Ertesi gün hapı korunmasız ilişki sonrası olası hamileliği engellemek için tercih edilen bir yöntemdir. Hapların etkisi aşındığı süreye bağlı olarak artar faydası olduğu kadar ertesi gün hapı zararları da mevcuttur.
Acil durumlar için kurtarıcı bir rol üstlenen hap, düzenli bir doğum kontrol yöntemi olarak değerlendirilmemelidir. Kullanıldığında hafif kanama veya menstrüasyon döneminin birkaç gün ertelenmesi gibi yan etkiler meydana gelebilir. Bu hap cinsel ilişki sonrası mümkün olan en kısa sürede alındığında gebelik riskini azaltır.
Ertesi gün hapı, cinsel korunma önleminin başarısız olduğu ya da hiç kullanılmadığı durumlarda gebeliği engellemek amacıyla tercih edilen acil doğum kontrol yoludur. Progesteron benzeri etkili maddeler içeren ilaç olağanüstü durumlar için üretilmiştir.
Hap yüksek etkinlik oranına sahip olup korunmasız ilişkiden sonraki ilk saatlerde alındığında en yüksek korumayı sağlar. Ertesi gün hapı yan etkileri arasında hafif lekelenme ve adet döngüsünde gecikme gözlemlenebilir.
Ertesi gün hapı sadece acil durumlarda tercih edilmelidir. Standart doğum kontrol yöntemlerinin yerini alacak bir alternatif olarak görülmemelidir. Cinsel ilişki esnasında meydana gelen beklenmedik aksilikler sonucunda, örneğin kondomun yırtılması gibi, ertesi gün hapı güvenilir bir çare sunar. Ancak düzenli kullanım için değil, yalnızca nadiren ve ihtiyaç halinde kullanılması tavsiye edilir.
Ertesi gün hapı HIV başta olmak üzere cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlamaz. Dolayısıyla ertesi gün hapı alınmış olsa bile cinsel sağlık açısından risklerin farkında olunmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. İlaç kullanımı beklenmedik durumlar için bir güvence sağlasa da sağlıklı cinsel yaşamın önemi her zaman göz önünde bulundurulmalıdır.
Ertesi gün hapı kullanımı beklenmedik korunmasız cinsel ilişkinin ardından gebelik riskini minimuma düşürmek için başvurulan geçici bir çözümdür. Bu yöntem korunma olmaksızın gerçekleşen ilişkiler sonrası tercih edilir.
Genelde bu haplar yüksek dozda hormon içererek ovülasyon sürecini geciktirme yoluyla hamileliği önleme amacı güder. Ertesi gün hapı zararları nelerdir sorusunun yanıtı, kullanımının sıklığı arttıkça daha fazla önem kazanır.
Gebelik önleyici ilacın sık kullanımı, ertesi gün hapı zararları ile bağlantılıdır. Öncelikle geciktirici hapın ilişki sonrası hemen alınması gerekir. Bunun nedeni zaman geçtikçe etkisinin azalmasıdır. Ayrıca hap rutin doğum kontrol yöntemleriyle aynı etkiyi göstermez.
Özellikle aşırı kullanıldığında hormonal dengesizliğe ve adet düzensizliğine yol açabilir. Ertesi gün hapı zararları nelerdir sorusunun yanıtına; mide bulantısı, baş dönmesi, yorgunluk gibi yan etkilerin yanı sıra sık kullanımda ilacın koruyucu etkinliğinin azalması ve hormonal dengede ciddi bozulma meydana gelmesi, denilebilir.
Hapların aşırı kullanımı adet döngüsünde düzensizliğe, beklenmeyen kanamalara ve uzun vadede hormonal değişikliğe sebep olabilir. Dahası bu yöntem cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruma sağlamaz. Dolayısıyla bu tür risklere karşı dikkatli olmak gerekir. Ertesi gün hapının etkileşime girebileceği diğer ilaçlarla birlikte kullanımı da dikkatle yönetilmelidir. Ertesi gün hapı zararları nelerdir sorusuna belirtilen yan etkilerin şiddetlenmesine neden olabilir, demek mümkündür.
Obezite durumunda hapın etkisi azalabilir. Bu durum dikkate alınarak acil korunma yöntemi olarak kullanım öncesi bir sağlık çalışanına danışmak gerekebilir. Ertesi gün hapı nadiren ve gerçekten gerekli olduğunda kullanılmalıdır.
Ertesi gün hapı zararları, korunmasız cinsel ilişki sonrası acil durumlarda kullanılan hapın bazı olumsuz etkileri olabileceği anlamına gelir. En sık rastlanan olumsuz etkiler arasında menstrüasyon düzenindeki değişiklikler yer alır.
