Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Akciğer Ameliyatı Nedir? Akciğer Operasyonu

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15



Akciğer ameliyatı, akciğerde oluşan kistin ameliyatla alınması için yapılan cerrahi bir operasyondur. Kapalı akciğer ameliyatı ve açık akciğer ameliyatı olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Genellikle, akciğer ameliyatı, akciğer enfeksiyonunun ileriki aşamalarında veya akciğer kanseri tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.

Akciğer Ameliyatı Nedir?

Akciğer ameliyatı nedir sorusu kısaca göğüs kafesinin içindeki akciğer loblarında oluşan kistin ameliyatla alınmasıdır, şeklinde yanıtlanabilir. Ayrıca sıklıkla plevra zarı enfeksiyonuna bağlı olarak oluşan hastalığın ameliyat operasyonudur.

Kapalı akciğer ameliyatı ve açık akciğer ameliyatı olmak üzere iki farklı şekilde tedavi yöntemi bulunmaktadır. Genellikle, akciğer hastalıkları plevrada ya da akciğer loblarında meydana gelir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bu tür ameliyatlar kolay şekilde yapılır. Böylece, hasta kısa zamanda normal sağlığına kavuşur.

Çocuklarda Akciğer Ameliyatı Nasıl Olur?

Çocuklarda akciğer ameliyatını yapabilmek için çocuğun durumuna özel bir yöntem seçilir. Ağır olmayan ameliyatlarda genellikle kapalı akciğer ameliyatı tercih edilir. Kanserin akciğerden tamamen temizlenmesi için açık ameliyat edilmesi gerektiğinde açık akciğer ameliyatına karar verilir.

Çocuklarda akciğer ameliyatı genelde bebeklikten kaynaklanan sorunlarla oluştuğu gözlenmektedir. Doğum öncesi anne karnında bebeğin akciğerlerinde oluşan kitlenin doğumdan sonra ileriki yaşlarda alınmalıdır. Ayrıca, çocuğun sık sık enfeksiyon geçirmesi akciğerlerinde kitlenin oluşmasına yol açmaktadır. Bu durumlarda, çocuk akciğer ameliyatı olması gerekebilir. 

Kadınlarda Akciğer Ameliyatı Nasıl Olur?

 Kadınlarda akciğer ameliyatı hastalığın sürecine göre belirlenir. Örneğin, kapalı akciğer ameliyatında hasta daha hızlı iyileşme süreci geçirir. Kadınlarda akciğer ameliyatı son yıllarda sıklıkla kapalı akciğer ameliyatı yöntemi seçilmektedir. Çünkü, kapalı akciğer ameliyatında hasta kısa zamanda taburcu edilerek evine gönderilir.

Bunun için hastanın kaburgalarının arasında bir iki kesi açılarak ameliyat gerçekleştirilir. Ayrıca farklı bir yöntem olarak hastaya açık akciğer ameliyatı uygulanır. Açık akciğer ameliyatında doktor akciğerdeki tümörü net olarak görmektedir. Kapalı ameliyata göre göre iyileşme süreci daha uzun sürmektedir.

Erkeklerde Akciğer Ameliyatı Nasıl Olur?

Akciğerler sağlıklı nefes almak için hayati öneme sahiptir. Bu nedende, solunumun sağlıklı şekilde yapılarak organlara ulaşmalıdır. Plevra, göğüs kafesiyle akciğerler arasında bulunan ince zar tabakasıdır. Akciğeri çevreleyerek solunumun kolayca yapılmasını sağlar. En sık akciğer hastalıkları, plevrada veya akciğer loblarında görülmektedir.

Hastada plevra zarının sık sık enfeksiyon oluşması veya akciğer loblarında kanser oluşması nedeniyle ameliyat edilmelidir. Erkeklerde akciğer ameliyatının yapılışı için hastalığın türüne bakılır. Kapalı akciğer ameliyatlarında kaburga arasına birkaç kesi atılır ve kişi ameliyat edilir.

Açık akciğer ameliyatlarında lobların ve akciğer çıkarılır. Ameliyatı sağlıklı şekilde biten hasta iki gün yoğun bakımda tutulur. Ardından yoğun bakımdan çıkarılarak servis odalarına gönderilir ve tedavisine devam edilir.

Yaşlılarda Akciğer Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlılarda akciğer ameliyatı kaç saat sürer sorusu için ortalama 5 saati işaret edebiliriz. Ancak yaşlılarda ameliyat öncesi bazı kontroller yapılmalıdır. Örneğin, hastanın kullandığı kan sulandırıcı ilacı varsa bir hafta önceden bırakmalıdır. Tansiyonu ve şekeri sık sık kontrol edilmelidir.

Ameliyat olmaya engel olan durumlar kontrol edilir. Uzman doktor uygun gördüğünde hastanın akciğer ameliyatını gerçekleştirir. Ameliyat öncesi hastaya anestezi uygulanır. Hastanın durumuna göre ameliyat süreci başlatılır. Ameliyat sonrası hasta iki gün boyunca yoğun bakımda kalır ve süreç takip edilir.

Süreçte hastanın tansiyonu, şekeri, oksijen alma sıklığı düzenli olarak kontrol edilir. Bir iki hafta sonrada kan sulandırıcı kullanan hastaya ilaç yeniden kullandırılır.

Akciğer Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 Akciğer ameliyatı için iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Bunlardan ilk kapalı akciğer ameliyatıdır. Kapalı ameliyatlar doku hasarının en düşük olduğu durumlarda tercih edilmektedir. Bu ameliyatta hastanın kaburgasından birkaç kesi atılarak ameliyat gerçekleştirilir. Akciğer ameliyatının diğer yöntemi açık akciğer ameliyattır.

