Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Tiroid (Nodül) Kanseri Ameliyatı Nedir? Nodül Kanseri Operasyonu

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

👩‍⚕️ Tiroid (Nodül) Kanseri Ameliyatı Nedir? Nodül Kanseri Ameliyatı Fiyatları 2025

Onkoloji Konseyimizden Görüş Alın
SGK, Tamamlayıcı ve Özel Sağlık Sigortaları ile anlaşmalarımız bulunmaktadır.
Ad Soyad Telefon


Form devre dışı bırakıldı



Tiroid (nodül) kanseri ameliyatı, tiroid bezlerinde kanserli dokuların bulunması durumunda devreye giren bir tedavi yöntemidir. Tiroid bezleri genel olarak vücut metabolizmasının dengeli ve doğru bir şekilde çalışmasını sağlar. Metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlayan hormonların üretimini gerçekleştiren tiroid bezi, boyun bölgesinin ön kısmında yer alır. 

Genel olarak tiroid bezlerinde meydana gelen nodüller kansere dönüşmez. Ancak bu durumun meydana geldiği durumlarda mevcuttur. Erkeklere nazaran kadınlarda tiroid kanserinin meydana gelme riski daha fazladır.

Tiroid (Nodül) Kanseri Ameliyatı Nedir?

Tiroid (nodül) kanseri ameliyatı nedir, sorusunun yanıtı, tiroid bezinde meydana gelen kanserli dokuların cerrahi operasyonlar ile alınması olarak verilebilir. Yapılacak olan ameliyattan önce uzman hekimler hastalardan bazı tetkikler ister.

Görüntüleme tetkiklerinin yanı sıra biyopsi sonuçları da ameliyata karar verilmesinde etkili olan etmenler arasında yer alır. Genel olarak tiroid kanserinin belirtileri arasında şunlar yer alır;

  • Boyun bölgesinde hızlı bir büyüme gösteren nodüllerin ortaya çıkması
  • Meydana gelen büyümenin, kulaklara kadar ağrı hissettirmesi
  • Kişilerin gıdaları yutmasında ve yutkunmasında zorlanmaya başlaması
  • Yutma eyleminde ağrının hissedilmesi
  • Farklı bir nedeni olmadan kişilerin sürekli öksürmesi
  • Ses kısıklığı ve seste meydana gelen değişiklikler

Kadınlarda Tiroid (Nodül) Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda Tiroid (Nodül) Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?

Tiroid (nodül) kanseri ameliyatı boyun bölgesine yatay formda atılan bir kesi ile gerçekleştirilir. Bu aşamada uzman hekimler, tiroid bezlerine yakın olarak bir konumda yer alan ses tellerine zarar vermemek adına özel bir çaba gösterir. Açılan kesinin boyutu ortalama olarak yedi ila sekiz santimetredir. 

Tercih edilecek olan ameliyat türü, kişilerde tespit edilen kanser türüne göre değişiklik gösterir. Kanserli olan dokunun belli bir bölgede olabileceği gibi tüm bölgeye yayılmış olabilir. Bu nedenle cerrahi operasyon sırasında tiroid bezinin yarısının ya da tamamının alınma durumu da değişiklik gösterir.

Erkeklerde Tiroid (Nodül) Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde tiroid (nodül) kanseri ameliyatı kadınlarda olduğu gibi kapalı ya da robotik sistemler dahilinde gerçekleşir. İlaç kullanımı ile tedavi edilemeyecek aşamaya gelen durumlarda cerrahi operasyonlar gerekli görülür. Bu kararın alınmasından önce ise biyopsi uygulaması yapılır. Biyopsi ile tiroid nodüllerinin kanserli dokuya sahip olup olmadığı netlik kazanır.

Genel anestezi altında yapılan operasyonlardan sonra kişiler bir gün süre ile hastanede kalır. Ameliyat sonrasında herhangi bir komplikasyonun meydana gelmemesi durumunda ise hastaların taburcu olmasında bir sakınca görülmez.

Yaşlılarda Tiroid (Nodül) Kanseri Ameliyatı Nasıl Olur?

Tiroid kanseri yaş ya da cinsiyet fark etmeksizin meydana gelebilir. Bu durum kadınlarda daha fazla meydana gelse de erkeklerde de görülür. Genel olarak yirmi beş ila altmış beş yaş arasındaki kişilerde tespit edilen tiroid kanseri ile diğer kanser türlerine göre daha karşılaşılır. 

Yaşlı kişilerin genel sağlık durumlarının ameliyatı kaldırması durumunda, tiroid (nodül) kanseri ameliyatı yapılabilir. Elbette bu aşamada kişilerin sahip olduğu kronik rahatsızlıklar, ilaç tedavisi ile etkili sonuçların alınmayacak olunması, kişilerin yaşı ve anestezi uzmanları tarafından verilecek olan raporlarda etkili olan unsurlar arasında yer alır.

Yaşlı bireylerin ameliyat olmasını engelleyecek bir durumun söz konusu olmadığı zamanlarda tiroid ameliyatları, genel anestezi altında ve kanserin türüne göre tercih edilen yöntem ile gerçekleşebilir.

Tiroid (Nodül) Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tiroid (Nodül) Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tiroid (nodül) kanseri ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Biyopsi sonucuna göre ameliyat esnasında tiroid bezinin kanserli olan bölgesi ya da tamamı alınır. Bunun için boyun bölgesine yatay bir şekilde kesi atılır ve operasyon gerçekleştirilir.

