Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Nedir? Kapalı Bel Fıtığı Operasyonu

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel fıtığı, günümüzün en yaygın hastalıklarından biridir. İnsan vücudunun iskelet yapısını oluşturan omurgalar arasında disk adı verilen omurlar bulunur. Bu omurlar yuvarlak yastıklar olarak ya da disk olarak tanımlanır.

Omurgadaki bu disklerde meydana gelen yıpranma, yırtılma ya da baskı sonucu sinir köklerinin sıkışmasıyla bel fıtığı hastalığı oluşur. Bel fıtığı hastalığı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bel fıtığının en belirgin semptomlarından biri bel ağrısıdır.

Daha ileri boyutlarında bel fıtığı bacaklara giden sinirleri etkileyebilir. Bu durum hastanın şiddetli ağrılar yaşamasına ve hareket kabiliyetini yitirmesine yol açabilir. Kapalı bel fıtığı ameliyatı nedir sorusuna hastanın omurlarındaki diskte meydana gelen fıtıklaşmayı tedavi etmek amacıyla uygulanan bir ameliyattır yanıtı verilebilir.

Kapalı bel fıtığı ameliyatı, teknolojik gelişmelerden faydalanılarak kamera yardımıyla yapılan bir cerrahi işlemdir.

O yüzden açık bel fıtığı ameliyatına kıyasla hastanın bel bölgesinde daha az kesik atılarak yapılır. Bu da hastanın açık bel fıtığı ameliyatına kıyasla kapalı bel fıtığı ameliyatı ile daha hızlı iyileşmesine olanak tanır.

Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Nedir?

Bel fıtığı hastalığının fizik tedavi ve rehabilitasyon, ilaç tedavisi, istirahat gibi birçok farklı tedavi yöntemi bulunur. Ancak bazı hastalar bu tedavi yöntemlerinden olumlu sonuç alamaz.

Bel fıtığı hastalığının yol açtığı sorunlar, sıkıntılar gündelik yaşamlarındaki aktivitelerini devam ettirmelerine ciddi oranda engel olduğunda hasta için uzman doktor ameliyat önerebilir. Bel fıtığı ameliyatının da kendi içinde çeşitleri vardır.

En güncel ameliyat yöntemlerinden biri kapalı bel fıtığı ameliyatıdır. Kapalı bel fıtığı ameliyatı hastanın belinin arka veya yan tarafından 6-7 mm’lik kesi açılarak yapılır. Açılan bu kesi yardımıyla hastanın fıtıklaşan bölgesine bir kamera aracılığıyla ulaşılır.

Hastalığa yol açan fıtık dokusu başarıyla çıkarılır. Kapalı bel fıtığı ameliyatı nedir sorusuna günümüzün teknolojik imkanlarından faydalanılarak uygulanan modern bir ameliyat çeşididir yanıtı verilebilir. Alanında uzman bir doktorun muayenesi sonucunda bel fıtığı ameliyatı gerekli görülen bütün hastalar, kapalı bel fıtığı ameliyatı yöntemiyle tedavi edilebilir. 

Kadınlarda Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda kapalı bel fıtığı ameliyatı, erkeklerdeki kapalı bel fıtığı ameliyatı ile benzer şekilde gerçekleştirilir. Ancak kadınlarda fizyolojik özellikleri, genel sağlık durumları ve bel fıtığı büyüklüğü gibi faktörlere bağlı olarak farklılıklar gösterebilir.

Kadınlarda kapalı bel fıtığı ameliyatı nasıl yapılır sorusuna hastanın bel kısmına 6-7 mm'lik kesi açılarak, bu kesiden içeri kamera yerleştirilir şeklinde yanıt verilebilir. Bu kamera yardımıyla fıtığa ulaşılır.

