Form devre dışı bırakıldı
Memede (göğüste) bulunan süt bezlerinde, süt kanallarında, memeyi oluşturan yağ doku ve bağ dokuda görülür. Hormon seviyelerinde oluşan dalgalanmalar ve değişiklikler sonucu memede kitle oluşumu gözlenebilir.
Memedeki kitleler, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olan meme kanseri açısından önem taşır. Kitle büyükse veya kötü huylu ise ilaç tedavisine başlanır, yeterli olmadığı zaman cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale ile kitle bulunduğu bölgeden alınarak, temizlenir.
Memedeki yapılardan süt bezleri ve kanallarında bulunan hücreler kontrolsüz bir şekilde çoğalarak gelişmeye başlar. Bu hücreler vücutta yayılma eğilimi gösterir ve yayıldıkları alanlarda kontrolsüz bir şekilde büyüyerek memede kitle oluşturabilirler.
Memede (göğüste) kitle ameliyatı, meme kanseri teşhisi konulduktan sonra kanserli hücrenin alınmasına dayanan cerrahi tedavi yöntemidir. Kitle bulunduğu bölgeden cerrahi operasyonla çıkarılır ve temizlenir.
Meme (göğüs) kanseri için birkaç tedavi yöntemi mevcuttur. Bazı durumlarda diğer tedavi yöntemleri etkili olmadığı zaman cerrahi işlem yapılabilir. Böyle durumlarda bazı ameliyat yöntemleri kullanılır, yöntemler şu şekilde sıralanabilir :
Yaşlılarda memede kitle, diğer bir ifade ile meme kanseri gençlere oranla daha sık görülür. Yaşlıların tedavilerine bakıldığı zaman genç hastalara uygulanan tedaviden farklı bir tedavi uygulanmayabilir. Çoğunlukla tedavi yöntemleri aynıdır fakat tedavi yaklaşımları yaşa göre farklılık gösterebilir. Yaşlı hastalarda meme kanserini dışında başka hastalıklar (tansiyon,diyabet vb) eşlik edebileceği için, tedavi yönteminin seçilmesini etkiler. Bu nedenle cerrahi ve radyoterapi tedavi yöntemlerinin sakıncalı olabileceği düşünülür.
Yaşlı hastalar genellikle meme koruyucu ameliyat tercih etmek istemeyebilirler.
Yaşlı hastalarda uygulanabilecek memede kitle ameliyatı, genç hastalara uygulanan ameliyattan farklı değildir.
Memede bulunan kistik lezyonlar ameliyat gerektirmeyebilirler. Ancak kistin bir duvarında solid (memedeki kitlenin içinin hücre ile dolu olması) kısım bulunuyorsa ve kalın iğne biyopsisi yapıldığında bile örneklenemiyorsa memede bulunan kitle, ameliyat ile çıkarılır. Daha sonra patolojik incelemeye gönderilir.Solid kitlelerde kalın iğne biyopsisi ile tanı konur ve sonuca göre tedavi planı hazırlanır.
Kitle ameliyatında, kitlenin memedeki bulunduğu konuma göre lokal veya genel anestezi yapılır. Bulunduğu bölge uygunsa memede areola adı verilen kahverengi bölgenin kenarına kesi atılması ile memedeki kitle çıkarılabilir. Eğer kitle areoladan uzak bir bölgede ise ve areolanın kenarından yapılan kesi ile ulaşılamayacak bir kitle ise kitleye ulaşabilmek için en kolay bölgeden, kitlenin üzerine yapılan kesi ile kitleye ulaşılır. Kitle tamamen çıkarılabilir.
Memede (göğüste) kitle ameliyatı her ameliyatta olduğu gibi anesteziye ve ameliyata bağlı olarak bazı riskler içerir. Ameliyat için en doğru tekniğin uygulanması oluşabilecek bu riskleri en aza indirir. Nadir de olsa her cerrahi tedavide görülebilecek bazı komplikasyonlar mevcuttur, bunlar şu şekilde sıralanabilir :
Memede kitle ameliyatı sonrasında, hastaların çoğunlukla 24 ila 48 saat sonra evlerine gönderilebilirler. Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir :
Memede kitle ameliyatının iyileşme süreci birçok şeye bağlıdır. Örneğin; yapılan ameliyata, hastanın genel durumu ve hastayla ilgili faktörler. Belirtilen durumlar ameliyat sonrası iyileşme sürecini etkileyebilir.
