Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

🦷 Diş İmplantı Ameliyatı Nedir? Diş İmplantı Operasyonu

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

🦷 Diş İmplantı Ameliyatı Nedir? Diş İmplantı Ameliyatı Fiyatları 2025

İmplant ameliyatı günümüzde oldukça artan bir öneme sahip diş tedavi yöntemidir. Bireylerin hasar görmüş ve artık kullanılamayacak durumda olan dişinin yerine yapılan bir işlemdir.

Gelişen teknoloji ve ilerleyen tıp bilimi sayesinde artık eskisi kadar zor olmayan bu işlemler bütünü hastanın kayıp dişinin yerine yeni ve yapay bir diş eklenmesiyle yapılır. Diş implantı titanyum denilen biyouyumlu malzemelerden üretilir ve cerrahi yöntemler kullanılarak hastanın ağız içine yerleştirilir. 

Diş İmplantı Ameliyatı Nedir?

İmplant, kişinin ağzında diş kökü görevi görür. Fonksiyonunu kaybeden dişin yerinden sökülerek çıkarılması ve çene kemiğinde oluşan diş kökü boşluğuna vida benzeri bir implantın yerleştirilmesi sürecini içeren cerrahi bir işlem, implant ameliyatı nedir sorusunun basit yanıtıdır. Bu vidanın üzerine protez bir diş takılarak doğal bir diş görünümü elde edilir. 

Diş implantları konuşma becerilerini düzeltmek, çiğneme fonksiyonlarını geri kazandırmak ve hastanın estetik ihtiyacına çözüm bulmak için yapılabilir. İmplant ameliyatı süreci birçok kişinin gözünü korkutan bir ameliyat sürecidir.

Fakat son çıkan teknolojiyi kullanarak uzman cerrahlar tarafından yapılan işlemler, günümüzde hastanın bu süreci daha rahat atlatmasını sağlar ve yapılan implant işlemleri çok daha uzun ömürlü olur. 

Kadınlarda İmplant Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda implant ameliyatları süreci hastanın tedaviye hazır olması ve işlemi yapacak olan cerrahın becerisi ile çok rahat bir şekilde atlatılabilir. İmplant diş eksikliği yaşayan kişilere yapılan bir işlemdir ve bu işlemin belli bir prosedürü vardır. Cerrah hastanın diş ve çene yapısını değerlendirdikten sonra hastanın taleplerini de dikkate alarak belli bir işlem planı oluşturur. 

Ameliyat süreci çoğunlukla lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Doktor işlemleri tamamladıktan sonra iyileşme sürecine geçilir. Bu süreçte daha hızlı bir iyileşme yaşanması ve çeşitli komplikasyonların gelişmemesi için hasta cerrahın verdiği tavsiyelere uymalıdır. 

Erkeklerde İmplant Ameliyatı Nasıl Olur?

Erkeklerde implant ameliyatı süreci kadınlardan farklı bir şekilde işlemez. Cerrahlar için hemen hemen aynı olan prosedür erkek hastalar içinde uygulanır. Ama yine de bazı farklılıklar mevcuttur. Erkek ve kadınların çene yapıları birbirinden farklıdır.

Erkeklerin dişleri daha kalın ve kare şeklindedir, kadınların dişleri ise daha yuvarlak ve estetik açıdan daha ince bir görünüme sahiptir. Cerrahlar protez dişin estetik olarak daha uyumlu olması için cinsiyet özelliklerini dikkate alır.

Yaşlılarda İmplant Ameliyatı Nasıl Olur?

Genç ve sağlıklı kişilerde uygulanan ameliyat süreci yaşlı hastalarda için de geçerlidir. Fakat yaşlı hastalarda kemik yoğunluğu gibi faktörlere dikkat edilerek özel işlem yapılır. Yaşlı hastalarda var olan çeşitli sağlık sorunları ve kullanılan ilaçlar göz önüne alınarak işlem süreci detaylıca değerlendirilir.

İşlemler çoğunlukla lokal anestezi altında gerçekleştirilir ama hastanın sağlık durumuna göre bu işlemler genel anestezi altında da yapılabilir. Cerrah implantı çene kemiğine özenle yerleştirir ve bu süreç genellikle çok kısa sürede tamamlanır.

Daha sonra yaşlı hasta için iyileşme süreci başlar. Hastanın sağlık durumu ve yaşı gereği bu süreç genç hastalara göre daha uzun sürebilir. İyileşme tamamlandığında kalıcı protez diş takılır ve süreç tamamlanır. 

