Bir kemik veya kemiğin bir parçasının herhangi bir nedene bağlı olarak bütünlüğünün bozulmasına, kemik kırılması denir. Kırıklar, travma şiddetine göre açık veya kapalı kırık olarak oluşabilir.
Kişide açık kırık oluştu ise, kırık kemik dışarıdan görülür. Bu durumun oluşması, kol kırığı ameliyatı olmayı gerektirir. Kapalı kırıklarda, kırık kemik deri bütünlüğünü bozmamıştır. Kırıklar açık ve kapalı olarak iki şekilde olurken, kırık kemik durumu, basit, komplike ve çift kemik kırığı olarak da gruplandırılabilir.
Yumuşak doku parçalanmalarının olduğu durumlarda, kol kırığı ameliyatı sonrası iyileşme ve normal işleve kavuşma süresi uzayabilir.
Kişide doku bütünlüğünün bozulması ve açık kırık oluşumlarında kemik ve doku bütünlüğünün geri kazanılması amacı ile bir kısım farklı teknikler kullanılarak yapılan cerrahi işlemler, kol kırığı ameliyatı nedir sorusunun cevabını oluşturur.
Basit kırıklarda, kırık kemik düzgün bir şekilde yerinden oynarken, komplike kırıklarda kırık kemik yumuşak dokulara zarar verir. Çift kırıklar ise kemikte iki ayrı noktada meydana gelen kırıklardır. Kırıklar genellikle travma, düşme veya spor yaralanmaları sonucunda oluşur. Kırık tedavisi, genellikle immobilizasyon, cerrahi müdahale veya fizik tedavi gibi yöntemlerle yapılır.
Kol kemik dokusunda meydana gelen bütünlük bozuklukları, kol kırığı ameliyat ile düzeltilir. Kol kırıkları, dışarıdan veya içeriden etki eden kuvvetler nedeniyle, kemik dokusunda anatomik bütünlüğünün ve devamlılığının bozulması sonucunda meydana gelir. Kemiği kıran kuvvet, yalnızca kemiğin kendisini kırmakla kalmaz, aynı zamanda kemiğin etrafındaki deri, kaslar, tendonlar, ligamentler, damarlar, sinirler ve diğer komşu organlara da zarar verebilir.
Kol kırıklarının ortaya çıkma nedenleri her yaş grubuna göre değişmektedir. Bebeklerde kırıklar sıklıkla doğum travmaları nedeniyle oluşur, çocuklarda ise düşme gibi durumlar kırıklar oluşturabilir. Gençlerde en sık nedeni ile kırılma gözlenir. İş kazaları orta yaşlarda en sık görülen kırık sebebidir. Yaşlı insanlarda kolların kendiliğinden kırılması olabilir.
Kırıklar, farklı nedenlerle ve farklı şekillerde oluşabildiğinden, operasyon yöntemleri ve kullanılan malzeme ve teknikleri de değişiklikler gösterir. Görüntüleme yöntemleri ile netleştirilen kırık şekli ve türüne bağlı olarak, cerrahlar tarafından ameliyatın nasıl yapılacağına karar verilir. Kol kırığı ameliyatı nasıldır sorusu bu değerlendirmeler sonrasında kesinlik kazanır.
Çocuklarda kemik bütünlüğünün bozulması, düşme veya da kaza sonrası meydana gelebilir. Çocukta kol kemiği bütünlüğü bozulmuş, açık kırık oluşmuşsa kol kırığı ameliyatı yapılır. Kırık bölgesindeki kemiklerin yerlerinden oynamaması için vida, plak, çubuk veya tel yardımıyla kırık parçalar monte edilir. İlik boyunca kemiğin içine uzunca çiviler de yerleştirilir. Daha sonra metal çubuklarla teller ve vida birbirine bağlanır. Bu çubuklar cildin dışında olduğu için bu teknik dışarıdan tespit olarak adlandırılır.
Çocuk ameliyatlarında ebeveynler tarafından sıklıkla merak edilen, kol kırığı ameliyatı riskli mi sorusu, için kalıcı olmayan birtakım riskler işaret edilebilir. Dışarıdan tespit ameliyatlarında, tel ve vidaların bir ucu kemik içerisinde diğer ucu vücudun dışında olduğu için iltihap oluşma riski bulunur. Bu sebeple kol kırığı ameliyatı sonrası için özel bakım gerekir. Kırık kaynadıktan sonra metal çubuklar dışarıdan sökülür. Çocuk, ilerleyen süreçte desteğiyle kas güçlerini yeniden kazanmak için yapmalıdır.
Kadın hastalarda kol kemiğinde farklı bölgede kırılma olabilir. Tüm kırıklar aynı türden değildir. Boyutu, şekli ve ciddiyeti onu sınıflandıran faktörlerdir. Kol kırığı, açık, kapalı, ufalanmış, yumru, parçalı ve ağaç kırığı olarak 6 kategoride toplanır. Kadınlarda, ev kazaları, travma sonucu ve trafik kazaları sonunda kırıklar sıklıkla oluşur.
