Kolostrum nedir, sorusu için memeli canlıların hamilelik sırasında vücudunda ürettiği ilk süttür, yanıtı verilebilir. Bu süt yenidoğan bir bebek için çok faydalı besinler içerir.
İçerisinde bulunan besinlerin bebeğe birçok faydası vardır. Sadece insanda değil diğer memeli canlılarda da kolostrum sütü doğumdan hemen sonra salgılanan bir süttür. Aynı zamanda kolostrum takviyeleri de vardır.
Kolostrum nedir, sorusu gebeler tarafından merak edilen bir konudur. Kolostrum memeli canlıların hamilelik sırasında vücudunda ürettiği ilk süttür. Göğüslerde oluşur ve bebeğin bağışıklık sistemine büyük katkı sağlar. Doğumdan sonra bebeğini emziren bir annenin, bebeğine verdiği ilk süt kolostrumdur.
İçeriği çok zengin olduğu ve rengi diğer sütlere göre daha sarı olduğu için altın sıvı olarak da bilinir. Kolostrum yağ ve şeker açısından düşük protein açısından ise yüksektir. Az miktarında bile bebeğe büyük faydası vardır. Memeden salınan kolostrum sütü dışında takviyeleri de üretilir. Bu takviyelerin de farklı yararları vardır.
Yenidoğanların bağışıklık sistemleri tam olarak gelişemediği için dışarıdan gelebilecek olan enfeksiyonları karşı açıktır. Kolostrum sütünde, yenidoğanı çok iyi besleyen ve bağışıklığını güçlendiren besinler bulunur.
Kolostrum sütü içerisinde bulunan maddeler aşağıdaki gibidir:
Kolostrum sütünde bebeğin yaşamındaki ilk birkaç günde ihtiyaç duyduğu tüm besinler vardır. Bu besinlerin bebeğe sağladığı faydalar şu şekildedir:
Hamileliğin 12 ile 18. haftalarında üretilmeye başlanılan kolostrum sütü, plasenta tarafından salgılanan hamilelik hormonlarının yardımıyla üretilmeye başlar. İkinci trimestırdan itibaren göğüslerden arada bir kolostrum sütü sızabilir. Uzman doktorunuza danışmadan bu dönemlerde göğüslerinizi sıkmanız tavsiye edilmez.
Bebek doğduğunda plasenta da rahimden çıkacağı için progesteron hormonunun seviyeleri düşer. Bundan dolayı göğüslere süt üretimi için sinyal gider. Doğumdan sonraki ilk 24 saat içerisinde herhangi bir zamanda bebeğin emzirilmeye başlanması önerilir. Kolostrum yoğun kıvamlı olduğundan damla damla gelir.
Ancak bu bebek için yeterlidir. Eğer yenidoğan meme emmede zorlanma yaşıyorsa, elden yardım alarak bebeğin işi kolaylaştırılabilir. Yoğun bir süt olduğu için göğüs pompaları işe yaramayabilir. Bebeğin kolostrum sütünü içip içemediğini anlayabilmek için düzenli olarak idrar yapıp yapmadığı kontrol edilebilir.
Kolostrum annelerin göğsünde ilk üretilen ve besin açısından zengin bir süttür. Doğumdan birkaç gün sonra kolostrum sütünün yerini anne sütü alır. Ancak birkaç hafta boyunca anne sütünün içerisinde az miktarda kolostrum da gelir. Doğumdan sonraki 1-4 gün içerisindeki anne sütüne kolostrum, 4 gün-2 haftadakine geçiş sütü, 14 günden sonraki süte ise olgun süt adı verilir.
Anne ve kolostrum sütü arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:
Son yıllarda artan sağlık bilinci ile birlikte kolostrum takviyeleri gelişmiştir. Kolostrum takviyesi yetişkinlerin de kullanabileceği bir çok besini içeren bir takviyedir. Kolostrum sütünde olduğu gibi içerisinde laktoferrin, büyüme faktörleri, antikorlar ve hormonlar bulunur.
Laktoferrin, vücutta demirin bağlanmasına yardımcı olan bir proteindir ve bağışıklığın güçlendirilmesinde önemli bir rolü vardır. Kolostrum takviyeleri içerisinde bulunan büyüme faktörleri alfa ve beta olarak geçer. Kas ve kıkırdak onarımına da yardımcı olurlar. Bu takviye sporcuların yaralandıktan sonra iyileşme sürelerini kısaltmak için sıklıkla kullanılır.
Takviye olarak alınan kolostrum faydaları arasında gastrointestinal (sindirim) sistem hastalıklarının tedavi edilebilmesi vardır. Bu hastalıklar arasında bazı ilaçlardan dolayı oluşan mide yaralanmaları, mide ülseri ile bağlantısı olan helicobakteri enfeksiyonları, bulaşıcı ishal vardır. Bu konuda araştırmalar net olmadığı için kapsamlı araştırmalar yapılması gerekir.
Yeni doğmuş bir bebeğin karnı yaklaşık olarak birkaç çay kaşığı sıvıyı almaya müsait durumdadır. Bu yüzden günlük olarak yalnız 30 ml kadar kolostruma ihtiyacı olur. Yenidoğanın az az ve sık sık beslenmesinin sebebi budur.
Bebeğin ihtiyacı olan kolostrum ve geçiş sütünün miktarı gün geçtikte artar. Anne vücudu da buna uygun olarak düzenli süt üretimini sağlar. Ancak her anne-bebek ilişkisinde farklılıklar olabilir. Bu yüzden beslenme konusunda soru veya endişeleri olan annelerin doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.
Kolostrum sızıntısı doğumun yakın olduğu anlamına gelen bir durum değildir. Aksine kolostrum sızıntısı gayet normaldir. Bu sızıntı genellikle ikinci trimesterda başlasa da onun öncesinde de başlayan gebelikler olabilir. Kolostrum sızdıran gebeler göğüs pedleri ile bölgeye müdahale edebilirler.
Kolostrumun bakterileri öldürebilme özelliği ile bebek birçok enfeksiyondan korunabilir. Bu enfeksiyon türlerine şunlar örnek olarak verilebilir:
Yenidoğanın bağışıklığının tüm bu enfeksiyonlar ile karşı karşı gelince daha iyi savaşabilmesi için kolostrum sütü çok önemlidir. Bu yüzden mümkün ise doğumdan itibaren bebeğin emzirilmeye başlanması gerekir.
Her memeli canlı kolostrum sütü üretir. İnsan üretimi kolostrumun ise bilinen bir zararı yoktur. Sığır kolostrumu ile kanser tedavisi üzerinde çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca kolostrumun sindirim sisteminin bazı hastalıklarını tedavi edebileceği düşünülmektedir. Ancak sığırların ürettiği kolostrum sütü yeterince araştırılmadığı için faydaları hakkında kesin bir bilgi yoktur.
Bilinen sığır kolostrum zararları şunlardır:
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.