Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👂 Kulak Zarı Ameliyatı Nedir? Kulak Zarı Operasyonu

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

👂 Kulak Zarı Ameliyatı Nedir? Kulak Zarı Ameliyatı Fiyatları 2025

Kulak zarı ameliyatı, kulak zarı hasarı için yapılan bir operasyondur. Uzman doktorun yönlendirmesine göre lokal ya da genel anestezi kullanılarak yapılır.

Farklı tekniklerin kullanılabildiği kulak zarı ameliyatında kulak arkasından kesi atılarak ya da direkt kulak içinden kulak zarına ulaşım sağlanabilir. Kulak içine direkt giriş için kulak kanalının yeterince geniş olması gerekir. Kulak zarı onarımında kulak kıkırdağı, kıkırdak zarı ve çiğneme kası zarı kullanılır.  

Kulak Zarı Ameliyatı Nedir?

Kulak zarı ameliyatı nedir sorusunun genel cevabı zedelenen kulak zarını onarma işlemidir şeklinde verilebilir. Kulak zarı farklı nedenlerle delinip hasar görebilir. Normal şartlar altında kulak zarı kendi kendini ortalama 6 hafta içinde yeniler ve onarır.

6 hafta içinde zar kendi kendini onarmazsa ve ameliyat öncesi tedaviye de cevap vermezse operasyon gerekir. Kulak zarının hasarlı kısmı uygun dokuyla kapatılır. 

Çocuklarda Kulak Zarı Ameliyatı Nasıl Olur?

Kulak zarı müdahalesi ekstrem durumlar dışında 10-12 yaş öncesinde yapılmaz. İleri derece işitme kaybının olduğu, ilerle miş iltihap görülen tehlikeli durumlar varsa yaşa bakılmadan ameliyatla müdahale gerekebilir.  

Kadınlarda Kulak Zarı Ameliyatı Nasıl Olur?

Kulak zarı ameliyatının yapılma şekli kadın ya da erkek fark etmeden her cinsiyetteki yetişkin için aynıdır. Kulak zarı ve orta kulak iltihabı problemlerinde genel olarak kadın ya da erkeklerde daha fazla görülme sıklığı net olarak görülmese de yapılan çalışmalar ameliyatların kadınlarda biraz daha fazla olduğunu gösterir. 

Erkeklerde Kulak Zarı Ameliyatı Nasıl Olur?

Kulak zarı yırtılmasının nedenleri arasında dışsal sebepler oldukça fazladır. Kulağa alınan darbeler, kulak kiri temizliğinde pamuklu çubuğun kulak yoluna sokulması gibi durumlar kulak zarının yırtılmasına neden olabilir. Bu tip durumların erkeklerde yaşanması kadınlara göre biraz daha fazladır. Erkeklerde kulak zarı operasyonu kadınlarda da kullanılan yöntemlerle yapılır. 

Yaşlılarda Kulak Zarı Ameliyatı Nasıl Olur?

Yaşlılarda kulak zarında cerrahi yöntem genelde kulak zarı yırtılmasından dolayı olan ciddi işitme kayıplarında tercih edilir. Yaşlılarda kulak zarı ameliyatından sonra gençlerde olduğu gibi işitme kazanımı iyi seviyede olur. 

Kulak Zarı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kulak zarı ameliyatı nasıl yapılır soru teknik yöntem açısından 2 farklı şekilde verilebilir. Kulak zarında işlem yapılan kulak zarı ameliyatlarında kulağın arka bölümünden küçük bir keşiden girişle operasyon yapılabilir.

Kulak kanalı genişse kulak yolundan giriş de tercih edilen yöntemlerden biridir. Kulak yolundan yapılan operasyonlarda kesi ve dikişe gerek kalmadığı için günlük hayata dönüş daha çabuk olabilir. 

Kulak Zarı Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Kulak zarı ameliyatları risk açısından konforlu ameliyatlardır. Kulak zarı ameliyatı riskleri oluşma ihtimali çok azdır çünkü çok nadir komplikasyonlar görülür. Ameliyat sebebiyle herhangi bir sorun yaşamamak adına operasyonu yapacak ekibin uzman ve ameliyat yeri şartlarının kaliteli olması büyük önem taşır.

Kulak zarı ameliyatının riskleri şöyle sıralanabilir:

  • Her ameliyatta olan kanama, enfeksiyon ve anestezik alerji riski
  • Yüz sinirlerinin zarar görmesi
  • İşitme kaybı
  • Zarda tam iyileşme olmaması
  • Zarın arkasında ciltte bozulma

Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Kulak zarı ameliyatının sonrası dikkat edilmesi gereken durumlar şöyle sıralanabilir:

  • Ameliyattan sonra özellikle ilk gün beslenmenin yumuşak ve sulu gıdalarla olması önerilir.
  • Ameliyat sonrası ilk haftada başı yüksek tutarak yatmak gerekir. 
  • Ameliyattan 1 hafta sonra banyo yapılabilir ama kulağa su kaçmamasına dikkat edilmelidir. 
  • 10 gün kadar kulaklık takılmamalıdır. Kulak yüksek sese maruz kalmamalıdır.
  • 1-2 hafta boyunca öksürme ve ıkınma, ağır kaldırma gibi zorlayıcı eylemlerden kaçınmakta fayda vardır. 
  • 1 ay süresince yorucu fiziksel aktiviteden ve spordan uzak durmak gerekir.
  • 3-4 ay kulağa su kaçmasının önüne geçmek için boyunca havuza girerken yumuşak kulak tıkaçları kullanılmalıdır. 
  • Su sporu yapılıyorsa 6 ay kadar ara verilmelidir.
  • Özellikle ilk 2 ay kulağa su kaçmaması için ekstra özen gösterilmelidir. Vazelinli pamuk ve tampon desteğiyle korunma sağlanabilir. 
  • İlk 1-2 ay uçakla yolculuk tercih edilmemelidir. 

