Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👨‍⚕️ Sinir Sıkışması Ameliyatı Nedir? Sinir Sıkışması Operasyonu

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Günümüzde bilgisayar, tablet ve cep telefonları kullanımlarıyla sinir sıkışmalarının toplumda giderek arttığı görülmektedir. Vücutta en çok el bileğinde ilk üç parmakta sıkça görülür. Sinir sıkışması tedavisinde eğer erken dönem söz konusu ise sinirin yerleştiği bölgedeki eklemler rahatlatılarak fizik tedavi ile iyileşme sağlanabilir.

Ancak, hastalık ilerlemişse ve rahatsızlıklar daha sık görülmeye başlanmışsa EMG uygulanarak rahatsızlığın görüldüğü bölge kontrol edilir. Rahatsızlık ilerleyen seviyelerde ise tedavi için sinir sıkışması ameliyatı gerekli görülebilir. Rahatsızlığı ilerleyen ve ameliyat noktasına gelen her hastaya tedavi amaçlı uygulanan cerrahi bir operasyondur şeklinde bir ifade sinir sıkışması ameliyatı nedir sorusuna yanıt olabilir.

Sinir Sıkışması Ameliyatı Nedir?

Sinir sıkışması ameliyatı nedir sorusuna, kısaca, vücudun belirli bölümlerinde uyuşma, his kaybı, terleme bozukluğu, kuvvetsizlik ve sıcak soğuk hissinde azalma gibi durumlarda cerrahi bir operasyon uygulamasıdır yanıtı verilebilir. Sinir sıkışması en sık el bileğinde karşılaşılan bir durumdur. Hastaların genelinde ilk üç parmakta uyuşma ve elde kuvvetsizlik gibi şikayetlerle ortaya çıkar.

Genellikle kadınlarda ve 40-60 yaş aralığında görülen bir rahatsızlıktır. Vücudun belli başlı bölgelerinde görülür. Bunlar arasında el bileği, dirsek ve ayak bölgesi yer alır. Omurilikte bel ve boyun fıtıkları da sinir sıkışmasına neden olabilir. Özellikle şikayetler geceleri artar, hastayı uykudan uyandırabilir. Gün içerisinde uzun süreli aynı işi sürekli yapınca da sinir sıkışması durumu ortaya çıkabilir. 

Sinir sıkışmasını başlangıç seviyesinde yakalamak çok önemlidir. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis sinir sıkışması rahatsızlığında da önemlidir. Şikayetlerin ne zaman başladığı, ne kadar sıklıkla görüldüğü, gece mi yoksa gündüz mü başladığı gibi hastalığın teşhisinde önemli olan durumlar arasında yer alır.

Bu sorulara cevap verildikten sonra tedaviyi yönlendirmek amacıyla rahatsızlığın olduğu bölgeye EMG işlemi uygulanır. Elektrik uyarısı verilerek sinirin nerede, ne derecede hasarlandığı öğrenilir. Doktor tüm kontrolleri sağladıktan sonra ameliyata karar verebilir. 

Sinir Sıkışması Ameliyatı Nasıl Olur?

Sinir sıkışması ameliyatı zor mu sorusuna, kısaca, ameliyatın zorluğu bir dizi faktöre göre değişiklik gösterebilir cevabını vermek daha doğru olur. Cerrahi dışı tedavi uygulamalarından sonuç alınamadığı ya da rahatsızlığın ilerlediği durumlarda uzman bir doktor tarafından sinir sıkışması ameliyatına başvurulabilir.

Sinir sıkışması ameliyatı, genellikle bölgesel uyuşturma yani lokal anestezi uygulaması yapılarak başlanır. Sinir sıkışmasının yaşandığı bölgede 4-5 cm'lik bir kesi açılır, sinir sıkışması yaşanan bağ doku ya da yumuşak dokunun bir kısmı çıkartılır ve sinir üzerindeki baskının azaltılması sağlanabilir.

Kadınlarda Sinir Sıkışması Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda sinir sıkışması ameliyatı, genellikle bel ve boyun bölgesindeki omurilik problemlerinden kaynaklanan durumlarda yapılır. Rahatsızlık, fizik tedavi ve ilaç yöntemi ile geçmediği durumlarda ameliyatla tedavi edilir. Hastaya ve rahatsızlığa göre tedavi durumu değişkenlik gösterebilir.

Bel bölgesindeki sinir sıkışması için laminektomi ( kanal darlığı) veya mikrodiskektomi işlemleri uygulanır iken boyun bölgesi için servikal diskektomi veya servikal füzyon gibi yöntemler uygulanabilir. Rahatsızlığın daha çok bilgisayar ve tablet kullanımından kaynaklandığı görülür. 

Kadınlarda rahatsızlığın görüldüğü bölge sıklıkla el bileğidir. Sinir sıkışması ameliyatı kaç saat sürer sorusu birçok hasta tarafından merak edilen bir konudur. Ameliyat süresi hastanın genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir, bu konuda net bir süre vermek yanıltıcı olabilir. 

Ameliyata rahatsızlığın görüldüğü bölgeye lokal anestezi uygulaması yapılarak başlanır. 4-5 cm'lik kesi açılır ve sinir sıkışması yaşanan bağ doku ya da yumuşak dokunun bir kısmı çıkartılır. Amaç, sinir üzerindeki baskıyı azaltarak bölgenin rahatlamasını sağlamaktır. Sinir sıkışması ameliyatı sonrası kesilen bölgeye dikiş atılır ve ilerleyen haftalarda doktor kontrolü sağlanır.

