Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

👩‍⚕️ Horlama Ameliyatı Nedir? Horlama Operasyonu

Oluşturulma tarihi: 27.02.2025 09:15    Güncellendi: 27.02.2025 09:15

👩‍⚕️ Horlama Ameliyatı Nedir? Horlama Ameliyatı Fiyatları 2025

Horlama problemi toplumda sıkça karşılaşılabilen bir sorundur. Kişiler bu durumdan rahatsızlık duydukları için tedavi arayışına girerler. Tedavi için bireylerin karşılarına ameliyat seçeneği çıkabilir.

Birçok kişinin de aklına takılan sorulardan birisi bu durumda “Horlama ameliyatı nedir? “ sorusu olur. Horlama ameliyatı, kişinin yaşadığı horlama rahatsızlığına son vermek için uygulanan tedavi yöntemidir.

Uyku sırasında boğaz bölgesinde yumuşak dokunun titreşimi sonucu oluşan sese horlama denir. Kadınlarda ve erkeklerde horlamanın birçok sebebi olabilir. Örneğin kilo alımı arttıkça horlamanın şiddeti de artabilir, aynı şekilde kadınlarda menopoz döneminden sonra da hormonlara bağlı olarak horlamanın şiddetinde artış olabilir.

Horlama yaşayan kişi uyku sırasında yeterli oksijeni alamadığı için yorgun ve halsiz bir şekilde uyanabilir. Bu durumun çözümlerini arayan bireylerin karşısına çıkan tedavi yöntemlerinden biri de cerrahi operasyondur.

Horlama Ameliyatı Nedir?

Horlama ameliyatı kişinin, horlama ile beraber yaşadığı nefes problemlerini de tedavi etmiş olur. Horlama ameliyatı sonrası tedaviden tam verim almak için hastanın sağlık koşulları önemlidir. Kişide diyabet (şeker hastalığı) veya kalp rahatsızlıkları mevcut ise bu gibi durumlar ameliyatı zorlaştırabilir.

Kilo problemi yüzünden bu durumu yaşayan bireylerin ameliyat öncesi doktor kontrolünde uygun diyet ve egzersiz programıyla kilo vermesi gerekebilir. Bu gibi durumlarda ameliyat öncesi muayene yapılması ve ardından gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Eğer muayene yapılıp gerekli önlemler alınmaz ise ameliyat sonrası tedaviden alınabilecek başarı oranı minimuma düşebilir.

Horlama ameliyatı 4 şekilde yapılabilir, bu bireydeki horlama sorununun nereden kaynaklandığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ameliyat çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Nazal bölgede yapılan ameliyatlar,
  • Yumuşak damak ve küçük dil bölgesinde yapılan ameliyatlar,
  • Alt çene bölgesinde yapılan ameliyatlar (ortognatik cerrahi),
  • Dil ve dil kökü bölgesinde yapılan ameliyatlar,

Çocuklarda Horlama Ameliyatı Nasıl Olur?

Çocuklarda horlama probleminin birden fazla sebebi olabilir. Bu sebepler şu şekilde sıralanabilir:

Başlıca sebebine bakılırsa geniz eti, çocuklardaki horlamanın en temel sebeplerinden biri olabilir. Çocuklardaki horlama tedavisinde cerrahi operasyonlar tercih edilmeyebilir. Öncelik diğer tedavi yöntemleridir. Hatta ameliyat gerektiren durumlarda eğer aciliyet durumu yoksa çocuğun 18 yaşını doldurması beklenebilir. Bu durum çocukta nefes almayı zorlaştırıyorsa ve durum ciddi bir boyuta ulaşırsa ameliyat gereklidir.

Çocuklarda geniz eti ameliyatı yapılırken genel anestezi uygulanır. Herhangi bir kesi veya dikişe gerek duymadan yapılabilen basit ve kısa süren bir işlemdir. Ayrıca işlem sonrası çocuğun hastanede uzun süre gözlem altında tutulmasına gerek yoktur. Aynı gün içinde taburculuk işlemleri yapılabilir.

Kadınlarda Horlama Ameliyatı Nasıl Olur?

Horlama ameliyatı için öncelikle hastanın uzman doktora muayene olması gerekir. Muayeneden sonra doktorla birlikte karar verilen tedavi için ameliyat öncesi hazırlık yapılmalıdır. Bu aşamada hastaların en çok merak ettiği şeylerden biri “Horlama ameliyatı nasıl yapılır?” sorusu olabilir.

Hastanın horlama probleminin temelinde yatan soruna bağlı olarak 4 farklı ameliyat çeşidi bulunur:

  • Nazal (Burun) Ameliyatı: Buradaki ameliyatlar solunum yolunun açılması ve hastanın daha rahat nefes alarak horlamanın giderilmesi amacıyla yapılan ameliyatlardır.
  • Yumuşak Damak ve Küçük Dil Ameliyatı: Bu ameliyat sonrası tam iyileşme sağlanabileceğini söylemek pek mümkün değildir. Ayrıca sorunun tekrardan nüks etme ihtimali de vardır.
  • Alt Çene Ameliyatı (Ortognatik Cerrahi): Alt çenenin ileriye doğru kaydırılması işlemidir.
  • Dil ve Dil Kökü Ameliyatı: Burada yapılan işlemlerde asıl amaç dil kökünün öne doğru çekilmesi olur.

