|
Mide küçültme ameliyatı, kilo fazlalığı yüzünden sağlığı ve hatta ileri safhalarda yaşamı riske giren kişilere uygulanan cerrahi bir işlemdir. Mide küçültme operasyonu için kişinin uygun olup olunmadığı doktorlar tarafından kararlaştırılır.
Ameliyatın amacı kişiyi olması gereken ağırlığa indirerek yaşamını sağlıklı olarak sürdürmesini sağlamaktır. Bireylere bağlı olarak farklı yöntemlerle bu ameliyat gerçekleştirilebilir. Her insan için tedavi yöntemi değişiklik gösterebilir. Bu noktada uzman doktorlar hastanın tüm tetkiklerini gerçekleştirerek kendisi için ideal yönteme karar verir ve süreç başlamış olur.
Mide küçültme ameliyatı nedir, sorusu için yaptığı diyetlerden sonuç alamayan, çok fazla kilosu olan kişilere uygulanan operasyonlardır, yanıt verilebilir. Mide küçültme ameliyatı kişinin en ideal vücut ağırlığına kavuşması için midenin bir kısmının alınması suretiyle gerçekleşen bir ameliyat çeşididir.
Bu sayede alınan gıda miktarı azalır ve haliyle kişi normalden daha az beslenerek doymaya başlar. İlerleyen süreçle de bu durum kilo kaybına sebep olur ve böylelikle fazlalıklar vücuda elveda diyerek bünyeden atılır.
Mideye uygulanan bu ameliyat için minimum 18 yaşında olmak şarttır. Eğer sağlığı tehdit eden farklı bir durum söz konusuysa 16-17 yaş aralığında da doktorun uygun görmesi şartıyla operasyon yapılabilir. Yaş faktörü mide küçültme ameliyatı için önemlidir. Bu yüzden 80 yaşından büyüklere de uygun görülmez ve genellikle bu yaş grubuna operasyon yapılmaz.
Genel olarak mide küçültme ameliyatı için ideal yaş başlangıcı 18'dir. Fakat obezite durumu söz konusuysa ve çocuk kilo vermekte çok güçlük çekiyor, bir türlü yağdan veremiyorsa doktor daha erken yaşta da ameliyatı uygun görebilir. Mide küçültme söz konusu olduğunda en önemli olan şey cerrahların ne söylediğidir.
Bazı çocuklar operasyon için uygun bulunurken bazıları uygun olmayabilir ve bu çocukların reşit olmayı beklemesi gerekebilir. Obezite hastası olan ve obez olduğu için hipertansiyon, kolestrol gibi rahatsızlıklara sahip olan çocuklar risk altında oldukları için doktorlar yaş almasını beklemeden ameliyat için elverişli olduğunu düşünebilir. Bu noktada en doğru kararı sadece hekimler verebilir.
Eğer gerekli koşullara sahipse ve doktor onaylıyorsa kadınlar mide küçültme ameliyatını geçirebilirler. Fakat bu ameliyattan sonra 1 yıl boyunca hamilelikten korunmaları gerekir. Yani bir sene içerisinde gebe kalmayı planlayan bir kadına mide operasyonu yapılmaz.
Süreci atlattıktan sonra istedikleri taktirde çocuk doğurabilirler, bu operasyon kısırlık gibi bir soruna yol açmaz. Kadınlar hormonları gereği ameliyat sonrasında toparlanırken daha uzun süreye ihtiyaç duyabilirler. Yine de bu her kadın için geçerli olan bir durum değildir. Kişinin yapısına göre oldukça farklılık gösterir.
Erkekler mide küçültme ameliyatıyla obezite rahatsızlığından kurtulabilirler. Kilo sorunu cinsiyet ve yaş fark etmeksizin tüm insanların ortak sorunudur. Herkes vücut ağırlığı arttığında rahatsızlık hisseder ve hareket kabiliyeti kısıtlanır.
Erkekler de mide küçültme yaptırsa da araştırmalara göre bu oran kadınlara nazaran daha azdır. Ama unutulmamalıdır bu ameliyatın temel amacı sağlığa kavuşmaktır. Yani herhangi bir cinsiyet ayrımı bulunmaz ve gerekli kriterlere sahip olan herkes hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek adına doktorun onayı doğrultusunda midesini küçülttürebilir.
Yaşlılarda mide küçültme ameliyatı biraz daha riskli görülür. Çünkü ameliyatta bedene narkoz verilir ve özellikle ileri yaşa sahip kişiler bu narkozu kaldırmakta zorluk çekebilir. Bunun yanı sıra bazı rahatsızlıklar ve hastalıklar da ameliyata mani olabilir.
Cerrahlar kişinin ameliyat için uygun olup olmadığını bazı testler yaparak inceler ve gerek yaşı gerekse sağlığı el veriyorsa kişiye operasyon uygulanabilir. Kalp ritmi, damar tıkanıklık durumu, şeker ya da tansiyon gibi rahatsızlıklar göz önünde bulundurulur ve bir sonuca varılır.
Mide küçültme ameliyatı nasıl yapılır sorusu için genel anestezi işaret edilebilir. Kişi öncelikle duruma göre dahiliye, psikolog, radyoloji uzmanları ve diyetisyen tarafından incelenir. Tüm gerekli tetkikler yapılır ve uzmanlar sonuçları değerlendirir.
