Reflü ameliyatı mide ile ilgili rahatsızlıkların başında gelen reflü problemini ortadan kaldırmak için yapılır. Reflü neredeyse toplumun %20'lik bir kısmında görülür.
Kadın erkek fark etmeksizin, hatta çocuklarda bile görülebilen bu mide rahatsızlığı, safra salgısı, mukus ve asitten oluşan mide öz sıvısının yemek borusuna, hatta ağıza doğru ilerlemesi ile oluşur. Bu asit, yemek borusunda tahriş, yanma hissi, göğsün arka kısmında ağrı, ağızda acı bir tat olması şeklinde hissedilebilir. Ayrıca disfaji rahatsızlığının belirtisi de olabilir.
Reflü hastalığı yakınmasıyla doktoruna başvuran hastaya, öncelikle medikal tedavi uygulanır. İlaç kullanımı sonucu şikayetlerinde azalma ya da gerileme olmayan kişilerin günlük yaşamları da olumsuz etkilenir. Bu durumları yaşayan hastalar için reflü ameliyatı planlaması yapılır.
Reflü ameliyatı nedir sorusuna; mide ve yemek borusu arasında kaçak oluşumunu engelleyen bir kapak mekanizması bulunur. Bu sistemin işlevini tam olarak yapamaması sonucu mide öz sıvısı özofagusa doğru yükselir. Bu istenmeyen durumu engellemek için yapılan tıbbi müdahaledir, olarak cevap verilebilir.
Reflü ameliyatında sıklıkla başvurulan yöntem; Endeskopik reflü cerrahisidir. Laparoskopi yöntemi ile yapılan bu cerrahi operasyona Nissen Fundoplikasyon uygulaması adı verilir. Hastanın üst batın bölgesinden küçük kesiler açılarak, bu kesiklerden mide üst kısmına ulaşılır.
Mide ve yemek borusunda kesme ya da parça alma işlemleri yapılmaz. Hastada reflü şikayeti yanı, sıra mide fıtığı oluşumu da varsa, bu teknik sayesinde fıtık oluşumu da giderilir. İşlem esnasında mide iç yapısının görülebilmesi amacıyla özel görüntüleme sistemleri kullanılır.
Genel anestezi altında yapılır. Nissen Fundoplikasyon reflü ameliyatı kaç saat sürer sorusuna, yaklaşık olarak 50-90 dakika arasında tamamlanır şeklinde yanıt verilebilir. Hastanın genel durumun da değerlendirilerek karar verildiği hastane yatış süresi, normal şartlarda 2-3 içinde sonlandırılır.
Günümüz şartlarında fazlaca tercih edilmeyen diğer bir reflü ameliyatı türü de; LİNX operasyonu yöntemidir. Bu yöntemde LİNX cihazı denilen bir alet kullanılır. Bu alet halka biçimindedir. Alette titanyum teller ve bu tele bağlı titanyum baloncuklar bulunur.
Bu halka yemek borusunun dışında ve mideye yakın olan alt kısımda sabitlenerek mide sıvısının yemek borusuna yükselişi önüne geçmek hedeflenir. Bu reflü ameliyatı yöntemin günümüz koşullarında tercih edilmeme sebebi, cihazda bulunan metal teller dolayısı ile hasta ilerleyen zamanlarda MR tetkiki yaptıramayacak olmasındandır.
Çocuklarda reflü ameliyatı, laparoskopik cerrahi tekniği ile gerçekleştirilir. Laparoskopik cerrahi, karın boşluğundan mideye ulaşılarak görüntüleme altında gerçekleştirilen bir kapalı ameliyat yöntemidir.
Bu yöntem sayesinde daha hızlı bir iyileşme süreci, daha az enfeksiyon riski ve daha az ağrı ile karşılaşılır. Reflü ameliyatı sırasında, mide ve yemek borusu arasındaki kas (frenulum) tamir edilerek, mide alt kısmı sıkılaştırılır.
Ameliyat öncesinde çocuğun hastalığının ciddiyetine ve sağlık durumuna bağlı olarak bazı testlere baş vurulur. Bu testler arasında üst gastrointestinal endoskopi, pH metri (yemek borusuna yerleştirilen bir prob vasıtasıyla mide asidinin ölçümü) ve bazen de röntgen görüntüleme işlemleri bulunabilir. Bu testler, çocuğun reflü probleminin ne kadar şiddetli olduğunu belirlemek maksadıyla yapılır.
Özellikle çocukları için endişeli ebeveynler, sıklıkla reflü ameliyatı zor mu sorusunu aklına getirebilir. Bu ameliyat genel anestezi altında yapılır bu nedenle hasta bir zorluk yaşamaz. Ameliyattan önce çocuk, anestezi uzmanı doktor tarafından değerlendirilir ve ameliyat esnasında kullanılacak anestezik madde ve miktarı kakında belirleme yapılır.
Çocuk reflü ameliyatında, çocuğun karın bölgesine küçük kesiler açılır ve bu kesikten laparoskop (ince, ışıklı tüp) kullanılarak mide görüntülenir. Bu sayede doktor gerekli gördüğü yerlere, gerekli müdahalede bulunur.
