Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Rahim Kist Ameliyatı Nedir? Rahim Kist Operasyonu

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

👩‍⚕️ Rahim Kist Ameliyatı Nedir? Rahim Kist Ameliyatı Fiyatları 2025

Rahim kist ameliyatı, uterus (rahim) içerisinde bulunan kist ve benzeri yapıların açık veya kapalı cerrahi operasyonla alınmasını kapsayan ameliyatların geneline verilen isimdir. Rahim kist ameliyatı her yaştan evli veya bekar kadınlara uygulanabilir.

Kadın cinsel sağlığı açısından pek çok rahatsızlığa sebep olabilecek yapılar olan kistler için erken teşhis ve müdahale oldukça önemlidir. Siz de “Rahim kist ameliyatı nedir?” sorusunun detaylı yanıtı ve operasyon hakkında önemli bilgiler edinmek için içeriğin devamına göz atabilirsiniz.

Çocuklarda Rahim Kist Ameliyatı Nasıl Olur?

Her kadın daha anne karnındayken taşıdığı yumurta hücreleriyle dünyaya gelir ve rahim kist problemleri çocuklukta da görülebilir. Genellikle görülen bu foliküler kistler genellikle zaman içerisinde kaybolur.

Çocukluk çağında kaybolmayan ve ergenlikte adet dönemiyle beraber verdiği rahatsızlıklar üst seviyeye ulaşabilen bu kistler jinekolog gerek gördüğünde opere edilebilir. Ergenlik döneminde kasık ve bel çevresindeki yoğun ağrı ve sancılı adet dönemleri gibi semptomlarla karakterize olan rahim kistleri günümüzde laparoskopik yani kapalı cerrahi operasyonla alınabilir.

Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik operasyon uygulanırken ilk olarak göbek deliğinden 10 milimetre çapında bir kamera ile uterus (rahim) içine girilir. Eş zamanlı olarak karnın alt bölgesinden de 5 mm çapında cerrahi aletler girilerek operasyona başlanır. “Rahim kist ameliyatı zor mu?” sorusuyla beraber özellikle çocukluk döneminde en çok anestezi uygulamaları merak edilir.

Rahim kist ameliyatı genellikle genel anestezi altında gerçekleşir. “Çocuklarda rahim kist ameliyatı kaç saat sürer?” sorusunun belli bir yanıtı yoktur. Kistlerin sayısı, yerleşimi ve boyutuna göre bu süre değişkenlik gösterebilir.

Çocuk ve ergenlerde kist operasyonu sonrası genellikle bir günlük bir dinlenme süresinin ardından hasta taburcu edilebilir. Rahim dışında kesi ve yara gibi cerrahi müdahaleler olmadığı için çocuk hastalar kısa süre içerisinde günlük yaşantılarına dönebilir.

Kadınlarda Rahim Kist Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda Rahim Kist Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda rahim kist ameliyatı jinekologlar tarafından uygulanır. İlaç tedavisiyle iyileşmeyen veya yok olmayan kistler açık veya kapalı operasyonlar ile alınır. Rahim kist ameliyatı öncesi gerekli tetkik ve kontrollerin ardından ameliyat günü belirlenir.

Genel anestezi altında genellikle laparoskopik cerrahi uygulanır. Göbek deliğinden milimetrik bir kamera ile rahim içi izlenirken karından 2 bölgeden milimetrik cihazlarla girilip kistler parçalanıp alınır. Parçalar yine aynı kanaldan çıkarılır. Bir gün dinlenen hasta taburcu olarak dinlenme sürecine geçebilir.

Yaşlılarda Rahim Kist Ameliyatı Nasıl Olur?

Kadınlarda doğurganlık menopoz dönemiyle birlikte bitmekle beraber rahim kisti gibi jinekolojik rahatsızlıklar her yaşta görülebilir. Erken dönemde müdahale edilmeyen kistler ilerleyen dönemde farklı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kötü huylu hücre ve tümör gelişimini önlemek amacıyla rahimde bulunan ve ilaç kullanımı ile tedavi edilemeyen kistler cerrahi müdahale ile alınır. “Rahim kist ameliyatı zor mu?” sorusunun cevabı yaşlı bireyler için de merak edilse de günümüz teknolojik yöntemleriyle acısız ve başarılı sonuçlar almak fazlasıyla mümkündür.

Yaşlılarda da genellikle laparoskopik cerrahi yöntemi uygulanır. Bölgenin daha kolay toparlanması ve iyileşme sürecinin hızlanması için fazla kilosu olan yetişkinlerde operasyon öncesi kilo verme programları da hekim tarafından önerilebilir.

Hastanın sağlık durumu ve varsa eşlik eden rahatsızlıkları değerlendirilir. Özellikle diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler rahatsızlıklar eşlik ediyorsa hastaya en uygun operasyon şekli ve zamanı belirlenir.

“Yaşlılarda rahim kist ameliyatı kaç saat sürer?” sorusunun yanıtı hastanın sağlık durumuna ve operasyon türüne göre değişkenlik gösterir. Açık ameliyat olarak da tanımlanan cerrahi kesi, rahimden kistlerin alınması ve ardından operasyon bölgesinin dikişle kapatılması kapalı operasyona göre daha uzun süreli olabilir. Direkt olarak her açık ameliyat laparoskopi işleminden uzun sürelidir denilemez.

