Kolon kanseri, kalın bağırsak kanseri olarak da bilinen bir hastalıktır. Saldırgan kanser tipleri arasında yer alan kolon kanseri, erken evrede fark edildiğinde başarılı sonuçların elde edilmesini sağlar. Ancak genel olarak tabloya bakıldığı zaman bu kanser türünün erken evrede fark edilmesi düşük bir ihtimaldir.
Genel olarak kanserin ilerlediği ve bazı durumlarda farklı organlara da yayıldığı dönemde fark edilen bu hastalık, kişiye göre planlanan kolon kanseri ameliyatı ile tedavi edilebilir.
Kalın bağırsakta meydana gelen kanserli dokuların cerrahi operasyon ile alınması işlemi kolon kanseri ameliyatı nedir, sorusunun en net yanıtı olarak kabul edilir. Kolon kanseri ameliyatı hastaların durumuna göre özel olarak planlanır.
Bu ameliyatta amaç, kanserli dokunun bütün bir halde çıkartılmasını sağlamaktır. Ancak kanserin farklı organlara sıçraması durumunda farklı cerrahi operasyonlar devreye girer. Bu seçenekler arasından doğru ameliyat türüne karar vermek için birden fazla uzman bir araya gelebilir.
Kolon kanseri genel olarak kadın ve erkeklerde aynı oranda meydana gelir. Genç yaştaki bireylerde kolon kanseri olabileceği gibi ileri yaştaki bireylerde bu risk yaşla beraber artış gösterir. Erkeklerde kolon kanseri ameliyatı, kanserli dokunun hangi bölgede olduğuna göre değişiklik gösterir.
Yapılacak olan tetkiklerin ve görüntülemelerin ardından erkek bireylerin anestezi için gerekli kontrolleri yapılır ve uzman hekimlerin uygun gördüğü ameliyat tekniği ile operasyon gerçekleşir.
Erkeklerde olduğu gibi kadın hastalarda da ilk olarak kolon kanserinin hangi evrede olduğu tespit edilir. Bununla beraber kanserli dokunun kalın bağırsağın hangi bölgesinde olduğu ve kanserin farklı organlara yayılıp yayılmadığı tespit edilir. Uzmanlar tarafından yapılan konsültasyonun ardından kadın hastaların hangi teknik ile ameliyat edileceğine karar verilir.
Bu aşamada hastalara ameliyat ile ilgili tüm detaylar yine uzman hekimler tarafından aktarılır. Hastalar ameliyata oluşabilecek her durumu önceden bilerek, hazır bir şekilde girer.
Kolon kanseri, yaşın ilerlemesi ile aynı oranda risk oluşturmaya başlar. Kadın ve erkeklerde aynı sıklıkta görülen bu kanser türü, yaşlılarda gençlere nazaran daha sık meydan gelir. Genetik etmenlerden dolayı kolon kanseri oluşabildiği gibi farklı dış etmenlerden dolayı da bu hastalık meydana gelebilir.
Yaşlı bireylerde kolon kanseri ameliyatı genç bireylerde olduğu gibi gerçekleşir. Bu aşamada yine kanserli dokunun hangi bölgede olduğuna bakılır ve cerrahi operasyonun yöntemi belirlenir. Yaşlı bireylerde ameliyat kararının verilmesine etki eden faktörler arasında bu kişilerin genel sağlık durumları da yer alır.
Yaşa bağlı olarak gelişen kronik hastalıklar, yaşlı bireylerin anestezi almasına engel olabilir. Bu gibi durumlarda doktorlar, hastalar için farklı tedavi yöntemleri önerebilir.
Kolon kanseri ameliyatında tercih edilen farklı yöntemler yer alır. Bu yöntemlerden biri sağ hemikolektomidir. Bu yöntem, kalın bağırsağın sağ tarafında, ince bağırsak ile birleştiği bölgede yer alan kanserli doku için tercih edilir.
Kalın bağırsağın sağ bölümü ile sol bölümü arasında kalan bölgede meydana gelen kanserli dokunun çıkartılması için genişletilmiş sağ hemikolektomi ve segmenter rezeksiyon yöntemi kullanılır.
Sol hemikolektomi ve kolorektal anastomoz yöntemi, kanserli dokunun kalın bağırsağın sol tarafında gelişmesinde başvurulan ameliyat yöntemidir. Son olarak subtotal kolektomi yöntemi ise kalın bağırsağın hem sağ tarafında hem de sol tarafında meydana gelen kanserli dokunun çıkartılmasında tercih edilir.
Kolon kanseri ameliyatı nasıl yapılır, sorusunun yanıtı olarak kabul edilen bu teknikler, tamamen kişilerde meydana gelen kanser oluşumuna bağlı olarak uzman hekimler tarafından belirlenir.
