Hepatit aşısı, farklı türleri bulunan bir aşı türüdür. Bu sebeple hepatit aşısı nedir sorusuna net bir yanıt vermek doğru olmaz. Hepatit aşıları; A ve B olmak üzere iki farklı gruba ayrılır. Aynı zamanda hepatit hastalığının; A, B, C, D ve E olmak üzere toplam beş farklı türü vardır.
Her hepatit türü için uygulanan hepatit aşısı farklılık gösterir. Dünya üzerinde her yıl ortalama 3 milyon kişinin hepatit B ve hepatit C virüsüne yakalanır. Hepatit hastalığının en yaygın olanı hepatit B olarak bilinir.
Hepatit virüsünden korunmak için hepatit aşısı olmak gerekir. Hepatit aşısı nedir sorusu beraberinde hepatit nedir sorusunu da getirir. Bu sebeple öncelikle hastalığı tanımak gerekir. Her hepatit türünün farklı belirtileri ve faklı etkileri vardır. Bu sebeple her tür ile ilgili bilgi edinilmesi gerekir.
Hepatit aşısı ne zaman yapılır sorusuna yanıt verebilmek için ilk olarak hangi hepatit aşısının yapılacağını bilmek gerekir. Hepatit A aşısı bebekler 14. aylarına girdiği zaman yapılır.
Bu aşı iki doz olarak uygulanır ve ikinci dozu da bebek 24 aylık olduğunda uygulanır. Hepatit B aşısı ise bebekler dünyaya geldikten sonra ilk uygulanan aşılardan birisi olarak bilinir. Hepatit C'nin ise bir aşısı yoktur. Hepatit aşısı ne zaman yapılır sorusunun cevabı kısaca bebeklik dönemi olarak söylenebilir.
Hepatit aşısının hangi durumlarda yapılacağı, hangi aşı türü olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Hepatit A aşısının yapılacağı durumların en başında, bebeklik döneminde bu aşıların yapılmamış olması yer alır.
Bunun haricinde ise hepatit A aşısı olunması gereken durumlar şu şekilde bilinir;
Hepatit B aşısı olunması gereken durumlar ise kişinin AIDS olması olarak bilinir. Bunun haricinde ise hepatit B aşısı olmak isteyen herkes rahatlıkla aşı olabilir.
Hepatit aşısı faydaları arasında bilinen en önemli özellik, kişilerin hepatit virüsüne karşı korunmasını sağlamasıdır. Ayrıca hepatit B aşısı;
Hepatit A aşısı da hepatit B aşısında olduğu gibi kişilerin karaciğer sağlığının korunmasına katkı sağlar. Aynı zamanda karaciğeri bulaşıcı virüslerden korur.
Ülkemizde uygulanan iki farklı hepatit aşısı vardır. Bu hepatit aşıları A ve B aşıları olarak ikiye ayrılır. Hepatit A aşısı yeni doğan bebeklerin yaptırması gereken bir aşı olsa da herhangi bir yasal zorunluluğu yoktur.
Aynı şekilde hepatit B aşısını da çocukluk ve yetişkinlik döneminde yaptırmak gerekir. Bu aşının olunması her ne kadar tavsiye edilse de tamamen kişilerin kendi isteğine bağlı olarak gerçekleşir.
Aşı yaptırmak istemeyen kişilerin, aşı olunmaması halinde ortaya çıkabilecek riskleri de bilmesi gerekir. Hepatit virüsü kişilerin ölümüne dahi sebebiyet verebilecek bir rahatsızlıktır. Bu sebeple aşı olunması büyük önem taşır.
Hepatit A aşısının koruma süresi ömür boyu olarak bilinir. Fakat aşının ömür boyu koruyuculuğu olması için belirlenen dozda aşı olunmalıdır. Eksik aşı olmak, aşının korunma süresini düşürür. Bu sebep ile doktorların belirttiği dozda aşı olunmalıdır.
Hepatit B aşısı da hepatit A aşısında olduğu gibi ömür boyu koruma sağlar. Bu aşının bebeklik döneminde yaptırılmamış olması ise aşının koruyuculuğunu azaltır. İlerleyen yaşlarda da hepatit B aşısı yaptırmak mümkün olsa da en önemlisi bebeklikte yapılan aşıdır. Hepatit b aşısı yaptırılan bebeklerin ömür boyu bu virüse karşı koruması olur.
Hepatit aşısı yan etkileri olan aşı türleri arasında yer alır. Fakat bu yan etkiler, hepatit virüsünden çok daha az risk taşır. Bu sebeple yan etkileri olsa dahi aşı olunması gerekir.
Hepatit aşısı yan etkileri şu şekildedir;
Hepatit aşısı ne işe yarar sorusuna verilebilecek en doğru yanıt; hepatit aşıları, kişilerin ölümcül olan hepatit virüsüne karşı korunmasını sağlardır. Bu virüs oldukça tehlikelidir. Bu sebep ile erken yaşta hepatit aşılarını olmak, ömür boyu koruma sağlayarak sizleri virüsten korur. Hepatit virüsüne karşı koruma sağlayan başka herhangi bir yöntem yoktur.
Hepatit aşısı kaç doz yapılır sorusunun yanıtı, hangi hepatit aşısının yapılacağına bağlı olarak değişir. Hepatit A aşısı iki doz olarak uygulanır. Aşının bu iki dozunun da uygulanması gerekir. Aksi takdirde aşının herhangi bir koruyuculuğu kalmaz.
Hepatit B aşısı ise iki, üç ya da dört doz olarak uygulanabilir. Bu aşının ilk dozu bebek dünyaya geldikten sonra 24 saatlik bir süreç içerisinde uygulanır. İkinci doz ise bebek bir aylık olduğunda uygulanır. Üçüncü doz ise altıncı ayın sonunda uygulanır. Dördüncü dozun uygulanabilmesi için üçüncü dozun üzerinden en az on bir ay geçmesi gerekir.
Hepatit virüsleri farklı yollar ile kişilere bulaşabilir. Hepatit A virüsünün bulaşmasına sebep olan etkenler şu şekildedir;
Hepatit B virüsünün bulaşması ise şu şekilde gerçekleşir;
Hepatit virüsüne yakalanmamanın en etkili yolu hepatit aşısı olmaktır. Bu aşılar birkaç doz olarak uygulanarak ömür boyu koruma sağlar. Böylelikle virüsten korunmak mümkün hale gelir. Bunun dışında ise hijyen kurallarına uyulmalıdır. Toplu kullanım alanlarında bu hijyen kurallarına ekstra özen göstermek gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.