Erkeklerde Sinir Sıkışması Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde sinir sıkışması ameliyatı, genellikle bel ve boyun bölgesindeki omurilik problemlerinden kaynaklanan durumlarda yapılır. Rahatsızlık, fizik tedavi ve ilaç yöntemi ile geçmediği durumlarda ameliyatla tedavi edilir. Hastaya ve rahatsızlığa göre tedavi durumu değişkenlik gösterebilir. 

Bel bölgesindeki sinir sıkışması için laminektomi veya mikrodiskektomi işlemler uygulanır iken boyun bölgesi için servikal diskektomi veya servikal füzyon gibi yöntemler uygulanabilir. Sinir sıkışması ameliyatı sonrası, rehabilitasyon sürecine başlanabilir ve doktor kontrolünde egzersiz programları uygulanabilir.

Yaşlılarda Sinir Sıkışması Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlılarda sinir sıkışması ameliyatı zor mu sorusuna, kısaca, genç yaşlarda olan hastalara kıyasla benzerlik gösterse de hastanın yaşı, durumu ve diğer rahatsızlıkları göz önüne alınarak yapılır cevabını vermek doğru olur. Hastanın genel sağlık durumuna bakıldıktan ve rahatsızlığın durumu belirlendikten sonra doktor ameliyata karar verebilir. 

Bel ve boyun bölgesi veya diğer bölgelerde görülen rahatsızlık için doktorun belirlediği cerrahi yöntemler uygulanır. Sinir sıkışması ameliyatı sonrası, yaşlılarda rehabilitasyon süreci farklılık gösterebilir. En uygun cerrahi yöntemi ve tedaviyi uzman doktor kontrolü sağlanarak yapılması tavsiye edilir.

Sinir Sıkışması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Sinir sıkışması ameliyatında amaç sinirin etrafında var olan baskıyı azaltmak ve sorunu tamamen ortadan kaldırmaktır. Sinir sıkışması ameliyatı için öncellikle lokal anestezi ya da blok anestezi uygulaması yapılır. Ameliyat esnasında hastanın rahatsızlığı olduğu bölgeye 4-5 cm'lik kesi işlemi uygulanır. Rahatsızlığın olduğu bölgede sinir alınarak baskı ve gerginlik hafifletilir. Sinirin öne doğru yer değiştirmesi sağlanarak tedavi edilir.

Sinir Sıkışması Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Sinir sıkışması ameliyatı riskleri aşağıdaki gibidir:

  • Ameliyat sonrası enfeksiyon görülebilir, 
  • Ameliyat sonrasında kanama yaşanabilir, kanamanın yaşanması durumu ise sinirlere baskı yapabilir,
  • Ameliyat esnasında bazı sinir kökleri hasar alabilir,
  • Ameliyat sonrası sinir sıkışması semptomları düzelmeyebilir ya da nadir de olsa semptomlar kötüleşebilir.

Sinir Sıkışması Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Sinir sıkışması ameliyatı sonrası aşağıdakilere dikkat edilmelidir:

  • Ameliyatın olduğu bölgeden kesinlikle darbe alınmamalıdır,
  • Ağır işlerle o bölge zorlanmamalıdır,
  • İyileşme sürecinde bölge suya sokulmamalıdır aksi taktirde mikrop kapabilir,
  • Doktorun verdiği talimatlara uyulmalı,
  • Doktor tarafından önerilen fizik tedavi ve egzersiz programları uygulanmalıdır. 

Sinir Sıkışması Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Ameliyat sonrası, operasyon uygulanan bölgede birkaç hafta ağrı sürebilir. Ameliyat sonrası hastanın günlük hayatına devam edebilmesi ve o bölgenin etkin kullanabilmesi ise birkaç ayı bulabilir. Hastanın, ameliyat sonrası eski sağlığına kavuşabilmesi için fizik tedavi görmesi ya da egzersiz yapması, iyileşme sürecini hızlandırmasına katkı sağlayabilir. Kişinin normal hayatına dönebilmesi iyileşme durumuna göre değişiklik gösterebildiği gibi erken teşhis ve tedavi de iyileşme sürecini hızlandırır. 

Sıkça Sorulan Sorular

Sinir Sıkışması Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Sinir sıkışması ameliyatı kaç saat sürer sorusuna, kısaca, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve rahatsızlığın seviyesine göre değişiklik gösterebilir cevabını vermek doğru olur. Eldeki sinir sıkışması ameliyatı, ortalama 10-15 dakika sürebilir. Hasta aynı gün taburcu edilebilir. Daha karmaşık bir durumda ya da başka bölgelerde birden fazla sinirin sıkışması durumunda ameliyat ortalama birkaç saati bulabilir. 

Sinir Sıkışması Ameliyatı Fiyatı Nedir?

Sinir sıkışması ameliyatı fiyatı, ameliyatın yapılacağı bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Hastanın yaşına, genel sağlık durumu ve hastalığın seviyesine göre doktor uygun yöntemde olan ameliyata karar verir. Sizin için uygulanacak ameliyat yöntemini ve tedavi sürecini uzman bir doktor ile görüşerek tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz. Sinir sıkışması ameliyatı fiyatı için hastane ile görüşme sağlayabilirsiniz.

Sinir Sıkışması Kendiliğinden Geçer mi?

Rahatsızlık, kendiliğinden başlamadığı gibi ne yazık ki kendiliğinden de geçmesi beklenemez. Sinir sıkışması rahatsızlığı yaşamaya başlamışsanız, geceleri oluyor iken artık gündüzleri de oluyorsa mutlaka doktor ile görüşme sağlanması gerekir. Hastalıkta erken teşhis, kişiye erken tedavinin uygulanmasını sağlar. Erken teşhiste fizik tedavi, egzersiz programları veya ilaçlarla tedavi edilebilir. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.