Spinal anestezi; başta sezaryen doğum olmak üzere farklı tıbbi operasyonlarda kullanılan bölgesel uyuşturma yöntemidir. Vücutta, bel ve bel altı kısımlar için yapılan operasyonlarda tercih edilen bir anestezi türüdür.
Ameliyatlarda anestezi gerektiğinde spinal anestezinin uygun olup olmadığına genellikle operasyon geçirecek kişi ve uzman hekimin ortak görüşüyle karar verilir. Sağlık durumuna göre en uygun anestezi en iyi sonucu verir.
Spinal anestezi ne demek, sorusu için 'spinal' omurga anlamına gelir, 'anestezi' kelimesi ise Yunanca kökenlidir ve “hissetmemek” demektir. Spinal anestezi, tanımlaması “omurgadan yayılan etkiyle hissizlik yaratılması” olarak açılabilir.
Spinal anestezi nedir, spinal anestezi ne demek dendiğinde ilk olarak konforu ve verimiyle bölgesel anestezi çeşitleri arasında en çok tercih edilen tekniklerden biri olduğu söylenebilir. Özellikle sezaryen doğumda normal doğumun avantajlarına yakın bir rahatlık sunar.
Spinal anestezi etkisi altındaki kişi konuşmaları duyup, görme duyusu normal çalışırken dokunma ve gerilmeleri hissetmez. Spinal anestezinin yapıldığı özel iğnenin ucu çok incedir. Uygulama sırasında lokal anestezikler ile uyuşturma da yapıldığı için herhangi bir acı hissedilmez.
Spinal anestezinin tehlikeli olabileceği durumlar vardır. Uygulamanın yapılmasının sakıncalı olabileceği kişiler şöyle sıralanabilir:
Spinal anestezinin etkisi anestezik sıvı uygulandıktan birkaç dakika sonra başlar. Etki süresi kullanılan sıvıya göre değişebilir. Anestezi etkisi ile birlikte alt göğüs bölgesinden ayaklara kadar olan bölge hissizleşir. Ortalama olarak uyuşma etkisi 3 saat kadar sürer.
Spinal anesteziden ortalama 1-2 gün sonra baş ağrısı yaşanabilir. Bazı kişilerde bu süre 5 güne kadar çıkar. Baş ağrısı çoğu kişide 2 hafta içinde geçse de nadir olarak aylar hatta yıllar boyunca bile sürebilir. Spinal anesteziden sonra başlayan ve uzun süre geçmeyen baş ağrısı tıbbi olarak izlenmeli ve gerekli tedaviye başlanmalıdır.
Spinal anestezinin uygulanması, uygulama yapılacak bölge kısıtlı bir alan olduğu için dikkat gerektiren bir işlemdir. Önce kişi yan yatırılır ya da sabit şekilde durabileceği rahat bir oturma pozisyonu alır. Bel bölgesi açılır. Omurganın alt kısmına denk gelen bölgeden iğne ile uyuşturan anestetik madde verilir. Kişinin işlem sırasında kıpırdamaması önemlidir. 1-2 dakika içinde yavaş yavaş bel ve bel altında uyuşma başlar.
Spinal anestezinin iğne ile yapılma bölgesi belin biraz altının arka bölümüne denk gelen omurga hattı olarak tanımlanabilir. Tıbbi tanımlarla anlatmak gerekişe; omurga çevresini saran, sinirleri kapsayan dura zarı geçilerek anestezi sıvısı şırınga ile enjekte edilir. Anestetik madde omurgada L3-4, L4-5 veya L5-S1 aralığından kısa bir süre boyunca verilir.
Spinal blok olarak da tanımlanan spinal anestezinin genel anesteziden farkı bölgesel olmasıdır. Karın, kalça, pop ve bacaktaki sinirler uyuşturulur. Böylece acı ya da ağrının hissedilmemesi sağlanır. Genel anestezide kişinin bilinci de tamamen uyuşur. Spinal anestezide ise bilinç yerindedir, kişi konuşabilir, duyabilir ve görebilir. Farkındalık açıktır, bel üstü de fiziksel olarak uyuşmaz.
Bölgesel anestezi türlerini merak edenler spinal anestezi nedir sorusu kadar epidural anestezi nedir sorusuyla ilgili de araştırma yaparlar. Bölgesel anestezi türleri olan epidural ve spinal farkı merak edilen bir konudur.
İki anestezi yöntemi şöyle karşılaştırılabilir:
Spinal anestezi sonrası kolay toparlanmak için şunlara dikkat etmekte fayda vardır;
Spinal anestezinin tercih edilebileceği ameliyatlar bel ve bel altı bölgesini içeren operasyonlardır.
Bunlar arasında şu ameliyatlar sayılabilir:
Operasyonlardan önce kişiyle görüşmede sağlık durumu değerlendirmesi sonrasında anestezi yöntemi seçimi uzman yönlendirmesiyle yapılır. Uzun süren ve hastanın hem fiziksel hem psikolojik olarak zorlanacağı ameliyatlarda mecburen genel anestezi kullanılır. Bunların dışındaki bel be bel altı operasyonlarında ise spinal anestezi tercih edilebilir.
Spinal anestezi sırasında ve sonrasında ciddi sorunlar yaşama ihtimali yani spinal anestezi yan etkileri yaşama ihtimali çok düşüktür. Genelde sinir hasarı yaşanmasında endişe edilir, bunun olma riski de yok denecek kadar azdır. Nadir görülen spinal anestezi yan etkileri şöyledir:
Spina-epidural anestezi yöntemi spinal ve epidural anestezinin kombine şekilde kullanılmasıdır. Epidural anestezide bölgesel uyuşma olsa da çekilme ve gerilmeler hissedilir ve bu durum bazı kişilerde rahatsız edici olabilir. Spinal ve epidural anestezi birlikte kullanıldığında sorun ortadan kalkar.
Spinal anestezinin yapıldığı yer omurga gibi çok hassas bir yer olduğu için hareketlerle ilgili bir sorun yaşar mı endişesi yaşanır. Uzman ellerde doğru şekilde uygulanan spinal anestezinin felç yapması mümkün değildir. Çok ekstrem ve ihtimalin çok düşük olduğu durumlarda iğnenin yanlış yere yapılması sinir zedelenmesine yol açabilir.
Spinal anestezi vücuttan kaç günde atılır diye düşünüyorsanız spinal anestezi sonrası bunun için 1 gün yeterlidir. Vücut anestezi ilaçlarının kalıntılarını hızlı bir şekilde uzaklaştırmaya başlar.
Anestezi sonrası herhangi bir yan etki görülmemişse ortalama 24 saat sonrasında işlem için kullanılan ilaçların tüm kalıntıları vücuttan atılmış olur.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.