Kapalı menisküs ameliyatı diz kapağında menisküs denen bölüme küçük bir kesiyle ulaşılarak yapılır. Menisküs C harfi şekline sahip, kıkırdak benzeri bir yapıda olan ve dizde darbelerin etkilerini emen özel bir yapıdır.
Menisküs ameliyatı menisküsün hasar alması ya da yırtılması durumlarında yapılır. Doktor tarafından yaralı bölüm çıkarılır ya da tamir edilir.
Diz artroskopisi (kapalı diz ameliyatı) menisküs hastalıkları gibi birçok arklı diz problemi için tercih edilir. Daha önceleri açık ameliyat olarak bilinen yani büyük kesilerle yapılan diz operasyonları artık minimal kesilerle kapalı ameliyat olarak yapılabilir durumdadır.
Kapalı menisküs ameliyatı nedir sorusunun cevabı kısa olarak dizdeki menisküse işlemin kapalı ameliyat türünde gerçekleşmesidir olarak verilebilir.
Diz artroskopisi (kapalı diz ameliyatı) menisküs yırtıkları ve onarım işlemler inde sıkça kullanılır. Ameliyatlar sayesinde ağrılar hafifler, hasarlı menisküs alınabilir ve gerekliyse onarım da yapılabilir.
Kapalı menisküs ameliyatının yapıldığı durumlar 4 maddede toplanabilir:
Dizinde sorunu olan çocukların ebeveynleri kapalı Menisküs ameliyatı nasıldır, riskleri nelerdir diye ekstra bir endişeye kapılabilir. Çocuklarda menisküs sorunu olarak en sık karşılaşılan rahatsızlık diskoid menisküs kaynaklı problemlerdir.
Normalde menisküs doğuştan disk şeklindedir ve yaş ilerledikçe hilal şeklini alır. Yalnız bazı kişiler ilerleyiş böyle olmaz ve menisküs hilal şeklini almaz. Bu tip menisküs yırtılmaya daha müsaittir. Özellikle fiziksel aktivitenin çok olduğu çocukluk döneminde diskoid menisküste yırtılma olabilir ve tedavi kapalı menisküs ameliyatıyla yapılır.
Menisküs sorunları yetişkinlerde kadınlarda da erkeklerde de görülebilen rahatsızlıklardır. Menisküs sebeplerinden biri aşırı kilo olduğu için kadınlara özel olarak; menisküs sorunu yaşamamak adına gebelik döneminin dikkatli geçirilmesi uyarısı yapılabilir. Gebelikte sağlığa dikkat edilmesi, kilo alımının kontrol altında tutulması ileride menisküs problemi yaşayarak ameliyat olma ihtimalini azaltır.
Özellikle yapıya bağlı olduğu düşünülen menisküs yaralanmaları erkeklerde daha çok görülür. Menisküs ameliyatı geçirmeye gerek kalmaması için önlem almakta fayda vardır.
Ani hareketlerden kaçınmak, dizi yere koyarak yapılan eylemleri minimumda tutmak ya da dinlenerek yapmak, kasları güçlendirmek için spor yapmak, aşırı kilo alımına karşı sağlıklı beslenmek ve doğru ayakkabı seçimi konusunda dikkatli olmak alınabilecek önlemler arasında sayılabilir.
Çoğunlukla diz ağrısı yaş ilerledikçe daha çok görülmeye başlar. Yaş ilerledikçe vücut yıpranması menisküs sorunlarına da yola açabilir. Yaşa bağlı menisküs sorunlarında genellikle ameliyat gerekir.
Kapalı menisküs ameliyatında minimal kesiler kullanılır ve görece konforlu bir ameliyat olduğu için yaşlılara da yapılabilir. Ancak yaşa bağlı olarak bazı kronik hastalıkların olması, ameliyata mani olan rahatsızlıkların bulunmasından dolayı bazen kapalı ameliyat da yapılamaz. Bu tip durumlarda yaşam kalitesini artırmak için fizik tedavi gibi alternatif tedavilere başvurulur.
