Paratiroid (Hipoparatiroidizm) Ameliyatı, boynun üst kısmında yer alan paratiroid bezlerinde oluşan tümörün çıkarılması işlemidir. Hiperkalsemi ve diğer sağlık sorunlarının tedavi edilebilmesi için bu ameliyat gereklidir.
Paratiroid(Hipoparatiroidizm) bezlerinin vücudumuzdaki görevi, kan kalsiyum seviyeleri düştüğü zaman PTH (Parathormon) salgılarlar. Böylece kemiklerdeki kalsiyum depolarını serbest bırakmış olurlar ve kalsiyum seviyelerinin yükselmesine katkı sağlarlar.
Paratiroid (Hipoparatiroidizm) adenomları ise aşırı miktarda PTH salgılayarak kalsiyum seviyelerinin daha çok yükselmesine neden olur. Bu durum ise hiperparatiroidizm olarak açıklanır. Bunun sonucunda ise böbrek taşları, kemik erimesi gibi bazı sağlık problemleri oluşabilir.
Paratiroid (Hipoparatiroidizm) adenomları genellikle semptom vermeyebilirler. Genellikle rastlantısal olarak tespit edilirler. Bununla beraber, hiperparatiroidizm semptomlarına bakıldığı zaman:
Cerrahi tedavi genellikle paratiroid bezlerinin cerrahi bir operasyınla çıkarılmasını içerir. Böylece cerrahi müdahale, paratiroid adenomunun sebep olduğu belirtilerin düzelmesine ve kalsiyum seviyelerinin normale dönmesine yardımcı olabildiği görülür.
Ancak bazı durumlarda, cerrahi müdahaleye uygun olmayan hastalar olabilir. Bu nedenle bazı hastalara ilaç tedavisi ya da diğer tedaviler önerilebilir.
Paratiroid (Hipoparatiroidizm) ameliyatı nedir ? En yaygın tedavi şekillerinden biridir. Büyümüş bezi ya da bezleri çıkarmak için yapılan ameliyattır. Paratiroid ameliyatı, genellikle sorunu büyük başarı ile tedavi eder.
Çocuklarda görülen PHPT genellikle ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılır. Çoğunlukla hafif vakalarda cerrahi tedavi yerine ilaç kullanılır. İlaç tedavilerinde başarısız sonuçlanma durumu söz konusu olabilir.
Bu gibi durumlarda cerrahi müdahaleye gerek duyulabilir. Cerrahi müdahalenin amacı belirgin yüksek düzeydeki kalsiyum değerlerini normal değerlere ulaştırabilmek, semptomları azaltmak ve oluşabilecek organ hasarlarının önüne geçmektir.
Operasyon tekniği seçimi yapılırken alınması gereken bezlerin sayısı ve yerinin neresi olduğuna bağlıdır. Anormal olan bezin çıkarılması kalsiyum değerlerinin normale düzeye ulaşması için gereklidir.
Tüm 4 bezin de çıkarılması gereken çocuklarda kalsiyum ve D3 vitamini takviyesi sağlanmalıdır.
Paratiroid (Hipoparatiroidizm) ameliyatı genellikle genel anestezi uygulanarak yapılır. Tedbir amaçlı hasta, hastanede bir gece müşahede altında tutulabilir. Paratiroid adenomu ameliyatı, iki şekilde yapılabilir. birinci seçenek odaklı cerrahiyle hastalıklı bez çıkarılarak yapılır. İkincisi ise bütün boyun bölgesinde hastalıklı bez aranarak yapılır.
Başarılı bir paratiroid ameliyatı için, uzman bir paratiroid cerrahına ihtiyaç duyulur. Çünkü her ameliyatta olduğu gibi paratiroid ameliyatı yapılırken de riskli durumlar mevcuttur. Bu nedenle hastalarda “Paratiroid ameliyatı riskli mi?” sorusu akıllara takılır. Paratiroid bezi vücudumuzdaki birçok hayati noktaya komşu bir yerde bulunur.
Tüm bu hayati yapılar ve bezin özellikleri nedeniyle uzman bir hekim gereklidir. Paratiroid bezleri embriyolojik gelişimde, normalde olması gereken yerden farklı yerlere yerleşebilir. Bu durum da boyunda bulunmalarını zorlaştırabilir. Deneyimli ve uzman bir cerrah normalden farklı yerleşim konumlarına ve görünümlerine karşı tecrübelidir. Bu nedenle ameliyatı bu bölgeleri kontrol ederek daha kolay bir şekilde tamamlayabilir.
Ameliyat esnasında, cerrah paratiroid adenomunun yerini belirler ve boyutunu değerlendirir daha sonra da adenomu çıkarır. Adenomun yerinin belirlenmesinde yardımcı olması için bazı görüntüleme testleri kullanılabilir. Ameliyat, yapılırken genellikle boynun ön veya yan tarafından küçük bir kesi atılır. Kesi, yara izi minimalize olabilecek şekilde yapılır.
Tedavi arayışına girdiğiniz zaman, bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekli olabilir. Bu durumda “Paratiroid ameliyatı nasıl yapılır ?” sorusu akıllara takılabilir. Paratiroid ameliyatı yapılırken deneyimli bir uzman tarafından yapılmalıdır. Ayrıca izlenmesi gereken işlem sırası vardır.