Kolon kanseri ameliyatında uzmanlar, kanserli bölgenin en az on santimetre uzağından kalın bağırsağı keser ve kanserli dokuya ulaşan ana damar ya da damarları kökünden bağlar. Kanserin yayılımına göre on santimetrelik mesafe kimi zaman yirmi ya da otuz santimetre olarak da belirlenebilir.
Kolon kanseri olan bireyler, ameliyat kararının verilmesinin ardından kolon kanseri ameliyatı riskli mi, konusunda endişe yaşayabilir. Kişilerin ameliyat sürecinden endişe duyması oldukça normal kabul edilir.
Uzmanlar hastalarına ameliyat sürecinde ve ameliyat sonrasında meydana gelecek ve gelebilecek durumları net bir şekilde aktarır. Kolon kanseri ameliyatı riskli mi, sorusunun yanıtı ise diğer tüm ameliyatlardaki risk faktörlerinin geçerli olduğunun ifade edilmesi ile verilebilir. Genel olarak uzman hekimler tarafından aktarılan riskler ise şu şekilde sıralanabilir;
Kolon kanseri ameliyatı sona erdikten sonra kişilerde farklı seviyelerde ağrı meydana gelir. Ağrının giderilmesi adına doktorların vermiş olduğu ağrı kesiciler kullanılır. Aynı zamanda ameliyat bölgesinde enfeksiyon oluşumu da meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda ise yine uzmanlar tarafından verilen antibiyotik kullanımları aksatılmamalıdır.
Kolon kanseri ameliyatı sonrası akciğerlere pıhtı atması gibi tehlikeli bir durumun meydana gelmemesi adına kişilerin çok fazla hareketsiz kalmamaya özen göstermesi gerekir. Uzmanlar, cerrahi operasyonun ardından kişilerin yavaş bir şekilde yürütülmesi, oturur pozisyonda bacak hareketleri yapmasını tembihler.
Hastaların ameliyattan sonra sürekli olarak yatakta olması, farklı sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olur. Aynı zamanda kolon kanseri ameliyatı sonrası kişilerin bol sıvı tüketmesi de dışkının yumuşaması için oldukça önemlidir.
Kolon kanseri ameliyatı sonrasında kişilerin beslenme düzenlerine dikkat etmesi gerekir. Uzman hekimler tarafından belirtilen gıdaların tüketilmesi ve aynı zamanda ilaçların düzenli olarak kullanılması iyileşme sürecini olumlu yönde etkiler.
Kolon kanseri ameliyatından sonra hastalar ortalama olarak bir hafta hastanede kalır. Bu sürenin ardından yapılacak olan tetkikler hastanın taburcu olup olmayacağını belirler.
Genel olarak kolon kanseri ameliyatından sonra kişilerin tamamen iyileşmesi ve normal yaşamlarına yeniden adapte olabilmesi için bir ila iki aylık bir süre gerekir.
'Kolon kanseri ameliyatı kaç saat sürer?' sorusu, bu ameliyata girecek olan hastaların en çok merak ettiği husustur. Ancak ameliyatın kaç saat süreceği hastanın ameliyat esnasındaki stabil durumuna ve kanserin ne kadar yayıldığına göre değişiklik gösterir. Genel olarak kolon kanseri ameliyatları bir saat ila dört saat kadar sürebilir.
Kolon kanseri ameliyatı sonrası beslenme en çok dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alır. Bu aşamada kişilerin yumuşak ve sıvı gıdalar tüketmesi gerekir. Bu sayede dışkının yapısının da yumuşak olması ve kalın bağırsakları zorlamaması sağlanır.
Üç öğün beslenme modeli yerine az ve sık besin tüketimi genel olarak uzmanlar tarafından hastalara önerilir. Aynı zamanda hastaların baharatlı, acı, tuzlu ya da soslu gıdalar tüketmemesi gerekir. Günlük su tüketim miktarı ise uzmanların farklı bir sayı belirtmediği sürece on bardak olmalıdır.
Kolon kanseri ameliyatından sonra kalın bağırsakta yeni polip oluşma ihtimali vardır. Bu nedenle ameliyat sonrasında uzmanlar tarafından belirlenen periyodik kontrollere zamanın gidilmesi oldukça önemlidir. Kolon kanseri ameliyatından sonra genel olarak ilk iki yıl dört ayda bir kontrole gidilir. Bu aşamada doktorlar hastalarından şu tetkikleri talep eder;
Bu tetkikler kalın bağırsak sağlının düzenli olarak takip altında tutulmasını sağlar. Uzmanlar yapılan incelemeler neticesinde kontrol sürelerini uzatabilir ya da kısaltabilir.
Onkoloji Rehberimiz: https://https://saglik.desteksitesi.com/medikal-onkoloji/b-6713
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.