Halk arasında rahim sarkması olarak bilinen hastalığın tıp dilindeki adı rahim prolapsusudur. Rahmin aşağı doğru normalden fazla kayması, rahmin prolapsusu olarak bilinir.
Birden fazla doğum yapmış olmak, aşırı kilolu olmak, karın içi basıncı artıran hastalıklar (kabızlık, KOAH, öksürük, ASTIM), menopoz ile birlikte östrojen hormonunun azalması, ileri yaş, genetik ve ailesel faktörler bazı sebeplere bağlı olarak rahim düşmesi rahatsızlığı yaşanabilir.
Vajinal sarkma dereceleri de hastalığa, yaşa ve hastalığa bağlı olarak değişmektedir. Rahim sarkması hafif boyutlarda tedavi olmadan da yaşama devam edilebilir, ancak ileri boyutlarda günlük yaşamı zorlaştıracağı için ameliyat planlanır.
Pelvik organ prolapsusu sorununu çözmek için rahim sarkması ameliyatı yapılır. Rahim sarkması, kadınlarda yaşlanma, doğum, aşırı kilo, yoğun fiziksel aktivite ve hormonsal değişiklikler gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
Rahmin normal yerleşimi, rahim sarkması nedeniyle vajinal doku ve organların aşırı gevşemesini destekler. Bu gevşeme, vajina veya rahim ağzının dışarıya doğru sarkmasına neden olur. Bu rahatsızlık için yapılan operasyon rahim sarkması ameliyatı nedir, sorusunun cevabını teşkil eder.
Rahim sarkması ameliyatının amacı rahim sarkmasının semptomlarını hafifletmek ve pelvik taban normal işlevine geri dönmesini sağlamaktır. Rahmi veya pelvik organları daha iyi desteklemek için cerrahi müdahalenin yapılmasıdır.
Rahim sarkması ameliyatları için teknikler, açık veya laparoskopik olarak gerçekleştirilir. Açık cerrahi daha eski ve geleneksel bir yaklaşımdır. Günümüzde laparoskopik cerrahinin daha fazla tercih edilmesi, daha küçük kesiler sayesinde operasyonun yapılabilmesine imkan tanıdığı içindir. Her iki cerrahi yöntem de, rahim sarkmasının düzeltilmesi için kullanılan farklı teknikleri içerir.
Doktor tarafından seçilen yöntem, hastanın yaşı, sarkma durumu gibi etkenler Rahim sarkması ameliyatı fiyatları üzerinde etkili olur. Fiyat bilgisi tüm bu etkenler değerlendirildikten sonra hastaya bildirilir.
Rahim sarkması ameliyatına, vajinal histerektomi denir. Rahim sarkması ameliyatının iki farklı yöntemi vardır. Bunlardan ilki vajinal histerektomi ameliyatıdır. Bu tercihte, vajina yolundan girilerek pelvik kaslar güçlendirilir ve sarkmanın engellenmesi amaçlanır.
Tercih edilen diğer bir yöntem de karında küçük bir kesi açılarak, karında açılan bu kesiden pelvik kasa ulaşılır. Operasyonda kasların güçlenmesi ve iyileştirilmesi gerçekleştirilir. Her iki yöntemin de kendi içinde tercih ya da tercih edilmeme nedenleri vardır.
Doktor tarafından rahim sarkması nedenleri ve hangi seviyede bulunduğu tespit edildikten sonra, hastaya en uygun olabilecek rahim sarkması ameliyatının hangi yöntemle yapılacağına karar verilir.
Genetik yatkınlık, obezite, çok fazla doğum, iri bebek dünyaya getirmek, fazla cinsel aktivite, rahim sarkması (rahim prolapsusu) rahatsızlığının nedenidir. Aynı zamanda, sıklıkla görülen sebeplerden bir diğeri de yüksek ağırlık kaldırmaktır. Yüksek ağırlık kaldıranlar genellikle rahim düşmesi ile karşılaşabilir.
Şiddetli rahim sarkması ilk başta pek bir belirti göstermese de pelvik bölgede ağırlık hissi, idrar kaçırma, kabızlık ve vajina his kaybı ya da gevşeklik gibi belirtilerle fark edilir. Günün ilerleyen saatlerinde bu belirtiler daha şiddetlenir.
Rahim sarkması ameliyatı nedir, sorusuna, tüm bu yakınmaları gidermek üzere gerçekleştirilen işlemdir denilebilir. Ameliyat kararı alan doktor, hangi teknik kullanımının daha başarılı sonuç doğuracağına da karar verir. Tüm bu yakınmaları gidermek için iki ayrı teknikle işlem yapılır.
Kimi zaman genç kızlarda da genetik şartlara bağlı olarak pelvik kasın zayıf olasından kaynaklı rahim sarkması görülebilir. Bu durumda da doktor, fiziki muayenesi sonrasında rahim sarkması ameliyatına karar verebilir.
Rahim sarkması ameliyatı kaç saat sürer, cevabı belirlenen işlem sonrasında netlik kazanır. Aksi bir durum yaşanmadığı hallerde 1-3 saat arasında operasyon tamamlanır.