Ameliyat öncesi hastaya genel anestezi uygulanır. Açık akciğer ameliyatında hastada daha büyük bir kesi açılmaktadır. Kesinin içinden kaburga kemikleri arasına geçerek doku hasarı ameliyatla düzeltilmektedir. Diğer yöntem olan açık akciğer ameliyatı hastanın kanser olduğu durumlarda tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntemle açık akciğer ameliyatı gerçekleştirilir.

Akciğer Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Akciğer ameliyatı zor mu sorusu için günümüz teknolojinin gelişmesi akciğer ameliyatının kolaylıkla yapılmasını sağlar, diyebiliriz. Akciğer ameliyatı hastalığın ilerleyişine bağlıdır. Örneğin kanser riski olan hastaların ameliyatı zor olabilir. Kanser riski taşımayan hastaların akciğer ameliyatında risk söz konusu değildir. Her ameliyatta olduğu gibi akciğer ameliyatı riskleri de bulunmaktadır.

Bu riskleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Hastanın sürekli kendini yorgun hissetmesi
  • Ses kısıklığı yaşaması ve kanamanın olması
  • Ameliyat sonrası oluşan enfeksiyon
  • Lenf sıvısında birikme
  • Bacaklarda görülen kan pıhtılaşması
  • Hastanın nefes almakta zorlanması
  • Akciğer embolisi 
  • Hastanın ameliyat sonrası zatürre olması
  • Kabızlık
  • Boğaz ağrısı
  • Ciğerlerden hava sızması
  • Ameliyat olan bölgede enfeksiyon oluşması
  • Hastada göz kapağı düşmesi
  • Anesteziden kaynaklanan problemler

Akciğer ameliyatı riskleri hastanın yaşına ve hastalığın hafif veya ağır olmasına göre değişir. Enfeksiyonun ilerlemesi sebebiyle ölümle sonuçlanan akciğer ameliyatı riskleri oldukça düşüktür. Risk faktörü, ameliyatın başarı oranından fazlaysa, hasta ameliyat edilmez.

Akciğer Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Akciğer ameliyatı sonrası hasta yoğun bakımda iki gün kalarak düzenli şekilde takip edilir. İki gün sonunda hasta kendini iyi hissettiğinde değerleri iyi çıktığında normal servis odasına alınır. Akciğer ameliyatı sonrası hastanın belli bir süre sağlığına daha çok dikkat etmesi gerekir.

Akciğer ameliyatı sonrası yapılması gerekenleri aşağıdaki gibi listelemek mümkündür:  

  •  Ağır egzersizlerden kaçınmalı
  • Ameliyat edilen bölge  riskine karşı korunmalıdır. 
  • Banyo yapılırken ameliyatlı bölge keselenmemelidir. 
  •  En az 2 ay hiçbir şekilde ağır kaldırılmamalıdır.
  •  Solunum jimnastiği yaparak hasta nefesini açmaya gayret etmelidir. 
  • Alkol kullanmamalı, sigaradan uzak durulmalı. Hatta hastanın yanında bile sigara içirmesine izin verilmemeli
  •  Hapşırırken veya öksürürken ameliyatlı bölge yastıkla kapatılmalı
  • Ağır yiyeceklerden ve kızartmalardan kaçınmalı. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye önem verilemeli. Bol bol C vitamini içeren sebze ve meyveler tüketmeli ve yemeklerdelifli gıdalar tercih edilmeli.  
  • Akciğer ameliyatı sonrası kullanılan ilaçları düzenli olarak kullanmaya devam edilmeli. Ancak hemen ameliyat sonrası belli bir süre kan sulandırıcı kullanılmamalıdır.
  •  Hijyen bu aşamada oldukça önemli olduğundan hijyene dikkat edilmelidir. 
  •  Gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. 
  •  Aşırı tuzlu gıdalar tüketilmemelidir.

Akciğer Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Akciğer ameliyatı iyileşme süreci ortalama iki aydır. İyileşme sürecinde olan hasta ağır hareketlerden uzak durmalıdır. Kapalı akciğer ameliyatında çok daha kısa sürede iyileşme görülür. Açık akciğer ameliyatın iyileşme sürecinde hasta, sağlığına dikkat etmezse süre uzayabilir. Bu nedenle, akciğer ameliyatı sonrası önemli bir süreç olduğu için hasta ve yakınları bu süreçte titiz davranmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Akciğer Ameliyatı Sonrası Nefes Darlığı Görülür mü?

Akciğer ameliyatı sonrası nefes darlığının görülmesi normaldir. Hastalar için ameliyat sonrası oldukça kritik bir süreçtir. Özellikle, akciğer ameliyatı olan hastalar, ilk haftalarda nefes alıp vermekte zorlanabilirler. Hatta, derin nefes alıp vermede zorluk yaşarlar.

Bu süreç altı aya kadar sürebilir. Hasta stres ve endişeden uzak kalarak iyileşme sürecini sağlıklı şekilde geçirmelidir.

Akciğer ameliyatı zor mu?

Akciğer ameliyatı akciğerdeki tümör veya kistin operasyonla alınmasıdır. Teknolojinin gelişmesi akciğer ameliyatının kolayca yapılmasını sağlamıştır. 

Akciğer ameliyatı kaç saat sürer?

Akciğer ameliyatı ortalama 5 saat süren bir operasyondur. Bu süreç ameliyatın işleyişine göre kısalabilmektedir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.