İmplant Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İmplant ameliyatı nasıl yapılır sorusunun detaylı yanıtı için sırası ile aşağıdaki adımlardan bahsedilebilir:  

  • İlk aşamada hastaya lokal anestezi uygulanır. İmplantın yerleştirileceği bölgede çekilmesi gereken diş varsa diş kökünden sökülür ve implantın yapılacağı bölge temizlenerek hazır hale getirilir. 
  • İmplantın yerleştirileceği bölgeye ufak bir kesik atılır ve vidanın yerleştirileceği yer özel bir matkap ile delinerek vida bu deliğe yerleştirilir.
  • Daha sonra diş etiyle implantın üzeri kapatılarak diş etine birkaç dikiş atılır. 
  • Çene kemiğine yerleştirilen vida 2 ila 6 ay gibi bir sürede kemikle bütünleşir. 
  • İmplantın üzerine kişinin tercihine göre geçici bir protez diş takılabilir.
  • İmplantın çene kemiği ile tam olarak bütünleştiğinden emin olduktan sonra diş eti tekrar açılır ve bir bağlantı parçası takılır.
  • Bu bağlantı parçası için ölçü alınır ve hastaya özel diş tasarlanması aşamasına geçilir. 
  • Diş tasarlandıktan sonra ise abutment adı verilen bağlantı parçası ile birleştirilir ve diş sabitlenir.      
  • İmplant ameliyatı sonrası hasta düzenli olarak kontrollere gitmeli ve iyileşme sürecinde cerrahın verdiği talimatlara uymalıdır. 

İmplant Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

İmplant ameliyatı genel olarak güvenli varsayılan ve riskleri düşük olan bir ameliyat yöntemidir. Ancak birçok cerrahi işlemde olduğu gibi implant ameliyatı sürecinde de beklenmedik ve istenmeyen durumlar söz konusu olabilir. Enfeksiyon riski her cerrahi müdahalede olduğu gibi bu ameliyatlarda da vardır. Cerrahlar bu süreçte antibiyotik önerebilirler. 

İmplant yerleştirilirken çene kemiğine zarar verme riski mevcuttur. İmplantın yanlış konumlandırılması veya yanlış boyutta seçilmesi sebebiyle implant çene kemiği ile uyum sağlamayabilir. Bu süreçte sinir hasarı, ağrı ve şişlik oluşabilir, alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. 

İmplant Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

İmplant ameliyatı sonrası uyulması gereken bir dizi kurallar vardır. Kişinin bu kurallara uyması implant ameliyatı sonrası sürecinde daha rahat ve sağlıklı bir ilerleme kaydetmesini sağlar. 

Öncelikle ameliyat sonrası dinlenme sürecine dikkat etmeli ağır egzersizlere bir süreliğine ara verilmelidir. Doktorun önerdiği süre boyunca yumuşak gıdalar tüketmeye özen göstermeli, çok sıcak veya çok soğuk içeceklerden uzak durulmalıdır. 

Sigara ve alkol tüketimine ara verilmelidir. Ameliyat sonrası başı dik konumda tutmaya özen gösterilmelidir, böylece şişliklerin azalmasına yardımcı olur. Dişlerin fırçalamasına ve ağzın temiz olmasına dikkat edilmelidir. Ama implantın yerleştirildiği bölgeye sert müdahaleden kaçınılmalı, doktorun verdiği gargara ile temizlenmelidir. 

İmplant Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

İmplant ameliyatı iyileşme süreci ameliyatın şekline ve kişinin sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Tam olarak iyileşme süreci birkaç hafta veya birkaç ayı bulabilir. Ameliyat süreci karmaşık bir süreci içerdiğinden ve çeşitli aşamalardan geçtiğinden tam olarak iyileşme süreci uzayabilir. 

İmplant takıldıktan sonra kemik ile kaynaşma süreci yaklaşık 3 ila 6 ay arasında bir sürede gerçekleşir ama kişi bu süre zarfında ilk birkaç günü atlattıktan sonra normal hayatına devam edebilir. Daha sonra hastanın isteğine göre kalıcı diş protezi takılana kadar geçici protez diş takılır. Süreç bu gibi çoklu işlemlerden geçtiği için tedavi ve iyileşme süresi uzayabilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

İmplant ameliyatı kaç saat sürer?

İmplantın sayısına, hastanın sağlık durumuna ve işlem sırasında oluşabilecek çeşitli komplikasyonlara göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak implant ameliyatı kaç saat sürer sorusu için bu işlemlerin yaklaşık 1 ila 3 saat arasında tamamlanacağı söylenebilir. Bu konuda net bilgi için doktorla birlikte ameliyat planı hazırlanıp detaylı bir şekilde bilgi alınmalıdır. 

Diş implantları ne kadar süre dayanır?

İmplantların dayanma süresi malzeme kalitesine ve kişin dişine gösterdiği bakım etkenlerine göre değişir. Ancak iyi ve düzenli bir bakım ile diş implantları çok uzun süre dayanabilir. Doğru tedavi planlaması ve hastanın ağız hijyenine dikkat etmesi ile ömür boyu hiçbir sorun yaşamadan kullanılabilir. 

Diş implant ameliyatının avantajları nelerdir?

Dişleriniz oldukça doğal görünür, takma diş hissi vermez. Bu özgüveni beraberinde getirir. Ağız sağlığı konusunda tavsiye edilir. Dayanıklıdır, uzun yıllar kullanabilirsiniz. 







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.