Çocukta reflü ameliyatı, reflü durumuna, fıtık oluşumu olup olmadığına, çocuğun yaşına bağlı olarak değişmekle birlikte, normal şartlarda reflü ameliyatı 1-2 saat sürer ve yine aksi bir durum yaşanmamışsa çocuk aynı gün taburcu edilir.
Çocuklarda iyileşme süreci, cerrahi tekniğe ve çocuğun içinde bulunduğu şartlara göre farklılaşır. Çocuklar sıklıkla birkaç gün içinde eski yaşantılarına dönebilirler. Bu bilgilere ek olarak belirtmek gerekir ki tam bir iyileşme yaklaşık 1-2 hafta sürebilir.
Reflü ameliyatı sonrası beslenme hakkında, çocuğun yemek yeme alışkanlıkları konusunda bazı kısıtlamalar olabilir. Doktorun uygun gördüğü ilaçlar ve reflü diyeti uygulamak gibi değişiklikleri gerekebilir.
Reflü semptomları yaşayan kadınların, semptomların şiddetine ve tıbbi geçmişlerine bakılarak reflü ameliyatı olmalarına karar verilir. Kadınlarda reflü şikayeti sıklıkla hamilelik dönemlerinde görülür. Hamileliğin ileri dönemlerinde midenin sıkışıp özofagusa baskı yapması reflü şikayetleri doğurabilir.
Bu nedenlerin ortadan kalktığı durumda da yakınmalar devam ediyor ilaç tedavisinden sonuç alınamıyor ise, doktor reflü ameliyatı planlaması yapar. Kadınlarda reflü ameliyatı için birkaç yönteme baş vurulabilir.
Reflü ameliyatı sonrası, her ameliyatta olabileceği gibi enfeksiyon, kanama veya anestezik madde reaksiyonu gibi istenmeyen durumlar oluşabilir. İyileşme süreci, birkaç hafta sürebilir ve ameliyattan sonra doktor, hastanın diyet ve yaşam tarzında değişiklikler yapmasını istenebilir.
Erkeklerde reflü, hastanın yaşına beslenme durumuna, ağır iş koşulları ya da ağır spor aktivitelerine bağlı olarak gelişebilir. Doktor hastanın durumu ve reflü şiddetini değerlendirerek ameliyata karar verir.
Erkeklerde reflü ameliyatı mevcut teknikler değerlendirilerek, hastaya en uygun olanına karar verilir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen reflü ameliyatı normal şartlarda 50-90 dakika arasında bitirilir. 1-2 gün hastane yatışı ardından taburculuk işlemi gerçekleştirilir.
Reflü ameliyatı sonrası süreçte, doktor tarafında verilen diyet ve uyulması gereken koşullara titizlikle dikkat edilmesi, varsa ilaç tedavisine uyulması, iyileşme sürecini kısalttığı gibi, ameliyattan en yüksek verim alınması içinde gereklidir.
Reflü ameliyatı için sıklıkla başvurulan cerrahi yöntem Nissen Fundoplikasyon ismi verilen endoskopik bir tekniktir. Reflü ameliyatları genel anestezi altında gerçekleştirilir. İşlem, hastanın ve reflünün durumuna bağlı olarak değişmekle birlikte, reflü ameliyatı kaç saat sürer sorusu için, yaklaşık olarak 50-90 dakika arasında tamamlanır denilebilir.
Başarı oranı çok yüksek olmakla birlikte, her ameliyatta oluşabilmesi mümkün olan bir takım riskler reflü ameliyatı riskleri olarak da karşımıza çıkabilir. Sıklıkla rastlanmayan reflü ameliyatı riskleri arasında;
Reflü ameliyatı sonrasında, doktorun verdiği talimatlara tam olarak uyulmalı, reçete edilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Reflü ameliyatı sonrası beslenme de özellikle ilk zamanlarda küçük porsiyonlar yavaş yavaş yenilmeli, asitli baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır.
Stres ya da sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalıdır. Yatmadan önce 2-3 saat boyunca yemek yememeye dikkat edilmesi gerekir. Boş mideyle uyumak, reflü semptomlarını azaltabilir.
Hastalar 1-3 gün hastane yatışı ardından taburcu edilebilir. Normal şartlarda 3 -4 gün içinde normal yaşam temposuna dönebilirler.
Reflü şikayetleri yaşıyorsanız, öncelikle bir dahiliye uzmanına ya da bir gastroenteroloji uzmanına başvurmanız gerekir. Bu uzman hekimler, reflü ameliyatı olunması gerektiği kararı aldığı durumda, ameliyat genel cerrahi uzmanı bir doktor tarafından gerçekleştirilir.
Reflü ameliyatı olmasına karar verilen hastalar, reflü ameliyatı zor mu sorusunu uzman hekimlere sıklıkla yöneltirler. Genel anestezi ile yapılan, işlem süresi uzun olmayan ve tam verim alınan bu operasyonun hasta açısından bir zorluğu bulunmaz.
Mide ve yemek borusu arasında bulunan kapakçık işlevini tam olarak yerine getiremez. Bu durumda reflü belirtileri görülür. Reflü ameliyatında amaç, bu kapak sistemini eski işlevine kavuşturmaktır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.