Anjiyo (Anju) ameliyatı nedir sorusuna kalpteki damarların durumunu öğrenmek amacıyla yapılan bir işlemdir şeklinde cevap verilebilir. Aynı zamanda duruma göre tedavi yöntemi olarak da kullanılan bir işlemdir. Bu sebeple de hem bir teşhis hem de tedavi yöntemidir. Anjiyo (Anju) ameliyatı, diğer adıyla anjiyografi olarak da bilinir.
Kalp hastalıklarının teşhis edilmesi için oldukça önemlidir. Anjiyo (Anju) ameliyatı ile kalpteki damar tıkanıklığı durumu, eğer tıkanıksa tıkanıklık yüzdesi ve yeri saptanır. Tanı yapılırken stent ya da balon takılması durumu söz konusu olduğunda ameliyat yalnızca teşhis için değil tedavi için de yapılmış olur.
Ayrıca kalp krizi vakalarında da başvurulan bir yöntemdir. Bu yönteme, damar görüntüleme işlemi olduğu için sadece kalp hastalıkları söz konusu olduğunda değil kol, bacak ya da beyindeki damarları için de başvurulabilir. Uygun yöntemle enjekte edilen sıvı sayesinde damalar belirgin hale gelir. Böylelikle damarlarda gelişen rahatsızlıklar saptanmaya çalışılır.
En çok kalp organı için başvurulan bir yöntemdir. Kalp hastalıklarını öğrenmek ve gerekirse tedavi etmek için doktorların uygun gördükleri kişiler için sıkça tercih ettiği bir uygulamadır.
Anjiyo (Anju) ameliyatı kadınlarda kasık, el ya da kol damarından kalbe ilerleyen kateterler ile yapılır. Uygun bölge sterilize edilir ve lokal anestezi uygulanır. Böylece giriş bölgesi uyuşturulmuş olur.
Bu işlem esnasında herhangi bir ağrı durumu genellikle olmaz. Fakat radyoopak denen madde hastanın vücuduna enjekte edilirken kısa süreli sıcaklık hissi oluşabilir. Ardından hastanın kalbinde yer alan bazı boşluklardan ya da damarlardan kan örnekleri alınır.
Radyoopak sayesinde kalp tamamen görünür ve damarlardaki sorunlar da varsa ortaya çıkar. Bu işlem doktor tarafından özel işlem odalarında yapılır. İşlemi yapan doktor kardiyoloji uzmanı hekimdir.
Ancak eğer anjiyo (Anju) ameliyatı kalp dışındaki bir organa yani beyin, kol ya da bacaklar için yapılacaksa bu durumda uygulamayı yapan kişi kardiyolog yerine girişimsel radyoloji uzmanlarıdır.
Erkeklerde Anjiyo (Anju) ameliyatı tıpkı kadınlardaki gibi kol, bacak ya da kasıktan yapılabilir. Eğer hastanın kilosu normalin üzerindeyse kasık bölgesi uygun görülmeyebilir. Uygun görülen yerden işlem yapılırken öncelikle damarların görüntülenmesi sağlanır.
Bunun sonrasında gerekliyse tedavi de yapılabilir. Bu işlem özel bir odada gerçekleştirilir. Ameliyatın yapıldığı cihaz anjiyografidir. İşlem öncesi ve sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Tüm detaylara dikkat edip doktorun direktiflerine uyulduğunda sorunsuz bir operasyon gerçekleşmiş olur.
Yaşlılarda anjiyo (anju) ameliyatı yapılabilir fakat bunun için hekimin uygun görmesi gerekir. Özellikle 60 yaşın üstündeki ve şeker hastalığı ya da böbrek iltihabı rahatsızlığı olan yaşlıların anjiyo (anju) ameliyatı olmadan bir gün evvel sıvı alımını artırmaları önerilir. Sıvı alımı su, ayran ya da doğal meyve suyu içerek yapılabilse de önceliğin her zaman suya verilmesi tavsiye edilir.
