Şaşılık ameliyatı, gözlerinde şaşılık problemi olan kişilerin göz yapısının düzeltilmesine imkan sunar. Ameliyat sayesinde iki gözün aynı noktaya gelmesi sağlanarak şaşılık ortadan kaldırılır.
Şaşılık ameliyatı, göz kayması ameliyatı adıyla da bilinir. Şaşılık ameliyatı nedir sorusu kısaca gözlerinde şaşılık problemi olan kişilerin göz yapısının düzeltilmesi olarak yanıtlanabilir.
Şaşılık ameliyatı nedir sorusu için verilebilecek yanıtlardan bir diğeri ise; şaşılık ameliyatı; kişide oluşan görme bozukluklarının ortadan kalkmasıdır. Aynı zamanda şaşılık ameliyatı, kişiye estetik bir görünüm katar. Şaşılık ameliyatı olan kişiler böylelikle iki gözden gelen farklı görüntüleri tek bir görüntü olarak görmeye başlar.
Kişinin göz hareketleri düzenlenerek, beyine giden görüntülerde netlik oluşur. Kısacası şaşılık ameliyatı, şaşılık problemi olan kişilerin göz yapısını ve görme yetisini düzeltir. Gözlerinde kayma olan kişiler tarafından en sık tercih edilen operasyonlardan birisi olarak bilinir. Ameliyat sayesinde göz kasları yeniden düzenlenir ve oluşan kayma ortadan kalkar.
Şaşılık ameliyatı genellikle hastaların ameliyatsız bir şekilde uygulanan tedavi yöntemlerinden sonuç alamaması halinde gerçekleştirilen bir operasyondur. Hastalar önce muayene edilir. Yapılan muayeneler sonucunda ise doktorlar tarafından uygun görülen tedavi yöntemleri ile şaşılık problemi ortadan kaldırılır. Tedavi yöntemlerine cevap vermeyen hastalar için ise doktorların uygun görmesi halinde ameliyat hazırlıklarına başlanır.
Şaşılık problemi her yaştan insanda oluşabilir. Bu rahatsızlık doğuştan meydana gelebildiği gibi sonradan da oluşabilir. Şaşılık problemi yaşayan kadınların büyük bir çoğunluğu, estetik görünüme sahip olmak adına direkt olarak ameliyat olmak ister.
Bunun sebebi ise şaşı gözlerin görünüşlerini bozduğu düşüncesidir. Fakat kişinin ameliyat olup olamayacağına doktorlar karar verir. Rahatsızlığın göz sağlığını etkiliyor olması, estetik görünümden daha büyük bir önem taşır. Bu sebeple öncelik kişinin göz sağlığını düzeltmektir. Bu sebep ile farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Gerekli durumlarda ise doktorların uygun görmesi halinde şaşılık ameliyatı gerçekleşir.
Şaşılık, en sık rastlanan göz problemlerinden birisi olarak bilinir. Şaşılığa sebebiyet veren birçok farklı faktör vardır. Genetik yatkınlık ile de oluşabilecek bu problem, cinsiyet fark etmeksizin herkeste oluşabilir. Erkek hastalarda da kadınlarda olduğu gibi ilk olarak göz taraması yapılır ve hasta muayene edilir.
Yapılan muayene sonucuna göre tedavi sürecine başlanır. İlk olarak hastalara göz damlası ve gözlük kullanımı önerilebilir. Gözlük kullanımı ile düzelmeyen şaşılık problemlerinde ise ameliyata karar verilir. Şaşılık ilerlemiş ise ve gözlük ile düzelmeyecek durumda ise direkt olarak cerrahi müdahale ile tedavi sürecine başlanması da mümkün hale gelir.
Şaşılık, ilerleyen yaşlarda da farklı sebeplerden dolayı oluşabilen bir sağlık sorunudur. Gizli şaşılık bazen çok geç ortaya çıkabilir. Kişinin diyabet hastası olması, hipertansiyonu olması ya da kişinin serebral parsi geçirmesi gibi durumlarda da şaşılık oluşumu meydana gelebilir.
Bu gibi durumlarda hastaların bazı testler vermesi ve muayene edilmesi gerekir. Yaşlı bireylerin ameliyatı kaldırabileceğine karar verilmesi halinde tedavi sürecine başlanır. Kişinin sağlık durumu ve anesteziyi kaldırıp kaldıramayacağı göz önüne alınarak, genel ya da lokal anestezi kullanımına karar verilir.
Kişinin şaşılık ameliyatı olup olmayacağına doktor kontrolleri sonrasında karar verilir. İlk olarak göz taraması yapılması gerekir. Daha sonrasında kişiye bazı testler yapılabilir. Şaşılığın türüne göre farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Tedavi yöntemleri genellikle küçük yaşlarda daha yüksek başarı oranı sağlar.
