Pitozis ameliyatı, bir veya iki göz kapağında meydana gelen sarkmaların cerrahi olarak ortadan kaldırılmasıdır. Gözler ve göz kapakları fonksiyonel ve estetik açıdan önemli yapılardır.
Gözün işlevini yerine getirebilmesi için göz kapakları ve çevresindeki kaslar uyum içinde çalışır. Göz kapaklarının kaldırılması ve gözün açık kalması işlemi göz kapaklarında bulunan levator kasları tarafından sağlanır.
Levator kasının olması gerektiği gibi çalışmaması “pitozis” adı verilen durumu meydana getirebilir. Pitozis üst göz kapağının sarkması veya gözün üstüne düşmesi şeklinde açıklanır.
Pitozis genellikle bir semptom olarak ortaya çıkar ve her yaş grubunda görülebilir. Özellikle yaşlanma ile birlikte göz çevresi kaslarında zayıflama gelişebilir. Levator kasının zayıflaması göz kapaklarının göz üstüne düşmesi ile sonuçlanabilir.
Göz kapağındaki sarkmaya bağlı olarak görüş sınırlı olabilir veya engellenebilir. Pitozis her iki gözde birden veya tek bir gözde ortaya çıkabilir. Bununla birlikte pitozis bir gözde daha şiddetli olabilir. Düşük göz kapağının neden olduğu görüş kısıtlılığı ameliyat ile tedavi edilebilen bir tablodur.
Pitozis ameliyatı üst göz kapaklarındaki levator kaslarının sıkıştırılmasını kapsar. “Pitozis nedir?” sorusuna yanıt arıyorsanız yazının devamını okuyabilirsiniz.
Pitozis ameliyatı yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uygulanan bir tedavi yöntemidir. Çocuklarda doğuştan gelişen göz kapağı düşüklüğü konjenital pitozis olarak adlandırılır. Büyüme ve gelişme döneminde levator kasının gelişiminde birtakım sorunlar görülebilir.
Bu durum sonucunda konjenital pitozis meydana gelebilir. Çocuklarda pitozisin belirgin semptomu sarmış göz kapağı ve göz kapağı kıvrımlarının birbiriyle eşit hizada olmamasıdır. Çocuklarda başın geriye atılması, kaşların ve çenenin kaldırılması daha iyi bir görüş sağlanması amacıyla yapılabilir. Bu eylemlerin sürekli olarak yapılması halinde baş ve boyun problemleri ortaya çıkabilir.
Çocuklarda pitozisin tedavisinde genellikle ameliyat önerilebilir. Göz kapağındaki levator kasının sıkılaştırılması veya göz kapağını diğer kaslara bağlamak amacıyla uygulanır. Pitozis ameliyatı çocuğun yaşına, göz kapağı yüksekliği ve kas gücüne bağlı olarak şekillenebilir.
Göz kapağına verilen lokal anestezi altında ameliyat başlatılır. Göz kapağının derisine kesi atılır ve cerrahi aletler yardımıyla levator kasları aranır. Göz kapağının yüksekliğini ayarlamak ve düşüklüğünü önlemek amacıyla levator kasına dikişler atılır. Kasın sıkılaştırılması sağlanarak göz kapağı kaldırılmış olur. İşlem her iki göz kapağında uygulanıp uygulanmadığına göre 45-90 dakika sürebilir.
Yetişkinlerde pitozis ameliyatı gözün fonksiyonunun engellendiği vakalarda uygulanabilir. Görüşün etkilenmediği ve estetik kaygıların bulunmadığı hastalarda pitozis ameliyatı gerekli olmayabilir.
Bir gözde veya her iki gözde de görme problemlerine yol açan pitozis genellikle ameliyat ihtiyacı doğurur. Bununla birlikte pitozisin kaynaklandığı durumun belirlenmesi önemli bir adımdır. Diğer göz problemleri veya yaşlanma sonucu oluşan pitozis farklı tedavi planına sebebiyet verebilir.
Cerrahi işlem lokal anestezi ve sedasyon ile başlar. Ameliyat birey uyanık iken yapılır ancak herhangi bir acı hissedilmez. Sarkma olan üst göz kapağına bir kesi atılır. Deriden açılan açıklıktan göz kapağını kaldırmaya yardımcı kaslar tespit edilir. İşlevini yerine getiremeyen kasın sıkılaştırılması ve göz kapağını kaldırmasını sağlamak amacıyla dikişler atılır.