Bunun yanı sıra kadınlarda mide rahatsızlığı ve kusma da gözlenebilir. İlaç alındıktan sonra kısa süre içinde kusma yaşanırsa ilacın vücutta yeterince emilmediği ve bu nedenle etkisinin düşük olabileceği düşünülebilir. Bu durumda ilacın prospektüsü dikkatlice okunmalıdır.
Kadınlarda ertesi gün hapı zararları arasında geçici olan baş dönmesi, yorgunluk hissi ve duygusal dalgalanmalar da yer alır. Baş ağrısı, göğüste meydana gelen hassasiyet ve hafif kanamalar da olası yan etkiler arasındadır. Ayrıca bazı kadınlar alt karın bölgesinde kramp ya da ağrı yaşayabilir. Bu yan etkiler ilacın alınmasından sonraki birkaç gün içinde görülür ve çoğu zaman kendi kendine geçer.
Ertesi gün hapı zararları arasında sayılan bu etkiler her kadının vücut yapısına ve sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. İlacın kullanılması sonrasında şiddetli veya uzun süreli yan etkiler yaşanırsa bu durum derhal bir sağlık çalışanına bildirilmelidir. İlacın etkileşime girebileceği diğer ilaç ve sağlık koşulları da göz önünde bulundurulmalıdır.
Ertesi gün hapının hamileliği önlemek için geçici bir çözüm sunduğunu unutmamak gerekir. Hapların sık kullanımı önerilmez ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemi ile değiştirilmelidir. Kadınlarda ertesi gün hapı zararlarını en aza indirmek için ilaç kullanımının ardından durum dikkatle izlenmeli ve herhangi bir sağlık sorunu fark edildiğinde hemen hastaneye gidilmelidir.
Ertesi gün hapı yan etkileri geçici ve yönetilebilir niteliktedir. Hapların kullanımının ardından bazı kadınlarda yan etki görülebilir. Bunlar arasında adet takviminde meydana gelen değişiklik, rastgele kanama, mide bulanması, kusma hissi, göğüs bölgesinde artan duyarlılık ve karın bölgesinde rahatsızlık hissi bulunur.
Ertesi gün hapı acil durumlar için üretilmiş bir doğum kontrol yöntemi olduğu için bu yan etkiler beklenen durumlar arasında yer alır.
Hapın kullanımı esnasında karşılaşabileceğiniz ertesi gün hapı yan etkileri içerisinde baş gönmesi, genel bir yorgunluk hali ve meme dokusunda aşırı hassasiyet de sıkça rapor edilenler arasındadır. Bazı kadınlar ilaç alındıktan sonra alt karın bölgesinde kramp veya ağrı yaşayabilir.
Ertesi gün hapı progesteron hormonunun etkisiyle ovülasyonu erteleyerek ve döllenmeyi engelleyerek çalışır. Bu da menstrüal döngü üzerindeki değişikliklere yol açabilir.
Ertesi gün hapı kullanıldıktan sonra bazı kadınlar adet döneminin beklenenden erken veya geç gelmesini tecrübe edebilir. Bu durum hapın menstrual döngüye olan müdahalesinin bir sonucudur.
Eğer bu yan etkiler yaşanırsa durum genellikle kendi kendine çözülür. Tüm yan etkiler genel olarak 3 gün civarı devam edebilir. Adet düzensizliği durumu ise bazen 1 ay, bazen de birkaç ay devam edebilir. Ancak devam eden veya şiddetli semptomlar söz konusu olduğunda bir doktora danışmak gerekir.
Ertesi gün hapı ulipristal asetat içeriği sayesinde acil durumlar için tercih edilen bir korunma yöntemdir. Gebeliği engelleme sürecinde progesteron hormonunu hedef alır. Yüksek doz progesteron kadınlarda iştah açmaya ve bunun sonucunda kilo almaya neden olabilir.
Ertesi gün haplarının maksimum faydası ilişki sonrası ilk 72 saat içinde görülür. Yine de bazı ilaç çeşitleri 5 güne kadar (120 saat) koruma sağlayabilir.
Ertesi gün hapı içerdiği hormonlar nedeniyle adet döngüsünde geçici değişikliğe sebep olabilir. Bu da adetin beklenenden önce ya da sonra gelmesine yol açabilir. Adetin zamanlamasındaki bu değişiklikler ilacın alınmasından sonra birkaç ay sürebilir. Ancak genelde vücudun hormonal dengesi kendi kendine düzelir. Düzelmeme durumu halinde ise mutlaka bir hekime gözükmek gerekir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.