Kulak Zarı Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Kulak zarı ameliyatında yapılan yamanın zar ile tamamen bütünleşmesi ortalama 2-3 haftayı bulur. Nadir durumlarda tam uyuşma ve kulak zarında tam iyileşme olmazsa bir operasyon daha gerekebilir. Ameliyat sonrası işitmenin iyi seviyeye gelmesi için 2-3 ay beklemek gerekir. 

Kulak zarı ameliyatından sonraki iyileşme süresi adım adım şöyle tanımlanabilir:

  • 1 gün sonra kulak sargısı çıkarılır
  • Dış kulak tamponu ortalama 1-3 hafta sonrasında alınır
  • Hafif ağrılar için ilaç kullanılabilir
  • Ameliyat sonrasında kulaktan gelen hafif akıntı normaldir ve azalarak geçer
  • Kesi yapılmışsa o bölgede bir süre uyuşukluk olması normaldir
  • Yama sabitleyiciler kendi kendilerine eriyen özel bir maddeden yapıldıkları için alınmaları gerekmez

Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Kulak zarı ameliyatından sonra 3-4 saat boyunca yumuşak ve sıvı gıdalar tüketilmelidir. 1 gün sonrasından itibaren normal beslenmeye geçilebilir. 

Kulak Zarı Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?

Kulak zarı ameliyatının yan etkileri yok denecek kadar azdır. Nadir vakalarda işitme sorunu, zar arkasında cilt dokusu genişlemesi gibi problemler görülmüştür. 

Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Kulak zarı ameliyatından sonra kulak enfeksiyonu geçirme riski yükselir. Operasyon geçirmiş birinin kulak sağlığına ekstra özen göstermesi gerekir. Ameliyat sonrası ilk 2-3 gün biraz kanlı, hafif sızıntı olması normaldir. Sızıntının fazla olması, sürekli olması, sızıntıyla birlikte baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı gibi farklı semptomlarında görülmesi halinde hemen doktora başvurmak gerekir. 

Kulak Zarı Ameliyatı Yaşamamak İçin Kulak Nasıl Korunmalıdır?

Kulağı ve kulak zarını korumak sonu ameliyatla bitebilecek sorunların hiç yaşanmaması adına önemlidir. Neler yapılabileceğini maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz:

  • Sinüzitgeniz akıntısı gibi şikayetleri olanlar özellikle şikayetlerinin alevlendiği dönemlerde uçak yolculuğundan ve dalış aktivitesinden kaçınmalıdır. 
  • Kulak temizliğinde pamuklu çubuklarla sadece kulak kepçesi ve kulak kanalı ön girişi temizlenmelidir. 
  • Çok yüksek sesli ortamlardan ve çok yüksek sesle müzik dinlemekten olabildiğince uzak durulmalıdır.
  • Meslek gereği inşaat yapımı gibi yüksek sesli ortamlarda bulunurken kulak tıkacı kullanılmalıdır. 
  • Kulak basıncını zorlayıcı uçak yolculuğu gibi durumlarda kulak zarını rahatlatıcı yöntemlere başvurulmalıdır. Su içmek, sakız çiğnemek ve burunu tıkayıp nefes vererek kulak kanalını açmak bu yöntemler arasındadır. 

Sıkça Sorulan Sorular

Kulak zarı ameliyatına neden olan kulak zarı delinmesi nasıl olur?

Kulak zarı delinmesinin sebepleri şöyle sıralanabilir:

  • Orta kulak enfeksiyonu 
  • Uçak yolculuğu, derin dalış gibi hava basıncı değişimi yaşanan durumların etkisiyle olabilen barotravma (Orta kulak hava basıncıyla ortam hava basıncı dengesi bozulması)
  • Yüksek sesler
  • Kulak yoluna giren yabancı cisimler
  • Pamuklu çubukla kulak yolunun derin temizlenmeye çalışılması
  • Şiddetli kafa travması

Kulak zarı delinmesi nasıl anlaşılır?

Kulak zarı delinmesi durumunda ortaya çıkan semptomlar arasında ağrı, kulak akıntısı, işitme kaybı, baş dönmesi ve ateş sayılabilir. Kulak burun boğaz doktorları otoskop aletiyle kulağı inceleyerek kulak zarı delinmesini tespit ederler. Detaylı incelemede otoskop ile delik yeri ve boyutu görülebilir. 

Kulak zarı kaç saat ameliyatı sürer?

Kulak zarı kaç saat ameliyatı sürer sorusunun net ve tek bir cevabı yoktur. Operasyonun ne kadar süreceği ameliyatının kulak kanalına girilerek mi yoksa kesi ile mi yapılacağı, uzmanın tecrübesi ve zardaki sorunun boyutu gibi değişkenlere göre farklılık gösterebilir. Operasyon süresi ortalama 1-3 saat aralığındadır.  







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.