Lobektomi yöntemi ve triodektomi yöntemi kanserli tüm bölge çıkartılır. Tiroid kanseri ameliyatı açık bir şekilde yapılabildiği gibi kapalı yani robotik yöntem kullanılarak da yapılabilir.

Ses tellerinin bu bölgeye çok yakın olmasından dolayı uzman cerrahlar, ses tellerine zarar vermemek adına belirli önlemler alır. Bu önlemler sayesinde hastalarda kalıcı ses kayıplarının meydana gelmesi de engellenir.

Tiroid (Nodül) Kanseri Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Genel anestezi altında yapılan tüm ameliyatların belli düzeyde bir riski bulunur. Tiroid ameliyatının riskleri, ameliyat kararından önce hastalara uzman hekimler tarafından detaylı bir şekilde aktarılır. Trioid (nodül) kanseri ameliyatı riskleri genel olarak şu şekilde sıralanır;

  • Ameliyatenfeksiyonve kanama riski taşır
  • Kan kalsiyum seviyelerinde dengesizlik meydana gelebilir
  • Ses tellerine yakın bir bölgede gerçekleşen ameliyat, ses tellerine bağlı bulunan sinirlere zarar verebilir
  • Ses tellerine bağlı olan sinirlere zarar gelmesi durumunda solunum zorluğu, ses kısıklığı ya da seste yumuşama meydana gelebilir

Tiroid (Nodül) Kanseri Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Tiroid (nodül) kanseri ameliyatı sonrası kişilerin iyi bir bakıma ihtiyacı vardır. Özellikle hijyenik bir ortamın sağlanması, ameliyat sonrası meydana gelebilecek olan enfeksiyon riskinin azaltılması adına oldukça önemlidir.

Tiroid (nodül) kanseri ameliyatı sonrası kişilerde ses kısıklığı ve kalsiyum düşüklüğü meydana gelebilir. Aynı zamanda boğaz bölgesinde açılan kesi kişilerin ağrı hissetmesine neden olabilir. Tüm bunların yanı sıra genel anestezinin etkisi de ameliyat sonrası kişilerin halsiz ve yorgun hissetmesine neden olabilir.

Genel olarak tiroid kanseri ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken unsurlar şu şekilde sıralanır;

  • Çok yüksek sesle konuşmamaya özen göstermek
  • Çok gerekli olmadıkça konuşmaktan kaçınmak
  • Çok sıcak ve çok soğuk gıdaların tüketilmemesine dikkat etmek
  • Bol miktarda su tüketilmesi
  • Sürekli ve yavaş bir şekilde hareket halinde olunması
  • Boyun hareketlerinin her yöne ve yavaş bir şekilde yapılması
  • Uzman hekimler tarafından verilen ağrı kesici ve diğer ilaçların muntazam bir şekilde kullanılması

Tiroid (Nodül) Kanseri Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Tiroid (Nodül) Kanseri Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Tiroid kanseri ameliyatından sonraki ilk iki gün ağrılı geçebilir. Ancak ikinci günden ya da üçüncü günden sonra hastaların drenleri çıkartılır ve boyun hareketleri yapılmaya başlanır. Aynı zamanda günlük rutin hareketlerinde yerine getirilmesi üçüncü günden sonra mümkündür.

Ameliyat sonrası ilk günü hastanede geçiren hastalar, ertesi gün taburcu edilir. Drenin de çıkartılmasından sonra normal yaşamlarına geri dönebilen hastalar genel olarak on ila on beş gün içerisinde yaşamlarına kaldıkları yerden devam edebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Tiroid (Nodül) Kanseri Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Tiroid (nodül) kanseri ameliyatı kaç saat sürer, sorusunun yanıtı doksan ila yüz yirmi dakikadır. Herhangi bir komplikasyon olması durumunda bu süre uzayabilir. Ancak, uzman cerrahlar tarafından yapılan ameliyatlar günümüzde ortalama olarak maksimum iki saat sürer. Bu da tiroid kanseri ameliyatının kısa sürede tamamlanması anlamına gelir.

Tiroid (Nodül) Kanseri Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Tiroid (nodül) kanseri ameliyatı sonrası beslenme düzeninde genel olarak bir kural bulunmaz. Hastalara ameliyatın üzerinden sekiz saat geçtikten sonra sıvı gıdalar verilmeye başlanır. Daha sonrasında normal beslenme düzenine geri dönülebilir. Bu aşamada uzman hekimlerin belirttiği gıdaların tüketilmesi ya da tüketilmemesine dikkat edilmesi gerekir. Genel olarak hastaların ameliyattan sonra bol miktarda su tüketmesi ve aşırı sıcak ile soğuk gıdalar tüketmemeye özen göstermesi gerekir.

Tiroid (Nodül) Kanseri Ameliyatına Hangi Doktor Karar Verir?

Kişilerin tiroid sorunlarına dahiliye bölümü doktorları bakar. Hasta için gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından uzman hekimler hastaları farklı bölümlere yönlendirebilir. Ancak genel olarak kişilerin tiroid sorunları için sağlık kuruluşlarının dahiliye bölümlerine randevu alması gerekir. İstenilen tetkiklerin ardından hastaları anestezi uzmanı gibi farklı branşlarda görevli olan sağlık personelleri de kontrol eder ve ameliyat sürecine onay verilir.

Onkoloji Rehberimiz: https://https://saglik.desteksitesi.com/medikal-onkoloji/b-6713







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.