Kapalı Menisküs ameliyatı nasıldır sorusu özet olarak; minimal invaziv bir cerrahi işlemidir olarak cevaplanabilir. Kapalı menisküs ameliyatının öncesinde genel ya da bölgesel anestezi yapılır.
Anestezi tercihi kişinin genel sağlık durumu, yapılacak operasyonun içeriği ve uzman ile hastanın ortak görüşüne göre yapılır. Genel anestezide hasta operasyon boyunca tamamen uyur. Bölgesel anestezide ise operasyonda hasta uyanıktır ama ameliyat yapılan bölgede herhangi bir his olmadığı için ağrı ya da acı hissedilmez.
Anesteziden sonra dize birkaç tane, 1 cm’den küçük kesi atılır. Kesilere birkaç artroskopik alet ve küçük kameralar yerleştirilir ve dizin içi ekranda görünür hale gelir. Minimal cerrahi aletlerle soruna yönelik müdahaleler yapılır. Ameliyattan sonra cerrahi tüm aletler dizden çıkarılır ve diz yumuşak bandajla kapatılır.
Kapalı Menisküs ameliyatı riskli mi diye endişe ediyor olabilirsiniz. Kapalı menisküs ameliyatının riskleri çok azdır. Nadir görülen sorunlar birçok cerrahi işlemde ortaya çıkabilen problemlerdir. Kanama, enfeksiyon, anestezi alerjisi, pıhtılaşma sorunu, dizde sertlik, damar ve sinirlerde zedelenme oluşabilecek problemler arasında sayılabilir. İyi bir ekibin yaptığı operasyonlarda bu risklerin yaşanma ihtimali oldukça düşüktür.
Kapalı menisküs ameliyatında küçük kesilerle operasyon yapılır. Açık ameliyata göre minimum ağrılı olur ve iyileşme de hızlı gerçekleşir. Genelde hastalar ameliyatla aynı gün taburcu edilirler.
Çok küçük kesiler atıldığı için kesi izleri birkaç ayda geçer. Kapalı Menisküs ameliyatı riskli mi diye endişe duyuyorsanız özellikle ameliyat sonrası yapılması gerekenlere de dikkat edildiğinde sorun yaşama ihtimalinin neredeyse olmadığı söylenebilir.
Ameliyattan sonra iyileşme süresi menisküse yapılan işlemlerin kapsamına ve kişinin genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin menisküs alındıysa ilk 10 gün olabildiğince dinlenerek geçirilmelidir.
10-20 gün arası kişi günlük hayatına dönmeye başlar. Ortalama 1 ay sonrasında ise yürüyüşe koşma da artık eklenebilir. Menisküs dikilmesinde ise 5-6 haftalık süreçte koltuk değneği kullanılması önerilir.
Yaş da iyileşme süresinde önemli bir etkendir. Daha genç birinin vücudunun toparlanması daha kısa sürebilirken daha yaşlı birinin iyileşme süresi daha uzun olabilir.
Kapalı menisküs ameliyatı kaç saat sürer sorusunun cevabı yapılan işlemlere ve ekibin hızına göre değişir. Operasyon dizin içini gösteren kameraların desteğiyle yapıldığı için cerrahi müdahaleler hızlı olur. Sadece menisküs yırtığı kısmı alınacaksa operasyon 15-20 dakika gibi kısa bir sürede biterken, menisküsün dikilmesi gerekiyorsa ameliyat süresi 1 saati bulabilir.
Kapalı menisküs ameliyatından sonra herhangi ekstra bir problem yaşanmadığı sürece, aynı gün ya da en geç 1 gün sonra hasta taburcu edilir. Ertesi gün taburcu olma durumu genellikle daha çok yaşlı ya da ameliyat sonrası risk yaşama ihtimali bulunan hastalarda olur.
Kapalı menisküs ameliyatında çok küçük kesiler atıldığı için banyo yaparken yaradan enfeksiyon kapma gib i risklerin yaşanma ihtimali düşüktür. Yine de bir süre kontrollü olmakta fayda vardır. İlk 3 haftada kesi yerleri ve ameliyat bölgesi korunarak duş alınabilir. 3 hafta sonrasında daha rahat şekilde banyo yapmaya başlayabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.