Memenin alınması gereken ameliyatlarda süreç biraz daha uzun sürebilir. Bu durumda yaklaşık olarak 2 ila 3 hafta içerisinde hasta normal yaşamına dönebilir.
Memenin alınmadığı, meme koruyucu ameliyatlarda ise, süreç daha hızlı ilerleyebilir. Ameliyattan yaklaşık 10 - 15 gün sonra hasta işlerini yapabilecek hale gelir. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur. Hastanın genel durumu, ek hastalıklarının varlığı ve ameliyat tekniğine bağlı olarak iyileşme sürecinde değişiklikler yaşanabilir.
Memede kitle ameliyatı sonrası, meme kanserinin ortaya çıkmasını direkt olarak engelleyebilecek bir gıda veya diyet programı yoktur. Meme kanseri riskini azaltabilecek diyet programları mevcuttur. Nasıl bir diyet programı izlenmesi gerektiği şu şekilde sıralanabilir :
Memede kitle ameliyatının bazı yan etkileri de mevcuttur. Kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Yan etkiler şu şekilde sıralanabilir :
Ameliyat sonrası gelişebilecek olan yara enfeksiyonları olabilir. Bu durum, aslında düşük olasılıkla oluşabilir. Belirtiler varsa göz ardı edilmemeli ve doktorun bilgilendirilmesi gerekir. Ayrıca, doktor kontrollerine zamanında gidilmesi ve yara kontrollerinin yaptırılması, hastanın iyileşmesi açısından önem taşır. Pansumanların dikkatli yapılması ve ameliyat bölgesinin temiz tutulması da önemlidir. Enfeksiyon belirtileri şu şekilde sıralanabilir :
Memede bulunan her kitlenin tehlikeli veya kanser olduğunu söylemek doğru olmaz. Kitlelerin çoğu iyi huylu tümörlerdir. Bunların tehlikeli kitlelere dönüşme ihtimalleri olduğu için düzenli takip gerekir, büyümeleri ve çoğalmaları açısından önemlidir.
Kadınların kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapıldığını bilmesi gerekir, erken teşhis açısından önemlidir. Kitleler genellikle muayene sırasında fark edilir. Belirtileri ise şu şekildedir :
Ameliyatın süresi, birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin; kitlenin boyutu, kitlenin bulunduğu bölge, uygulanacak olan yöntem gibi birçok duruma bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Basit yöntemli kısa sürebilecek ameliyatlar 20 - 30 dakika gibi kısa sürede bitebilir. Uzun sürebilecek ameliyatlarda, saatlerce zaman harcanabilir.
Kitle ameliyatı sonrası ameliyatın tekniğine bağlı olarak bölgede iz kalabilir. Ameliyat sırasında bölgeye kaç cm kesi atıldığı, ameliyatın kaç dikişle kapatıldığı önemlidir. Bu gibi durumlara bağlı olarak iz kalma durumu söz konusu olabilir.
Ameliyatta kullanılacak olan yöntemler kitlenin durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Meme koruyucu yöntem ve memenin tamamen alınması gereken yöntemler mevcuttur. Meme bölgesi ameliyatta korunabilir, ancak tamamen alınabildiği durumlarda olur. Bu tedavinizle alakalıdır.
Kitle ameliyatı sonrası, kitlenin kanserli olması durumunda tekrar edilemeyeceğinin garantisi verilemez. Kanserli hücreler büyüyüp, çoğalabilen, yayılabilen ve tekrarlayabilen hücrelerdir. Bu nedenle sonrasında aynı memede veya diğerinde görülebilme ihtimali vardır. İhtimal olduğu sürece kontrollerinizi aksatmamanız önerilir.
"Hamilelik Belirtileri Rehberi" içeriğimizi okumak için:
🤰🏻 Hamilelik Belirtileri Nedir? Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.