Ameliyat olacak kişi operasyon günü ya da bir gün öncesinden hastaneye yatar ve gerekli ilaçlar verilir. Sonrasında ise kalifiye ekip tarafından obezite için hazırlanan ameliyathanede cerrahi işlem gerçekleşir.
Mide küçültme ameliyatı kapalı teknikle gerçekleştirilir. Çeşitli özel aletler ile midenin yaklaşık olarak %70 ya da 80'i alınır. Ameliyattan yaklaşık 24 saat kadar sonra da sızıntı kontrolü yapılır.
Her cerrahi operasyon çeşitli riskler taşır. Mide küçültme ameliyatları göz önünde bulundurulduğunda da bazı riskleri göz önünde bulundurmak gerekir. Bunlar elbette kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve bazı kişilerde birden fazla risk söz konusu olabilirken bazı kişilerde hiçbiri yaşanmayabilir. Ameliyat öncesinde doktorunuz size hangi risklerin söz konusu olduğu hakkında detaylı bilgi verecektir.
Fakat genel anlamda oluşma ihtimali olabilen mide küçültme ameliyatı riskleri şu şekilde sıralanabilir:
Mide küçültme ameliyatı sonrası öncelikle doktorun direktiflerine uymanız gerekir. Ameliyat dikişlerinizin bakımına özen göstermeniz ve doktorunuzun göstereceği şekilde pansuman yapmanız gerekir. Hijyene verilen önem arttırılmalıdır.
Hekimin vereceği beslenme programına harfiyen uyulması gerekir. İyileşme sürecinde beslenme çok önemlidir ve su tüketimi unutulmamalıdır. Alkolden ve gazlı içecekten uzak durulmalı ve protein ağırlıklı bir beslenme benimsenmelidir. Zaten bununla alakalı diyetisyeniniz 1 yıllık bir program verecektir ya da her ay durumunuza bağlı olarak beslenme listenizi değiştirmek suretiyle ilerleyecektir.
Ameliyattan 2-3 hafta sonra kişiler normal hayata dönebilir. Mide küçültme ameliyatından sonra yaklaşık 3 ya da 4 gün kadar hastanede kalınması gerekebilir. Sonra hasta taburcu edilir fakat kontroller aksatılmadan devam edilmelidir.
Yine de mide küçültme ameliyatı sonrası iyileşme sürecinin kişi bazlı değiştiği unutulmamalıdır. Bazı kişiler çabuk toparlarken bazılarının toparlanması biraz daha zaman alabilir. Bu tamamen yapısal ve değişken bir süreçtir.
Mide küçültme ameliyatı sonrası beslenme çok önemlidir. Genellikle ilk 15 gün sıvı diyet uygulanır. Bu sürecin ardından yaklaşık 1 ay kadar püre şeklinde beslenmeyle devam edilir. Püreyle beslenmenin ardından diyetisyen ve cerrah kontrolünde normal gıda tüketmeye başlanabilse de bazen hekimler hastanın püreyle beslenme sürecini daha da uzun tutabilir.
Mide küçültme ameliyatının yan etkileri kimi zaman dikkat edildiği ve doktor talimatına uyulduğu sürece azaltılabilir. Ameliyattan sonra gıda alımı yavaşladığı için çeşitli vitamin eksiklikleri yaşanabilir. Diyetisyen bunun yaşanmaması adına uygun bir liste hazırlar ama bazı bünyeler fazla hassastır ve operasyon sonrası yine de D vitamini, B12 vitamini gibi çeşitli değerlerde düşme gözlemlenebilir.
Mide ameliyatlarından sonra hastalarda bağırsak sorunları yaşanması yan etkiler arasındadır. Unutulmamalıdır ki ameliyatta midenin yaklaşık %80'lik bir oranı alınır ve vücut da buna adapte olmaya çalışır. Dolayısıyla bu adaptasyon sürecinde vücudun tepki göstermesi olağandır.
Belirli bir zaman sonra oluşan sarkma yan etkisi ise deri alma ameliyatı ile ilerleyen süreçte giderilebilir. Ameliyat sonrası yan etkiler yaşandığında müsterih olmak ve vücudun duruma alışmasını beklemek en iyi seçenektir. Ardından vakti geldiğinde gerekli ek işlemler gerekirse yapılabilir.
Mide küçültme ameliyatı kaç saat sürer diye merak edenler için yaklaşık 45 dakika sürdüğü cevabı verilir. Ameliyat genel anestezi ile yapılır. Operasyon esnasında ekstrem bir durum olmasına bağlı orak süre artabilir. Bu soruya en net cevabı sizi görüp testleri yaptıktan sonra yine doktorunuz verebilir.
Mide küçültme ameliyatı fiyatı her doktor ve hastane için değişir. Her hastanenin farklı hizmetleri ve doktorun ise farklı tekniği bulunabilir. Dolayısıyla genel bir fiyat biçmek doğru olmayacaktır. Bu ameliyata karar verdikten sonra mide küçültme ameliyatı fiyatı için araştırma yapılmalı ve doktorlarla yüz yüze görüşülmelidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.