Anjiyografide kullanılan madde böbrekleri olumsuz etkileyebildiği için böbrek hastalığı olanların da ekstra böbrek işleyişini gösteren bir test yaptırması istenebilir. Şeker hapı kullananların ise ameliyat yapılacağı gün hapı kullanmaması önerilse de hastanın durumuna göre bu durum değişkenlik gösterebileceği için mutlaka kişinin kendi doktoruna danışması gerekir.
Anjiyo (anju) ameliyatı nasıl yapılır, sorusuna genellikle sağ kasıkta bulunan atardamardan giriş yaparak şeklinde yanıt verilebilir. Fakat buradaki damarın tıkalı olması veyahut bir sebepten kullanılamaması durumda giriş sol kasıktan, dirsekteki atardamardan, koltukaltındaki atardamardan ya da sağ veya sol bilek atardamarından gerçekleştirilir.
İşlem sırasında kullanılan kateterler hastanın işlem yapılacak damarına bağlı olarak tercih edilir. Bu kateterler pıhtı oluşmasına neden olmaz. Sağ ya da sol kasık atardamarından giriş yapılacaksa Judkins kateterleri kullanılır. Örneğin by-pass'lı bir hastanın göğüs atardamarlarına bakılacaksa da IMA kateter tercih edilir.
Yaklaşık olarak 15 ya da 20 dakika kadar süren bir işlemdir. Ama bu sadece teşhis ya da kontrol amacıyla yapılan anjiyo (anju) ameliyatı için geçerlidir. Eğer tedavi uygulanacaksa bu süre operasyona bağlı olarak biraz daha uzun sürebilir.
İşlem öncesi bölge lokal olarak uyuşturulur. Tamamlanan işlem sonrası kanül damardan çekilir ve damara yaklaşık 15 dakika kadar baskı uygulanır. Bu sayede olası bir kanamanın önüne geçilir. Sonrasında bölge sıkı bir bandaj ile sarılır. Üstüne ağırlık konularak beklenir. Bu şekilde hastanın birkaç saat yatarak dinlenmesi istenir. Ardından doktor uygun gördüğünde hasta ayağa kaldırılıp kontrol sağlanır. Uygun görüldüğü takdirde taburcu edilir.
Genel anlamda anjiyo (anju) ameliyatı sonrası ya da ameliyat esnasındaki riskleri şu şekilde sıralanabilir:
Anjiyo (anju) ameliyatı sonrası hastanın dikkat etmesi gereken noktaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:
Anjiyo (anju) ameliyatı iyileşme süreci kişiye de bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genel olarak 6 ila 24 saat içinde kişi toparlanır. Fakat bu kişinin yaşam stiline, bünyesine göre de farklılık gösteren bir durumdur. Yaklaşık olarak 48 saat boyunca aşırı hareket etmekten uzak durmak gerekir. Hekimin tavsiyelerine uyulduğu sürece kısa sürede hasta toparlanır ve normal hayatına kolaylıkla dönebilir.
Kalpteki damar tıkanıklığı durumunun tespiti ve tedavisidir. Damar tıkanıksa tespit edilir ve stent ya da balon takılır.
Anjiyo (anju) ameliyatı kaç saat sürer sorusuna 15-20 dakika şeklinde yanıt verilebilir. Duruma göre bu süre uzayabilir. Özellikle teşhisin yanında tedavi de uygulanacaksa birkaç saat sürebilir.
Her ameliyatın riskleri olduğu gibi anjiyo (anju) ameliyatı riskleri de söz konusudur. Bu noktada özellikle de işlemi yapan hekimin ne kadar işinin ehli olduğu önemlidir. Ameliyat yapılmadan evvel doktor iyi seçilmeli ve tüm riskler konuşulmalıdır.
Ancak anjiyo (anju) ameliyatı zor mu sorusu için, doktor talimatlarına uyulduğu müddetçe zor sayılabilecek bir işlem değildir. İşlem sonrası dinlenilmesi tavsiye edilir. Doktorun belirttiği süre sonunda normal hayata dönüş yapılabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.