Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Hamilelikte idrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Hamilelikte idrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu , gebelikle beraber idrar yolunda oluşan değişikliğe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Gebelik boyunca kadınlarda çeşitli enfeksiyonlar gelişebilmekte ve idrar yolu enfeksiyonu da en sık karşılaşılan enfeksiyondur.

Bu soruna yönelik önlem almak için öncelikle sorunu tanımlamalı, nedenleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri konusunda bilinçli olarak hamilelik sürecinizin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlayabilirsiniz. Doktorunuzla iletişime geçme sürecinizde de bu bilgiler size yol gösterebilir. Böylece tedavi sürecini doğru şekilde takip edebilirsiniz. 

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir ?

İdrar yolu enfeksiyonu, hemen hemen her kadında en bir kez de olsa olmuştur. Gebelikte de çeşitli nedenlerden dolayı idrar yollarında bakteri bulunması, çoğalması ve bu bakterilerin idrar yollarında değişikliklere sebep olarak kişide bazı rahatsızlıklara sebep olmasıyla sonuçlanır. İdrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse ve daha da ilerlerse böbrek enfeksiyonlarına yol açabilir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunda aşağıdaki belirtilerin bir kısmı ya da hepsi görülebilir.

  • İdrar yaparken yanma ya da ağrı
  • İdrara sık sık çıkma
  • İdrarda mukus veya kan
  • Kasık ağrısı, kasık bölgesinde kramp tarzında rahatsızlık
  • Cinsel ilişki sırasında (koitusta) ağrı
  • İdrar kaçırmave idrara yetişememe,
  • İdrarda kötü koku (her zamankinden farklı ve rahatsızlık veren kötü bir koku)
  • Gece idrar yapma isteği ile uykudan uyanmak ve tuvalete kalkmak
  • İdrar torbası bölgesinde ağrı, baskı ve bu bölgede kramp tarzında rahatsızlıklar
  • Böbrek enfeksiyonu gelişen ileri olgularda isesırt ağrısı, ateş, titreme ve terleme de görülebilir.

Bu belirtilerden bir kaçına ya da hepsine sahipseniz ileriki tetkikler için bir uzmana görünebilirsiniz.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

İdrar yolu enfeksiyonları şu şekilde sıralanabilir;

  • Üretrit: Üretranın yani idrarı mesaneden vücudun dış kısmına taşıyan tüpün enfeksiyonudur.
  • Sistit: Mesanenin enfekte olması bu grupta ele alınır.
  • Pyelonefrit (böbrek iltihabı ): Böbreklerde ya da üst idrar yollarında (böbreği mesaneye bağlayan yapıda/üreterde) meydana gelen enfeksiyonlar da bu grupta ele alınır.

Ayrıca idrar yolu enfeksiyonları basit/komplike olarak da ikiye ayrılır. Bu iki farklı enfeksiyon şu şekilde açıklanabilir:

  • Basit idrar yolu enfeksiyonları, ciddi şikayetlerin oluşmadığı ve genelde ayakta antibiyotik tedavisi ile iyileşen enfeksiyonlardır.
  • Komplike idrar yolu enfeksiyonu ise ciddi şikayetlerin olduğu, enfeksiyonun ilerlediği ve ayakta tedavisinin mümkün olmadığı, hastane yatışı ile tedavisi yapılan enfeksiyonlardır.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyon Tanısı Nasıl Konulur?

İdrar yolu enfeksiyonunda görülen belirtiler ve şikayetler yukarıda da belirtildiği gibi tipiktir ve klinik olarak tanı konulabilir. Ancak her kişide belirtiler gözle görülür değil asemptomatiktir. Bu noktada hastanelerde idrar yolu enfeksiyon tanısı için idrar tahlili ve kültürü alınarak rahatlıkla tanı konur.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Günlük 250-500 mg alınan C vitamini, 25000-50000 IU/günlük alınan beta karoten, 30-50 mg/gün alınan çinko enfeksiyonla savaşmada etkilidir. İnatçı idrar yolu enfeksiyonu vakalarında idrar yolu antiseptiği ve antibiyotik verilir.

Hamilelik süreci boyunca idrar yolu enfeksiyonu antibiyotik ile tedavi edilir. Antibiyotik seçimi doğum haftası ve enfeksiyonun derecesine göre bebeğe zarar vermeyecek şekilde seçilir. Tedavide antibiyotik uygulanırsa, antibiyotiğin kullanma zamanına dikkat edilmelidir. Zamanında ve önerilen dozda uygulama yapılmalıdır. Tedavi bitiminde tekrar idrar kültürü alınmalı, aylık olarak tekrar edilmelidir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonuna Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Gebelikte hormonal ve mekanik faktörlerin yol açtığı fizyolojik değişiklikler ve bazı davranışlarla idrar yolu enfeksiyon riskinde artış görülebilir. Bu değişikliklerin ve faktörlerin bazıları şu şekilde listelenebilir:

