Hastalıklardan, bakterilerden ve virüslerden korunabilmek için yaptırılması gereken bazı aşılar vardır. Bu aşılar genellikle bebeklik döneminde yaptırılır. Böylece bebeklerin, oluşabilecek rahatsızlıklara karşı korunması olur.
Bebeklik döneminde aşıların yaptırılmaması halinde ise birçok aşı ilerleyen yaşlarda da uygulanır. Bebeklik döneminde yapılması gereken aşılar, aşı takviminde yer alır. Ebeveynler bu aşı takvimine göre hangi dönemde hangi aşıları yaptırmaları gerektiği hakkında bilgi sahibi olur. Yaptırılması gereken bu aşılar arasında 9 ay aşısı da yer alır.
9 ay aşısı nedir kısaca bahsetmek gerekirse; 9 ay aşısı, bebeklerin 9 aylık olduğu zaman olması gereken aşılardan birisi olarak bilinir. Bu aşının adının 9. ay aşısı olmasının nedeni, aşının yapılması gereken döneme bağlı olarak belirlenir. Fakat bu aşıların ilerleyen yaşlarda da yapılması mümkün olduğu için aşıya farklı isimler de verilir. 9 ay aşısı nedir sorusuna, çocukların kkk rahatsızlıklarına karşı direnç kazanmasını sağlar, şeklinde yanıt verilebilir.
9. ay aşısı bebekler 9 aylık olduğu zaman yapılan bir aşıdır. Fakat aşının yapılma süresi değişiklik gösterebilir. Bu durum değişiklik göstermesine rağmen aşı 9. aydan önce uygulanmaz. 9 ay aşısı genellikle 9. ayını dolduran ya da bir yaşına girmiş olan bebeklere yapılır. İlerleyen süreçlerde tekrar 9. ay aşısı olunmalıdır.
Çocuklar yaklaşık dört yaşına geldiği zaman aşı tekrarlanır. Gerekli durumlarda aşı farklı yaşlarda da uygulanabilir. Bu durum kişilerin sağlık durumuna göre değişebilir. Aşı sürecinde yapılabilecek değişiklikler, aşı takvimi doğrultusunda doktorlar tarafından kişilere bildirilir.
9. ay aşısı çocukların sağlığının korunması için oldukça önemlidir. Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak rahatsızlıkları için 9 ay aşısı olmak gerekir. Bu sebeple bebeklik çağında mutlaka 9 ay aşısı yaptırılmalıdır. Bebeklik çağı haricinde de bazı durumlarda kişilerin 9 ay aşısı yaptırması gerekli olabilir. 9 ay aşısının yaptırılması gereken durumlar arasında;
Bebeklerde 9 ay aşısı yapılması, çocukluk döneminde sıklıkla görülen bazı hastalıklara karşı direnç kazanılmasını sağlar. 9 ay aşısı nedir ve bu aşının faydaları nelerdir bilinmesi gerekir. Aşı bilinci oluşmadığı takdirde birçok kişi çocuklarına aşı yaptırmaz. Bu sebeple öncelikle bu aşıların ne işe yaradığını bilmek gerekir.
Bebeklerde 9 ay aşısının bilinen faydaları şu şekildedir;
Ülkemizde herhangi bir salgın yaşanmadığı takdirde yasal olarak aşı zorunluluğu yoktur. Aşı yaptırmak hem kişilerin kendi sağlığı açısından hem de toplum sağlığı açısından çok önemlidir. Bu sebeple herkesin aşı olması gerekir. Aşılar sayesinde birçok sağlık problemi ve bu sağlık problemine bağlı olan rahatsızlıklar ortadan kalkar.
Aşılar yüksek oranlarda koruma sağlar. Aşı yapılmasındaki amaç sağlıklı bir ortam oluşturulmasıdır. Yasal olarak herhangi bir zorunluluk olmasa dahi mutlaka aşı yaptırılması gerekir. Bazı ülkelerde aşı zorunluluğu bulunur. Aşı zorunluluğu olan ülkelere giderken ülkenizde aşı olmanız gerekir.
