Kapalı kalp ameliyatıyla açık kalp ameliyatı farkı tıbbi olarak; ilkinde kalp çalışırken operasyon yapılması, ikincisinde ise kalp arrest (durmuş) haldeyken akciğer pompasına bağlanarak operasyon yapılmasıdır.
Halk arasında ise açık ameliyat tanımı kesi yerinin büyük olmasının, kapalı ameliyat tanımı ise kesi yerinin minimal olmasının karşılığıdır. Yani kapalı kalp ameliyatı nedir sorusunun cevabı değişkenlik gösterir.
'Kapalı kalp ameliyatı', 'minimal invaziv operasyon' (küçük kesiyle yapılan ameliyat) karşılığıdır. Halk arasında koltuk altı kalp ameliyatı olarak da anılan ve kapalı kalp ameliyatı da denen operasyonda göğüs ön duvarının kesilmesi gerekmez. Kapalı operasyon genellikle koltuk altından minimal kesiyle yapılır.
Hem konforlu hem de güvenli bir operasyon yöntemi olan bu ameliyatın bir avantajı da hastanın iyileşme süresinin kısa olmasıdır. Kişiler kısa bir süre sonra günlük hayatına dönebilir.
Kapalı kalp ameliyatıyla standart kalp ameliyatının farkı giriş yeridir. Kapalı operasyonda genelde koltuk altından bazen de farklı bölgelerden ortalama 6-7 santimetre boyutunda kesi açılır ve herhangi bir kemiği kesmek gerekmez. Kaburga arasından yapılan işlemler her yaşta ve cinsiyette kişiye uygulanabilir.
Kalbi durdurmadan yapılabilen minimal inzaviz ameliyatlar kapalı kalp ameliyatı olarak tanımlanabilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
Çocuklarda kalp ameliyatlarının küçük yaşlarda da olup olamayacağı konusunda endişeler olsa da ileri teknolojiler ve tıp bilgisi sayesinde bu mümkündür. Doğumdan birkaç saat sonra bile gerekliyse bebeklere kalp ameliyatı yapılabilir. Yani çocuklarda kalp ameliyatı için bir yaş sınırı yoktur. Önemli olan operasyon için uygun ve tam donanımlı bir sağlık merkezinde ameliyatın gerçekleşmesidir.
Çocuklarda bu ameliyat yöntemi yöntem olarak yetişkinlerle benzerdir ancak operasyon öncesi ve sonrasında yetişkin bireylere göre daha titiz davranılır. Daha erken hastaneye yatışla özel tetkikler yapılır ve ameliyat sonrası psikolojik adaptasyon için destek gerekir.
Kadınlarda kapalı kalp operasyonu her bireyde olduğu gibi gerçekleşir. Kapalı kalp ameliyatının en büyük artılarından biri kesi minimal olduğu için estetik görünüm açısından avantaj sağlamasıdır. Kadınlarda bu avantaj erkeklere göre daha önemlidir çünkü giyim açısından dekolte bölgesine denk gelen bir izi kapatmak külfetlidir.
Erkeklerde kapalı kalp operasyonu avantajlarıyla kişileri memnun eder. Erkek hastalar için ameliyatlar için en çok merak edilen şeylerden biri de ameliyat sonrası iyileşme süresidir. Kapalı kalp ameliyatında bu süre çok kısa olduğu için günlük hayata dönüş de çok çabuk olabilir.
Özellikle yaşlı hastalarda ve nadir de olsa daha erken yaştaki kişilerde kapalı kalp operasyonunda giriş kesisi yeri değişebilir. Hastanın 70 yaş üstünde olması, akciğer hastalığı bulunması gibi durumlarda minimal invaziv teknikler göğüs ön yüzünden uygulanır.
Ameliyat giriş yeri değişse de yapılan diğer işlemler aynıdır. Hastanın sağlık durumuna göre en uygun teknikler kullanılır.
Kapalı kalp ameliyatında genellikle koltuk altından yapılan minimal kesiyle işleme başlanır. Herhangi bir kemiğe müdahale edilmez. Ameliyat genel anestezi altında yapıldığı için hasta hiçbir şey hissetmez.
Koltuk altı kalp ameliyatında kalp kapağı tamiri, kapak değişimi ve bypass yapılabilir.
Minimal invazivle koltuk altı kalp ameliyatı; tüm kalp kapağı ameliyatlarında, bypass gerektiğinde, doğuştan kalp hastalıklarında, kalp deliği tedavisinde ve kalp tümörleri için yapılabilir. Ayrıca mitral kapak, aort kapak ve triküspit kapak cerrahisinde de kullanılabilir.
Kemik kesilmesi gerekmemesi ve yara iyileşmesinin çabuk olması özellikle şeker hastaları ve kilolu hastalar için büyük avantaj sağlar.
Kapalı kalp ameliyatı zor mu, kesi yerinin küçük olması sorun yaratır mı diye düşünüyor olabilirsiniz. Kapalı kalp ameliyatı riskleri, diğer ameliyatlarla benzer olarak anestezi reaksiyonları, solunum sorunları, enfeksiyonları içerir. Kalp hassas bir organ olduğu için kalp ile ilgili düşük de olsa sorun çıkma ihtimali de vardır.
Kişinin sağlık durumu, yaşı, daha önce geçirdiği ya da var olan kronik hastalıkları kapalı kalp ameliyatı riskler ile ilgili durumu değiştirir.
Koltuk altı kalp ameliyatının avantajları şöyle sıralanabilir:
Hem kapalı kalp ameliyatı sonrası hem de tüm kalp ameliyatları sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ameliyatta yapılan işlemlere ve kişinin durumuna göre değişebilir. Genel olarak dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir:
Kapalı kalp ameliyatı zor mu, toparlanma süresi uzun olur mu diye merak ediyor olabilirsiniz. Kapalı kalp ameliyatında yapılan işlemlere ve hastanın yaş ve genel sağlık durumuna göre iyileşme süresi değişebilir. Ortalama olarak 4-5 gün içinde taburcu olunabilir. İyileşme süresi ise kişiden kişiye farklılık gösterir.
Kapalı kalp ameliyatında küçük kesi olduğu için kanama az olur bu yüzden komplikasyon ve enfeksiyon riski düşüktür. Uzmanlar ameliyatın avantajları risklerine göre çok baskın olduğunda ameliyat lehine karar alır.
Ameliyatlarda risk kişinin sağlık durumuna, ne için ameliyat yapıldığına ve yaşa göre değişir. Genel olarak göğüs ön kısmı ve göğüs kafesi müdahalesiyle yapılan kalp ameliyatları riskli görülür. Ameliyat sonrası bakımın meşakkatli ve uzun süreli olması sorun yaşama ihtimalini artıran sebeplerdir.
Kapalı kalp ameliyatı kaç saat sürer sorusunun cevabı ameliyatta yapılacak işlemlere göre değişir. Ortalama olarak operasyonlar 3-4 saat sürmektedir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.