Düz taban ameliyatı, insan vücut yapısında ayağın iç kavisinin kaybolması ya da tamamen ortadan kalkması durumunda oluşan düz tabanlık problemini gidermek için uygulanan bir cerrahi tedavi yöntemidir. Düz taban ameliyatı, ayağın normalde olması gereken iç uzun kavisinin kaybolarak topuğun dışa doğru kaymasıyla oluşan ayak deformasyonun tedavi edilmesi amacıyla uygulanır.
Halk arasında düz tabanlık olarak da bilinir. Düz tabanlık yalnızca doğuştan gelen kalıtımsal özelliklerle oluşmaz. Kişi sonradan yakalandığı bir romatizma sonucunda, aşırı kilo problemi ya da uzun süreli sağlıksız ayakkabı kullanması sonucunda da düz taban problemi yaşayabilir. Düz tabanlık sorunu yaşayan kişiler genellikle tedaviye ihtiyaç duymayabilir.
Ancak ileri boyutlarda düz tabanlık bazı istenmeyen sorunlara yol açabilir. Ayak ağrısı, sertlik veya başka zorluklara sebebiyet verdiğinde alanında uzman doktor cerrahi olmayan tedaviler önerebilir. Düz taban ameliyatı nedir sorusuna düz taban sorunundan kaynaklı ağrının giderilmesine, kemik ve tendon problemlerini onarmaya yardımcı olur yanıtı verilebilir.
Düz taban ameliyatı ayaklarda oluşan düz tabanlık durumunun tedavi edilmesi başlanılan bir cerrahi müdahaledir. Düz taban ameliyatı için uygun görülen ideal yaş 9-12 yaş aralığıdır. Düz taban ameliyatı nedir sorusu için ayağın iç kavisini yeniden oluşturmak ve topuğun dışa doğru kaymasını önlemek amacıyla yapılan ameliyattır yanıtı verilebilir.
Düz taban ameliyatında kriter hastanın düz tabandan kaynaklanan ciddi rahatsızlığının olmasıdır. Eğer hastada düz tabana bağlı oluşan herhangi bir şikayet yoksa ameliyat yapılmasına gerek duyulmaz.
Buradaki prensip düz tabanlık sorunu yaşayan kişilerin günlük aktivitelerini yerine getirmelerine çözüm bulmaktır. Düz taban kişiler, uzun yürüyüşlerde çok daha çabuk yorulabilir, ayakları vücudun ağırlığını taşımakta, dengede durmakta zorlanabilir, düşmelere ve yaralanmalara sebebiyet verebilir.
Tüm bu rahatsızlıkların önüne geçmek için düz taban ameliyatı ile ayağın iç kavisi yeniden oluşturularak tedavi edilebilir. Düz taban ameliyatı zor mu sorusunun yanıtını belirleyen faktörlerden en önemlisi ameliyatın türüdür. Bir de hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak düz taban ameliyatının zorluğu değişebilir.
Çocuklarda düz taban ameliyatı süreci 8 yaşına kadar netleşmez. 8 yaşını dolduran çocuklarda şikayetlere göre uzman hekim tarafından teşhis süreci başlar. Eğer düz taban durumu cerrarih müdahale olmadan geçmeyecek seviyedeyse 9-12 yaş aralığında operasyon yapılır.
Ameliyat, ayak bilek bölgesinde dış taraftan açılan dış tarafında 2 ya da 3 cm'lik bir kesiyle gerçekleştirilir. Cerrah, kesiden sonra topuk kemiğinin arka kısmında bulunan talus kemiğine bir vida yerleştirir. Bu vida, topuk kemiğinin yanlış hareketini durdurarak ayağın kavsinin oluşmasına yardım eder.
Düz taban ameliyatı sonrası çocuğun iyileşme süreci doktorunun talimatlarına uymasına bağlı olarak 4 ya da 6 hafta sürebilir. Doktorun önerdiği fizik tedavi ve rehabilitasyon programına uyulması iyileşme aşamasında önemli bir etkendir.
Çocuklarda düz taban ameliyatı sonrası düz tabanlığın tekrar etme riski oldukça düşüktür. Ayak sağlığına dikkat edilip doktorun verdiği egzersizleri düzenli yapmak çocuklarda düz tabanlık rahatsızlığının tekrar etme riskinin önüne geçilmesinde büyük fayda sağlar.
Kadınlarda düz taban ameliyatı, erkeklerdeki düz taban ameliyatıyla benzerdir. Kadınlarda düz taban ameliyatı yöntemi, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, düz tabanlık özelliklerine ve şikayetlerine bağlı olarak belirlenir.
Artroerezis en yaygın olarak kullanılan ameliyat yöntemlerinden biridir . Hastanın topuk kemiğinin arka kısmına vida yerleştirilerek uygulanır. Bu vida, topuk kemiğinin yanlış hareketinin önüne geçerek ayakta kavisin oluşmasına yardımcı olur.