Fıtığın dışarı çıkarılmasıyla ameliyat sonlandırılır. Kadınlarda kapalı bel fıtığı ameliyatı kaç saat sürer sorusunun yanıtı hastanın genel sağlık durumuna, fıtığın hangi bölgede bulunduğuna ve büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak ameliyat 10 dakika ile 40 dakika kadar sürebilir. Kadınlarda kapalı bel fıtığı ameliyatı aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hastanın sağlık durumuna uygun olan ameliyat tarihi ve saati belirlenir 
  • Hasta ameliyat için hazırlık sürecine başlar
  • Ameliyat öncesinde gerekli olan kan testleri, röntgen çekimleri yapılır
  • Hasta ameliyat öncesindeki sürece hazırlanırken doktorunun talimatlarına uyar
  • Hasta kendisine bildirilen saatte hastanede ameliyat için hazır bekler 
  • Hasta ameliyata alınır 
  • Doktorunun uygun gördüğü şekilde hastaya genel ya da lokal anestezi uygulanır
  • Bel bölgesinde cerrahın uygun gördüğü kısımlara küçük kesi atılır 
  • Kamera ve cerrahi birtakım aletler bu kesiden hastanın bel bölgesine yerleştirilir
  • Hastanın fıtıklaşan kısmı omurlardaki sinirlere zarar vermeden özenle çıkarılır 
  • Fıtık alındıktan sonra vücuttaki kamera ve cerrahi aletler çıkarılır 
  • Hastanın bel bölgesinde açılan kesikler dikilerek kapatılır
  •  Ameliyat sonlandırılır

Eğer hastanın başka bir sağlık problemi yoksa genellikle aynı gün içinde hastaneden taburcu edilebilir. Kapalı bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme sürecini hasta evinde istirahat ederek geçirebilir. Hastanın uzman doktorunun talimat ve önerilerine uyması iyileşme sürecini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. 

Erkeklerde Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde kapalı bel fıtığı ameliyatı, kadınlardaki bel fıtığı ameliyatı ile benzerlikler gösterir. Ancak erkeklerde vücut yapısına, hastanın genel sağlık durumuna, bel fıtığının oluştuğu bölgeye ve bel fıtığının boyutuna göre değişebilir.

Ameliyatın lokal anestezi altında da yapılabiliyor olması hastaya büyük avantaj sağlar. Kapalı bel fıtığı ameliyatında çoğunlukla kemik alınmasına gerek olmaz. Erkeklerde kapalı bel fıtığı ameliyatı kaç saat sürer sorusunun yanıtı ameliyatın durumuna bağlıdır.

Genel olarak kapalı bel fıtığı ameliyatı 10 dakika ile 40 dakika sürebilir. Hastanın aynı gün hastaneden taburcu olabilme imkanı vardır. Hasta iyileşme sürecini evinde geçirebilir. Bu esnada hasta doktorunun öneri ve tavsiyelerine uygun davranarak kısa sürede güncel aktivitelerini yapabilecek duruma gelebilir. Hızla eski sağlığına kavuşabilir.


Yaşlılarda Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlılarda kapalı bel fıtığı ameliyatı gençlerdeki kapalı bel fıtığı ameliyatına benzer şekilde yapılır. Ancak burada yaşlı hastanın genel sağlık durumuna, bel fıtığının büyüklüğüne, bel fıtığının oluştuğu bölgenin özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kapalı bel fıtığı ameliyatı, genel sağlık durumu yüzünden anestezi alması riskli olan yaşlılar için lokal anestezi seçeneğiyle büyük bir avantaj sağlayabilir. Yaşlılarda kapalı bel fıtığı ameliyatı riskli mi sorusuna her ameliyatın taşıdığı risk faktörleri kadar riskli şeklinde yanıt verilebilir. 

Kapalı bel fıtığı ameliyatı sonrası hasta sağlık durumuna bağlı olarak aynı gün içinde ya da bir gün sonra hastaneden taburcu edilebilir. Yaşlı hastalarda ameliyat sonrası iyileşme süreci genç hastalardakinden daha uzun zaman alabilir.

Bu durumda yaşlı hastanın iyi bakılması, doktorun talimatlarına uygun koşullarda istirahat etmesi, doktorun önerdiği birtakım egzersizleri uygulaması büyük önem kazanır.

Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı bel fıtığı ameliyatı nasıl yapılır sorusuna hastanın bel bölgesinde küçük kesi açılarak teknolojik cihazlardan faydalanılarak kamera yardımıyla cerrahi işlem gerçekleştirilir şeklinde yanıt verilebilir.

Bel fıtığı hastalığından kaynaklanan şiddetli bacak ağrısı, vücutta kuvvet kaybı, idrar kaçırma gibi ciddi rahatsızlıklar yaşayan hastalar zaman kaybetmeden bir uzman doktora muayene olmalıdır.

Bel fıtığı tedavisinde ameliyatın gerek duyulduğu tüm hastalar, kapalı bel fıtığı ameliyatı yönteminden faydalanabilir. Kapalı bel fıtığı ameliyatı riskli mi sorusuna her ameliyatta bulunan türden birtakım riskler taşır şeklinde yanıt verilebilir.

Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Riskleri Nelerdir? 

