Sosyal medyanın zararları insanları ciddi şekilde etkileyebilir. Sosyal medya dikkatli kullanıldığı zaman kişi için yararlıdır. Fakat kişi sosyal medyayı haddinden fazla derecede kullanmaya başlarsa bu durum kişi için olumsuz hale gelir.
Sosyal medyanın zararları oldukça fazladır. Özellikle son zamanlarda insanlar sosyal medyayı aşırı derecede kullanmaya başladılar. Küçük, büyük herkes bir şekilde sosyal medya kullanıyor. Bu durumun getirdiği zararlardan habersiz davranılmalı hakkında bilgi edinilmelidir. Sosyal medyanın zararları kadar yararları da bulunur.
Eğer sabah uyanır uyanmaz hemen elinize telefonu alıyorsanız ya da her 5 - 10 dakikada bir kontrol etmek ihtiyacı duyuyorsanız çanlar sizin için de çalıyor olabilir. Her bağımlılık gibi mahrum kalma durumunda sosyal medyaya ne kadar bağımlı olduğunuzu test edebilirsiniz.
Sosyal medya bağımlılığı, kişinin sosyal medyada fazla vakit geçirmesi ve bunu kontrol edememesi durumuna denir. Bu durum kişinin günlük yaşamını da olumsuz etkiler. Sosyal medya bağımlısı sanal dünyada o kadar çok vakit geçirir ki kendi günlük hayatındaki olayları kaçırır.
Ayrıca aynı zamanda kişi sosyal medyayı kaçış olarak kullanıyor olabilir. Çoğu zaman kişiler sosyal medyada kendilerini daha iyi ifade ederler. Sosyal medyayı kullanan herkes sosyal medya bağımlısı olduğu anlamına gelmez. İnsanlar sosyal medyayı eğlence ve boş zaman geçirmek için kullanır. Bu durumun aşırı olduğu ve yaşamını etkilediği ve bunu kontrol edememesi halidir.
Sosyal medya hayatı kolaylaştıran, eğlenceli bir araç olabilir fakat ona bağımlı olmamak için dikkat edilmelidir. Sosyal medyadan zevk almak ve bağımlısı olmak arasında farklar vardır. Sosyal medya bağımlılığı belirtilerini bilmek kişi için önemlidir.
Sosyal medya bağımlılığı belirtileri için şu şekilde bir liste yapılabilir:
Sosyal medyanın yararları ve zararları vardır. Bilinçli kullanıldığında sosyal medya insanların hayatını kolaylaştırabilir. Aynı zamanda eğlendiren bir araç olabilir. Dengeli bir şekilde kullanıldığı zaman yararları fazladır. Sosyal medyayı bilinçli kullanılması gerekir. Fazla kullanıldığında ise zararları ortaya çıkar.
Sosyal medyanın yararları şunlardır:
Sosyal medyanın zararları için ise şu şekilde bir liste yapılabilir:
Sosyal medya bağımlılığı insanın zihinsel, fiziksel ve sosyal ilişkileri bakımından olumsuz bakımdan etkileyebilir. Bu bağımlılığı önlemek için farklı birçok şey vardır En önemlisi de kişinin kendi hayatının alanlarına odaklanmasıdır.
Sosyal medya bağımlılığını önlemek için aşağıdaki adımlar izlenebilir:
Sosyal medya bağımlılığının birçok farklı nedeni vardır. İnsanlar kendi günlük yaşamlarındaki olaylardan kaçmak için sosyal medyaya sığınıyor olabilirler. Kendini yalnız hisseden birey, sosyal medyada daha çok vakit geçirmeye başlar.
Sosyal medya bağımlılığının nedenlerinden bazıları da boş vakitlerini geçirmek, haberlerden habersiz olma korkusu, sosyal fobi hatta narsist kişilik bozukluğu gibi durumlardan olabilir. Onaylanma ihtiyacı da sosyal medya bağımlılığının nedenlerinden olabilir. Bu bağımlılığın üstesinden gelmek mümkündür.
Sosyal medyanın; fiziksel ve psikolojik olarak zararları bulunur. Bağımlı kişiler sadece stres atmak için sosyal medya kullandığını söylese de aslında daha çok stresli olmalarına neden olur.
Değersizlik hissi, mutsuzluk, yetersizlik gibi duygular hissettirerek kişinin depresyonunu tetikleyebilir. Aynı zamanda kişinin öz saygısını kaybetmesi, özgüven düşüklüğü, bağımlılık ve uyku problemleri gibi sorunlara da neden olur.
Sosyal medya bağımlılığı ciddiye alınması gereken bir durumdur. Bu bağımlılık ilerledikçe insanın hayatını daha fazla olumsuz yönde etkilemeye başlar. Bunun için bu bağımlılığı önlemeye çalışmanız gerekir.
Mesleği dışında kişi haftalık olarak 8 - 10 saati aşacak şekilde kullanıyorsa bağımlılığa doğru ilerliyor demektir. Bu sürenin azaltmak için adımları teker teker yaparak ilerlemek önemlidir. Sosyal medya bağımlılığı olduğunu farkına vararak bundan kurtulabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.