Aşı yaptırılmaması halinde başka ülkelere giriş yapılmasına izin verilmez. Aşıların yasal olarak zorunlu olup olmadığı konusunda ülkemizin sağlık bakanlığı tarafınca gerekli açıklamalar yapılır.
Yapılan aşıların koruma süresi farklı sebeplere göre değişiklik gösterir. Kişilerin bağışıklık sistemi bu noktada büyük rol oynar. 9 ay aşısının belirlenen dozda yaptırılması halinde kişilere ömür boyu koruma sağlanır.
Fakat aşıların aksatılması ya da eksik yaptırılması, aşının koruyuculuk süresini değiştirir. Kişinin bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak da bu süre kısalabilir. Bu gibi durumlarda ise doktor kontrolüne gitmek gerekir.
Doktorların onay vermesi halinde kişi yapılan aşı dozu arttırılabilir. Kısacası 9 ay aşısı iki doz yaptırılarak ömür boyu koruma sağlar. Koruma süresi ile ilgili istisnalar tamamen kişinin genel sağlık durumu ile ilgilidir.
9 ay aşısı yan etkileri en az olan aşılardan birisidir. Güvenilirliği onaylanmış olan 9 ay aşısının bazı kişilerde yan etkileri görülür. Özellikle bebeklerde 9 ay aşısı yan etkilerine dikkat etmek gerekir.
Bebeklerde 9 ay aşısı yan etkileri görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşu ziyaret edilmelidir. Aşıya bağlı olarak ortaya çıkan bu yan etkiler oldukça kısa bir süre içerisinde ortadan kalkacaktır.
9 ay aşısının yan etkileri şu şekildedir;
9 ay aşısı en geç ne zaman yapılır sorusunun yanıtı kişiden kişiye değişebilir. 9 ay aşısı genellikle en geç 4 yaşındayken uygulanır. Fakat bazı ekstra durumlar yaşanabilir. Sağlık sorunları ya da seyahat etmek için 9 ay aşısı yapılması gerekebilir.
Bu gibi durumlarda ise 9 ay aşısı yaptırmak için herhangi bir yaş kısıtlaması yoktur. 9 ay aşısının yapılması gerekli olduğu takdirde, 9 aylıktan küçük olan kişiler hariç herkes her yaşta 9 ay aşısı olabilir.
9 ay aşısı kaç tane ya da kaç doz yapılmalıdır sorularına net bir bilgi vermek doğru olmaz. 9 ay aşısı genellikle belirli aralıklar ile iki doz olmak üzere uygulanır. İlerleyen yaşlarda da yaptırılması mümkün olan bu aşının, bazı durumlarda ek dozu da yapılabilir.
Ek doz uygulaması çok nadir olarak yapılır. Bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilerde aşının koruyuculuğu azalabilir. Bu gibi durumlarda da üçüncü dozun uygulanması mümkün hale gelir.
9 ay aşısı nadiren ortaya çıkan bazı yan etkilere sahiptir. Aşının yan etkileri kişinin sağlığını riske atmaz. Oluşabilecek yan etkiler herkes de ortaya çıkmayabilir. 9 ay aşısı ateş yapar mı sorusuna; 9 ay aşısı bazı durumlarda hafif ateşlenmelere sebep olabilir.
Aşının yüksek ateş yapığı hakkında bir bilgi yoktur. Özellikle bebeklerde aşı sonrası hafif ateşlenme durumu gözlemlenebilir yanıtı verilebilir. Oluşan yan etkiler zararsız olsa da çocuklarınızın aşıdan sonra ateşlenmesi halinde doktora görünmesi gerekebilir.
Aşıların gebelik sürecinde yapılması pek fazla önerilen bir durum değildir. Hamilelik sürecinde kişinin vücudu farklı tepkiler vermeye yatkındır. Bu sebeple doğum sonrasında aşı olunması daha doğru olacaktır.
Fakat kişinin bu süreçte aşı yaptırması gerekli ise öncelikle doktor onayı almalıdır. Doktor onayı alınmadan hamilelik sürecindeki kişinin herhangi bir aşı yaptırılması güvenli değildir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.