İşlem bittikten sonra göz kapağı derisinin kapatılması için küçük dikişler kullanılır. Bazı durumlarda göz kapağının altından ameliyat gerçekleştirilebilir. Göz kapağının çevrilerek alt kısımdan kasların sıkılaştırılması içerir. Bu yöntemde cilt üzerine kesi atılmasına gerek kalmaz. Ameliyat sonrası gerekli bakım önerileri verilir.
Yetişkinlerde pitozis ameliyatı, görüşü olumsuz etkilediğinde uygulanması gereken bir prosedür olarak kabul edilebilir. Pitozis cerrahisi genel anlamıyla kadın ve erkek bireylerde benzer şekilde yürütülür. Göz sarkmasının altta yatan nedeni belirlenerek tedavi planı oluşturulur.
Bu amaçla kapsamlı bir göz muayenesi ve görüntüleme testlerine başvurulur. Bazı durumlarda kan testlerine ihtiyaç duyulabilir. Pitozisin nedeni göz yaralanmaları veya yaşlanma olabilir. Ek olarak bazı göz ameliyatlarından sonra komplikasyon şeklinde ortaya çıkabilir.
Erkeklerde pitozis ameliyatı göz kapağı kaslarının normal şekilde çalışması için gerekli olabilir. Ayaktan bir tedavi prosedürü olan pitozis cerrahisi lokal anestezi altında yapılır. Göz kapağı derisinin açılarak levator kası ve diğer kasların ayarlanmasını içerir.
Belirli faktörler nedeniyle şiddetli göz kapağı düşüklüğünde levator kasının güçlendirilerek göz kapağına yeniden tutturulması gerekir. Kasların ayarlanması bittikten sonra kesi dikişler aracılığıyla kapatılır ve bandaj takılır. Komplikasyon riski her bireyde aynı olmayabilir.
Yaşlılarda pitozis ameliyatı sarkmaların yol açtığı görme problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Her yaş grubunda gelişebilen pitozis özellikle yaşlılarda daha sık görülür. Bunun nedeni göz kapaklarını yukarıda tutmakla görevli kasların işlevini yerine getirememesi olarak açıklanabilir.
Yaşlılarda mevcut hastalıklar, kullanılan ilaçlar, pitozisin derecesi ve yaş vb. faktörler göz önünde bulundurularak cerrahi işlemlere karar verilebilir. Bununla birlikte gerekli şartlar sağlandığında pitozis ameliyatı yaşlılarda güvenli bir prosedür olarak kabul edilebilir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen işlem sırasında göz kapağını kaldırmakla görevli iki kastan biri dikişler yardımıyla sıkıştırılır.
Pitozis şiddetli bir durum aldığında göz kapağına doku askısı veya ipliklerin yerleştirilmesi gerekli olabilir. Bu sayede kaşın göz kapağını kaldırmasına destek verilebilir. Yaşlılarda görüş alanının genişletilmesi kapsamında pitozis cerrahisi sıklıkla tercih edilir. Bakımın sağlanması amacıyla yakın çevreden yardım alınabilir.
Pitozis ameliyatı riskleri gözler, göz kapakları, kesi bölgesi veya genel vücutta yan etkilere sebebiyet verebilir. Genel olarak cerrahi ve anestezinin yol açtığı komplikasyonlar şunlar olabilir:
Göz kapaklarının kaldırılması işleminde spesifik olarak görülebilecek komplikasyonlar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ameliyattan hemen sonra veya birkaç gün içinde ortaya çıkabilen komplikasyonlar hafif veya şiddetli olabilir.
İşlem sonrası göz kapağı şekli ve yüksekliği simetrik olmayabilir. Bu durum doktor kontrolünde kendiliğinden düzelebilir. Göz kapağı kaldırma prosedürünün olası riskleri arasında şunlar yer alabilir:
Risk ve komplikasyonların yönetilmesi amacıyla doktorunuza danışınız.