İlerleyen yaşlarda ise genellikle kesin bir çözüm elde edebilmek adına ameliyat önerilir. Hastaların ameliyat olabileceğine karar verildiğinde, ameliyat öncesi anestezi hazırlığı yapılır. Ameliyatlarda çoğu zaman genel anestezi uygulanır. Bazı durumlarda ise lokal anestezi ile de şaşılık ameliyatı gerçekleşebilir. Bu durum, hastanın sağlık durumuna göre belirlenir.
Şaşılık ameliyatı riskleri arasında en nadir rastlananı, şaşılık oluşumunun tekrar oluşmasıdır. Cerrahi işlemlerin birçoğu farklı riskleri de beraberinde getirebilir. Klasik ameliyat risklerinin yanı sıra şaşılık ameliyatının kendi riskleri de bulunur. Bilinen şaşılık ameliyatı riskleri şu şekildedir;
Şaşılık ameliyatı sonrası, doktorun uygun gördüğü bakım rutinlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Kişiye göz damlaları verilebilir ve bu damlaların aksatılmadan kullanılması gerekir. Şaşılık ameliyatı sonrası rutin kontrollere mutlaka gidilmelidir.
Göz bandajı ya da koruyucu kullanılması gerekiyor ise kullanılmalıdır. Göz temizliği yapmak da oldukça önemlidir. Gözün mikrop kapmaması adına bölgenin her zaman temiz tutulması gerekir.
Şaşılık ameliyatı sonrası iyileşme süreci tamamen hastanın durumuna bağlıdır. Kişi doktor kontrollerini aksatmadığı ve gözde ameliyat sonrası enfeksiyon oluşumu yoksa iyileşme süreci hızlanır. Fakat ameliyatlı bölgenin temiz tutulmaması iyileşme sürecini büyük oranda geciktirir.
Bu sebeple doktor tavsiyeleri mutlaka dinlenmeli ve ameliyat sonrası mikrop kapılmamasına dikkat edilmelidir. Böylece ortalama bir buçuk iki haftalık bir süreç içerisinde iyileşme görülebilir. İyileşme süreci, doktor kontrolleri eşliğinde gözlemlenir.
Şaşılık ameliyatı zor mu sorusu, yanıtlaması en zor olan sorulardan birisidir. Her ameliyatın farklı zorlukları bulunur. Birçok kişi ameliyat olmaktan tedirginlik duyabilir. Bu yüzden zor ameliyatlar hastaların gözünü korkutur.
Şaşılık ameliyatı diğer operasyonlar ile kıyaslandığında daha kolay bir ameliyattır. Hastanın durumu ve şaşılığın ne kadar ilerlediği ameliyatın zorluk seviyesini etkileyen en önemli faktörler arasında yer alır.
Şaşılık ameliyatı kaç saat sürer sorusunun cevabı, ameliyata bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hastanın şaşılık derecesine bağlı olarak ameliyat süresi uzayabilir ya da kısalabilir. Ortalama bir cevap vermek gerekirse şaşılık ameliyatının süresi, 45 dakika ile 90 dakika arasında değişkenlik gösterebilir.
Gözlük kullanımı sadece şaşılığa bağlı olarak gerekmez. Şaşılık ameliyatı sonrasında da bazı hastaların gözlük kullanması gerekir. Bunun sebepleri arasında, hastanın farklı göz problemlerinin olmasıdır.
Hipermetrop , astigmat , miyop vb. rahatsızlıkları olan kişiler, ameliyat sonrasında da gözlük kullanmalıdır. Ayrıca şaşılık problemi ilerlemiş kişilerin de ameliyat sonrasında bir süre gözlük kullanması gerekebilir. Bu bilgiler ameliyat sonrasında doktorlar tarafından hastaya bildirilir. Kısacası, gerekli durumlarda şaşılık ameliyatı sonrasında da gözlük kullanımına devam edilebilir.
Şaşılık ameliyatı fiyatları, kişinin hastalığının ne kadar ilerlediğine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Aynı zamanda cerrahi müdahalenin türüne ve ameliyat esnasında kullanılan malzemelere göre de fiyatlarda değişimler meydana gelir.
Şaşılık problemi yaşayan hastalar muayene olduktan sonra ameliyat sürecine karar verilir. Bu süreçte hastanede çalışan uzman doktorlar ve diğer personeller ile görüşme sağlanır. Yapılan görüşmeler sonucunda hastaya ortalama bir ameliyat ücreti belirtilir.
Belirtilen ücret doğrultusunda hastalar, ameliyat olup olmak istemediklerine karar verir. Şaşılık problemi, kişinin görme yetisine yüksek oranda zarar verir. Bu yüzden ameliyat olmak gerekliyse mutlaka ameliyatınızı olmalısınız.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.