  • Gebelik boyunca rahmin büyüyüp, mesane üzerinde oluşturduğu basınç nedeniyle mesanenin tam olarak boşalması engellenir. Mesanenin tam olarak boşalamaması nedeniyle idrarın orada kalıp, birikmesine (idrar stazına) ve idrarda bakterilerin üremesine neden olur. Bu da gebeyi, idrar yolu enfeksiyonuna karşı açık hedef haline getirir .
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması ya da bağışıklık sisteminin baskılanması da idrar yolu enfeksiyonlarının sık görülmesinin sebebidir. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımı da enfeksiyonlara karşı risk oluşturabilir.
  • Bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar da (otoimmün hastalıklar) neden olan faktörler arasındadır.
  • Yetersiz ve yanlış şekilde idrara çıkma, idrar tutma gibi davranışlar da idrar yolu enfeksiyonuna neden olan faktörler arasındadır.
  • İdrar sonrası yetersiz hijyen, o bölgenin arkadan öne doğru yanlış şekilde durulanması, kurulanması gibi durumlar da idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan faktörlerdendir.
  • Hamileliğin erken dönemlerindeprogesteronhormonunun etkisiyle kas tonusü azalarak idrar yolu kaslarının gevşemesine neden olur. Böylece idrar akışının yavaşlamasına neden olarak enfeksiyonun artmasına sebep olur.
  • Bağırsak bakterileri (özellikle de E.Coli bakterisi), vajina florasının değişmesi, yapısal böbrek bozuklukları gibi çeşitli faktörler de hamilelikte idrar yolu enfeksiyonuna neden olur.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonundan Korunmak için Neler Yapılabilir?

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonundan Korunmak için Neler Yapılabilir?

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu doğal tedavisi için ve bu rahatsızlıktan korunmaya yönelik bazı yöntemler, dikkat edilmesi gerekenler vardır. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu ne iyi gelir sorusu için de aşağıda listelenen detaylar incelenebilir: 

  • İdrar yolu enfeksiyonundan korunmanın en etkili yolu günlük tüketilen sıvı miktarını arttırmaktır. Günde en az seki bardak sıvı tüketilmelidir. Özellikle şekerli sıvılardan kaçınmak önem taşır (gün içerisinde idrar rengi açık sarı- sarı olmalıdır).
  • Beslenmenize de dikkat etmeniz gerekmektedir. Günlük almanız gereken C vitaminini, karoteni, çinkoyu diyetinize eklemeniz gerekmektedir.
  • Kafein içeren içecekler, alkol, rafine şeker ve hazır meyve suları tüketimini azaltmalısınız ya da hiç tüketmemelisiniz.
  • Gebelikte enfeksiyona yatkınlığın artması, vücudunuzun bağışıklık sistemiyle ilgili olduğundan, multivitamin kullanarak vücut direncinizi arttırabilirsiniz.
  • İdrar torbasını belirli aralıklarla boşaltmalısınız. Sık sık tuvalete gitmeli, sıkışıncaya kadar beklememeli ve idrarınızı tamamen boşaltmaya çalışmalısınız.
  • Tuvalet sonrası genital bölgeyi iyi temizlemeli, yıkama ve kurulama işlemi önden arkaya doğru yapılmalı ve o bölge ıslak kalmamalıdır.
  • Genital bölge temizliğinde sert sabunlar ve kimyasallar kullanımından kaçınmalısınız. Sık çamaşır değiştirmeli, sıkı çamaşır ve kıyafetler giymemeli, pamuklu iç çamaşırı tercih etmelisiniz.
  • Banyoda 30 dakikadan fazla ıslak kalmamaya özen göstermelisiniz
  • Cinsel ilişki öncesi ve sonrasında tuvalet ihtiyacınızı gidermelisiniz, eğer enfeksiyon tanılandıysa enfeksiyon tedavi edilip geçene kadar cinsel ilişki önerilmez.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Bebeğe Zarar Verebilir mi?

İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse böbrek enfeksiyonuna neden olabilir. Ayrıca bebek için de düşük doğum ağırlığına ve erken doğuma neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilirse bebeğe zarar vermez.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bebeğin Erken Doğum Riskini Arttırır mı?

Hamilelikte, idrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse böbrek enfeksiyonlarına yol açabildiği gibi erken doğum ve bebekte normalden düşük doğum ağırlığı gibi bebeği etkileyen sorunlara da neden olabilir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Ağrısına Ne İyi Gelir?

İdrar yolu enfeksiyonu ve verdiği ağrıdan, rahatsızlıklardan kurtulmak için öncelikle doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir. Orada yaptığınız görüşmeler, tetkikler sonucunda size uygun yöntemlerle tedavi süreciniz ilerler ve sağlığınıza kavuşabilirsiniz.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.