Ameliyatın nasıl yapıldığı sırasıyla şu şekilde açıklanabilir:
Yaşlı hastalarda paratiroid (Hipoparatiroidizm) ameliyatı gençlerle karşılaştırıldığı zaman eşdeğer başarı ve düşük komplikasyon oranlarıyla gerçekleştirebildiği görülür. Yaşlı hastalar cerrahi operasyonlara çoğu zaman uygun olsalar bile gençlere göre daha az operasyona yönlendirilirler. PHPT (Primer Hiperparatiroidi) insidansı yaşla beraber artış gösterir.
Yaşlı hasta grubunda Semptomatik PHPT ve Normokalsemik PHPT daha sık görülür. PHPT ‘li hastalarda cerrahi operasyonlar gençlerle aynı morbidite ve mortalite oranlarıyla güvenli ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. Ancak postoperatif (ameliyat sonrası) hastanede kalış süreleri daha uzun olur.
MIP (moleküler baskılama teknolojisi) tekniklerinin son zamanlarda daha çok uygulanması ve geriatrik anestezi yöntemlerinde olan gelişmelerle ameliyat sonrası hastanede kalma süreleri de kısaldı. Yaşın ileri olması cerrahi operasyonları tek başına engelleyici faktör olmasını gerektirmemelidir.
Tedavi için ameliyat olmanız gerektiği zaman aklınızda "Paratiroid ameliyatı riskli mi ?" sorusu belirebilir. Her ameliyatta olduğu gibi paratiroid ameliyatının da riskleri elbette vardır.
Paratiroid (Hipoparatiroidizm) bezleri, komşu olduğu bölgede yaşamsal öneme sahip yapılar nedeniyle riskli bir konumda bulunur. Tüm cerrahi operasyonlarda görülebilecek, kanama, yara, cerrahi alan enfeksiyonu ve yara iyileşmesinde bozukluk gibi sorunlar paratiroid ameliyatında da görülebilir. Bunların dışında paratiroid ameliyatı riskleri şu şekilde sıralanabilir:
Paratiroid (Hipoparatiroidizm) ameliyatı sonrası, iyileşme süreci için özellikle dikkat etmeniz gereken bazı önemli durumlar söz konusudur.
Paratiroid (Hipoparatiroidizm) ameliyatı sonrası dikkat etmeniz gereken bazı öneriler şu şekilde sıralanır:
Her ameliyat sonrası olduğu gibi paratiroid ameliyatı sonrası da bir iyileşme süreci mevcuttur. Hastaların en çok merak ettikleri sorulardan biri “Paratiroid ameliyatı kaç saat sürer?” , bir diğeri ise “Paratiroid ameliyatı kaç günde iyileşir?” sorusu olur.
Ameliyat olduktan sonra hastanın durumuna ve ameliyatın nasıl geçtiğine bağlı olarak hasta belirli bir süre müşahede altında tutulur. Böyle ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi amaçlanır. Aynı zamanda hastanın kalsiyum değerleri de kontrollü olarak takip edilmelidir.
Hastanın genel sağlık durumunun iyi olması sonrasında doktorun kararına göre hasta taburcu edilir. Hastanın hastaneden çıkması eve gider gitmez eski haline dönebileceği anlamına gelmez.
Öncelikle yazıda bulunduğu gibi ameliyat sonrası neler yapılmalı ve nelere dikkat edilmesi gerektiği araştırılmalı. Daha sonra bunlara uyularak programlı bir iyileşme sürecine girilmelidir. Süre olarak bakılacak olursa hastaların tamamen iyileşmeleri 1 ayı bulabilir. Ancak doktorun önerilerine göre hareket edilirse yaklaşık olarak 1 hafta 10 gün içerisinde normal hayatlarına geri dönebilirler.
Paratiroid adenomu kalsiyum salınımını arttırdığı için kalsiyum değerleri olması gerekenden fazla çıkabilir. Bu durum da bazı sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Bu sorunlar şu şekilde sıralanabilir:
Paratiroid adenomları genellikle iyi huylu tümörlerdir. İyi huylu tümörlerde genellikle normal hücre sınırları içinde bulunurlar ve yayılma göstermeyebilirler. Paratiroid adenomları çok nadir durumlarda kanserleşme gösterebilirler.
Paratiroid adenomu kadınlarda erkeklere oranla sayı olarak daha fazla görülebilir. Adenomların en sık görülme yaş aralığı 50 - 70 yaşlarıdır. Genç yaşlarda, çocukluk döneminde ya da yenidoğanlarda da görülme ihtimali vardır.
Paratiroid bezlerinde meydana gelen paratiroid adenomu iyi huylu tümörlerdir. Paratiroid adenomu kalsiyum seviyesini yükselttiği için hiperparatiroidizme sebep olur. Hiperparatiroidizmin bazı belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Ameliyatın yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Anormal olan bezlerin bulunduğu yerin bilinmesi ve anormal bezlerin kaç tane olduğu ameliyatın süresini değiştirmede rol oynar. Genellikle ameliyat 30 dk ile 3 saat arasında sürebilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.