Erkeklerde Horlama Ameliyatı Nasıl Olur?

Horlama ameliyatı birbirinden farklı yöntemler kullanılarak gerçekleştirilir. Horlama probleminde cerrahi tedavilerin asıl amacı hava yolunu kapatan dokuların alınması ya da küçültülmesidir. Böylece hava yolu açıklığı sağlanarak horlama problemi tedavi edilebilir.

Bütün bu işlemlerin nasıl yapıldığı hastaların akıllarına takılan problemlerden biridir ve bu durumda “Horlama ameliyatı nasıl yapılır?” sorusunu cevaplama arayışına girebilirler.

Faringoplasti (boğazın arka duvarındaki fazla doku ve yapıların alınması işlemi) ameliyatları, genel anestezi ile yapılır. Halk arasında horlama ameliyatı olarak da bilinen bu ameliyat sırasında uygulanan bazı işlemler vardır.

Bu işlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Küçük dil, yumuşak damak ve bademciklerin çevresinde bulunan dokulara yeniden şekil verilir.
  • Bireyin yaşadığı solunum zorluğunu sağlayan kaslara müdahale edilir.
  • Genellikle bu işlem uygulanırken beraberinde bademcikler de alınabilir.
  • Horlama ameliyatları çoğunlukla 4-6 hafta arasında tamamlanır.

Bu ameliyatların cerrahi tedavide kullanılan en sık yöntemlerden biri olduğu söylenebilir. Horlama ameliyatının diğer adı uvulopalatofarengoplasti ameliyatı (UPPP) olarak bilinir. Birey için bademcik ameliyatından çok farklı değildir.

Ameliyat uygulamalarında lazer tekniği de kullanılabilir. laser-assisted uvulopalatoplasti (LAUP) olarak adlandırılan ameliyat lokal anestezi kullanılarak yapılan başka bir ameliyattır.

Yaşlılarda Horlama Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yetişkin bireylerin yanı sıra yaşlılarda da horlama problemi görülebilir. Özellikle 65 yaş üstü bireylerde sık karşılaşılan bir problemdir. Bu problemin en yaygın nedenlerinden biri yaşın ilerlemesine bağlı olarak dokularda meydana gelen yumuşama olabilir.

Dilde, yumuşak damakta ve boğaz kaslarında yumuşama meydana gelmesi sonucu horlama problemi oluşabilir. Bunun dışında yaşın ilerlemesine bağlı olarak metabolizma yavaşladığı için yaşlılarda kilo verme problemi yaşanabilir.

Fazla kilolar da horlamaya sebebiyet vermektedir. Bunun için diyet programı ve egzersiz önerilebilir. Fakat dokularda meydana gelen yumuşama için ameliyat gerekebilir.

Yaşlılarda horlama tedavisi için öncelikle akıllara “Horlama ameliyatı riskli mi?” sorusu takılır. Yaşlılarda horlama tedavisi, uvulopalatofarengoplasti ameliyatı (UPPP) uygulanarak tedavi edilebilir. Burada sarkmış ve gevşemiş dokuların belirli bir kısmı çıkartılarak hava yolu açıklığı ve aynı zamanda tedavi sağlanabilir.

Horlama Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Birçok hastanın aklında “Horlama ameliyatı riskli mi?” sorusu yer alır. Her ameliyatın riskleri olduğu gibi horlama ameliyatının riskleri de mevcuttur.

Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Burundaki etlerin yakılarak küçültülmesi işleminde yanlış bölgelerde yakılma işlemi yapılırsa diğer dokularda hasar meydana gelebilir.
  • Sarkmış gevşemiş dokuların kesilmesi işleminde fazla dokuların çıkarılmasına bağlı olarak seste incelme ve yiyeceklerin buruna kaçması gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
  • Alt çenenin ileriye doğru kaydırılması işlemi yapılırken dikkatli olunmalıdır. Gereğinden fazla veya gereğinden az kaydırma yapılabilir. Alt çenenin kırılması işlemi de aynı şekilde dikkatle yapılmalıdır.

Horlama Ameliyatı Sonrası Ne Yapmalıyım?

Horlama ameliyatı sonrası eğer lokal anestezi ile uygulanan küçük bir işlem ise hasta birey günlük yaşantısına aynı şekilde devam edebilir. Doktorun tavsiye ettiği ilaçları kullanması ve kısa süreli istirahat etmesi gerekir.

Ancak bireye daha büyük bir müdahalede bulunuldu ise ve işlem uygulanırken genel anestezi kullanıldıysa horlama ameliyatı sonrası bireyin birkaç gün evde istirahat etmesi ve çok güneşli havalarda dışarıya çıkmaması gerekir.

Mümkün olduğu sürece sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenmelidir. Cerrahi müdahale uygulanan hastaların yaklaşık bir hafta kadar katı gıda ile beslenmemesi gerekir. Bu tür durumlarda hastanın dikişleri varsa açılabilme ihtimali olduğu göz önüne alınarak dikkat edilmelidir.

