Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🧠 Beyin Ameliyatı Nedir? Beyin Operasyonu

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

🧠 Beyin Ameliyatı Nedir? Beyin Ameliyatı Fiyatları 2025

Darbe, travma ya da tümör benzeri durumlarda yapılan cerrahi işlemlere beyin ameliyatı denir. İnsan beyni normal vücut ağırlığının yüzde ikisi kadar olmakla birlikte vücuttaki her işi yönetebilme yeterliliğine sahiptir.

Koşullar gerektirdiği sürece beyinin ameliyatla tıpkı diğer organlarda ve dokularda olduğu gibi işlevi geri kazandırılmaya çalışılır. Fakat bazı durumlarda beynin bir kısmını almak da gerekebilmektedir.

Bu durumlardan biri beyindeki bir bölümün hasar görmesidir. Bir diğer durum ise beyinde tümör adı verilen bir kitleyle karşılaşılmasıdır. Beynin hasar gören bölümünün alınmaması durumunda bu bölge kalan diğer bölgelere zarar verebilmekte hatta o kısmı sıkıştırıp zorlamaktadır.

Beyin ameliyatı nedir, sorusuna cevaben beyindeki hasarlı bölgenin alınması ve beynin normal fonksiyonlarına kavuşmasını söyleyebiliriz. 

Beyin Ameliyatı Nedir?

Beyin ameliyatı yapıldığı duruma göre şekil almaktadır. Beynin bir darbe ya da yaralanma gibi bir travma sonucu zedelenmesi gibi durumlar buna örnek olarak verilebilmektedir. Bu ameliyatların türlerine göre süresi, ameliyat sonrasında yapılması gerekenler ve hastanın durumu değişkenlik gösterir. 

Beyin ameliyatı kaç saat sürer sorusunun yanıtı, hastanın durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Ortlama süresi 5 ile 15 saati bulurken bu ameliyatlar alanında uzman beyin cerrahları tarafından gerçekleştirilmektedir. Beyin ameliyatı zor mu sorusuna, işlemin hassasiyeti ve ameliyat süresi göz önüne alındığında evet, demek mümkündür. 

Beyin Ameliyatı Nasıl Olur?

Beyin Ameliyatı Nasıl Olur?

Ameliyat öncesinde bu sürecin doğru bir şekilde ilerleyebilmesi için hastanın o bölgeyi engelleyebilecek olan kısımdaki saçları kesilir. Daha sonrasında hastaya onu tamamen uyutacak miktarda anestezi verilebilir ya da bunun tam aksine lokal anestezi uygulanarak sadece o bölgesi uyuşturulabilir. 

Hasta uyutulduktan sonraki aşama ise kafatasının açılmasıdır. Kafatası açıldıktan sonra beyne müdahale gerçekleştirilir ve planlandığı şekilde beyin hasarlı bölgesi alınır ya da düzeltilmeye çalışılır. 

Bunun yanı sıra kapalı beyin ameliyatının gerçekleştirilmesine olanak sağlayan cihazlar da vardır. Bu sayede kafatasının açılmasına gerek kalmaz. Beyin ameliyatı ciddi bir süreç olup dikkat ve oldukça emek gerektiren bir ameliyattır. Bu tarz uygulamalar neşter gerektirmese de hassasiyeti devam etmektedir. 

Burundan beyin ameliyatının yapılması olmak üzere kapalı ameliyatları gerçekleştirilmekte ve iyileşme süresinin en aza indirgenmesi hedeflenmektedir.

Kadınlarda Beyin Ameliyatı Nasıl Olur?

Normal bir beyin ameliyatı süreci kadınlar için de geçerli olsa da iyi huylu beyin tümörü olarak bilinen menengioma kadınlık hormonlarından beslendiği için orta yaşlı kadınlarda daha çoğunlukla rastlanan bir durumdur. 

Bu durumda yine açık veya kapalı beyin ameliyatları tercih edilmekte ve sonrasında düzenli olarak kontrolü sağlanmaktadır. Ameliyat sonrasında hastanın da beslenme düzenine ve pansumanına özen göstermesi gerekir. Bu gibi koşullar hastanın iyileşme sürecini etkilemektedir.

Erkeklerde Beyin Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde Beyin Ameliyatı Nasıl Olur?

Beyin ameliyatı erkeklerde de benzer bir süreç izler. Öncelikle gerekli tetkikler yapılır ve hasta ameliyata bu şekilde alınır. Bölgede ameliyatı engelleyecek olan saçlar kesilir. Devamında lokal olarak bölgenin uyuşturulması sağlanır ya da hasta tamamen uyutulur.

Devamında kafatası kesilerek açık bir ameliyat da yürütülebilir. Açık beyin ameliyatı riskleri nelerdir konusu dikkat çekebilir. Bu noktada beyin ameliyatında oldukça titiz hareket edilmelidir. Aksi taktirde beynin diğer işlevleri engellenebilir. Ya da doku zedelenmelerine sebebiyet verilebilir. 