Hemen hemen her ameliyat belli riskler taşır. Kapalı bel fıtığı ameliyatı risklerini şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Ameliyat bölgesinde kanama olması 
  • Ameliyat bölgesinin enfeksiyon kapması 
  • Bel fıtığının oluştuğu bölgeden çıkarılması esnasında sinirlerin zarar görmesi 
  • Ameliyat yarasının açılması 
  • Bel fıtığının tekrardan oluşması riski

Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Kapalı bel fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme sürecini hızlandırmak ve komplikasyonları önlemek için bazı önemli konulara dikkat etmeniz gerekebilir. Ameliyattan sonra uymanız gereken kuralları şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Doktorunuzun reçetenize yazdığı ilaçları düzenli olarak kullanın.
  • Yatakta çok uzun süre aynı pozisyonda durmaktan kaçının. 
  • Kısa ve sık yürüyüşler yapın.
  • Otururken ve ayaktayken belinizi eğik tutmayın. 
  • Ameliyat bölgenizi temiz, kuru tutun. 
  • Doktorunuzun talimatlarına göre pansuman yaptırıp bandajınızı değiştirin. 
  • Doktorunuzun önerdiği beslenme programına uygun beslenin. 
  • Bol sıvı tüketin. 
  • Mevsime uygun şekilde sağlıklı diyet listesi oluşturun.
  • Doktorunuzun önerdiği tarihte fizik tedavi programına başlayın. 
  • Vücudunuza ağırlık yapacak hareketlerden kaçının. 
  • Ağır eşyaları eğilerek yerden kaldırmaktan kaçının. 
  • Doktorunuz izin vermeden araç kullanmaya başlamayın. 
  • Yaranız iyileşene kadar banyo yapmayın. 
  • Yeterli ve düzenli şekilde uykunuzu alın. 
  • Stres faktörlerini hayatınızdan çıkarın.
  • Ameliyat sonrası kontrol muayenelerinize aksatmadan katılın.

Kapalı bel fıtığı ameliyatı sonrası yüksek ateş, artan ağrı, yara kızarıklığı veya şişlik gibi komplikasyon belirtileri yaşarsanız vakit kaybetmeden durumunuzu doktorunuza bildirmelisiniz.

Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Kapalı bel fıtığı ameliyatı iyileşme süreci kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Alanında uzman olan doktorunuz sizin verilerinize, ameliyatınızın durumuna ve genel sağlık durumunuza göre özel bir iyileşme planı oluşturur. Bu yüzden doktorunuzun hazırladığı plana uymanız iyileşme süreciniz açısından büyük önem taşır. 

Sıkça Sorulan Sorular

Kapalı bel fıtığı ameliyatının başarısız olma riski var mıdır?

Kapalı bel fıtığı ameliyatının başarısız olma riski çok düşüktür. Geleneksel açık bel fıtığı ameliyatı ile kıyasla daha yüksek başarı oranına sahiptir. Başarı oranı, hastanın genel sağlık durumuna, bel fıtığının oluştuğu yere ve fıtığın boyutuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Her bel fıtığı hastası için kapalı bel fıtığı ameliyatı başarı oranı aynı olmaz. Bu konuda en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.  

Kapalı bel fıtığı ameliyatından sonra belimde yapışıklık görülebilir mi?

Olabilir. Bütün bel fıtığı ameliyatlarından sonra belde yapışıklık oluşma riski vardır. Cerrahi tedavi yöntemlerinin hepsinde ameliyattan sonra belde yapışıklık görülebilir. Bu risk kapalı bel fıtığı ameliyatında da oluşabilir. Ancak kapalı bel fıtığı ameliyatı mikro cerrahidir. Klasik ameliyatlarda kullanılan aletlere oranla çok küçük bir alanla temas ettiği için yapışıklık yaşanma olasılığı çok daha düşüktür. 

Kapalı bel fıtığı ameliyatı olmayı geciktirirsem ne olur?

Zamanında tedavi edilmeyen bel fıtığı hastalığı birçok ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirebilir. Eğer doktorunuz kapalı bel fıtığı ameliyatı olmanızı önerdiyse geciktirmeden ameliyat olmanız önemlidir. Tedavi edilmeyen bel fıtığı hastalığı düşük ayak problemi, idrar kaçırma gibi birçok komplikasyona yol açabilir. Bu nedenle doktorunuzun talimatlarını ciddiye almanız ve gecikmeden tedavi sürecini başlatmanız gerekir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.