Rahim içerisindeki kist ve miyomların sayısı ve boyutu da bu süre için belirleyici faktörler arasındadır. Rahim kist ameliyatı sonrası bir gün müşahede altında tutulan hastalar hekim aksine gerek görmedikçe ertesi gün içinde taburcu edilebilir.

Rahim Kist Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahim Kist Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kadın doğum uzmanları tarafından uygulanan rahim kisti ve miyom ameliyatları temel olarak ikiye ayrılır. Rahim kisti operasyonları açık veya minimal invaziv de denilen laparoskopik ameliyatlar olmak üzere iki farklı teknikle uygulanır.

Her iki operasyon türünde de ilk olarak genel sağlık durumu, hastalık öyküsü, muayene ve değerlendirmeler yapılır. Tüm bu süreçlerin ardından hastaya en uygun yöntemle operasyonun tarihi belirlenir.

Operasyon öncesi sekiz saat açlık istenir ve belirlenen gün ve saatte ameliyata başlanır.

Açık rahim kisti ameliyatında kasıklarda hemen uterusun üst bölgesine olabildiğince küçük bir kesi atılır. Rahim içerisinden kistler uygun bir şekilde alındıktan sonra bölge cerrahi dikişle kapatılır. Bu işlemler genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Kapalı ameliyat olarak adlandırılan yöntemde ise göbek deliğinden giriş yapan milimetrik bir kamera ile izlem yapılırken karın bölgesinden iki veya üç milimetrik cerrahi aletle rahim içerisine girilir.

Bu cihazlarla kistler parçalandıktan sonra aynı yoldan vakum yoluyla çekilerek atılır ve rahim içi temizlenir. Kapalı ameliyat da yine genel anestezi altında gerçekleştirilir. Her iki teknikte de hastalar ertesi gün taburcu edilip kısa sürede rutin hayata dönüş yapabilirler.

Rahim Kist Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Rahim Kist Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi müdahalede olduğu gibi rahim kisti ameliyatı riskleri de operasyon süresi ve sonrasında göz ardı edilmemelidir. Rahim kisti ameliyatı riskleri arasında özellikle genç bireylerde en önemli konu yumurtalık rezervlerine zarar vermemektir. Çocuk sahibi olmak için yumurta hücrelerine ihtiyaç vardır ve bu hücreleri korumak oldukça önemlidir. Bu nedenle operasyon büyük bir titizlik altında gerçekleştirilir.

Bunun dışında her cerrahi müdahalede olduğu gibi kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyonlar da operasyon riskleri arasındadır. Ameliyat sonrasında hastanın hijyen alışkanlıklarına dikkat etmesi ve doktorunun önerdiği ilaçları kullanması koruyucu önlemler arasında yer alır.

Rahim Kist Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Operasyon sürecinde “Rahim kist ameliyatı nedir?” sorusuyla başlayan akla takılan soruların hemen ardından ameliyat sonrası yapılacaklar merak edilir. Rahim kisti ameliyatı sonrasında doktorunuzun önerdiği müddet boyunca dinlenmek ve toparlanmak gerekir. Bunun dışında opere edilen bölgenin hijyenine dikkat edilmelidir.

Antibiyotik, ilaç ve takviyeler doktorunuzun sizin için belirlediği doz ve zamanlarda alınmalıdır. Doktora danışılmadan egzersiz ve yoğun antrenman yapılmaması gerekir. Cinsel yaşam en az bir hafta ertelenmelidir. Ara kanama gibi durumlar dikkatle takip edilmedilir. Tüm bunlara ek olarak kişisel durumunuza özel olarak değinilmiş tedavi destekleri varsa uygulanmalı kontroller ihmal edilmemelidir.

Rahim Kist Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Rahim Kist Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Rahim kisti ameliyatı kapalı ameliyatlarda bir iki hafta içerisinde açık ameliyatlarda ise ortalama olarak altı gün içerisinde iyileşebilir. Uygulama sonrası dinlenme ve bakıma ne kadar önem verilirse iyileşme ve toparlanma sürecinin de o kadar hızlı olacağı unutulmamalıdır.

Rahim Kisti Ameliyatı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Rahim kisti ameliyatı çocuk sahibi olmaya engel midir?

Kist ameliyatları çocuk sahibi olmak için bir engel teşkil etmez operasyon sonrasında da hamile kalma şansınız devam eder.

Ameliyat öncesi nasıl beslenmek gerekir?

Ameliyata en az sekiz saat açlıkla girmek gerekir. Operasyon öncesi gün ise hafif ve sağlıklı beslenmek tavsiye edilir.

Rahim kisti ameliyatlarında yumurtalıklar veya rahim alınır mı?

Kist ameliyatları ile rahim alınması ameliyatları tamamen farklı operasyonlardır. Yumurtalıklar ve rahim bu ameliyatta alınmaz.

Ameliyat sonrası adet döngüsü değişir mi?

Hafif kanama ve lekelenmeler görülse de adet döngüsü çoğunlukla değişmez. Tüm soruların cevaplarının bireylerin sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebileceği unutulmamalıdır. Siz de rahim kist ameliyatı ve diğer sağlık sorunlarınız için hekiminizden randevu almayı ve muayene olmayı unutmayın.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.