Horlama Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Hastaların en çok merak ettikleri konulardan birisi “Horlama ameliyatı kaç saat sürer?” sorusudur. Ameliyatın iyileşme süreci yaşa ve ameliyatın çeşidine göre değişiklik gösterir. Örneğin kesisiz dikişsiz genizeti ameliyatı sonrası hasta birey gün içerisinde taburcu olabilir.

Lokal anestezi ve genel anestezi uygulanan hastalara farklı müdahalelerde bulunulduğu için iyileşme süreleri de değişkenlik gösterebilir. Lokal anestezi ile yapılan küçük müdahaleler daha kısa sürede iyileşme gösterirken genel anestezi uygulanan daha büyük müdahaleler de iyileşme süreci uzayabilir. Örneğin alt çenenin ileriye doğru kaydırılması işleminde kemik kırılarak üç parçaya ayrıldığı için iyileşme süresi yaklaşık 45 gün sürebilir.

Sık Sorulan Sorular

Horlama Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?

Her ameliyatın ve tedavi sürecinin yan etkileri olabileceği gibi horlama ameliyatı sonrası görülen yan etkiler de mevcuttur. Bu yan etkiler şu şekilde sıralanır:

  • Ağrı ve acı olması
  • Enfeksiyon görülmesi
  • Boğazda veya ağzın üstünde bir şey varmış hissi yaşama
  • Boğaz da ağrı olması
  • Burun, ağız ve boğazda kuruluk oluşması
  • Nefes almada zorluk yaşama
  • Ses değişikliği olması

Horlamanın En Etkili Tedavi Yöntemi Ameliyat mı?

Horlamayı tedavi etmek için ameliyata başvurmadan önce izlenecek başka yollar da mevcuttur. Ameliyat öncesi farklı yolların uygulanması önerilebilir.

Bu yollar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kilo vermek
  • Altta yatan alerjik sebepleri tedavi etmek
  • Uyurken burundan nefes almak
  • Sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak
  • Akşam yemek yeme saati alışkanlıklarını gözden geçirmek

Horlama Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Bireylerin ameliyata girmeden önce çoğunlukla merak ettikleri bir diğer soru “Horlama ameliyatı kaç saat sürer?” sorusudur. Ameliyatın çeşidine göre süresi değişiklik göstermektedir. Örneğin lokal anestezi ile yapılan genizeti ameliyatı yaklaşık 20 dk sürerken genel anestezi ile yapılan büyük bir müdahale saatler sürebilir. Bu durum ameliyatın zorluğuna göre değişkenlik gösterir.

Horlama Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?

Horlama ameliyatı sonrası oluşan yan etkilerin azalması ve yok olması birkaç haftayı bulabilir. Bu süreçte yan etkilerin azalması ve hayat kalitesinin artması için bir şeyler yapılabilir. Yapılabilecek öneriler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bol sıvı tüketmek
  • Bir süre katı gıdalardan uzak durmak
  • Sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak
  • Ameliyat bölgesine darbe almamak ve bölgeyi korumak
  • Ameliyat sonrası hijyene dikkat etmek
  • Güneşli ve aşırı sıcak havalarda dışarı çıkmaktan kaçınmak
  • Bol bol istirahat etmek

Horlamanın Sebepleri Nelerdir?

Horlamaya sebep olabilecek birçok faktör mevcuttur.

Bunların bazılarını sıralamak gerekirse:

  • Burun tıkanıklığı
  • Uyku Pozisyonu
  • Boğaz kaslarında meydana gelen zayıflık ve gevşeklik
  • Septum deviasyonu
  • Gün içinde fazla yorulmak
  • Aşırı kilo
  • Yaş

Horlama ve Uyku Apnesi Nasıl Ayırt Edilir?

Horlama ve uyku apnesi çoğu zaman birlikte karşılaşılabilen durumlardır. Ayırt etmek için başlıca belirtilerine bakılabilir. Horlamayı tanıtan başlıca belirtiler şunlardır:

  • Sık sık horlamanın olması
  • Uyku sırasında ağız açık uyumak
  • Uyku sırasındayken kesintisiz horlama
  • Uyku sırasında nefes alıp vermede kesilme olmaması

Uyku apnesini tanıtan başlıca belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Uyku sırasında nefeste kesilme veya nefes almada zorluk yaşama
  • Uyku sırasındayken kalp çarpıntısı veya terleme görülmesi
  • Gündüz yaşanan yorgunluk, halsizlik ve uykuya meyilli olma
  • Sabah baş ağrısı ve uykusuzluk hissi yaşama
  • İştah artışı veya aşırı kilo alımının görülmesi

Uyku ve horlama problemleri yaşıyorsanız, tedavi için uzmana başvurmalısınız. Farkında olmadan uykudayken nefes problemi de yaşıyor olabilirsiniz. Bir uzmanla görüşerek muayene olduktan sonra tedavi planınızı hazırlayarak sorunlarınızı geride bırakabilirsiniz.







Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.