Düz taban ameliyatında artroerezis yöntemi genellikle ayak bileğinin dış tarafında 2-3 cm'lik küçük bir kesi atılarak uygulanır. Kadınlarda düz taban ameliyatı sonrası hasta normal koşullarda aynı gün hastaneden taburcu edilebilir. İyileşme sürecinde doktorun öneri ve tavsiyelerine uymak çok önemlidir.
Hasta, ayaklarını dinlendirerek ve doktorun önerdiği fizik tedavi programına uyarak iyileşme sürecini hızlandırabilir. Hasta tamamen iyileşip sağlığına kavuştuktan sonra da ayaklarına dikkat etmeyi sürdürmeli ve doktorunun önerdiği egzersizleri yapmaya devam ederek düz tabanlığın tekrar etmesinin önüne geçebilir.
Erkeklerde düz taban ameliyatı, kadınlarda yapılan düz taban ameliyatı ile benzerdir. Ameliyat yöntemi, hastanın bulunduğu yaşa, düz tabanlık çeşidine ve düz tabanlık kaynaklı şikayetlerine bağlı olarak belirlenir.
Ameliyat sonrası iyileşme süreci boyunca erkek hastanın doktorun talimatlarına uyması önemlidir. Düz taban ameliyatının başarılı olması ve oluşabilecek risklerin azaltılması için önemlidir.
Düz tabanlık ameliyatının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Yaşlılarda düz taban ameliyatı, gençlerde yapılan düz taban ameliyatı ile aynı temel özelliklere dayanır. Ancak yaşa bağlı olarak farklı etkileri olabilir. Özellikle yaşlıların düz taban ameliyatı sonrası iyileşme süreçleri uzun zaman alabilir.
Ameliyata bağlı riskler de yaştan kaynaklı olarak artış gösterebilir. Yaşlılarda düz taban ameliyatı kaç saat sürer sorusuna yaklaşık olarak 15-20 dakika yanıtı verilebilir. Ameliyat sonrası hasta, normal koşullar içinde aynı gün hastaneden taburcu edilir.
Yaşlılarda düz taban ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Ameliyat sonrası iyileşme süreci boyunca hastanın doktorun talimatlarına dikkat etmesi çok önemlidir. İyileştikten sonraki süreçte de hasta ayak sağlığına gereken özeni ve hassasiyeti göstermeye devam etmelidir.
Düz taban ameliyatı, düz tabanlık şikayetleri sonucunda doktora giden hastaya doktor tarafından istenilen tetkikler değerlendirildikten sonra düz tabanlık tanısı konulmasından sonra karar verilebilecek bir cerrahi tedavi yöntemidir.
Doktor, hastanın ayak yapısındaki düz tabanlığın tipini belirler. Bu tipe göre ameliyat, ayaktaki kemiklerin, bağların veya tendonların yeniden konumlandırılmasını veya sabitlenmesini içerebilir. Düz taban ameliyatı için kullanılan iki ana yöntemi şu şekilde sıralanabilir:
Düz taban ameliyatı riskleri, her ameliyatta oluşabilecek risk faktörleriyle benzerlik gösterir.
Cerrahi işleme bağlı olarak oluşabilecek düz taban ameliyatı riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Düz taban ameliyatı olmaya karar vermeden önce ameliyatın taşıdığı tüm riskleri ve faydaları hakkında doktorundan detaylı bilgi alması önemlidir.
Düz taban ameliyatı olduktan sonra dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Düz taban ameliyatı sonrası iyileşme süreci genellikle yaklaşık olarak 4 hafta ila 6 haftayı bulabilir.
İyileşme sürecinde, bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız doktorunuzu hemen bilgilendirmelisiniz:
Ameliyat sonrası iyileşme süreci boyunca, ayaklarınızın sağlığına özen göstermeniz çok önemlidir. Ayaklarınızı temiz ve kuru tutun. Enfeksiyon riskini azaltmak için ayakkabılarınızı sık sık değiştirin.
Ayrıca, ayaklarınızın iyileşmesini desteklemek için dikkat edebileceğiniz bazı unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:
Düz taban ameliyatı, genellikle başarılı sonuçlar veren cerrahi bir işlemdir. Ameliyat sonrası dikkatli bir iyileşme süreciyle, hastaların çoğunluğu düz tabanın neden olduğu şikayetlerden, ağrı ve rahatsızlıklardan kurtulabilir.
Çocuklarda düz taban ameliyatı zor mu sorusunun yanıtı ameliyatın durumuna ve çocuğun genel sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Çoğunlukla müdahale sonrası aynı gün içinde taburcu olur.
Düz taban ameliyatı kaç saat sürer sorusuna yaklaşık 15-20 dakika yanıtı verilebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.