döneme geçiş yapmaları mümkün olur.
Diz eklemlerinde gelişen kireçlenmelerde uygulanan ameliyatlarda enfeksiyon riski gelişmemesi için hastanın takibinin düzenli olarak yapılması gerekir. Diz protezi uygulanan hastaların hastanede kalma süreci ise hastanın durumuna göre 1 ile 3 gün arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Hastanın yaşı, ameliyat sürecinde ve sonrasında herhangi bir komplikasyon yaşanıp yaşanmadığına bağlı olarak bu sürenin bir miktar daha uzaması söz konusu olabilir.
Kireçlenme ameliyatında uygulanan protez yöntemi sonrasında doktor tavsiyesiyle hastanın durumuna göre dikişler alınır. Bu noktada hastanın banyo yapması için dikişlerinin alınmasını beklemesi doğru bir yaklaşım olur. Bu süreçte ağrı kesici ve doktorun tavsiye ettiği diğer ilaçların aksatılmadan alınması gerekir.
Diz ekleminde oluşan aşınmalar, eklem sıvısının azalması gibi durumlar yaşa bağlı olarak sağ ve sol bacakta kireçlenmelere neden olabilmektedir. Böylesi durumlarda hastaların yaşam kalitelerini arttırmayı hedefleyen protez ameliyatlarına başvurulur.
Sağ ve sol diz eklemlerinde aynı anda ameliyat yapılması mümkündür. Ancak iyileşme sürecinin daha konforlu geçirilmesi için sağ ve sol protez ameliyatlarının ayrı ayrı yapılması daha uygun olabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.