Yaşlılarda Beyin Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlarından ötürü yaşlı insanlarda hassasiyetin en üst noktada olduğu bilinmektedir. Süreç eğer açık beyin ameliyatıysa aynı şekilde işlemekte, öncelikle saçlar kesilmekte ve hastaya anestezi verilmektedir.

Sonrasında kafatası açılmakta ve gerekli işlemler yapılmaktadır. Beyin ameliyatı sonrası süreç bu noktada oldukça önemlidir. Beyin ameliyatı sonrası hastanın beslenmesine çok dikkat etmelidir. Beyin ameliyatı riskleri süreç içinde devam ederken gerekli önlemlerin alınmaması halinde sonrasında da risk faktörleri devam edebilmektedir. 

Beyin Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Beyin Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Beyin ameliyatı gerekli olduğu durumlarda gerçekleştirilir. Daha öncesinde gerekli tetkik ve testler tamamlanır. Hastanın kronik rahatsızlıkları incelenir. Kullandığı ilaçlara dikkat edilir. Kafatası kemiğinin kesildiği ya da kesik olmaksızın kapalı bir şekilde gerçekleşen ameliyatlar vardır.

Genellikle genel anestezi (kimi zaman lokal anestezi) uygulanır. Hasarın bulunduğu yere ulaşmak için 'kraniotomi' yöntemi ile hasara ve hasarın bulunduğu bölgeye müdahale edilir. Hasarlı bölge alındıktan ya da onarıldıktan sonra kemik yerine konulur. Daha sonrasında bölge dikilerek ameliyat tamamlanır. Bu süreç yavaş ve emin adımlarla ilerler.  

Beyin Ameliyatı Riskleri Nelerdir? 

Beyin ameliyatları uzun saatlerce sürebilen önemli bir ameliyattır. Tıpkı diğer cerrahi operasyonlar gibi birtakım risk faktörleri taşıyabilmektedir. Açık ve kapalı şekilde gerçekleşebilmektedir ve açık beyin ameliyatı riskleri ile kapalı beyin ameliyatı riskleri benzerlik gösterebilmektedir. Ameliyatın risklerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

Beyin Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Hasta ameliyattan çıktığında kendinde baş ağrısı ve yukarıda verilen bazı durumlara rastlayabilir. Bunlar oldukça normaldir. Süreç içinde bu gibi şikayetleri azalmaya gidecektir. Süre içerisinde hasta yakınlarının sabırlı ve anlayışlı olup hastayı desteklemesi oldukça önemlidir.

İlerleyen zamanlarda hasta kendini olduğundan daha iyi hissedecek ve rahatlamaya başlayacaktır. Beyin ameliyatı sonrası hastalar birtakım durumlarla karşılaşabilmektedir. Ameliyat sonrası karşılaşılan durumları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür: 

Ameliyattan sonra hasta bir süre daha hastanede kalmaya devam eder. Bu süre zarfında doktorların gözetimi altında tutulur. Hastanın müşahede altında kalacağı süre ameliyatın türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Daha sonrasında hasta taburcu olduğunda bir süre daha evde dinlenmeye devam eder. 

2 hafta gibi bir sürenin sonunda artık dikişlerini aldırabilir. Kimi durumlarda dikişlerin alınmasına gerek kalmayabilir. Doktorunuz sizi bu durumdan haberdar edecektir. Dikişlerin ardından belli aralıklarla kontrollere devam edilir. Bu süre ve aralıklar yine ameliyatın türüne göre değişiklik gösterir.  

Hasta ameliyattan sonra beslenme düzenine dikkat etmelidir. Daha çoğunlukla lifli gıdalar tüketmeli ve protein ağırlıklı beslenmelidir. Dikişli bölge ıslatılmamalı ve olası herhangi darbeden korunmalıdır. Fakat bu bölge korunarak hasta banyo yapabilmektedir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Beyin Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Beyin ameliyatı kaç saat sürer sorusuna cevap 5 ile 15 saat iken iyileşme süresi de yine değişkenlik göstermektedir. Bu noktada hastanın yaşı, beslenmesi, moral ve motivasyonu oldukça etkilidir. Beyin ameliyatlarının yapılış amacına göre iyileşme süreci değişiklik gösterebilir. Tahminen 10 ile 12 haftayı bulan bir süreç takip edilebilmektedir. 

Hasta öncelikle 2 hafta kadar hastanede gözetim altında tutulduktan sonra yine 2 hafta kadar bir süre de evde dinlenmektedir. Sonrasında belli aralıklarla kontrollerle süreç 1 yıla kadar yayılmaktadır.

Durumun değişkenliği sebebiyle hastaların doktorlarıyla iletişimde olması önemli ve gerekli bir süreçtir. Bu bilgilerle birlikte beyin ameliyatı zor mu sorununa önemli bir organın tedavisi ve ameliyatın uzun saatler sürmesini göz önünde bulundurarak evet cevabı vermek mümkündür.

Beyin Ameliyatından Sonra Sigara İçilir mi?

Doktorlar sigara kullanan hastaların ameliyattan sonra belirli bir süre ara vermelerini önerirler. Bu süre doktorunuzun belirleyeceği bir durumdur. 2 hafta ile 1 ay arasında değişiklik gösterebilmektedir.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.