Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Kapalı Prostat Ameliyatı Nedir? Kapalı Prostat Operasyonu

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

Kapalı Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Büyüyen prostat bezine bağlı rahatsızlıklar yaşandığı durumlarda, ilk olarak ilaç tedavisi ile çözüme ulaşmak amaçlanır. Büyüyen prostata bağlı olarak yaşanan, istenmeyen durumlar için, medikal tedavi cevap vermez, şikayetlerde herhangi bir azalma yada gerileme olmazsa cerrahi bir işlem olan kapalı prostat ameliyatı tekniğine başvurulur.

Erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostat, idrar torbasının alt kısmında, üretranın etrafında bulunur. Semen üretiminde ve spermlerin korunmasında görevli olan erkeklik bezi, cinsel ilişki sonrası çıkan meni sıvısının %90'nını üretir. Bu sıvı, spermlerin beslenmesine ve korunmasına yardımcı olan birçok madde içerir. 

Halk arasında bir hastalık gibi anılan prostat, aslında her sağlıklı erkekte bulunan küçük bir salgı bezidir. Prostat bezi testislerde üretilen sperm için uygun yaşama ortamını sağlayan sıvıyı üretir. Prostat sıvısı, spermin hareketliliği, beslenmesi ve canlı kalması için gerekli maddeleri içerir. 

Prostat bezinde meydana gelen bir büyüme, kitle veya da enfeksiyon, vücuttaki konumu ve işlevi dolayısı ile, erkeklerde ciddi şikayetler hissedilmesine neden olur. Sıklıkla görülen prostat hastalıkları arasında, prostat (prostat iltihabı), prostat büyümesi (benign prostat hiperplazisi) ve prostat kanseri hastalıkları sayılabilir.

Kapalı Prostat Ameliyatı Nedir?

Kapalı prostat ameliyatı, prostat bezindeki büyümeye neticesinde yaşanan idrar yapamama veya da idrar tutamama gibi sorunların düzeltilmesi için kullanılan, başarı oranı çok yüksek bir ameliyat yöntemidir. Tıp dilinde, Prostatik Hiperplazi (BPH) olarak adlandırılan prostat büyümesinin tedavisi amacıyla uygulanan yöntem, kapalı prostat ameliyatı nedir, sorusunun cevabıdır.

Kapalı prostat ameliyatı, genel anestezi altında gerçekleştirilir. Bu yöntemde idrarın normal akışını engelleyen, büyümüş prostat dokusunu çıkarmak için endoskopi aleti kullanır.

Kapalı prostat ameliyatında bazı durumlarda hastada kesi yapılmadan, penis deliğinden idrar yoluna ulaşılır ve prostat bezinden küçük bir doku parçası çıkarılır. Bazı durumlarda kesip çıkarma işlemi değil, lazer, radyofrekans veya ultrason gibi yöntemlerle büyüyen prostat dokusu buharlaştırılarak küçültülür.

Bu yöntemle yapılan kapalı prostat ameliyatı sonrası hastada kesi, dikiş olmaz. konforlu bir iyileşme süreci yaşanır. İşlem sonrasında, aha az kanama, daha az ağrı yaşanır. Prostat büyümesi ile idrar sorunları yaşayan kişilerin, üroloji uzmanı bir doktorla görüşerek Kapalı prostat ameliyatı seçeneğini değerlendirmesi ve detaylı bilgi alması önerilir.

Hataların bilgi almak istediği bir diğer konu da kapalı prostat ameliyatı kaç saat sürer, sorusudur. İşlem süresi hastanın yaşına, genel durumuna ve prostat büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu bilgiler ışığında, kapalı prostat ameliyatının ortalama olarak 2-3 saat arasında tamamlanacağını söyleyebilmek mümkündür.

Erkeklerde Kapalı Prostat Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde Kapalı Prostat Ameliyatı Nasıl Olur?

Laparoskopik prostat ameliyatı ismiyle de kullanılan, kapalı prostat ameliyatına, prostat kanseri ve prostat büyümesi (BPH) tedavisi için başvurulur. Bu ameliyat yöntemi, açık ameliyata göre daha az invazivdir ve iyileşme süreci daha hızlı yaşanır.

İşlem, genel anestezi altında gerçekleştirilir. Prostat büyümesi için yapılan işlemde sıklıkla kamış deliğinden idrar yoluna ulaşılır. Prostat kanseri ve bazı durumlarda, hasta karnının alt kısmına küçük kesiler açılır. 8-12 mm olarak açılan bu kesiler kamera ve diğer cerrahi aletlerin yerleştirilmesi için kullanılır.

Cerrah, kamera eşliğinde ve monitörden görüntülenen prostat bezi çevresindeki dokuları çıkarmak için cerrahi aletleri kullanır. Prostat bezine ulaşmak için karında açılan deliklerden ulaşılır ve prostat dokuları temizlenir.

Kapalı prostat ameliyat sonrasında oluşan kanama minimaldir ve küçük kesilerle sınırlı olduğu için iyileşme süreci hızlıdır. Hastalar aksi bir durum yaşanmadığı hallerde birkaç gün içinde hastaneden taburcu olabilirler.

Bu yöntem ile istirahat ve iyileşme süresi de kısaltılmış olur. Kapalı prostat ameliyatı, en az açık ameliyat kadar etkili bir tedavi seçeneğidir ve hastalar için daha az riskli durum oluşturur.

Yaşlılarda Kapalı Prostat Ameliyatı Nasıl Olur?

Prostat bezi kişinin yaşı ile doğru orantılı olarak büyüme gösterir. Büyüme hızı kişilere göre farklılık göstermekle birlikte, 40 yaş sonrası erkeklerde daha hızlı büyümeye başlar ve yaş aldıkça büyüme devam eder.