Açık kırıklar, trafik kazaları, doğal afetler gibi şiddetli basınç neticesinde oluşur ve açık ameliyat gerektirir. Açık operasyonlarda doku bütünlüğü kazandırılamayacak durumda ise platin parçalar kemik yerine kullanılabilir. Bütünlük korunabilecek durumda ise çeşitli vida ve tellerle sabitleme yapılarak, kaynama sağlanır. Kol kırığı ameliyatı kaç saat sürer sorusu kırığın şekli, kullanılacak materyaller ve ameliyat şekline göre değişiklik gösterir. Bu süre 2-3 saat olabilir.
Yetişkin erkeklerde kol kırıkları, sıklıkla trafik kazaları, doğal afetler, spor esnası travmalar neticesinde meydana gelir. Travma şiddetine bağlı olarak, açık, ufalanmış, parçalı kırıklar oluşabilir. Yumru kırığı, boksör kırığı olarak ta bilinir. Sert yüzeye vurma neticesi el tarak kemiğinin serçe parmağa yakın kısmında oluşur. Kapalı ameliyat yöntemi ile kemiklerin kaynaması sağlanır.
Açık kırık, ufalanmış kırıklar ve parçalı kırıklar röntgen görüntüleme ile tespit edildikten sonra çivi, tel, platin, vida gibi farklı materyaller kullanımı ve farklı ameliyat teknikleri uygulanarak kol kırığı ameliyatı gerçekleştirilir.
İleri yaş kişilerde, darbe sonucu kemik kırığı oluşabileceği gibi, dışardan bir sebebe bağlı olmadan da oluşabilir. Yaşla birlikte boşalmaya başlayan kalsiyum depoları, kemik kuvvetliliğini olumsuz etkiler.
Bununla birlikte, kas erimeleri kemik üzerindeki baskıyı artırarak haddinden fazla yük oluşturabilir. Bu sebeplerden oluşabilecek kol kırıkları için, kırık durumuna en uygun olan yöntem belirlenerek, kemik bütünlüğü sağlanır.
Yaşlı kişilerde kalp ve akciğer rahatsızlığı gibi kronik rahatsızlıklar sıklıkla gözlendiğinden Kol Kırığı ameliyatı riskli mi sorusu gündeme geliyor. Sağlayacağı rahatlık nedeniyle yapılan bu işlem için sıklıkla görülmese de bazı komplikasyonlar olabilir. Bunlar arasında anesteziye bağlı riskler, , kanama ve oluşumu gibi riskler sayılabilir.
Farklı da olabilen yaşlı hastalar için, narkozda kalma süresi endişe sebebidir. Bu sebepten kol kırığı ameliyatı kaç saat sürer sorusu önemlidir. Aksi bir durum yaşanmadığı hallerde işlem 2,5-3 saat sonunda tamamlanmış olur.
Kol kırığı ameliyatı, kırığın ciddiyetine ve yerine göre farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Cerrahi müdahalede, kırığın düzeltilmesi ve plak veya vida gibi implantların kullanılmasıyla kırık sabitlenir. Ameliyat genel altında yapılabileceği gibi bazı durumlarda lokal anestezi kullanılabilir.
Kemikte doku bütünlüğü hasar görmüş ve sabitlenerek geri kazanılmayacağı durumlar oluşmuşsa, cerrahi işlem gerekliliğine karar verilir. Parçalı kırıklar, açık kırıklar, ufalanmış kırıklar ameliyat sebepleridir. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi kol kırığı ameliyatı riskleri de mevcuttur. Kol kırığı ameliyatı risklerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
Operasyon sonrası süreçte 2-3 gün hastane yatışı gerekebilir. Taburcu sonrasında doktor önerilere dikkatlice yerine getirilmeli, reçete edilen ilaçlar kullanılmalı, yara yeri temizliği ve hijyenine dikkat edilmelidir. İyileşme süreci tamamlanana kadar ameliyat bölgesini zorlanmadan ve istenen egzersiz hareketler yapılmalıdır.
Kol kırığı ameliyatı iyileşme süresi kırık şekli, boyutu ve işlem tekniğine bağlı olarak değişir. Kemik kaynaması 6 haftayı bulabilir. Kullanılan vida ve tellerin çıkarılması 9 hafta sonrasında olabilir.
Hasta narkoz etkisi geçtikten sonra hafif yiyeceklerle beslenmeye başlayabilir. İlerleyen zamanlarda kendi beslenme programı ile devam edebilir. Kalsiyum ve protein oranı yüksek gıdaların sıklıkla tercih edilmesi yara yeri ve kemik kaynamasında faydalı olur.
Alçı veya da atel sabitleme ile düzelmeyecek durumlarda çeşitli teknikler uygulanarak kemik dokusunun iyileşmesi sağlanır. Kimi durumlarda kullanılan materyaller vücutta kalırken, kimi durumlarda da iyileşme sonrası vücuttan ayrılır. Genel anestezi altında yapılır ve tam bir iyileşme 6-8 hafta sürebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.