Çok doğum yapmış, zor doğum yapmış, fiziksel olarak güç gerektiren işlerde çalışmış, ileri yaşa ulaşan kadınlarda rahim sarkması daha sıklıkla görülür. Rahim sarkması ve rahim sarkması ameliyatı, yaşla doğru orantılı olarak seyreder. 40'lı yaş kadınlarda görülme oranı her 4 kadında 1 iken, 60'lı yaş kadınlarında 3 kadında 1'inde rastlanır.
80'li yaş kadınlarında ise bu oran 2 kadından 1'inde görülmesi şeklinde istatistiklere girmiştir. İleri yaş ameliyatlarında doktor tarafından hangi rahim sarkması ameliyatı yapılacağına karar verilirken, rahmin tamamen alınması da söz konusudur.
Rahim sarkması ameliyatı sonrası iyileşme ileri yaş hastaları için bir ay gibi bir süre gerektirebilir. Hastanede yatış süresinin uzaması rahim sarkması ameliyatı fiyatları üzerinde etkili olur. Bu bilgi doktor tarafından işlem yöntemi ve yatış süresi değerlendirilerek hastaya bildirilir.
Yaşlı hastalar için, rahim sarkması ameliyatı zor mu, sorusu için doğru teknikle yapılan operasyonda hasta için bir zorluk bulunmaz, şeklinde yanıtlanabilir. Bu işlem sonrasında hastalık yakınmaları tamamen geçeceğinde kişi büyük bir rahatlık hisseder.
Yaşlı hastaların daha farklı kronik şikayetleri bulunabilir. Rahim sarkması ameliyatı kaç saat sürer, sorusu bununla da ilişkilidir. Genel olarak süre hastanın durumuna ve tekniğe bağlı olarak sürenin ortalama 1-3 saat arasında tamamlanacağı söylenebilir.
Rahim sarkması sorununu tamamen ortadan kaldıran ameliyat seçeneğinde hastanın yaşı, sarkma durumu ve doğum yapmış olup olmadığına göre en uygun cerrahi işlem seçilir.
Rahim sarkması ameliyatında, rahmin tamamen alınması anlamına gelen histerektominin yanı sıra yalnızca pelvik taban kasları için uygulanan işlemler de bulunmaktadır. Ameliyatlar genel anestezi altında yapılır ve doktor hastanın durumu göz önüne alarak bir kaç gün hastane yatışı önerebilir.
Rahim sarkması ameliyatı doğru teknik ile yapıldığında hastalık semptomlarını giderir. İyileşme süreci de talimatlara uyulması halinde kolayca geçirilir.
Rahim sarkması ameliyatı riskleri en az olan yöntem, vajinal histerektomidir. Ancak, diğer her cerrahi girişim gibi bazı riskler bulunur.
Sıklıkla görülmeyen rahim sarkması ameliyatı riskleri arasında; enfeksiyon, tromboemboli, ateş, bağırsak yaraları, idrar yollarında yaralanma, kanama, vajinal kafta sarkma veya açılma, sinir hasarı kompilasyonları olabileceğini belirtebiliriz. Rahim Sarkması Ameliyatı zor mu sorusu için de genel ameliyat risklerini içerdiğini söyleyebiliriz.
Rahim sarkması ameliyatı sonrasında doktor, hastaya bazı yönergeler verecektir. Bu talimatlara uymak, iyileşme sürecinizi hızlandırmak ve komplikasyon riskini azaltmak için gereklidir.
Rahim sarkması ameliyat sonrası hızlı ve düzenli bir iyileşme süreci geçirmek, ameliyattan maksimum verimli bir netice elde etmek, bu talimatlara uymakla gerçekleşir.
Ameliyat yöntemi, sarkma durumu ve hastanın yaşı bu süre üzerinde etkili olan bileşenlerdir. Genel anestezi altında yapılan işlem sonrasında 12-5 gün hastane yatışı istenebilir. Tam bir iyileşme için 1 ila 4 hafta gibi bir süre verilebilir.
Rahim sarkması ameliyatı doktor tarafından uygulanacak ameliyat tekniğe bağlı bir durumdur, istenmeyen aksi bir olay yaşanmadığı hallerde 1 - 3 saat arası sürebilir.
İlerleyen zamanlar için cinsel ilişkiye engel bir durum yoktur. Bu bilgiye ek olarak bildirmek gerekir ki, rahim sarkması ameliyatı sonrası, en az 40 gün süreyle cinsel ilişkiden kaçınmak sağlıklı olandır.
Normal doğumlar, rahim düşmesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Rahim sarkması bazen doğumu zorlaştırır. Özellikle, rahim sarkmasının ileri derecelerinde doğuma engel teşkil edebilir. Ancak genç yaş kadınlarda rahim sarkması ameliyatı sonrasında, rahim alınmış değildir. Normal rahime kavuşan genç hastanın hamile kalmasına engel bir durumu yoktur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.