Kapalı prostat ameliyatı nedir, sorusuna, prostat bezinin çıkarılması veya küçültülmesi için, laparoskopik veya robotik cerrahi teknikleri kullanılarak gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir cevabı verilebilir.

Yaşlı hastaların mevcut sağlık sorunları da sıklıkla bulunduğundan kapalı prostat ameliyatı sonrası iyileşme ile ilgili kaygıları olabilir. Küçük kesilerden minimum kanama gerçekleşir ve bu operasyonun iyileşme süresi de kısalır.

Kalp ve akciğer sorunları da bulunan hastalar için, genel anestezi alınacağından dolayı, kapalı prostat ameliyatı kaç saat sürer, sorusu önem taşımaktadır. Bu ameliyat süresi doktor değerlendirmeleri neticesinde netlik kazanmakla birlikte ortalama olarak 2-3 saat olarak söylenebilir.

İleri yaş hastaları için kapalı prostat ameliyatı riskleri arasında ateş, enfeksiyon, kanama bulunur. Ancak bunların görülme sıklığı neredeyse yok denecek kadar seyrektir.

Kapalı Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı Prostat Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı prostat ameliyatı, prostat bezinin çıkarılması veya küçültülmesi için kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu işlem laparoskopi veya robotik cerrahi teknikleri kullanılarak gerçekleştirilir.

İşlem sırasında doktor, karın bölgesinde veya kasık bölgesinde küçük bir kesik yapar ve bir trokar adı verilen bir tüp yerleştirir. Bu tüp, laparoskop adı verilen ince ve esnek bir aletin içinden geçer. Laparoskop, ameliyatın gerçekleştirileceği bölgeyi izlemek için kullanılır.

Doktor, prostat bezine ulaşmak için laparoskopu kullanarak prostat bezine ulaşır. Prostat bezine ulaşıldığında, çeşitli cerrahi aletler kullanılarak prostat bezi küçültülebilir veya tamamen çıkarılabilir. Bu açıklama kapalı prostat ameliyatı nasıl yapılır, sorusuna cevap teşkil eder.

Kapalı prostat ameliyatının avantajları arasında daha az kan kaybı, daha az ağrı, daha hızlı iyileşme süreci ve daha az komplikasyon riski sayılabilir. Her ameliyat gibi kapalı prostat ameliyatı da bazı riskler içerir ve her hasta için uygun olmayabilir. Ameliyatın hangi yöntemle gerçekleştirileceği, hastanın durumuna, tercihlerine ve doktorun değerlendirmelerine bağlı olarak belirlenir.

Kapalı Prostat Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Gelişen teknoloji ile birlikte başarı oranı çok yüksek olan kapalı prostat ameliyatlarında riskler en aza indirilmiştir. Sıklıkla görülmemekle birlikte, oluşabilecek bazı risklerden bahsedilebilir:

  • Kanama: ameliyat sırasında veya sonrasında kanama olabilir.
  • Enfeksiyon: ameliyat sonrası dönemde enfeksiyon gelişebilir.
  • Alerji riski: Anestezik madde ile ilgili alerji riski gelişebilir.
  • İdrar kaçırma: ameliyat sonrası bazı hastalar, kontrolsüz idrar kaçırma sorunu yaşayabilir. bu durum geçicidir ve zaman içinde düzelir
  • İdrar akışında zayıflama: ameliyat sonrası idrar akışında zayıflama yaşanabilir.
  • Cinsel fonksiyon bozukluğu: Ameliyat sonrası cinsel fonksiyon bozukluğu yaşanabilir. Ereksiyon sorunu veya meni hacminde azalma gibi etkiler görülebilir. Bu etkiler geçicidir ve zaman içinde normal işlevini kazanır.

Kapalı Prostat Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?


Kapalı prostat ameliyatı sonrası istirahat etmek önemlidir. Mevcut beslenme diyetine uyulmalı, bunun yanı sıra bol sıvı tüketmelidir. Bol sıvı alımı idrar yapmaya teşvik eder ve idrar yolunun temizlenmesini destekler. Reçete edilen ilaçlar kullanılmalıdır. Ameliyat sonrası doktorun tarif ettiği şekilde idrar yolunu güçlendirme egzersizleri yapılmalıdır. Bu eksersizler idrar kaçırma sorununu en aza indirmek için önemlidir.

Kapalı Prostat Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Kapalı Prostat Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Kapalı prostat ameliyatı sonrası iyileşme süreci hastadan hastaya değişliktik gösterir. Hastanede kalış süresi 1-2 günle sınırlı olan işlemde, tam bir iyileşme için 4-6 haftadan bahsedilebilir. İyileşme sürecinde ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmak ve doktorunu önerilerine uygun hareket etmek önemlidir. Cinsel ilişki için hastaya 1 aylık perhiz önerilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kapalı Prostat Ameliyatı Kısırlık Yapar mı?

Kapalı prostat ameliyatının ereksiyon üzerinde olumsuz bir etkisinden bahsedilemez. Sperm kalitesi olumsuz yönde etkilenmez. Bununla birlikte ameliyat sonrası meni, ilişki sırasında dışarı değil, idrar kesesine doğru akar. Bu neden dolayı partnerin hamile kalması oranı çok düşüktür. Aşılama ve tüp bebek tedavi yöntemleri denenebilir.

Kapalı Prostat Ameliyatını için Hangi Doktora Gidilir?

Prostatla ilgili şikayetleri olan hastalar, bu sorunun tedavisi ve gerekli görüldüğü durumda kapalı prostat ameliyatı yaptırmak için üroloji uzmanına gitmelidirler.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.