Pitozis ameliyatı genellikle ayaktan tedavi prosedürü olduğundan aynı gün içinde taburcu olunabilir. Ameliyattan önce araç kullanmak ve günlük işlerin yapılması için yakınından yardım isteyebilirsiniz. Ameliyat bölgesinin bakımının aksatılmaması gerekir.
İşlem sonrası ameliyat edilen göz bandajla kapatılır. Ayrıca anestezi ve ilaçların etkisini kaybetmesi ile ağrı ve gerginlik hissedilebilir. Doktor önerisiyle ağrı kesici ilaçlar ile ağrılar hafifletilebilir. Pitozis ameliyatı sonrası yapılması önerilen uygulamalar başlıca şu şekilde olabilir:
Kesi bölgesinde yanma ve kaşıntının kontrol altına alınması için kayganlaştırıcı veya antibiyotik göz damlaları reçete edilebilir. Gözün morarması genellikle iki ila dört hafta sürebilir.
Pitozis ameliyatı sonrası dikişlerin alınması gerekiyorsa beş ila yedi gün sonra randevu verilebilir. Cerrahinin yol açtığı morarma birkaç hafta boyunca devam edebilir. Bununla birlikte pitozis ameliyatı sonrası ilk birkaç hafta göz sulanması, ışık ve rüzgara karşı hassasiyet, çift görme veya bulanık görme görülebilir.
İşlemden sonra yara izleri birkaç ay boyunca pembe görünebilir. Altı ay veya daha uzun bir süre sonra kesi izleri kendiliğinden kaybolabilir. Pitozis ameliyatı sonuçları kalıcı sonuçlar sağlayabilir ancak bazı kişilerde pitozis tekrarlayabilir.
Cerrahi bölgenin daha hızlı iyileşmesi için verilen bakım önerilerine uyulması gerekir. Bölgenin bir süre sudan uzak tutulması ve kozmetik ürünlerden kaçınılması önemlidir. Evde bakım önerilerine uyulmadığı takdirde bölgede enfeksiyon, kanama veya hassasiyet meydana gelebilir.
Estetik ve fonksiyonel kaygıyı barındıran pitozis cerrahi uygulamalar ile düzeltilebilen bir durumdur. Her yaş grubunda oluşabilen göz kapağı düşüklüğü görme problemlerine neden olduğunda ameliyat gerekli olabilir.
Bu kapsamda “Pitozis ameliyatı nedir?” gibi en çok merak edilen soruları ve cevaplarını görmek için yazının devamını okuyabilirsiniz.
“Pitozis ameliyatı nasıl yapılır?” cerrahi adaylar tarafından sıklıkla merak edilen bir sorudur. Ameliyat sedasyon ve anestezinin verilmesiyle başlar. Lokal anestezi göz kapağı bölgesine uygulanır ve sonrasında göz kapağı derisine bir kesi atılır.
Kesi açılarak göz kapağını yukarıda tutmaya yarayan kaslar bulunur ve dikişler ile sıkılaştırılır. Kasların ayarlanması bittiğinde göz kapağı kesisi kapatılır ve dikiş atılır. Gözün dış etkenlerden korunması amacıyla bandaj takılır.
Cerrahi müdahaleler güvenli prosedürler kabul edilmesine rağmen pitozis ameliyatı risk taşıyabilir. Bu riskler genellikle hafif komplikasyonlar şeklinde ortaya çıkabilir. “Pitozis ameliyatı riskli mi?” sorusuna yanıt olarak görme problemleri, kanama, enfeksiyon ve ilaçlara reaksiyon örnek verilebilir.
Pitozis ameliyatı kişinin yaşı, genel sağlık durumu, ilaç ve sağlık geçmişi, hangi gözde pitozis olduğuna bağlı olarak farklı sürelerde gerçekleştirilebilir. Bu nedenle “Pitozis ameliyatı kaç saat sürer?” sorusuna yanıt olarak spesifik bir cevap verilmeyebilir.
Prosedür ortalama olarak 45-90 dakika sürebilir. Bu süre azalabilir veya artabilir.
Göz sağlığınız için kontrollerinizi ihmal etmeyiniz. Sağlık Destek Sitesi Hastanelerinde pitozis ameliyatına yönelik hizmetler verilmektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.